- healthline.com - What are the Health and Nutritional Benefits of Pomegranate? Healthline. Lauren Panoff, MPH, RD
- SHARMA, Sangita. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Přeložil Hana POSPÍŠILOVÁ. Praha: Grada Publishing, 2018. Sestra (Grada). ISBN 978-80-271-0228-0.
- medicalnewstoday.com - 15 health benefits of pomegranate juice. Medical News Today. Jared Meacham, Ph.D., RD, PMP, MBA, CSCS
- FOUROVÁ, Karolína. Výživná kniha o jídle. Praha: Euromedia Group, 2022. Esence. ISBN 978-80-242-8229-9.
- verywellhealth.com - What Is Pomegranate Juice? Very Well, Jinan Banna, PhD, RD
Granátové jablko a účinky chutnej vitamínovej bomby na zdravie?
Granátové jablko obsahuje plno vitamínov, minerálov a živín. Má sýto červenú farbu a osviežujúcu chuť. Aké sú benefity jeho konzumácie pre človeka?
Charakteristika
Granátové jablko obsahuje drobné zrniečka sladko-kyslej chuti. Patrí k najzdravšiemu ovociu celosvetovo. Granátové jablko v jedálničku vďaka silnému obsahu antioxidantov podporuje imunitu a obranyschopnosť organizmu.
Granátovník púnsky - Punica grantum.
Obsah živín, účinky, využitie, pestovanie a mnoho iných zaujímavých informácií sa dočítate pokračovaním v článku.
Čo je to granátové jablko?
Názov granátové jablko je odvodené z latinského slova „pōmum“, čo v preklade znamená jablko a grānātum, čo znamená “zrnité”.
Granátové jablko je ovocie rubínovo-červenej farby s obsahom špecifických šťavnatých zrniečok. Disponuje vysokým obsahom vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov i vlákniny.
Granátové jablko je plodom granátovníka. Jedná sa o ker, resp. strom, ktorý môže v určitých podmienkach dorastať do výšky až 6 metrov a dožiť až 200 rokov. Vo väčšine prípadov má však Granátovník výšku do 200 cm.
Počet jadierok sa pohybuje od 200 až do 1 400 v jednom kuse granátového jablka.
Granátovník púnsky (Punica grantum) je pôvodom z Ázie z oblasti dnešného Iránu až po úpätie hôr v Indii. V minulosti tak putovalo cez Afganistan a Pakistan až do Indie.
Dnes sa pestuje najmä na blízkom Východe, Afrike, južnej Ázii a v oblasti stredozemného mora. Rastie najmä v tropických oblastiach.
V Grécku je granátové jablko symbolom plodnosti a lásky. Vďaka mytológií a účinkom je toto ovocie označované ako afrodiziakum.
Z granátovníka je možné využiť nielen granátové jablká na konzumáciu, ale aj listy a šupky plodov, z ktorých sa vyrába čaj, farbivo či kozmetické produkty.
Granátové jablko sa primárne konzumuje čerstvé, no dá sa rôznorodo použiť pri pečení, príprave drinkov, smoothies či zeleninovo-ovocných šalátov.
Zloženie a obsah živín
Čerstvé granátové jablko obsahuje dôležité výživné látky, veľa vody i vlákniny.
V stredne veľkom kuse je obsiahnuté približne 15 mg vitamínu C, čo prestavuje približne 20 % z celkovej odporúčanej dennej dávky. Má silný obsah vitamínu K a ďalej obsahuje i vitamíny skupiny B a E.
Chutné semienka granátového jablka obsahujú minerály draslík, železo, mangán, meď, zinok, vápnik či železo.
Ovocie v sebe ukrýva nemalé množstvo bielkovín a je zdrojom mnohých esenciálnych a neesenciálnych aminokyselín.
Je vhodnou variantou aj pri redukcii telesnej hmotnosti, nakoľko neobsahuje veľa kalórií a súčasne je silným zdrojom živín.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g čerstvého granátového jablka
Energia | 78 kcal |
Sacharidy | 18,7 g |
Vláknina | 4 g |
Tuky | 1,17 g |
Bielkoviny | 1,67 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g čerstvého granátového jablka
Vitamín B1 | 0,067 mg | Draslík | 236 mg |
Vitamín B2 | 0,053 mg | Horčík | 12 mg |
Vitamín B3 | 0,293 mg | Vápnik | 10 mg |
Vitamín B5 | 0,377 mg | Sodík | 3 mg |
Vitamín B6 | 0,075 mg | Železo | 0,3 mg |
Vitamín B9 | 38 mcg | Zinok | 0,35 mg |
Vitamín C | 10,2 mg | Fosfor | 36 mg |
Vitamín E | 0,6 mg | Meď | 0,158 mg |
Vitamín K | 16,4 mcg | Mangán | 0,119 mg |
Selén | 0,5 mcg |
Vnútorné použitie
Granátové jablko je radené k „superpotravinám“. Obsahuje množstvo prospešných antioxidantov a je súčasťou mnohých kultúr.
Posilnenie imunitného systému a obranyschopnosti
Granátové jablko je plné výživných látok a antioxidantov, ktoré pomáhajú odstraňovať voľné radikály v tele. Bojujú proti oxidačnému pôsobeniu, chránia bunky a pôsobia protizápalovo (akútne i chronické zápaly, artritída,...)
Vďaka silnému obsahu vitamínu C priaznivo vplýva na obranyschopnosť organizmu a je prevenciou vzniku ochorení. Okrem antioxidantov je tento plod plný aminokyselín, ktoré sú stavebným základom bunky v tele.
Je tak vhodnou súčasťou aj jedálnička vegetariánov a vegánov.
Podpora tráviacich procesov
Granátové jablko podporuje zdravé trávenie a je prevenciou zápchy. Podporuje tráviace procesy vďaka obsahu tanínu a polyfenolov. Vďaka obsahu vlákniny napomáha zdraviu črevnej mikroflóry.
Podporujú pravidelné vyprázdňovanie a navyše zrýchľujú energetický metabolizmus. Niektoré výskumy preukázali, že granátové jablko znižuje chuť do jedla a redukuje hladinu glukózy (cukru) v krvi.
Podpora zdravia srdcovocievnej sústavy
Granátové jablko obsahuje pomerne vysoký podiel draslíka, čo je minerál účinný v boji proti vysokému krvnému tlaku (hypertenzii). Jeho pravidelná konzumácia napomáha k zníženiu hladiny cukru v krvi.
Toto červené ovocie podporuje zdravie ciev a je prevenciou proti ateroskleróze. Pomáha znižovať zlý LDL cholesterol, v cievach znižuje usadeniny, podporuje krvotvorbu a čistí tak cievny systém.
Podpora hormonálnej rovnováhy a libida
Granátové jablko má pozitívny vplyv na mužský i ženský hormonálny systém. Podporuje zvýšenie libida a sexualitu oboch pohlaví.
Pravidelná konzumácia granátového ovocia je spájaná s bojom proti problémom s potencioua to vďaka zlepšeniu prietoku krvi. Podporuje taktiež kvalitu spermií.
Pozitívne pôsobí aj pri predmenštruačnom syndróme a bolestiach spojených s menštruáciou pri ženskom cykle.
Podpora zdravia očí a zraku
Toto červené ovocie obsahuje vitamín A i látku antokyán vďaka čomu disponuje priaznivými účinkami na tkanivá oka a pomáha zlepšovať stav a zrak očí.
Vhodná je pravidelná konzumácia ako prevencia šedého zákalu, šero-slepote a iných očných porúch.
Pomoc pri regulácií hladiny glykémie
Granátové jablko sa tradične používa ako prírodný pomocník na liečbu diabetu vo východných krajinách. Ovocie napomáha znižovať rezistenciu na hormón inzulín a pomáha znižovať hladinu cukru v krvi.
Glykemický index granátového jablka je 35, čo je pomerne dobrý indikátor. Pri konzumácií granátových jabĺk by tak mala byť hladina cukru v krvi stabilná.
Vonkajšie použitie
Podpora zdravia a stavu pleti...
Granátové jablká sú využívané i na vonkajšie použitie a kozmetické výrobky. Obzvlášť by mali spozornieť jedinci s problematickou pleťou.
Obsah kyseliny citrónovej, jablčnej a ďalších organických kyselín pomáha eliminovať pigmentové škvrny i akné. Pokožka po aplikácií granátovej masky by mala byť hladšia a hydratovanejšia.
Pre ľudí s citlivou pleťou je vhodné najprv aplikovať domácu i kúpenú masku na malom a nie-viditeľnom mieste kože (pre riziko vzniku reakcie/podráždenia pokožky).
Zber a skladovanie
V našich klimatických podmienkach sa granátovník pestuje skôr pre okrasné účely ako pre samotnú hojnú úrodu. Vplyvom klimatického oteplenia sa v našich najteplejších oblastiach dajú dopestovať granátové jablká i voľne v záhrade.
Vhodným spôsobom pestovanie granátovníka bez rizika uhynutia je zaobstaranie predpestovaného kríku, ktorý je už voči vonkajším podmienkam odolnejší. Možné je však i pestovanie rastliny už od samotných semien.
Granátovník sa u nás pestuje ako prenosná rastlina s vegetačným obdobím v lete a chladným zimovaním. Ideálne je v zimnom období krík presadiť do skleníka, zimnej záhrady alebo menšie formy možno pestovať aj v byte.
Na jar granátovník prenesieme von, kde ostane po celú sezónu. Rez granátovníka sa vykonáva zvyčajne v predjarí, pričom je dôležité odstrániť zahusťujúce a choré výhonky i konáre.
Na pestovanie je vhodný ľahší substrát a pridávanie živín počas vegetačného obdobia. Kríku vyhovuje slnečné miesto, suché a teplé prostredie.
Granátovník kvitne počas celého vegetačného obdobia červenými kvetmi od jari do jesene.
Zber granátových jabĺk prebieha zvyčajne od septembra do novembra. Zrelosť spoznáme podľa červeného zafarbenia šupky.
Granátové jablká sú pomerne nenáročné na skladovanie, a to pri izbovej teplote bez slnečného žiarenia vydržia čerstvé aj niekoľko týždňov. Dajú sa uchovávať aj v chladničke.
Súhrn benefitov granátového jablka
Kde všade má jeho konzumácia benefity:
- podpora imunity a obranyschopnosti
- protizápalové a antioxidačné pôsobenie
- podpora kardiovaskulárnej sústavy
- zníženie zlého LDL cholesterolu
- podpora tráviacich procesov
- podpora vyprázdňovania a metabolizmu
- pomoc pri zvýšení libida a sexuality
- podpora hormonálnej rovnováhy
- podpora erektilnej funkcie u mužov
- anti-diabetický pomocný účinok
- podpora zdravia očí a zraku
- podpora zdravia a stavu pokožky
Kto by mal byť pri konzumácií granátového jablka ostražitý?
Konzumácia granátových jabĺk by mala byť čiastočne obmedzená pokiaľ trpíte na príliš nízky tlak, akútne tráviace ťažkosti alebo máte sklon k potravinovým resp. ovocným alergiám.
Ak trpíte žalúdočnými vredmi, akútnou gastritídou či pankreatitídou, mali by ste sa granátovým jablkám radšej vyhnúť. Aj keď granátové jablká podporujú tráviace procesy, ich nadmerná konzumácia môže naopak podráždiť tráviaci trakt.
Nadmerná spotreba tohto ovocia u jedincov s náchylnosťou na alergie môže vyvolať nežiadúcu reakciu, ako je kožná vyrážka, žihľavka alebo opuch horných dýchacích ciest i úst.
Pokiaľ nemáte na granátové jablko alergiu, môžu ho ženy v primeranom množstve konzumovať aj v tehotenstve (gravidite).
Využitie granátového jablka v kuchyni
Z granátového jablko sú konzumované najmä čerstvé zrniečka.
Granátové jablko je dostupné čerstvé i sušené mrazom (lyofilizované).
I keď sa môže ovocie zdať náročné na ošúpanie, nie je tomu tak.
Vezmite si granátové jablko, prekrojte ho na dve polovice a následne prstami očistite obe polovice oddelením zrniečok od tvrdej šupy.
Pre uľahčenie môžete časti granátového jablka oddeľovať v mise s vodou. Semená jablka sa následne ponoria na dno.
Granátové jablko možno využiť ako súčasť ovocných štiav, smoothies či kokteilov a drinkov. V studenej kuchyni je využívané do rôznych zeleninových i ovocných šalátov či ako dochutenie toastov.
V teplej kuchyni sa pridáva ako dochutenie a osvieženie chuti najmä ku grilovanému mäsu a rybám. Granátové jablko môžete použiť ako prísadu do ovsených vločiek, kaší, cereálií, dezertov, no aj ako surovinu na výrobu omáčok.
Granátové jablko sa vďaka silnému obsahu živín radí k „superpotravinám“. Podporuje imunitu, srdcovo-cievnu sústavu, hormonálny balans a libido oboch pohlaví.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →