- JABLONSKÝ, Ivan, Václav ŠAŠEK a Martin KOUDELA. Jedlé a léčivé houby a jak je pěstovat. Praha: Profi Press, 2019. ISBN 978-80-88306-03-0
- healthline.com - 7 Impressive Benefits of Oyster Mushrooms. Healthline. Jillian Kubala, MS, RD
- medicinenet.com - 24 Impressive Benefits of Oyster Mushrooms. Medical Net. Karthik Kumar, MBBS
- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - The relationship between mushroom consumption and cognitive performance among middle-aged and older adults: a cross-sectional study
- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Mushroom intake and cognitive performance among US older adults: the National Health and Nutrition Examination Survey, 2011-2014
- drwillcole.com - Can Mushrooms Improve Your Brain Health? Everything You Need To Know About This Superfood
Hliva ustricová: Poznáte jej priaznivé účinky na zdravie? + recepty
Hliva ustricová je huba, ktorá sa z Číny rozšírila skoro do celého sveta. Má charakteristický vzhľad, chuť i arómu. Aké sú jej pozitívne účinky na ľudské zdravie? Poznáte jednoduché rýchle recepty z hlivy?
Charakteristika
Zdravotné účinky, obsah, domáce pestovanie, riziká, recepty a mnohé iné zaujímavé informácie sa dočítate pokračovaním v článku.
Čo je to Hliva ustricová?
Hliva ustricová je huba známa po odborným názvom Pleurotus ostreatus. Hliva je jedlá drevokazná huba z čeľade hlivovitej. Názov vyplýva z jej charakteristického vzhľadu, nakoľko svojím bielym škrupinovým vzhľadom pripomína ustricu.
Taktiež môže niekomu chuťou pripomínať i príchuť obľúbeného druhu lastúrnikov.
Hliva je sapotrofná huba, ktorá môže dorastať až do výšky 25 cm. Môže mať rôznu farebnosť od bielej až po tmavohnedú farbu. Hliva ustricová vyrastá na kmeňoch a pňoch rôznych listnatých stromov (najmä buky, duby) a ojedinele i na ihličnatých stromoch.
Pozitívne prínosy pre zdravie hlivy pochádzajú z jej bohatého nutričného profilu. Okrem prospechu pre ľudské zdravie má hliva význam aj ekologický – pôsobí ako filter okolitého prostredia.
Formy užitia a konzumácie hlivy:
- Čerstvá hliva.
- Sušený drvený prášok.
- Extrakt vo forme kapsuly (tabletky).
- Extrakt v tekutej forme (oleje, sirupy, tinktúry...).
Obsah a zloženie
Hliva ustricová je známa nielen svojím priaznivým vplyvom na zdravie, ale aj nízkou kalorickou hodnotou a bohatým zložením vitamínov a minerálov.
Huby sú vo všeobecnosti výborné pre zdravie, no i pri redukcii hmotnosti nakoľko disponujú nízkym obsah kalórií a tukov.
Hliva obsahuje najmä vitamíny, minerály, nenasýtené mastné kyseliny, aminokyseliny, proteíny, sacharidy (Beta-glukán) a vlákninu.
- Vitamíny skupiny A, B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9) a D.
- Minerály ako draslík, meď, železo, fosfor, chróm, zinok selén, horčík a mangán.
Hliva ustricová posilňuje imunitný systém, obranyschopnosť a podporuje kardio-vaskulárny systém. Podporuje mozgovú činnosť, tráviacu sústavu a má potenciál pri podpore liečby rakoviny.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g hlivy ustricovej
Energia | 89 kcal |
Sacharidy | 6,09 g |
Vláknina | 2,3 g |
Tuky | 0,41 g |
Bielkoviny | 3,31 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g hlivy ustricovej
Vitamín A | 48 IU | Draslík | 420 mg |
Vitamín B1 | 0,125 mg | Horčík | 18 mg |
Vitamín B2 | 0,349 mg | Vápnik | 3 mg |
Vitamín B3 | 4,96 mg | Sodík | 18 mg |
Vitamín B5 | 1,29 mg | Železo | 1,33 mg |
Vitamín B6 | 0,11 mg | Zinok | 0,77 mg |
Vitamín B9 | 38 mcg | Fosfor | 120 mg |
Vitamín D | 29 IU | Meď | 0,244 mg |
Mangán | 0,113 mg | ||
Selén | 2,6 mcg |
Vnútorné použitie
Priaznivé účinky hlivy na zdravie
Za prírodnými liečivými účinkami stojí najmä vysoký obsah vitamínov, minerálov a antioxidantov. Beta-glukán je komplexný polysacharid zodpovedný za väčšinu priaznivých účinkov hlivy.
Beta-glukán podporuje ochranné reakcie organizmu v boji proti bakteriálnym a parazitárnym ochoreniam.
Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ako sú fenolové zlúčeniny a ergotioneín, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Saponíny v hlive ustricovej pomáhajú prirodzene čistiť organizmus od toxínov.
Posilnenie imunity a protizápalový vplyv
Beta-glukány a antioxidanty v hlive sú vynikajúcou zložkou na elimináciu zápalov. Prirodzene posilňujú imunitný systém a jeho obranyschopnosť voči chorobám a infekciám. Stimulujú aktivitu makrofágov (buniek imunitného systému) a ničia tak prípadné patogény.
Práve čerstvé huby sú výborným zdrojom kyseliny listovej, ktorá podporuje celkovú imunitu organizmu. Hlivu v rôznych kultúrach prezývajú ako zázračná huba, alebo elixír večnej mladosti, a to práve pre jej vplyv dodať telu energiu a vitalitu.
Beta-glukány v hlive ustricovej stimulujú imunitné bunky, ako sú makrofágy a lymfocyty, čím zvyšujú odolnosť organizmu voči infekciám a chorobám. Pomáha tiež udržiavať správnu funkciu imunitného systému, chráni telo pred ochoreniami a pomáha hojiť rany. Má silné antivírusové a antibakteriálne účinky.
Podpora zdravia srdcovo-cievneho systému
Hliva reguluje hladinu cholesterolu v krvi, pričom má schopnosť znižovať LDL cholesterol a triglyceridy v krvi. Niektoré štúdie poukazujú na zníženie hladiny cukri v krvi.
Hliva taktiež pomáha znížiť vysoký krvný tlak.
Má celkový posilňujúci účinok na srdce i cievy, a to vďaka obsahuj vlákniny a látky lovastatínu. Hliva je tak prírodnou prevenciou proti vzniku kardio-vaskulárnych ochorení.
Podpora mozgovej činnosti
Hliva môže ovplyvniť riziko vzniku neurodegeneratívnych chorôb. V klinickej štúdií sa preukázalo, že práve niacín obsiahnutý v hlive chráni pred Alzheimerovou chorobou, samotným kognitívnym poklesom a inými podobným neurodegeneratívnymi ochoreniami.
Potenciál podpory liečby rakoviny
Jednou z najzaujímavejších vplyvov hlivy ustricovej je jej možný účinok na rakovinové bunky. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov a ich protizápalovým vlastnostiam môže tak huba pomôcť eliminovať rast niektorých druhov rakoviny.
Id najmä o šírenie buniek rakoviny prsníka, ženských orgánov a tráviaceho traktu. Niektoré experimenty preukázali, že pacienti, ktorý počas onkologickej liečby prijímali beta-glucan, mali lepšiu kvalitu života.
Podpora tráviacej sústavy
Hliva ustricová pôsobí ako prírodné probiotikum.
Obsahuje vlákninu inulín prospešnú pre trávenie a bakteriálnu mikroflóru. Odporúča sa aj pri zdravotných problémoch obličiek a pečene.
Zlepšuje energetický metabolizmus a je vhodnou voľbou pri chudnutí, nakoľko neobsahuje veľa kalórií.
Nízky obsah kalórií a tukov, čo ju robí ideálnym doplnkom pri zdravej redukcii hmotnosti.
Vonkajšie použitie
Podpora zdravia pleti a pokožky
Antioxidačné účinky hlivy majú aj estetický efekt, a to vo forme spomalenia starnutia buniek. Priaznivo vplýva na regeneráciu pokožky a chráni ju pred UV žiarením. Pôsobí protizápalovo pri liečbe kožných ochorení či ekzémoch.
Pre jej protizápalové a antioxidačné vlastnosti sa používa ako prísada v kozmetických produktoch. Využitie si tak nachádza pri riešení akné, ekzémov, kŕčových žíl.
Poslúži tiež ako regeneračný krém a v aromaterapii si našla svoje miesto pre upokojujúce účinky.
Zhrnutie faktov a účinkov
Účinky v skratke:
- nízka kalorická hodnota a pritom bohatá na prospešné látky,
- je zdrojom mikronutrientov ako je niacín, folát, riboflavín, pantoténová kyselina, draslík, meď, fosfor, železo, zinok a horčík,
- posilňuje imunitný systém,
- a to vďaka obsahovému zloženiu antioxidantov a beta-glukánu,
- antibakteriálny a antivírusový účinok,
- má priaznivé účinky na srdce i cievy,
- znižuje cholesterol,
- má svoje využitie pri podpore chudnutia,
- je nízkokalorická,
- zlepšenie duševného zdravia a mozgové funkcie,
- potenciál pri riešení onkologických ochorení,
- podpora trávenia,
- pomáha pokožke, jej regenerácii a pri kožných ochoreniach,
- pestré využitie v kuchyni.
I keď nie je často spomínaný, má pozitívny efekt na duševnú stránku a kognitívne funkcie. V niekoľkých štúdiách sa vyskytli výsledky, ktoré naznačovali, že môže mať tento pozitívny efekt.
Tento vplyv je spájaný s obsahom antioxidantov a protizápalových zložiek v hlive. Antioxidanty, ako je ergotioneín, ktorý sa v hlive ustricovej nachádza v značnom množstve, môžu chrániť mozgové bunky pred oxidačným stresom a zápalom, ktoré sú spojené s kognitívnym úpadkom a neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako je Alzheimerova choroba.
Zber a skladovanie
Hliva a domáce pestovanie
Pestovanie hlivy ustricovej v domácom prostredí je pomerne jednoduché. Ide o hubu, ktorá je adaptívna a odolná.
Niektorí jedinci dávajú prednosť pestovaniu hlivy ustricovej vo vreciach, iní naopak volia pestovanie hlivy na pni alebo na polene dreva. Prípadne na špeciálnej záhradke, ktorú kúpite už vopred pripravenú na pestovanie húb.
Najčastejšou voľbou je pestovanie na dreve. Drevo musí byť pomerne čerstvé a zavodnené, a teda malo by ísť o drevo, ktoré je odpílené najviac pred pol rokom.
Okrem vhodného dreva potrebujete očkovací substrát, ktorý zoženiete bežne v záhradkárskych potrebách. Najvhodnejší čas na zaočkovanie klátikov substrátom je mesiac apríl až má.
Substrát nanášame na rezné rany dreva, pričom takto upravené kláty vložíme do čistých igelitových vriec tak, aby mohol do nich prúdiť vzduch.
Na rozdiel od iných húb, ktoré môžete pestovať v úplnej tme, hliva ustricová potrebuje k svojmu dobrému rastu aspoň malé množstvo svetla.
V prvej fáze rastu dochádza k prerastaniu mycélia (podhubie), ktoré môže v závislosti od teploty trvať dva týždne až dva mesiace.
Podhubie najrýchlejšie prerastá pri teplote približne 25 °C.
Hlivu môžeme začať zbierať, keď sú jej plodnice dostatočne veľké. Úrodu zbierajte ideálne tak, že pootočíte celý trs a vyberiete ho aj s časťou substrátu. Plodnica hlivy ustricovej je zrelá vtedy, keď klobúčik nadobudne svetlejšiu farbu a je pomerne plochý.
Kvalita plodníc však časom stráca kvalitu, a preto nečakajte, kým prezrejú a nezačnú produkovať spóry (výtrusy).
Bezpečnosť a vedľajšie účinky hlivy
I napriek blahodarným účinkom hlivy ustricovej, niektorí jedinci by mali byť pri jej konzumácii opatrní. Ide najmä o jedincov, alergických na huby a iné druhy húb.
Preto ak sa u vás po konzumácii hlivy vyskytnú akékoľvek alergické príznaky, ako je kožná žihľavka, nevoľnosť, tráviace problémy či vracanie. Hlivu ďalej nekonzumujte a obráťte sa na lekára, prípadne priamo na alergiológa.
Práve v prípade hlivy ustricovej sú nežiadúce účinky zriedkavé a jej konzumácia je obvykle bezproblémová. Pri nadmernej konzumácii však môže spôsobiť mierne laxatívne účinky a tráviace problémy.
Vzhľadom na imunitný účinok môže byť problémom aj stav, ak jedinec užívať imuno-supresívne lieky na potláčanie imunitných reakcií.
Hliva obsahuje množstvo pre telo potrebných látok, ktoré sú prospešné pre ľudí rôzneho veku vrátane tehotných a dojčiacich žien. Všeobecne na hríby v tehotenstve je potrebné dať pozor.
V prípade nejasností s kontraindikáciami sa vždy obráťte na gynekológa.
Hliva ustricová v kuchyni
Na konzumáciu hlivy sú vhodné všetky jej časti: klobúčik i stonka. Ideálne je siahnuť po sfarbenej bledosivej až hnedej hlive, nakoľko práve farba napovedá o jej kvalite.
Je vhodné vybrať si hlivu, ktorá aromaticky charakteristicky vonia a má príjemnú hubovú vôňu.
V kuchyni možno hlivu využiť na rôzne spôsoby, pričom udrží v sebe zdraviu prospešné látky aj pri úprave teplom alebo sušením.
Hliva ustricová má početné využitie v kuchyni, nakoľko je vhodná do polievok, omáčok, šalátov, cestovín i rizota. Pomerne populárna je hlivová polievka a ako hlavné jedlo smotanovo-hlivové taglietelle/široké nudle.
Hliva ustricová je vynikajúca v čerstvej forme, ale aj vo forme výživových doplnkov, najmä ak je jej konzumácia zameraná na špecifické zdravotné benefity. V kuchyni môžete využiť všetky jej časti, vrátane klobúčika a stonky, ktorá obsahuje vysoké množstvo beta-glukánu.
Hlivová polievka
Ingrediencie:
- 250 g surovej hlivy ustricovej,
- 3 mrkvy,
- 1 petržlen,
- 1 cibuľa,
- 3 surové zemiaky,
- 2 strúčiky cesnaku,
- červená mletá paprika,
- čierne korenie,
- soľ,
- kurkuma.
Postup:
- V hrnci na oleji (masti) osmažíme do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridáme natenko nakrájanú hlivu ustricovú a mierne restujeme.
- Pridáme ošúpanú a na kocky nakrájané mrkvy i petržlen. Na koniec pridáme i pretlačený cesnak.
- Zmes mierne dochutíme korením, červenou paprikou, kurkumou a soľou.
- Prilejeme do hrnca vodu a pridáme nakrájané ošúpané zemiaky.
- Varíme približne 35 minút, kým zemiaky a zelenina postupne zmäkne.
- Dochutíme a podávame.
Hlivovo-smotanové cestoviny
Ingrediencie:
- 500 g cestovín (tagliatele/široké rezance),
- 400 g surovej hlivy ustricovej,
- zakysaná smotana,
- cherry rajčiny,
- 2 strúčky cesnaku,
- čierne korenie,
- soľ,
- parmezán.
Postup:
- Cestoviny varíme v hrnci v osolenej vode podľa návodu a následne scedíme.
- Hlivu ustricovú nakrájame na malé kúsky a pomaly opečieme na panvici.
- Mierne huby dochutíme korením, soľou a pridáme nadrobno nakrájaný cesnak.
- Pridáme zopár nakrájaných cherry rajčín, zmes prikryjeme a podusíme.
- Keď je hliva ustricová hotová, pridáme aspoň 3 lyžice zakysanej smotany a zamiešame.
- Na záver pridáme cestoviny a spoločne jedlo premiešame.
- Dochutíme na vrch postrúhaným parmezánom a podávame.
Najčastejšie otázky a odpovede
1. Ako hliva ustricová podporuje imunitný systém?
Obsahuje beta-glukány, ktoré stimulujú imunitné bunky ako makrofágy a lymfocyty, čím zvyšujú odolnosť organizmu.
2. Môže hliva ustricová pomôcť pri chudnutí?
Áno, vďaka nízkemu obsahu kalórií a tukov je vhodná na podporu zdravej redukcie hmotnosti.
3. Je hliva ustricová vhodná pre ľudí s alergiami?
Áno, hliva ustricová má pozitívne účinky na rôzne alergie. Ak je ale človek alergický na huby, mal by sa vyvarovať ich konzumácii a teda tiež hlive.
4. Ako môže hliva ustricová pomôcť pri problémoch s kožou?
Má podporné účinky pri liečbe kožných ochorení ako akné, ekzém a kŕčové žily.
5. Ako konzumovať hlivu ustricovú pre maximálny zdravotný prínos?
Hlivu ustricovú môžete konzumovať čerstvú alebo ako súčasť výživových doplnkov, najmä ak je zameraná na špecifické zdravotné benefity.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →