- healthline.com - Cranberries 101: Nutrition Facts and Health Benefits
- healthline.com - Are Cranberry Pills Good for You? Benefits, Side Effects and Dosage
Brusnice: malé nenápadné bobuľky s veľkým potenciálom? Spoznaj účinky a výhody konzumácie
Plody brusnice patria medzi druhy ovocia, z ktorých sa vyrábajú obľúbené džemy, omáčky či šťavy. Avšak brusnica je zároveň aj známa vďaka svojím účinkom pri zápaloch močových ciest. Ale aká účinná je brusnica pri liečbe týchto infekcií? A je vôbec liečba brusnicovými výrobkami odporúčaná?
Charakteristika
Ide o malý stromček, ktorý kvitne ružovými kvetmi a ktorého plodmi sú typické malé červené guľôčky – brusnice. Brusnica pôvodne pochádza zo Severnej Ameriky.
Plody brusnice sú bezpochyby skvelým zdrojom mnohých vitamínov, minerálov ale aj iných prospešných látok.
Historické využitie brusníc
Pôvodný obyvatelia Ameriky využívali brusnice už v dávnej histórii. Konzumovali ich čerstvé, či z nich vyrábali akési „pyré“. Dokonca si z brusníc pripravovali špeciálny pokrm, ktorý konzumovali počas zimných mesiacov.
Dokonca používali aj obklady z brusníc, ktoré slúžili na vytiahnutie jedu z rán po zasiahnutí šípom.
Neskôr sa od Indiánov naučili využívať brusnice aj pútnici. V roku 1683 sa prvýkrát začína spomínať aj šťava z brusníc.
V minulosti brusnice vo veľkom konzumovali aj námorníci. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C, tak predchádzali vzniku skorbutu. Ide o ochorenie, ktoré vzniká pri nedostatku vitamínu C a prejavuje sa krvácaním ďasien, vypadávaním zubov, mäknutím kostí či zníženou tvorbou červených krviniek.
Dlhodobý nedostatok vitamínu C môže mať pre človeka až fatálne následky.
Vnútorné použitie
Brusnica a jej použitie
Brusnice majú veľmi ostrú a kyslú chuť, preto sa len zriedkakedy konzumujú surové. Najtypickejším je asi brusnicový džús – ten je však doosladzovaný, prípadne je pri výrobe brusnicová šťava zmiešaná s iným druhom ovocných štiav.
Brusnice sa konzumujú aj v sušenom stave, avšak aj v tomto prípade sú veľmi často doosladzované. Veľmi obľúbeným pokrmom je aj brusnicový džem či brusnicová omáčka, ktorá sa pridáva k rôznym druhom mäsa.
Vo farmaceutickom priemysle sa najčastejšie využívajú extrakty či prášok z brusníc. Poprípade sušené plody a listy, z ktorých sa najčastejšie pripravuje čaj.
Brusnica a jej obsahové látky
Plody brusnice obsahujú mnohé vitamíny a minerály. U niektorých z týchto látok boli potvrdené účinky, ktoré bránia rozvoju zápalov močových ciest.
Čerstvé plody brusníc sú tvorené takmer z 90-tich % vodou. Zvyšných 10 % je tvorených prevažne sacharidmi a vlákninou.
100 g čerstvých brusníc v priemere obsahuje:
- 46 kalórií,
- 0,4 g proteínov,
- 12,2 g sacharidov
- z čoho sú približne 4 g tvorené cukrami ako je glukóza, fruktóza a sacharóza,
- 4 g vlákniny
- nerozpustnej – ako je pektín, celulóza a hemicelulóza – nerozpustná vláknina prejde našim tráviacim traktom bez zmeny a z nášho tela sa vylučuje nestrávená,
- rozpustnej – ktorá pri nadmernej konzumácii brusníc môže spôsobovať nežiaduce účinky ako je hnačka.
Uvedené hodnoty sú platné na samotné plody. Brusnicová šťava neobsahuje takmer žiadnu vlákninu a je doosladzovaná, podobne ako brusnicové džemy či omáčky.
Vitamíny a minerály
Ako sme už spomínali vyššie – brusnice sú bohatým zdrojom vitamínu C (je označovaný aj ako kyselina askorbová). Vitamín C je dôležitý antioxidant, ale je veľmi dôležitý aj pri mnohých procesoch v našom tele.
Vitamín C je rovnako nevyhnutý napr. pre udržiavanie zdravia našej pokožky, svalov ale aj kostí.
Medzi ďalšie vitamíny, ktoré brusnice obsahujú patrí vitamín E. Vitamín E patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch a má tiež dokázané antioxidačné pôsobenie.
V brusniciach sa nachádza aj dôležitý vitamín K1 – je rovnako rozpustný v tukoch a tento vitamín je dôležitý najmä pre zrážanie krvi.
Brusnice sú skvelým zdrojom mangánu, ktorý sa podieľa na metabolizme. Slúži zároveň aj ako antioxidant a je dôležitý pre vývoj organizmu.
Brusnice obsahujú napríklad aj stopový prvok – meď. Nedostatok medi v organizme má súvis najmä s ochoreniami srdca.
Antioxidanty
Brusnice sú skvelým zdrojom antioxidantov. Antioxidanty sú látky, ktoré napomáhajú nášmu telu odbúravať voľné radikály. Voľné radikály sú reaktívne molekuly, ktoré poškodzujú bunkové štruktúry vrátane DNA.
Tieto molekuly sa v našom tele tvoria neustále ale za fyziologických podmienok ich naše telo dokáže neutralizovať. Avšak vplyvom niektorých faktorov sa ich v našom tele tvorí nadbytok.
Množstvo voľných radikálov v našom tele zvyšuje napr.:
- stres,
- fajčenie,
- nadmerná konzumácia alkoholu,
- nezdravý životný štýl – nezdravá strava, nedostatok pohybu a iné.
Voľné radikály prispievajú k rozvoju závažných civilizačných ochorení ako je diabetes mellitus II. typu (cukrovka 2.typu), rakovina ale aj kardiovaskulárne ochorenia. Preto je vhodné dopĺňať antioxidanty vo forme stravy.
Okrem už spomínaných vitamínov, ktoré pôsobia ako antioxidanty, brusnice obsahujú aj antioxidačne pôsobiaci:
- kvercetín – má najväčšie zastúpenie v brusniciach; brusnice patria k hlavným zdrojom kvercetínu čo sa týka ovocia,
- myricetín,
- peonidín – dodáva brusniciam ich typickú červenú farbu,
- kyselina ursolová – pôsobí najmä protizápalovo,
- proantokyanidíny typu A (označované aj skratkou PAC-A/PAC typu A) – práve im sa pripisujú účinky, ktoré napomáhajú pri liečbe infekcií močového traktu.
Brusnica a jej účinky pri infekciách močových ciest
Infekcie močových ciest sú zvyčajne zapríčinené baktériou E. coli (Escherichia coli). Baktérie E. coli sa úplne prirodzene nachádzajú v našom tráviacom trakte.
E. coli sa môžu z okolia análneho otvoru dostať do močového mechúra cez močovú rúru. Tieto baktérie sa prichytávajú na vnútornú stranu močového mechúra a následne dochádza k ich premnoženiu čo spôsobuje zápal.
Ak sa zápal nelieči, môžu baktérie postupovať smerom nahor po močovodoch až do obličiek, kde môžu spôsobiť ich zápal – tzv. pyelonefritídu.
Čítaj viac o zápale obličiek: Zápal obličiek, glomerulonefritída: Aké má príčiny a príznaky?
Infekcie močových ciest väčšinou postihujú ženy. Je to najmä z anatomického dôvodu – ženy majú oveľa kratšiu močovú rúru ako muži a jej ukončenie je blízko analného otvoru.
Brusnice, vďaka obsahu proantokyanidínov typu A (PAC-A), zabraňujú prichyteniu baktérií E. coli na steny močovej rúry a močového mechúra. Preto sa brusnice a extrakty z nich považujú za potencionálne preventívne opatrenie pred vznikom infekcií v močových cestách.
Účinok PAC-A ako prevencie pred infekciami močových ciest bol potvrdený u dospelých ale aj detí.
Netreba však zabúdať, že nie všetky produkty z brusníc majú tieto účinky. Pri výrobe niektorých produktov môže nastať rozpad PAC-A. Preto si vždy vyberajte produkty, ktoré obsahujú dostatočné množstvá proantokyanidínov.
Dôležité je si uvedomiť aj fakt, že brusnice a ich extrakty nedokážu liečiť infekcie močových ciest – na takúto liečbu sa používajú antibiotiká, ktoré vám predpíše lekár. Brusnicové prípravky napomáhajú len predchádzať vzniku a znižujú riziko rozvoja týchto infekcií.
Vonkajšie použitie
Zlepšenie vzhľadu pokožky podporuje obsah antioxidantov.
Zber a skladovanie
Ako na pestovanie brusnice a na čo si treba dať veľký pozor?
Kríky brusnice rastú zväčša v suchšej pôde blízko ihličnatých lesov. Pri ich umelom pestovaní treba pamätať, že brusnice nemajú radi príliš premočenú pôdu, či veľké množstvo hnojív – brusnice stačí hnojiť jedenkrát ročne, ale používajú sa hnojivá bez vápenatých zložiek.
Miesto kde sa chystáme brusnice vysádzať by malo byť v polotieni, priame slnko nie je vhodné pre brusnice. Pôda musí byť dostatočne priepustná a kyslá. Ideálne je na spodok vyhĺbenej jamy použiť rašelinu zmiešanú s hlinou, prípadne substrát, ktorý zabezpečí dostatočnú kyslosť pôdy.
Prvé plody sa na brusnici môžu objaviť už po prvom roku od výsadby, ale väčšinou brusnica zarodí až po dvoch či troch rokoch.
Brusnica zvykne kvitnúť 2x ročne – prvýkrát počas mája až júna a druhýkrát počas augusta. Preto je aj úroda dvakrát do roka – prvá menšia úroda je koncom júna a druhá bohatšia, počas septembra až októbra.
Okrem plodov sa zbierajú aj listy, ktoré sa usušia a používajú sa vo forme čaju.
Listy:
- majú diuretické účinky,
- pôsobia antimikrobiálne a antisepticky,
- podporujú zdravie obličiek,
- napomáhajú pri problémoch s močovými cestami.
Dávkovanie brusnicových prípravkov
Neexistujú žiadne odporúčané dávky pre brusnicové prípravky. Väčšina výrobcov uvádza na obale daného prípravku odporúčané dávkovanie.
Vo všeobecnosti sa pri výskumoch, ktoré potvrdili účinnosť brusnicového extraktu pri predchádzaní infekcií močového traktu, využívalo od 500 mg až do 1 500 mg sušeného brusnicového prášku.
Produkty, ktoré obsahujú minimálne 36 mg proantokyanidínov na porciu sa ukázali ako najúčinnejšie.
Brusnicové prípravky a ich nežiaduce účinky
Užívanie brusníc a prípravkov z nich sa vo všeobecnosti považuje za bezpečné. Avšak pri nadmernej konzumácii sa môžu objaviť bolesti brucha či nevoľnosť a hnačky.
Koncentrované extrakty z brusníc obsahujú vysoké dávky oxalátov (šťavelanov). Oxaláty sú hlavným rizikovým faktorom vzniku obličkových kameňov. U ľudí s predispozíciou vzniku obličkových kameňov, môže nadmerná konzumácia brusníc zvýšiť riziko ich vzniku.
Brusnice pôsobia antioxidačne, ale sú skvelým zdrojom vitamínu C a zároveň aj prostriedkom na ochranu pred infekciami močových ciest.
Zaujímavé zdroje informácií
Súvisiace
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →