Zelený (mladý) jačmeň a jeho účinky na zdravie. Pomáha pri chudnutí?

Zelený (mladý) jačmeň a jeho účinky na zdravie. Pomáha pri chudnutí?
Zdroj foto: Getty images

Zelený jačmeň, nazývaný aj ako mladý jačmeň, je pomerne populárnou zelenou super-potravinou. Vďaka svojim vysokým nutričným hodnotám má priaznivé účinky na zdravie. Aké látky zelený Jačmeň obsahuje? Naozaj pomáha pri redukcii hmotnosti?

Zelený jačmeň je spolu s Chlorelou a Spirulinou radený k tkzvn. zelenému triu superpotravín, a teda potravine s kvalitnou nutričnou hodnotou a obsahom.

Jačmeň má pozitívny vplyv na imunitný systém, trávenie, kardio-vaskulárny systém, detoxikáciu organizmu a mnohé iné.

Zloženie, účinky, domáce pestovanie, reálny vplyv na chudnutie a mnohé iné zaujímavé informácie sa dočítate pokračovaním v článku.

Čo je to zelený jačmeň?

Mladý jačmeň je rastlina a odroda Jačmeňa pochádzajúca z obilných polí. V súčasnej dobe sa pestuje skoro po celom svete v oblasti mierneho klimatického pásma.

Rastlina klíči, rastie a za pomoci vody, zeme a slnka získava množstvo antioxidantov, vitamínov, minerálov a iných prospešných látok.

Pre spracovanie jačmeňa na doplnok výživy je zbieraný zelený výhonok s výškou približne 20-25 cm. Ten práve obsahuje najvyššie množstvo aktívnych látok vo vegetatívnej fáze.  

Rastlina je sušená špeciálnymi metódami tak, aby v nej bolo zachované maximálne množstvo organizmu prospešných látok.

Forma spracovania Jačmeňa zeleného je najmä prášok a tableta. Prášok slúži na zaliatie tekutinou alebo pridaním do nápoja/jedla. Doporučená je najmä ovocná šťava/smoothie. Tableta vo výživovom doplnku je konzumovaná perorálne.

Zelené potraviny vykazujú v mnohých štúdiách antioxidačné účinky a ochranný efekt pred intoxikáciou organizmu. Predstavujú tak prírodný doplnok prevencie a eliminácie mnohých civilizačných chorôb.

Čo obsahuje zelený jačmeň?

Mladý jačmeň je bohatý na silné antioxidanty, flavonoidy, esenciálne aminokyseliny, chlorofyl, vlákninu, vitamíny a minerály.

Vďaka vitamínom skupiny B pôsobí jačmeň priaznivo najmä na nervovú sústavu, metabolizmus či pokožku. Vitamín C zase posilňuje imunitu a celkovú obranyschopnosť organizmu. V zložení nájdeme i vitamíny skupiny A, E, H a K.

Z minerálov je vhodné spomenúť horčík, draslík, vápnik, fosfor, železo, selén či zinok.

Mnohé štúdie preukázali, že flavonoidy majú protizápalový, adaptogénny a najmä antioxidačný účinok. Chránia bunky pred toxickým pôsobením škodlivých látok.

Obnovujú prirodzený stav buniek, ochraňujú bunky pred oxidačným stresom a spomaľujú tak degeneratívne procesy v organizme.

Jačmenná tráva vďaka svojmu obsahu podporuje imunitný systém, reguluje krvný tlak, podporuje trávenie a má detoxikačné a protizápalové účinky.

Zber výhonkov rastliny Jačmeňa zeleného (mladého)
Zber výhonkov rastliny Jačmeňa zeleného (mladého). Zdroj foto: Getty Images

Priaznivé účinky zeleného jačmeňu na zdravie

Zelené superpotraviny a ich blahodarné účinky na ľudský organizmus sú predmetom mnohých štúdií a výskumov.

Možné účinky mladého jačmeňa:

  • Antioxidačný účinok
  • Detoxikačný účinok
  • Protizápalový účinok
  • Adaptogénny vplyv
  • Posilnenie imunitného systému
  • Podpora energetického metabolizmu
  • Podpora tráviacej sústavy
  • Podpora zdravia pečene
  • Zníženie cholesterolu
  • Podpora krvotvorby
  • Regulácia krvného tlaku
  • Podpora srdcovo-cievneho systému
  • Podpora zdravia pleti a pokožky
  • Antidepresívny účinok
  • Podpora kvalitného spánku
  • Podpora hormonálnej rovnováhy

Antioxidačný účinok

Zelený jačmeň obsahuje silné antioxidanty. Pomáha neutralizovať účinky voľných radikálov, bráni rozvoju širokého spektra chorôb spôsobených oxidačným stresom. Oxidácia môže spôsobiť poškodenie a predčasné starnutie buniek i tkanív.

Antioxidanty sú teda látky, ktoré likvidujú voľné radikály – odpadové látky organizmu. Nachádzajú sa najmä v ovocí a zelenine, pričom práve v Jačmeni je ich dostatok.

Detoxikačný účinok

Čistiaca schopnosť zeleného jačmeňa bráni intoxikácii škodlivými ťažkými kovmi (olovo). Hlavnými predstaviteľmi detoxikačného vplyvu sú minerály zinok, selén a meď.

Chlorofyl obsiahnutý v rastline jačmeňa podporuje metabolické procesy pečene a stimuluje vylúčenie odpadových látok z tela.

Jačmeň pomáha vyrovnávať pH organizmu k nastoleniu acidobázickej rovnováhy. Výhonky jačmeňa sú zásadité a ich trávenie dopomáha k udržaní rovnováhy kyslosti vnútorného prostredia.

Posilnenie imunitného systému

Zelený jačmeň vďaka zloženiu plného vitamínov a minerálov podporuje posilnenie imunity a obranyschopnosti organizmu. Má tak prírodnú preventívnu a terapeutickú úlohu pri rôznych civilizačných ochoreniach.

Mnohé štúdie poukazujú na protizápalové, antioxidačné, hypo-lipidemické a anti-diabetické účinky. Je skúmaný protirakovinový potenciál.

Medzi vlastnosti Jačmeňa patrí adaptogénny účinok, ktorý harmonizuje fyzický i psychický stav tela. Prispieva k hormonálnej rovnováhe rôznych vnútorných systémov tela. A to i v rámci pohlavnej sústavy (fyziologický cyklus a menštruácia).

Podpora kardio-vaskulárneho systému

Zelený jačmeň (železo, draslík, kyselina listová) má priaznivý vplyv na podporu tvorby červených krviniek, a to predovšetkým vďaka vysokému obsahu železa, kyseliny listovej a draslíku. Pozitívne ovplyvňuje krvotvorbu, kostnú dreň a transport kyslíka po organizme.

Pomáha taktiež pri zrážanlivosti krvi. Užívanie jačmeňa znižuje riziko vzniku určitých srdcovo-cievnych ochorení. Pôsobí priaznivo proti ukladaniu nežiadúceho cholesterolu a zlepšuje tak krvný obraz.

Podpora zdravia pleti a pokožky

Vďaka podpore trávenia, krvotvorby a obnovujúcemu účinku pomáha Jačmeň predchádzať príznakom starnutia spomaľovaním starnúcich buniek. Užívanie jačmeňu podporuje tvorbu kolagénu, ktorý predchádza starnutiu pokožky.

V neposlednom rade pôsobí proti mnohým kožným problémom, ako je akné, ekzém či dermatitída.

Pokožke prospievajú zložky betakarotén, chlorofyl a vitamín E, ktoré disponujú protizápalovými účinkami. Chlorofyl zase chráni telo proti foto-starnutiu, v dôsledku vystavania sa častému slnečnému žiareniu.

Jačmeň a Diabetes mellitus

Jedným zo základných účinkov Jačmeňa je ovplyvňovanie zvýšenej hladiny cukru v krvi. Zlepšuje krvný obraz a reguluje resp. znižuje hladinu glukózy v krvi.

Podporuje endokrinnú činnosť orgánu pankreasu a tvorbu hormónu inzulínu. Prírodnou cestou tak podporuje zníženie inzulínovej rezistencie, a teda neschopnosť organizmu vstrebávať cukor.

Zelený jačmeň a chudnutie: naozaj pomáha?

Zelený jačmeň neutralizuje kyslé prostredie organizmu, čím podporuje činnosť štítnej žľazy. Podporuje energetický metabolizmus a spaľovanie tukov.

Vďaka obsahu chlorofylu, draslíku i vláknine, jačmeň podporuje fyziologické trávenie, rovnováhu črevnej mikroflóry a vyprázdňovanie.

V praxi to však neznamená, že pokiaľ budeme konzumovať mladý jačmeň a nezmeníme základy životosprávy, nadbytočné kilá pôjdu dolu.

Pre zdravú a efektívnu redukciu telesnej hmotnosti je potrebná úprava stravy, mierny kalorický deficit a pravidelná pohybová aktivita. Zelený jačmeň môže však k vysnenému cieľu dopomôcť.

Kto by mal byť pri konzumácii Jačmeňa ostražitý?

Zelené trio superpotravín je síce zdravé a svojim obsahom priaznivo vplývajú na ľudský organizmus, no niektorí jedinci by mali byť na kontraindikácie ostražití.

Silní alergici, a to obzvlášť na trávy, by mohli v zriedkavom prípade pocítiť alergickú reakciu vo forme tráviacich obtiaží, svrbenia kože a iných bežných prejavov potravinových i respiračných alergií.

Pokiaľ užívate lieky na riedenie krvi alebo ste čerstvo po zápaloch či operáciách, je vhodné poradiť sa o konzumácii Jačmeňa s lekárom. Jačmeň môže ovplyvniť zrážanlivosť krvi.

Čo sa týka tehotnej ženy, nie sú dostupné negatívne účinky užívania miernych dávok zeleného jačmeňa. Avšak vzhľadom na mnohé účinky Jačmeňa na kardio-vaskulárny systém, je potrebná individuálna konzultácia s gynekológom.

Zelený jačmeň - spôsob užívania a odporúčaná denná dávka

Odporúčaná denná dávka nie je oficiálne stanovená. U zdravých jedincov sa však odporúča približne 1 čajová lyžička (prášku) jeden až dvakrát denne. Vhodné je dodržiavať odporúčanú dávku na obale konkrétneho výrobcu.

Zelený jačmeň by sa kvôli zachovaniu prospešných látok a chuti nemal tepelne upravovať. Teplota pokrmu by mala mať teplotu do 40°C.

V prípade začiatku užívania zeleného jačmeňa je potrebné brať do úvahy, že sa môžu vyskytnúť prechodné ťažkosti spôsobené s novým druhom potravy.

K bežným prechodným prejavom patrí napríklad mierna hnačka. Preto je potrebné pristupovať k užívaniu postupne a pomaly.

V prípade negatívnych príznakov, zelený jačmeň neužívajte a poraďte sa s Vašim lekárom. 

Zelený jačmeň sa môže konzumovať pridaním prášku do vody, smoothie či ovocnej šťavy. Je možné pridať ho i do jedla, avšak pokrm by nemal mať príliš vysokú teplotu.

Domáce pestovanie Zeleného jačmeňa

Pestovanie jačmeňa v domácom prostredí je jednoduché. Na pestovanie nepotrebujeme okrem samotných semien nič špeciálne. Jačmeň klíči pomerne rýchlo. Do nádoby (kvetináča) nalejte vodu a nasypte zakúpené semená Jačmeňa.

Po jednom dni vodu vylejte, namočený jačmeň vyberte a do nádoby nasypte potrebný substrát (zeminu). Na substrát nasypte rovnomerne namočené semená azasypte tenkou vrstvou substrátu – iba tak, aby sa semená zakryli.

Na kvetináč (nádobu) položte vrstvu alobalu, ktorý po jednom dni odstráňte.

Obilninu zavlažujte pravidelne rosením, napríklad rozprašovačom, avšak pozor na veľké vlhko a vznik plesní. Po pár dňoch by ste mali mať vyrastené zelené steblá pripomínajúce trávu, ktoré môžete následne konzumovať.

Zdroje

  • solen.sk - Biologické účinky Chlorella pyrenoidosa a mladého jačmeňa s možným využitím v prevencii civilizačných ochorení. Solen. Doc. RNDr. Peter Kubatka, PhD.
  • MALINOWSKÁ, Kristýna. Superpotraviny: sousto za soustem ke zdraví. Praha: Grada, 2022. ISBN 978-80-271-1201-2
  • solen.cz - Zelené potraviny – mýty a fakta. Solen. Margit Slimáková
  • healthline.com - What Is Barley Grass? Everything You Need to Know. Healthline. Rachael Link, MS, RD
fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané