Aká diéta je najvhodnejšia pri pankreatitíde?

Aká diéta je najvhodnejšia pri pankreatitíde?
Zdroj foto: Getty images

Pankreatitída sužuje vysoké percento pacientov. Spôsobuje rôzne ťažkosti vrátane bolesti, ktoré sa bez liekov a prísnej diéty nedajú zvládnuť. Správne stravovanie a prísne diétne obmedzenia sú dôležité hlavne v akútnej fáze ochorenia.

Pankreas je 18 až 25 centimetrový orgán tráviacej sústavy a leží v hornej časti brušnej dutiny za žalúdkom. Nazýva sa taktiež podžalúdková žľaza, konkrétne sa jedná o žľazu s prevažne exokrinnou ale taktiež endokrinnou sekréciou. 

Sekrécia pankreasu prebieha na dvoch úrovniach:

  1. exokrinná sekrécia znamená tvorbu pankreatickej šťavy. Denne sa jej v pankrease tvorí asi 1 až 3 litra. Jej vylučovanie je podmienené nervovými a chemickými podnetmi. Pankreatická šťava sa spolu s črevnými zúčastňuje na trávení cukrov, tukov a bielkovín. (prebieha v Langerhansových ostrovčekoch pankreasu).
  2. endokrinná sekrécia znamená tvorbu hormónu - inzulínu. Ten sa tvorí v Langerhansových ostrovčekoch pankreasu, ktorých počet dosahuje asi 1,5milióna, a morfologicky sa odlišujú od zvyšného tkaniva podžalúdkovej žľazy.

Ochorenia pankreasu spôsobujú ťažkosti s trávením

Pri ochoreniach pankreasu, a teda aj pri jeho zápale (pankreatitída) je v prvom rade zhoršené trávenie tukov. O poruche trávenia tukov svedčí aj stolica, ktorá je bledá - cholická, mastná a lesklá (plná tukov). Stolica pri pankreatitíde tiež obsahuje rôzne nestrávené zvyšky potravy.

Taktiež je narušené vyrovnávanie hladiny glykémie v krvi z dôvodu, že inzulín, ktorý sa v pankrease tvorí je smerodatný pre jej optimálne hodnoty. To je nebezpečné hlavne u pacientov trpiacich cukrovkou (diabetes mellitus).

Pankreatitída vyžaduje diétne obmedzenia

U pacientov s pankreatitídou je nutnosťou diéta.
Keďže chorá podžalúdková žľaza nie je schopná tráviť tuky, cukry a bielkoviny tak ako zdravá, musia byť všetky tieto zložky počas akútnej fázy ochorenia obmedzené.

.

Akým spôsobom sa podieľa pankreas na trávení?

Na trávení zložiek potravy sa zúčastňuje okrem žalúdočnej, črevnej a žlčníkovej aj pankreatická šťava. Pankreatická šťava je silne zásaditá tekutina vylučovaná pankreasom. Na jej tvorbe sa zúčastňujú dva hormóny, a to sekretín a pankreozým.

Šťava sa dostáva s pankreasu do dvanástnika a žalúdka, kde vytvára zásaditú reakciu, a tým neutralizuje kyslú žalúdočnú šťavu, resp. jej tráveninu nazývanú chýmus. Jej ďalšou zastávkou je tenké črevo, v ktorom pomáha rozkladať zvyšné živiny na najjednoduchšie látky.

Zaujímavé:
Množstvo pankreatickej šťavy a jej zloženie nie je vždy rovnaké. Mení sa podľa prijatej potravy.

Pankreatická šťava teda obsahuje rôzne enzýmy a ich komplexy, ktoré štiepia hlavné zložky potravy. Reč je o tukoch, cukroch a bielkovinách. Pri pankreatitíde je narušená jej tvorba a aj vylučovanie, čo má za následok poruchu v trávení a štiepení zložiek potravy.

Prečitajte si tiež:
Čo by ste mali vedieť o zápale pankreasu?

Tabuľka s pankreatickými enzýmami:

Hlavné enzýmy Zložky potravy
Trypsínový komplex štiepi prevažne bielkoviny
Pankreatická lipáza štiepi emulgované tuky na mastné kyseliny a glycerol
Pankreatická amyláza štiepy škrob na jednoduché cukry

Tieto potraviny sú pre pacientov s pankreatitídou absolútne nevhodné!

Pankreatitída je závažné ochorenie prejavujúce sa niekoľkohodinovou až dňovou krutou bolesťou brucha. Tá zväčša vzniká po najedení, resp. je vyvolaná jedlom. Je lokalizovaná v hornej časti brucha, viac vľavo, prípadne v strede. Pri chronickom priebehu ochorenia ju pacienti pociťujú v okolí pupka.
Zhoršuje sa v ľahu, v polohe na chrbte a naozaj veľmi mierna úľava nastáva v polohe na štyroch končatinách, ktorú si pacient neraz vynucuje.

Niektoré potraviny dráždia pankreas viac ako iné. Každý pacient s diagnostikovanou pankreatitídou by mal byť preto veľmi dôsledný v tom, ktoré dobroty zahrnie do svojho jedálnička, a ktoré z neho úplne vynechá. Taktiež by si mal byť vedomí toho, čo chvíľková maškrtnosť môže spôsobiť.

Alkohol radšej úplne vynechajte

Alkoholické nápoje negatívne pôsobia na celý zažívací trakt, od dutiny ústnej až po črevnú sliznicu.

Prečítajte si tiež:
Alkoholizmus
Viete, ako vplýva alkoholizmus na zdravie?
Otrava alkoholom počas dovolenkového obdobia stúpa

Taktiež sú kľúčové pri vzniku pankreatitídy, zhoršujú jej priebeh a aj liečebné možnosti. Vyvolávajú pankreatický záchvat, ktorý spôsobuje silné bolesti, v niektorých prípadoch aj ďalšie zdravotné ťažkosti.

Pozor!
Malé množstvo alkoholu užité sporadicky nespôsobí v žiadnom prípade pankreatitídu.
Táto možnosť sa priamo úmerne zvyšuje s množstvom požitého alkoholu a dobou, počas ktorej je alkohol pravidelne konzumovaný.
U pacientov s diagnostkovanou pankreatitídou však aj jeho minimálne množstvo vyvoláva pankreatický záchvat.

Fajčíte? Čím skôr s tým prestaňte!

Hovoríte si ako môže fajčenie spôsobiť zápal slinivky brušnej? Úplne jednoducho. Vdychovaním cigaretového dymu do seba zároveň vdychujeme množstvo škodlivých látok a karcinogénov. Tieto látky dráždia a poškodzujú aj pankreas.

Pacienti s pankreatitídou veľmi dobre vedia, že jedna cigareta môže vyvolať bolestivý pankreatický záchvat. Veľa fajčiarov mi dá za pravdu, keď poviem, že pri vyfajčení väčšieho množstva cigariet neraz pocítili pichanie a mierne bolesti pod ľavým rebrovým oblúkom.

Zaujímavé:
Mysleli ste si že nikotín spôsobuje rakovinu?
Ani v najmenšom!
Rakovina ale aj iné ochorenia sú spôsobené ostatnými nebezpečnými látkami obsiahnutými v cigaretách.
Nikotín sám o sebe nie je karcinogén, ale je to látka, ktorá nás núti fajčiť aj naďalej.
Je to práve on, ktorý spôsobuje závislosť na cigaretách.
Dokonca sila závislosti je často porovnávaná s heroínom.

Neviete si predstaviť ráno bez kávy? Radšej to skúste

Káva a kofeín patria medzi látky dráždiace pankreas. Nikdy by ich nemal konzumovať pacient v akútnej fáze ochorenia.

Pri chronickej alebo asymptomatickej fáze ochorenia môže takisto ranná káva spustiť kaskádu bolesti, nevoľnosti a zvracania. Najlepšie je sa kofeínovým výrobkom úplne vyhnúť, teda aj energetickým nápojom, prípadne ich požívanie minimalizovať.

Aj vy patríte medzi mäsožravcov?

Najhoršie čo môžete pre svoj pankreas urobiť, vrátane abúzu alkoholu, je nadmerná konzumácia mastného živočíšneho mäsa, ale aj nadmerný príjem tukov ako takých. Keďže pri pankreatitíde je najviac narušené trávenie tukov, ich nadmerný príjem môže skončiť katastrofou.

Najmastnejšie mäsá a výrobky:

  • bravčové mäso (rebierka, krkovička)
  • bravčové kože (tlačenka)
  • bravčová masť
  • bravčové polotovary (salám)
  • slanina
  • škvarky
  • baranie mäso
  • mäso z divej zvery (guláš)
  • kačacie mäso
  • kačacia masť
  • husacina
  • husacia masť
  • údené mäso (rebierka, klobása)
  • vnútornosti, hlavne pečienky
  • mäsové výrobky v konzervách
  • ryby v konzervách
  • vyprážané jedlá
  • vajcia

Mysleli ste si že ovocie a zelenina vám nemôže uškodiť? Omyl

Ovocie a zelenina patria medzi najzdravšie potraviny vôbec. Odporúčajú ich všetci lekári takmer pri všetkých ochoreniach. Zdravá strava je základ.
Pri niektorých ochorenia však môžu aj niektoré zdravé potraviny narobiť zdravotné ťažkosti.

Niekomu môžu citrusové plody spôsobiť pálenie záhy, inému zase marhule vyvolať zápchu alebo naopak hnačku.

Zdravé potraviny, ktoré ale pankreatici nemôžu:

  • maliny
  • jahody
  • čučoriedky
  • brusnice
  • egreše ríbezle
  • hrušky
  • hrozno
  • orechy (vysoký obsah tukov)
  • kapary
  • olivy
  • kyslá kapusta
  • kel
  • kyslé uhorky (kvašáky)
  • cesnak
  • cibuľa
  • reďkovka
  • zelená paprika
  • chilly papričky

Mliečnym výrobkom sa vyhýbajte

Mliečnych výrobkov je na trhu veľké množstvo. Všeobecne sa považujú za veľmi zdravé, a vo veľa ohľadoch prospešné potraviny. Už od malička nás učia, že keď budeme piť veľa mlieka, budeme mať zdravé kosti.

No nie všetky mliečne produkty sú vhodné pre všetkých ľudí. Hlavne nie tie plnotučné, t.j. s vysokým obsahom tukov. Tuky, ako už bolo uvedené, sú najväčším problémom pri zápale pankreasu. Preto by pacienti s pankreatitídou mali minimalizovať ich príjem, prípadne vyhľadávať iba nízkotučné.

Mliečne produkty nevhodné pri pankreatitíde:

  • plnotučné mlieko
  • smotany na varenie a do kávy
  • šľahačka
  • plnotučné jogurty
  • plnotučné syry
  • bryndza
  • majonézy, majonézové šaláty
  • tatárska omáčka
  • zmrzlina

Milujete sladkosti a koláčiky?

Milovníci sladkého majú vážny problém. Poškodený pankreas cukrovinky a koláčiky až tak neobľubuje. Sladkosti, ale taktiež múčne výrobky, ako sú torty a zákusky sú pri zápale pankreasu nevhodné.

Nemá význam menovať konkrétne cukrárenské výrobky, pretože všetky z nich obsahujú vysoké množstvo cukrov a zaťažujú trávenie.

Prečítajte si tiež:
Cukor, náš najsladší nepriateľ

Patríte medzi tých, ktorí radi dochucujú?

Nepatria medzi hlavné chody, no v každom ich nájdete. Koreniny, dochucovadlá, prísady do jedál. Používajú sa na ochutenie všetkých špecialít. Pridávajú sa v malom množstve, ktoré však dokáže vyrobiť veľký problém.

Najnebezpečnejšie koreniny:

  • čierne korenie
  • viacfarebné korenie
  • chilly korenie
  • kari korenie
  • červená paprika
  • bujóny do polievok
  • vegeta
  • nadmerné množstvo soli

Čo môžete konzumovať v akútnej fáze pankreatitídy?

Akútna fáza pankreatitídy, teda stav, kedy u pacienta vznikla a pretrváva symptomatológia ochorenia je peklom na zemi. Bolesti, nechutenstvo a zvracanie mu na jednej strane nedovoľujú sa najesť, na druhej strane by prejedanie sa iba zhoršilo priebeh.

V najťažších prípadoch je pacient hospitalizovaný v nemocnici a stravu prijíma výhradne kašovitú, nedráždivú nazogastrickou sondou.

V úvode ochorenia je najvhodnejšie konzumovať iba sucháre s nesladeným čajom alebo vodou.
Počas liečby ochorenia a tlmenia bolesti analgetikami je možné postupne pridávať aj ďalšie nedráždivé jedlá.
Hlavnou zásadou je vynechanie mastných jedál a jedál s vysokým obsahom tukov.
Pri regresii stavu sa strava dopĺňa o rastlinné tuky, pričom ich denný príjem by nemal presiahnuť 80 gramov.
Príjem živočíšnych tukov by mal byť na minime aj počas pokojového obdobia.

Potraviny, ktoré sú dovolené

Potravín, ktoré sú nedráždivé, a pre pacienta s pankreatitídou vhodné je dostatok na to, aby si vedel vytvoriť bohatý jedálniček. Potom je to už len o tom, ako si dokáže na zmenu stravovania zvyknúť.

Pri správnych stravovacích návykoch sú ataky bolestí a komplikácií možné, no držia sa na minime.

Vhodné potraviny u pacienta s pankreatitídou:

  • čistá voda, nebublinkové a nešumivé nápoje (bylinkové čaje, ovocné šťavy, stolová voda)
  • chudé mäso bez koží a kostí (kuracie, morčacie, hovädzie, králičie) pripravované na vode, pare alebo grile (nepripaľovať)
  • ľahké mäsové výrobky (diétna saláma, chudá kuracia alebo morčacia šunka, diétne párky)
  • grilované ryby (losos, treska)
  • rastlinné tuky (maslo s nízkym obsahom tukov, olivový olej, ľanový olej)
  • nízkotučné mliečne produkty ako nízkotučné mlieko, jogurty, syry (ovčí syr), tvaroh
  • zelenina (ľadový šalát, špenát, mrkva, petržlen, zeler, tekvica hokaido, cvikla)
  • ovocie v prípade konzumácie bez šupiek a jadierok (jablká, banány, marhule, čerešne, višne, pomaranče, citróny, kompóty)
  • ako dochucovadlá možno použiť vňate, bobkový list, pažítku, kôpor, majorán, rascu, klinčeky

Ďalšie zaujímavé zdroje

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané