Aké sú účinky manga? Ako si ho správne pripraviť a dopestovať?

Aké sú účinky manga? Ako si ho správne pripraviť a dopestovať?
Zdroj foto: Getty images

Mango je šťavnaté kôstkové ovocie, ktoré je produkované z mnohých druhov tropických stromov, patriacich do rodu Mangifera. Pochádzajú z Južnej Ázie, odkiaľ sa do celého sveta distribuuje. Mango je národné ovocie Indie, Haiti a Filipín.

Charakteristika

Ako si mango dopestovať a správne ho skladovať? Aké prospešné látky obsahuje a aké sú jeho priaznivé účinky na organizmus? Odpovede na tieto a ďalšie otázky sa dozviete v članku.

Mango charakterizujeme ako zelený tropický strom, ktorý dorastá do výšky až 30 m. Patrí medzi tropické ovocie. Rod Mangifera, do ktorého patrí, zahŕňa 69 botanických druhov a 1000 odrôd tohto ovocia.

Jeho listy sú tmavozelené a úzke, vyrastajú v zhlukoch. Mladé listy mangovníka sú sfarbené do červena a časom zozelenejú.

Kvety sa tvoria na konci vetvičiek a skladajú sa z velkého množstva drobných kvietkov, ktoré obsahujú samčie a obojpohlavné kvety.

Z kvetov dozrieva iba pár plodov.

Mango ma ľadvinový tvar a obsahuje veľké ploché semeno.

Plod mangovníka

Dĺžka plodu je 5 až 15 cm a šírka 4 až 10 cm. Jeho tvar je oválny alebo okruhly. Hmotnosť sa pohybuje od 15 g až do 750 g.

Mango, ktoré nie je zrelé ma zelenú šupku, ktorej farba sa mení na zlatožltú - keď dozreje, karmínovo červenú, žltú alebo oranžovú v závislosti od odrody.

Sezona tohto ovocia trvá od apríla do augusta.

Vnútorné použitie

Obsahuje vysoký podiel vody, tak ako väčšina ovocia - preto ho po jeho konzumácií nezapíjame vodou.

Spoločná konzumácia vody a manga môže spôsobiť nepríjemnú bolesť žalúdka.

Je bohatý aj na vitamín C, ktorý je dobrý na podporu imunitného systému.

Zrelý plod obsahuje až polovicu dennej dávky vitamínu C.

Obsahuje až 80 % vitamínu A a taktiež vitamíny skupiny B, E a K.

Minerálne látky, ktoré v mangu nájdeme sú:

  • mangán
  • vápnik
  • selen
  • draslík
  • horčík
  • fosfor
  • meď
  • železo
  • jód
  • zinok
  • sodík

Mango považujeme za sladké, šťavnaté a veľmi zdravé tropické ovocie, ktoré má mnoho priaznivých účinkov.

Pre vysoký podiel vitamínu C zdokonaľuje obranyschopnosť tela a zlepšuje imunitný systém.

Jeho konzumácia slúži ako skvelá prevencia proti prechladnutiu alebo rôznym infekciám.

Enzýmy, ktoré obsahuje podporujú činnosť trávenia a fungujú tiež ako prevencia proti zápche.

K správnemu fungovaniu krvého obehu, nám napomáhajú vitamíny skupiny B a B6. Nedostatok týchto vitamínov nám spôsobuje stratu koncentrácie, stres, nespavosť alebo nervozitu.

Niacín, ktorý obsahuje jeho dužina napomáha pri poruchách spánku.

K zníženiu hladiny cholesterolu nám napomáha vitamín C a vlákniny, ktoré sú v ňom obsiahnuté. Znižuje sa tým aj riziko srdcovocievnych ochorení, ako sú napríklad infarkt myokardu či cievna mozgová príhoda.

Horčík a draslík napomáhajú k správnej regulácií krvného tlaku.

Je tiež bohatý na vitamín K a vápnik. Práve tieto dve látky nám udržiavajú zdravé a silné kosti v tele.

Osteoporóza je zapríčinená pravé nedostatkom vápnika.

Konzumáciou kúskov zeleného manga sa zvyšuje sekrécia žlčových kyselín, čistí črevá od baktérií a napomáha k správnemu fungovaniu pečeni.

Anémia je ochorenie, ktoré je spôsobené nedostatkom železa v ľudskom tele.

Mango vďaka jeho obsahu železa a vitamínu C, urýchľuje jeho absorbciu a napomáha predísť tomuto ochoreniu.

Potraviny, ktoré obsahujú vysoký obsah vody, akým je práve mango, napomáhajú k prevencií obličkových kameňov.

Je výborným "bojovníkom" proti lupinám - vďaka vitamínu A. Taktiež vlasom dodáva lesk. Rast vlasov je podporovaný vitamínom E.

Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g čerstvého manga

Energia 60 kcal
Sacharidy 15 g
Vláknina 1,7 g
Tuky 0,4 g
Bielkoviny 0,7 g

Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g čerstvého manga

Vitamín A 54 µg Draslík 168 mg
Vitamín B1 0,028 mg Fosfor 14 mg
Vitamín B2 0,038 mg Vápnik  11 mg
Vitamín B3 0,669 mg Horčík 10 mg
Vitamín B5 0,197 mg Sodík 1 mg
Vitamín B6 0,119 mg Selén 0,6 mg
Vitamín B9 43 µg Železo 0,16 mg
Vitamín C 36,4 mg Meď 0,11 mg
Vitamín E 0,9 mg Zinok 0,09 mg
Vitamín K 4,2  µg Mangán 0,063 mg

Vonkajšie použitie

Mango je výborné pre vašu pleť a na prečistenie upchatých pórov.

Tip, ktorý môžete vyskúšať je, že si priložíte vnútornú stranu šupky na pár minút na pleť a následne tvár poriadne umyjete a osušíte.

Zber a skladovanie

Pri skladovaní, je najpodstatnejšie či je mango zrelé a predovšetkým kedy ho chceme konzumovať.

Trvanlivosť zrelého manga je okolo 5 až 6 dní.

Pri izbovej teplote ho môžeme skladovať maximálne 2 až 3 dni.

Pre dlhšie skladovanie ho môžeme dať do chladničky.

Teplota by sa mala pohybovať okolo 3 až 5 ℃, najlepšie je ho uložiť do špeciálnej zásuvky na ovocie a zeleninu.

Dužinu z manga môžeme aj zamraziť.

Mango, ktoré je zrelé ma byť tvrdšie ale nie veľmi - pri jeho stopke môžeme stále cítiť jeho ovocnú vôňu.

Ako zistíme, že je mango zrelé ?

V obchode, pri výbere manga, nezáleží ani tak na jeho farbe, ako na jeho tvrdosti.

Ak pri jemnom zatlačení spozorujeme, že je moc mäkké, znamená to, že je prezeté.

Taktiež ak je plod príliš tvrdý, nie je ešte dozretý.

Ak chceme mať mango zrelé čo najskôr, dáme ho do hnedého papierového vrecka.

Pri tomto spôsobe "dozrievania" je však nevyhnuté ho priebežbe vo vrecku sledovať !

Mango je potrebné po zakúpení nechať 2 až 3 dni stáť pri izbovej teplote, kedy dozreje do správnej mäkkosti a chuti.

Výskyt manga

Pochádza z južnej Ázie a v týchto oblastiach je viac ako 400 rôznych odrôd. U nás ho nájdeme skôr v supermarketoch alebo na rôznych tržniciach.

Je tiež možnosť si ho zakúpiť v sušenej forme.

Mango a jeho pestovanie

Mango je v skutočnosti plodom stromu Mangovníka indického.

Doležité je pestovanie v teple, pretože je to tropická rastlina.

U nás si ho na záhrade alebo doma len tak nevypestujeme.

Pre pestovanie v našich zemepisných šírkach, je nutný vyhrievaný skleník.

Podstatné pre pestovanie je kúpiť kvalitný plod - nemal by byt príliš dlho skladovaný v chladiacich boxoch. Je potrebné vybrať dozreté plody, ktoré sú na dotyk poddajné.

Ako správne konzumovať mango?

Pred tým, ako si ho naservírujeme, umyjeme plod pod tečúcou vodou, aby sme odstránili prach a chemické zvyšky. Ošúpeme po jeho dĺžke.

Prerežeme na tri časti, tak aby stred obsahoval kôstku. Odkrojíme ho okolo kôstky a nakrájame.

Mango je najlepšie konzumovať čerstvé a samotné, ale jeho chuť môže vyniknúť aj v šalátoch s ďalšími druhmi ovocia (mandarínka, pomaranč, hrozno, jablko, ananás).

Použiť ho môžeme aj na výzdobu chutnej omáčky na mäso alebo uvariť lekvár alebo kompót.

Zdroje

  • citrusar.sk - charakteristika,pestovanie a všeobecné informácie o mangu
  • kodino.com - konzumácia manga
fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.