Čo je to KRABIČKOVÁ DIÉTA (strava): Princíp, výhody a nevýhody?
V rámci životosprávy častokrát hľadáme rôzne cesty pre zdravšie a výživnejšie stravovanie. Jednou z možností je krabičková strava nastavená podľa individuálneho cieľu jedinca. Aké výhody a nevýhody so sebou prináša?
Obsah článku
Princíp stravovania, výhody, nevýhody, účinnosť krabičkovej diéty a mnohé iné zaujímavé informácie sa dočítate pokračovaním v článku.
Čo je to krabičková diéta (strava)?
Krabičková strava je založená na princípe pravidelného stravovania, kontroly veľkosti porcie a znalosti presného obsahu kalórií. Nemusí sa primárne jednať iba o chudnutie.
Krabičková strava môže naopak podľa individuálneho cieľu zákazníka spočívať i v naberaní hmotnosti a budovaní svalovej hmoty.
Strava spočíva v 4 - 5 porciách jedla denne.
Krabičková diéta je zostavená výživovým odborníkom (poradcom).
Krabičková diéta je individuálne nastavená podľa:
- Cieľ konzumenta (chudnutie, budovanie svalovej hmoty..)
- Vek, pohlavie
- Výška, hmotnosť
- Denný energetický výdaj
- Potravinové intolerancie
- Preferované chute a potraviny
Krabičková strava môže byť uspôsobená aj na rôzne potravinové intolerancie a alergie (laktóza, mliečna bielkovina, histamín, glutén).
V súčasnosti trh krabičkových stravovaní ponúka aj jedlá pre diabetikov či celiaktikov. Na svoje si prídu i vegetariáni či vegáni.
Základný princíp krabičkovej stravy spočíva na pravidelnom stravovaní a odborne zostavenom jedálničku.
Výhody krabičkovej stravy
Strava pripravená odborníkmi a dovezená priamo k zákazníkovi domov so sebou prináša veľa výhod. Či už v rámci redukcie hmotnosti, naberania svalovej hmoty alebo špeciálnej diéty pri potravinovej alergii.
Odbornosť jedálničku
K najväčším výhodám krabičkovej diéty je práve na mieru zostavený jedálniček pre zákazníka. Nakoľko jedlo zostavujú nutriční poradcovia a odborníci, konzument sa nemusí zamýšľať nad množstvom, obsahom a veľkosťami jednotlivých porcií.
Jedlo je v 5-tich porciách rozpočítané na presné množstvo kalórii a potrebné makro-živiny (bielkoviny, sacharidy a tuky). Jedinec sa tak nemusí báť o dostatok vitamínov, minerálov, živín a nedostatok či nadbytok kalórií v strave.
Kalkulačka: Denný príjem kalórií TDEE - potreba energie + výpočet
Odbornosťou je myslená aj možnosť zostaviť si jedálniček podľa individuálnych intolerancii – bezgluténová diéta, lacto-free diéta či vegánska a vegetariánska strava.
Jednoduchosť a bezstarostnosť
Nakoľko sa zákazník nestará o nákup potravín a nestráca čas prípravou a varením jedla, krabičková strava je bezstarostná. Vďaka vopred pripravenému jedlu je ušetrený čas na iné záujmy.
4-5 jedál rôznej veľkosti je konzumentovi doručených priamo na zadanú adresu v jednorazových špeciálnych krabičkách. Tie sa po zjedení jedla vyhodia. Nie je teda robota ani s umývaním riadu.
Hotové jedlá sú dovezené v prenosných obaloch, takže je možné vziať si bezpečne krabičku úplne kamkoľvek.
Pravidelnosť
Krabičková diéta je založená najmä na princípe pravidelného stravovania. Odporúčaný kalorický príjem je rozdelený približne do 5 jedál denne.
Vďaka optimálnemu rozloženiu kalórií a porcii v priebehu dňa, nedochádza k záchvatovému pojedaniu či vlčiemu hladu. Ak chceme udržať svoj metabolizmus a tráviacu sústavu v rovnováhe, musíme sa stravovať pravidelne.
Krabičková diéta učí zákazníka k pravidelnému stravovaniu, a súčasne i kontrolou nad tým, koľko a čo za celý deň skonzumuje.
Žiadna improvizácia
Keď nemáme pripravené jedlo a prepadne nás silný hlad, často krát siahame na prvé jedlo, čo uvidíme. Jedlom prichystaným dopredu si tak jedinec zaistí, že vo chvíľach hladu nebude podliehať nezdravým pochutinám. Nedochádza tak k improvizácii.
Nevýhody krabičkovej stravy
Nevýhod krabičkovej stravy nie je síce až tak veľa, no je potrebné si niektoré spomenúť, nakoľko vďaka nim zákazníci nevyužívajú krabičkovú diétu neustále či príliš dlhodobo.
Nemám chuť na objednané jedlo
Pri tomto type stravovania je potrebné voliť si jedlá o nejaký čas dopredu (minimálne 1 deň). Môže sa preto stať, že v daný moment nebude mať chuť na jedlo, ktoré ste si dni predtým objednali.
Finančná stránka
Nevýhodou je taktiež finančná stránka. Krabičkové stravovanie je síce lacnejšie ako jedávanie v reštauráciách, no častokrát nie je lacnejšie ako domáce varenie.
Pri kúpe krabičkových diét neplatí zákazník len za samotné potraviny, no v cene je zahrnutá aj práca spojená s prípravou jedla a dovozom. U niektorých diét je síce možné platiť aj stravnými lístkami, čo môže finančnú nákladnosť o niečo znížiť.
Dostupnosť služby
Nevýhodou krabičkovej stravy je najmä jej dostupnosť. Kým napríklad v Bratislave či Prahe si môže zákazník vyberať z mnohých rôznych ponúk a dodávateľov, v menších mestách je už ponuka obmedzenejšia - prípadne v dedinách vôbec žiadna.
Dlhodobosť
Krabičková diéta je pre veľa ľudí finančne nedostupná na príliš dlhé obdobie. Cena zahrňuje okrem surovín aj prípravu jedla a dovoz. Taktiež je u niektorých dodávateľov možné, že výber jedál sa bude po určitom čase opakovať.
Krabičková diéta tak slúži najmä na splnenie určitého cieľu, náuke o jedle, porciách a pravidelnosti. Neslúži však na celoživotný spôsob stravovania.
Zhrnutie výhod:
- Pravidelnosť jedenia
- Plnohodnotná vyvážená strava
- Pestrosť a výber jedál
- Úľava od nákupu surovín
- Úľava od prípravy a varenia jedál
- Jedálniček na mieru podľa cieľu
- Rešpektovanie alergii a intolerancií
- Viac času na iné záujmy a pohybové aktivity
Zhrnutie nevýhod:
- Finančná stránka
- Neznalosť pôvodu surovín
- Opakujúci sa výber jedál
- Konzumácia jedla, na ktoré aktuálne nemáte chuť
Funguje krabičková diéta na chudnutie?
Základom chudnutia je kalorický deficit. Pre redukciu hmotnosti je potrebné, aby bol výdaj energie väčší, ako jej príjem.
Kľúčom k udržateľnému efektívnemu chudnutiu je teda mierny kalorický deficit, plnohodnotná strava a pravidelná pohybová aktivita. Na princípe kalorického deficitu je založená aj krabičková diéta.
Na základe pohlavia, veku, výšky, hmotnosti, pohybovej aktivity a iných parametrov stanoví nutričný odborník zákazníkovi stravovanie s určitým počtom kalórií (energie) tak, aby sa jednalo o kalorický deficit a strava bola pritom plnohodnotná a chutná.
Každému klientovi je stanovený energetický príjem vrátane vhodného pomeru makroživín. Bonusom je často krát i to, že jedlá sú vhodne skombinované, čo uľahčuje trávenie a vstrebávanie potrebných živín.
Pravidelná strava sa taktiež spája s efektívnejším úspechom pri chudnutí.
Odpoveďou je teda áno – správne kaloricky a nutrične nastavená, dodržovaná krabičková diéta spolu s pravidelnou pohybovou aktivitou reálne funguje na redukciu hmotnosti.
Krabičková diéta s cieľom redukcie hmotnosti teda spočíva v znížení počtu množstva kalórií. Pri budovaní svalovej hmoty je zase založená na zvýšenom príjme bielkovín (proteínov).
Referencie ľudí však poukazujú, že krabičková diéta je akýmsi spúšťačom, vďaka ktorému sa začali viac zaujímať o to jedlo, zdravú životosprávu a získali tak kontrolu nad svojim telom. Nevyužívajú ju však neustále.
- Ako schudnúť zdravo? Jedálniček na chudnutie. Pozor na nezmyselné diéty
- Aký vplyv má zdravá stredomorská diéta na zdravie človeka a chudnutie?
- Chudnutie a strava: Ako sa správne, zdravo a diétne stravovať?
Krabičková diéta v domácom prostredí?
Krabičková diéta primárne súvisí s externou prípravou a dovozom jedla priamo k zákazníkovi. Avšak krabičkovú stravu je možné prevádzkovať aj v domácej kuchyni.
Súkromná krabičková strava nebude síce bez práce, no stále bude založená na pravidelnosti, kontrole nad jedlom a zdravom životnom štýle.
Jej princípom je príprava jedla na celý nasledujúci deň (prípadne i na viac dní dopredu). Rozdelením uvareného jedla do krabičiek resp. potravinových boxov vzniká domáca krabičková diéta.
Je výhodné, keď si môžeme nachystať krabičku, v ktorej nájdeme jedlo, ktoré máme radi a naviac vyhovuje našim aktuálnym potrebám a cieľom životosprávy.
Krabičkovanie je vhodný spôsob, ako prevziať kontrolu nad kvalitou, množstvom a zložením celodennej stravy.
Je však nutná znalosť aspoň približného energetického (kalorického) príjmu a výdaju, aby ste sa v rámci jedálničku dostali na mierny kalorický deficit a zároveň prijímali do tela dostatok potrebných živín.
V rámci domácej prípravy krabičiek sa budú hodiť najmä pevné plastové krabičky s nepriepustným vrchnákom.
Výhody domácej krabičkovej stravy:
- Znalosť pôvodu a kvality potravín
- Zvýšenie zručnosti varenia
- Náuka o zložení, kalóriách a hodnotách jedla
- Kontrola nad celodenným príjmom
- Finančná stránka
Nevýhody domácej krabičkovej stravy:
- Čas minutý na prípravu jedál
- Čas minutý na nákup surovín
- Nutná základná znalosť výživy a energetického príjmu i výdaju
- Riziko stereotypných jedál
Ako schudnúť doma a zdravo? Vhodná strava, cvičenie a doplnky výživy
5 dní krabičky a 2 dni sami?
Aj toto je jedno z častých možností využitia krabičkovej stravy. Mnoho firiem ponúkajúcich túto gastro-službu pracuje od pondelka do piatka. Tým pádom je zákazník prinútený cez víkend variť a pripravovať jedlo sám.
Niektorí volia túto možnosť dobrovoľne aj keď ich dodávateľ funguje aj cez víkend. Táto voľba dáva konzumentom šancu vlastnoručne skúsiť a pripraviť jedlá, ktoré im chutili. Jedná sa o určitú náuku o jedle, jeho hodnotách, zložení a kalorickom obsahu.
Zároveň jedinec zisťuje, že nemusí držať drastické diéty ale naopak môže chutne plnohodnotne jesť, aby dosiahol svoj vytúžený cieľ.
Zdroje
- ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, [2019]. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8
- DOLEŽALOVÁ, Alena. Domácí krabičková dieta 7000 kJ: recepty a jídelníčky na 7000 kJ, a téměř bez vážení... České Budějovice: Dona, 2020. ISBN 978-80-7322-220-8
- medicalnewstoday.com - A guide to low fat foods. Medical News Today. Rachel Nall, MSN, CRNA
- medicalnewstoday.com - Food subscription boxes: 10 to consider. Medical News Today. Imashi Fernando, MS, RDN
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →