Chia: poznáte zázračné semienko aztéckych bojovníkov a jeho účinky?

Chia: poznáte zázračné semienko aztéckych bojovníkov a jeho účinky?
Zdroj foto: Getty images

Chia semienka sú v súčasnosti pre svoju vysokú nutričnú hodnotu veľmi populárnou súčasťou stravy. Majú mnoho blahodarných účinkov, napriek tomu môžu aj uškodiť a nemôžeme ich všetci konzumovať. Kto si má dať pozor? Aké prospešné účinky majú na organizmus? Čítajte ďalej..

Charakteristika

Chia alebo šalvia hispánska (Salvia hispanica) patrí medzi hluchavkovité čeľade.

Pestuje sa pre jedlé semienka nazývané chia.

Chia semienka majú svoj pôvod v Strednej a Južnej Amerike.

Štát Chiapas v Mexiku dostal svoje pomenovanie vďaka pestovaniu semienok chia.

V priebehu storočí sa chýry o tejto potravine šírili aj na ostatné kontinenty, a tak sa dostali aj k nám.

Tieto semienka sú tmavosivé až čierne a dosahujú veľkosť približne jedného milimetra. Majú neutrálnu chuť, preto sú vhodné po správnej príprave do mnohých pokrmov. Po kontakte s vodou vytvárajú priehľadný gél.

Chia semienka predstavujú výborný zdroj energie, vlákniny, proteínov, tukov, omega-3 nenasýtených mastných kyselín, minerálov a stopových prvkov.

Je to bohatý rastlinný zdroj na vápnik, draslík, fosfor, horčík, železo a meď.

Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g chia semienok

Energia 486 kcal
Sacharidy 42,1 g
Vláknina 34,4 g
Tuky 30,7 g
Bielkoviny 16,5 g

Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g chia semienok

Vitamín A 0,81 IU Draslík 407 mg
Vitamín B1 0,62 mg Horčík 335 mg
Vitamín B2 0,17 mg Vápnik 631 mg
Vitamín B3 8,83 mg Sodík 16 mg
Vitamín B9 49 mcg Železo 7,72 mg
Vitamín C 1,6 mg Zinok 4,58 mg
Vitamín E 0,5 mg Mangán 2,72 mg
Selén 55,2  mcg
Fosfor 860 mg
Meď 0,924 mg

Chia semienka patria medzi potraviny, ktoré uvoľňujú energiu postupne. Pre svoj pestrý nutričný profil ich radíme medzi superpotraviny.

Sú to potraviny, ktoré obsahujú väčšie množstvo biologicky aktívnych látok. Pozitívne ovplyvňujú vitalitu tela, celkové zdravie a správny chod organizmu. Zlepšujú koncentráciu a pamäť.

Chia semienka majú teda vysoký obsah živín v prírodnej forme.

Je preto vhodné obohatiť svoj jedálniček o tieto potraviny.

Pomáhajú zvládnuť ťažký fyzický výkon a zlepšiť vytrvalosť, nie nadarmo ich v minulosti využívali aztécki bojovníci. “Chia” je mayský výraz pre silu.

Vnútorné použitie

Chia a trávenie

Chia podporuje peristaltiku čriev pre svoj vysoký podiel vlákniny. Vláknina je kľúčová pre dobré trávenie, pretože je zároveň živnou pôdou prospešných baktérií v črevách.

Vláknina tvorí až 40 % hmotnosti chia semienok.

Zvyšuje frekvenciu stolíc a pôsobí proti zápche.

Dochádza k zmäkčeniu stolice a ľahšiemu vyprázdneniu.

Prichádza zimné obdobie, ktoré je väčšinou spojené aj so znížením fyzickej aktivity u ľudí.

Nezabudnite na pohyb a dostatočný príjem vody, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou správneho fungovania tráviaceho systému.

Obzvlášť pri zvýšenom príjme vlákniny napr. formou chia je nevyhnutný adekvátny pitný režim, pretože vláknina prirodzene na seba naviaže vodu.

Bez správneho príjmu tekutín by nastal opačný efekt - dehydratácia a zápcha.

Doporučená denná dávka je 15 gramov, čo predstavuje približne 2 čajové lyžičky.

S konzumáciou semienok by ste mali začať postupne.

Chia a chudnutie

Chia semienka dokážu absorbovať veľké množstvo vody.

Následne dochádza k napučaniu semienok v žalúdku a v tele sa navodzuje žiadúci pocit plnosti. Chia preto pomáha pri redukcii hmotnosti.

Zabraňuje vlčiemu hladu a prejedaniu sa. Neznamená to však, že teraz ich máte jesť na kilá”. Všetko s mierou. Zdravé chudnutie je komplexný balík stravy a pohybu.

Neprekračujte doporučenú dennú dávku chia semienok.

Chia “manažéri cukru” a diabetes

Je vhodná aj pre diabetikov, pretože chia semienka spomaľujú proces štiepenia polysacharidov. Znamená to, že napomáhajú udržovať stálu hladinu cukru v krvi.

Predlžujú dobu premeny sacharidov na jednoduchý cukor (monosacharid) a stabilizujú metabolické procesy.

Tlmenie vzostupov a poklesov hladiny cukru v organizme, prináša dlhšie zásobovanie tela energiou.

Upozornenie: U ľudí trpiacich cukrovkou a zároveň ochorením žlčníka, žlčových ciest, pečene alebo pankreasu môže chia spôsobiť zdravotné ťažkosti.

Chia a kosti, zuby, svaly

Chia prispieva k udržaniu zdravia kostí a zubov pre svoj obsah vápnika, horčíka a fosforu. Doplnenie chia semien do ovsených vločiek, kokteilov alebo cereálií pomáha zvýšiť príjem vápnika najmä v prípadoch neznášanlivosti mliečnych výrobkov.

Bohatý zdroj bielkovín pomáha k rastu a budovaniu svalovej hmoty. Znižuje vyčerpanie a dodáva potrebnú silu, vytrvalosť čím môžu zlepšiť športový výkon.

Nie nadarmo sa chia semienka nazývajú aj “ runner food”. Dodávajú telu výdrž pri veľmi dlhých bežeckých tratiach.

Chia a imunitný systém

Pre svoje vysoké nutričné hodnoty chia semienka zlepšujú obranyschopnosť organizmu.

Sú bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť naše bunky pred oxidačným škodlivým pôsobením.

Je potrebné ich preto prijímať v strave v dostatočnom množstve.

Bojujú totiž proti hromadeniu voľných radikálov a oxidačnému stresu.

Oxidačný stres zvyšuje riziko chronických zápalových, autoimunitných či onkologických ochorení.

Antioxidanty neutralizujú reaktívny potenciál voľných radikálov. Pomáhajú zachovávať oxidačnú rovnováhu buniek.

Chia semienka zlepšujú obranné reakcie tela, znižujú riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení, pomáhajú spomaliť starnutie a znižujú riziko vzniku rakoviny.

Chia a tehotenstvo

Chia semienka sa môžu konzumovať aj v tehotenstve, samozrejme podľa tolerancie.

Pokiaľ spozoruje budúca mamička zhoršené nafukovanie či sťažené trávenie nech ich vyradí z jedálnička.

Chia a celiakia

Chia semienka sú prirodzene bezlepkové, môžu ich aj celiatici.

Chia nie je pre každého aj keď je “módna”. Kto by sa jej mal radšej vyvarovať?

U ľudí trpiacimi ochoreniami žlčníka, žlčových ciest, pečene alebo pankreasu môže dôjsť po konzumácii chia semienok k podráždeniu žlčových ciest!

Opatrne aj pri ochoreniach žalúdka.

Zjednodušené vysvetlenie je, že kanáliky v tráviacom trakte u týchto pacientov to nemusia tolerovať, dochádza k obmedzenému prietoku žlče či podráždeniu pankreasu.

U pacienta sa môžu objaviť kŕče, bolesti brucha, nafukovanie až k vážnym akútnym stavom vyžadujúcich hospitalizáciu.

Obzvlášť je to v prípadoch konzumácie surových chia semienok, ktoré napučiavajú až v tráviacom trakte.

Konzumácia chia semienok môže u niektorých ľudí vyvolávať alergické reakcieanafylaktickú reakciu (najťažšia forma alergickej až život ohrozujúcej reakcie).

Pod alergickou reakciou si nepredstavujte len kožný výsev, ale aj nafukovanie, kŕče či bolesti brucha.

Ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi by nemali chia semienka používať.

Chia môže znižovať krvný tlak. Môže mať prospešné účinky u pacientov, ktorí sa liečia na hypertenziu.

Ľudia, ktorí majú nižšie hodnoty krvného tlaku by si mali dať pozor.

Neodporúča sa konzumácia chia semienok vo večerných hodinách.

Príprava chia semienok

V súčasnosti existuje už mnoho receptov s chia semienkami. Veľmi obľúbené sú chia pudingy a chia kaše.

Semienka je potrebné pred konzumáciou „napučať“ v pohári vody približne 15 minút. Vodu použite studenú alebo teplú.

Vhodný pomer semienok a vody je 1:10.

Chia puding
Zdroj foto: Getty Images

Semienka nasajú vodu a budú lepšie stráviteľnejšie. Chia semienka môžete aj orestovať na panvici, bez pridania tuku.

Chia semienka je vhodné prisypať do chleba, pečiva alebo sladkých koláčov.

Pridajte ich i do polievok alebo omáčok k hlavnému jedlu.

Chia semiena si môžete vychutnať ak si ich pridáte do ovocných alebo zeleninových smoothies a jogurtov.

V malom množstve ich surové môžete opatrne nasypať na šalát. U ľudí so zažívacími ťažkosťami nepoužívajte tento spôsob prípravy.

Nezabudnite na pitný režim.

Vonkajšie použitie

Chia a lepšia pokožka

Chia semená dodávajú potrebné vitamíny a prispievajú ku zdravšej pleti.

Redukujú vrásky a škvrny. Dodávajú koži antioxidanty, pomáhajú ju čistiť a spomaľujú proces starnutia pokožky. Používajú sa preto aj v kozmetickom priemysle.

Zber a skladovanie

Chia obľubujú piesčitú a dobre priepustnú pôdu. Je veľmi náročná na pestovanie.

Chia kvitne koncom jari až začiatkom leta. Keď kvety vyblednú, začnú vysychať a hnednúť semená. Zberajú sa suché semená.

Chia semienka je vhodné skladovať vo vzduchotesnej nádobe na chladnom a suchom mieste. Chráňte pred priamym slnečným žiarením.

Ak su správne skladované, môžeme ich takto uchovávať niekoľko rokov. V uzavretej nádobe predlžujete ich životnosť.

Z chia semienok sa tak ako aj z iných semienok lisuje olej. Najlepší je ten, ktorý je lisovaný za studena. Olej lisovaný za studena si zachováva vyššie uvedené vlastnosti chia semienok.

Chia olej je možné piť či používať zvonka na pleť.

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Chia seeds (Salvia hispanica): health promoting properties and therapeutic applications – a review
  • academicjournals.org - Nutritional, health benefits and usage of chia seeds (Salvia hispanica): A review

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.