Čo je histamínová intolerancia? Aké má príčiny a príznaky?

Čo je histamínová intolerancia? Aké má príčiny a príznaky?
Zdroj foto: Getty images

Histamínová intolerancia je precitlivenosť na histamín. Nie je to alergia. Histamín sa prirodzene vytvára v našom organizme, ale do tela ho prijímame aj potravinami. Niektoré ho obsahujú viac, a to u ľudí trpiacich na intoleranciu spôsobuje rôznorodé ťažkosti.

Charakteristika

Histamínová intolerancia je ochorenie, ktoré je charakterizované precitlivenosťou na histamín, teda jeho intoleranciou. Označuje sa aj ako porucha metabolizmu histamínu.

Nie je to alergia.

Pýtate sa, čo to je teda histamínová intolerancia?

Definícia hovorí, že konkrétne ide o situáciu, keď nastal nepomer medzi prísunom a mechanizmom odbúravania histamínu. Chybná rovnováha môže vzniknúť na základe viacerých činiteľov.

Ako vzniká nepomer v uvedenej rovnici prísun a odbúravanie histamínu:

  1. zvýšený obsah histamínu v potrave
  2. zvýšený prísun látok, ktoré uvoľňujú histamín, takzvané histamínové liberátory
  3. prísun látok , ktoré blokujú enzým rozkladajúci histamín
    • N - metyltransferáza, ktorý rozkladá endogénny histamín
    • diamínooxidáza, rozkladá exogénny histamín (DAO)
  4. vyplavením telu vlastného histamínu vo zvýšenej miere
  5. zníženou funkciou enzýmu pôsobiaceho na rozklad histamínu

A čo je to ten histamín?

Histamín je biologicky aktívny amín. Nachádza sa v bunkách rastlín aj živočíchov, a to najmä na základe odbúravania ako produkt metabolizmu buniek. Vzniká pri rozklade aminokyseliny histidín, či transaminácii aldehydov a ketónov.

Objavil ho britský lekár, biochemik, fyziológ Sir Henry Dale v roku 1910.

Príkladom ostatných biogénnych amínov je aj serotonín, adrenalín, noradrenalín, dopamín či tyramín. Tieto látky sú známe aj pod označením mediátory, ktoré slúžia na prenos signálov v bunkách, medzi bunkami a aj medzi orgánmi.

Tak ako ostatné mediátory, aj histamín plní rad dôležitých úloh v organizme a je pre život nevyhnutný. Telo si ho samo vyrába, vtedy sa označuje ako endogénny histamín. Exogénny histamín je taký, ktorý sa do organizmu dostáva z vonka, príjmom potravy.

Hladina histamínu v potravinách nie je stála. Počas mikrobiálnych a biochemických procesov stúpa. Nezabráni tomu ani vystavenie potravín nízkej teplote, napríklad v chladničke. Preto sú jeho hodnoty nižšie v čerstvej potrave a skladovanie stravy prispieva k jeho navýšeným hodnotám. 

Tak ako je popísané, nachádza sa v bunkách rastlín aj živočíchov. Typicky je vo vyššej miere zastúpený v rybách, syroch, saláme, kysnutých, fermentovaných či konzervovaných potravinách. V organizme je prítomný najmä v granulocytoch a mastocytoch, kde je viazaný a uvoľňuje sa rôznymi stimuláciami.

Jeho úloha v organizme je nezastupiteľná, je pre život nevyhnutný. Ľudia ho spájajú hlavne s alergickou reakciou, keď sa uvoľňuje spolu s ostatnými látkami po stimulácii IgE protilátky. Pôsobenie alergénu a IgE protilátok tak vyvoláva alergickú reakciu.

Avšak, histamínová intolerancia nie je alergia

Medzi alergickou reakciou a intoleranciou na určitú látku existuje zásadný rozdiel.

Alergická reakcia je prehnaná odpoveď organizmu na určitú látku, ktorá za normálnych okolností nevyvoláva imunitnú odpoveď. Alergia je sprostredkovaná IgE protilátkami, ktoré si telo vytvorilo na daný alergén.

A to sú napríklad roztoče, prach, peľ, plesne, zložky v potrave či srsť zvierat. Charakteristicky sa táto reakcia zisťuje pomocou kožných testov.

Intolerancia na potravinovú zložku, ako je aj histamínová intolerancia, neobsahuje reakciu IgE protilátok. Reakcia je síce charakteristická precitlivenosťou, hypersenzitivitou, ale chýba jej alergický základ.

Alergia sa vyznačuje súborom ťažkostí, ako sú:

  • kožné zmeny
  • opuch slizníc
  • opuch kože
  • výsev vyrážok, žihľavkou
  • svrbením
  • nádchou a zvýšenou sekréciou hlienu či kašľom
  • prípadne sťaženým dýchaním
  • môže sa vyskytnúť iba jeden príznak, alebo sa vzájomne kombinujú 

Obávanou formou alergie je anafylaktická reakcia.

Zaujímavé informácie o anafylaktickej reakcii v samostatnom článku na Zdravotéke.

Kde všade je potrebný histamín a aké má funkcie?

Histamín nie je prítomný iba pri alergickej reakcii. Má rôznorodé úlohy naprieč celým organizmom. Slúži ako mediátor, tiež sprostredkúva informácie v bunkách, medzi bunkami a orgánmi.

Známy je hlavne jeho účinok na hladké svaly. Pri alergickej reakcii pôsobí na hladkú svalovinu v stene ciev, tie sa jeho účinkom rozťahujú. To spôsobuje pokles krvného tlaku, či začervenanie pokožky. Rozšírenie steny ciev má za následok aj ľahší únik tekutiny z ciev.

Uniknutá tekutina z ciev spôsobuje opuchy ale aj známu žihľavku na koži. Žihľavka je známa aj pod odborným označením urtika. Rovnako vyzerá koža pri popŕhlení žihľavou, preto aj pomenovanie žihľavka. Rozšírenie ciev v hlave spôsobí migrenóznu bolesť hlavy, v tráviacom systéme kŕče brucha. Histamín spôsobuje dráždenie nervových zakončení.

V tabuľke je uvedená pôsobnosť histamínu naprieč telom

Orgánový systém Účinky
Centrálny nervový systém
  • závraty
  • bolesť hlavy
  • nevoľnosť až vracanie (centrálna forma vracania)
  • vplýva na bdelosť a denný rytmus
  • termoreguláciu
  • pamäť
  • stimuluje aj periférne nervy
  • aj nervové zakončenia
Srdcovo - cievny systém
  • zrýchľuje činnosť srdca
  • zapríčiňuje poruchy rytmu
  • rozširuje cievy
  • znižuje krvný tlak
Tráviaci systém
Krv a kostná dreň
  • pôsobí na krvotvorbu
  • sekrécia mastocytov
Koža a sliznice
  • svrbenie
  • opuch
  • začervenanie
  • žihľavka
Respiračný systém
  • zúženie priedušiek
  • dýchavičnosť
  • zvýšená tvorba hlienu
  • sekrécia z nosa a plný nos, aj pre opuch sliznice
  • kašeľ
Maternica
a ženský pohlavný systém
  • zvyšuje tvorbu estrogénov
  • bolestivá menštruácia

Príčiny

Príčinou histamínovej intolerancie je porucha metabolizmu histamínu.

Vzniká nepomer medzi prísunom a odbúravaním histamínu v tele. Jeho zvýšené množstvo v organizme sa následne prejavuje rôznymi ťažkosťami. Histamín sa vo vyššej miere dostáva do tela potravinami.

Zdrojom histamínu sú samotné potraviny (rastliny, živočíchy), ale aj mikroorganizmy.

Tými sú baktérie, ktoré pôsobia na jedlo počas skladovania. Príkladom sú produkty s vysokým obsahom bielkovín, ako napríklad ryby, mäso, syry. Následne existujú potraviny, ktoré nepriamo zvyšujú hladinu histamínu, a to sú vaječné bielka, bravčové mäso, jahody, citrusy či paradajky.

Uvádza sa, že u detí je vzácna, ak tak väčšinou postihuje chlapcov.

Hladinu histamínu zvýši aj patologická črevná mikroflóra, krvácanie v tráviacom trakte a aj látky, ktoré uvoľňujú histamín, čiže takzvané liberátory. Zníženú aktivitu enzýmov, teda ich blokáciu spôsobujú rôzne látky, niektoré lieky, ochorenia tráviaceho traktu, a to najmä chronické zápaly čreva. Síce vzácne, ale pôvodcom môže byť aj genetický defekt tvorby enzýmu. A nepomer v mechanizme niekedy nastáva aj u zdravého človeka.  

Histamínová intolerancia vzniká pre nepomer na úrovni:

  1. nadmerný príjem histamínu v jedle
  2. zvýšený prísun látok, ktoré uvoľňujú histamín, takzvané histamínové liberátory
  3. prísun látok, ktoré blokujú enzým rozkladajúci histamín
    • N - metyltransferáza, ktorý rozkladá endogénny histamín
    • diamínooxidáza, rozkladá exogénny histamín
  4. vyplavením telu vlastného histamínu vo zvýšenej miere
  5. zníženou funkciou enzýmu pôsobiaceho na rozklad histamínu

Enzým, ktorý je zodpovedný za odbúravanie exogénneho histamínu, čiže diamínoxidáza (DAO) je u každého človeka zastúpený v inom množstve a aj jeho funkčnosť je rozdielna. Najlepšia účinnosť tohto enzýmu je v detstve. Uvádza sa, že postupom veku sa znižuje.

Histamínová intolerancia postihuje približne 3 % populácie.
80 % z toho je v strednom veku.
Častejšie zasahuje ženy.

Enzým DAO sa nachádza a pôsobí v tráviacom trakte, nachádza sa aj v obličkách či v placente. Táto forma pôsobí na exogénny typ, ktorý prijímame stravou. Endogénny typ a elimináciu histamínu, ktorý si telo vyrobí samo, má na zodpovednosti enzým N - metyltransferáza. Pôsobí vo vnútri bunky, takže sa nedostane ani do krvi.

Hodnoty histamínu a histamínová intolerancia

Najvyššia sekrécia DAO nastáva v tenkom čreve a v zostupnej časti hrubého čreva. Táto časť tráviaceho traktu je hlavnou prekážkou prístupu histamínu do krvi. Pričom normálna hladina je 0,3 - 1,0 ng/ ml. Ťažkosti sa vyskytujú v prípade, ak je táto hodnota prevýšená.

Príznaky

Príznaky histamínovej intolerancie  vychádzajú zo širokého poľa pôsobnosti histamínu. Sú rôznorodé a vyskytujú sa v rozličnej intenzite a kombinácii. Nemusia sa vyskytnúť všetky naraz. Aj keď má toto ochorenie, stav, podobné prejavy ako alergia, nie je alergiou.

Histamínová intolerancia nie je alergia, i keď niektoré príznaky pôsobia zavádzajúco.

Tabuľka uvádza, rozdelenie príznakov podľa telového systému

Orgánový systém Príznaky Popis
Tráviaci trakt ťažkosti nastupujú hlavne po príjme rizikovej stravy
po niekoľkých minútach až po hodine príčinou bolesti je rozšírenie hladkej svaloviny v stene ciev a čriev
K vzniku prispievajú stavy ako:
syndróm dráždivého čreva
Crohnova choroba
ulcerózna kolitída
Koža
  • žihľavka, čiže urtikária
  • vyrážky
  • angioedém, teda opuch
  • svrbenie kože
  • začervenanie kože 
aj žihľavka je dôsledkom rozšírenia drobných kožných ciev,
a teda prestupu tekutiny mimo cievy
rovnako aj väčšie opuchy
existuje aj súvis s ochoreniami ako je:
atopický ekzém
dermatitída
či precitlivenosť na slnko
Kĺby a svaly
  • bolesť kĺbov
  • bolesť svalov
  • svalová slabosť
  • znížený svalový tonus
ako dôsledok zápalu, čiže artritídy
a s tým spojitosť s reumatoidnou artritídou 
CNS
  • únava
  • porucha pamäte
  • centrálny typ vracania
  • bolesť hlavy
  • závraty
  • ovplyvňuje bdelosť
  • spánkový a denný rytmus
  • nespavosť
  • vzrušivosť
histamín vplýva na nervovú dráždivosť
ale aj na ostatné neurotransmitery
bolesť hlavy má migrenózny charakter
tiež pre rozšírenie ciev v mozgu
zhoršuje ju pohyb hlavy
Psychika
  • nervozita
  • depresia
  • úzkosť
  • schizofrénia
súvislosť s pôsobením na CNS
Srdcovo - cievny systém
  • znížený krvný tlak
  • srdcová arytmia
  • zrýchlená činnosť srdca
  • kolaps až porucha vedomia
aj ako dôsledok rozšírenia ciev
následne vplýva aj na krvotvorbu
ako napríklad sekréciou mastocytov
či na biele krvinky
Respiračný systém
  • kašeľ
  • opuch sliznice. pier, jazyka, hlasiviek
  • chrapľavý hlas
  • zvýšené zahlienenie
  • sekrécia vodového výtoku z nosa
  • zúženie priedušiek
  • dýchavičnosť
  • pískanie pri dýchaní, ako pri astme
Pohlavná sústava ženy 
  • zvyšuje tvorbu estrogénov
  • bolestivá menštruácia
  • riziková gravidita
  • potrat
 ťažkosti mávajú chronický charakter

Diagnostika

Diagnostika histamínovej intolerancie sa opiera najmä o anamnézu a klinický obraz. Vylúčiť sa musí iné ochorenie, ako je napríklad zápal čreva, Crohnova choroba, Helicobacter pylori. Uvádza sa aj vylúčenie alergie a kožný test.

Pri diagnostike sa môže určiť hodnota hladiny enzýmov DAO. Avšak, táto metóda nemá 100 % úspešnosť a môže vykazovať falošné výsledky. Hodnota samotného histamínu sa určuje obťažne, nakoľko má veľmi krátky čas rozpadu.

Diferenciálna diagnostika zahŕňa aj vyšetrenie  krvi na základné parametre, krvný obraz, biochémiu, cukor, pečeňové testy. Stanovuje sa hladina IgE, zápalové parametre, CRP, počet eozinofilov. Ďalej sa dopĺňajú ostatné vyšetrenia podľa vyskytnutých ťažkostí. Ako napríklad neurologické, kožné, kardiologické. Pri bolestiach brucha aj endoskopia, RTG, USG či CT.

Pozor: dôležité je myslieť na intoleranciu mlieka či lepku.

Hlavnou metódou pre určenie diagnózy je najmä dôkladný odber informácií o klinickom obraze, čiže ťažkostiach, ktoré dotyčného človeka postihujú. Nápomocná je eliminačná diéta a následný test záťažou potravinami, ktoré majú vyššiu koncentráciu histamínu.

Lekár zisťuje rôzne informácie a medzi hlavné otázky patrí:

  • existuje spojitosť medzi konzumáciou potravín a ťažkosťami?
  • aký časový úsek sa vyskytuje od konzumácie po príznaky
  • určenie problematických potravín aj s ich približnou hodnotou histamínu
  • existujú iné ochorenia či alergia
  • aký je klinický nález a vyšetrenie od hlavy po päty
    • napríklad stav pokožky, jej farba, vyrážky
    • dýchanie, kašeľ, piskoty
    • srdcovú činnosť, zrýchlenie, nepravidelnosť, krvný tlak
    • vyšetrenie brucha pohmatom, poklepom

Priebeh

Priebeh histamínovej intolerancie záleží na viacerých faktoroch. Samozrejme, aj na dávke histamínu, ktorá sa dostane do tela. Príznaky sú akútne, ktoré nastupujú niekoľko minút od zjedenia rizikovej stravy až do hodiny.

Ťažkosti ako hnačka, kŕče v bruchu, nadúvanie brucha sú prvou vlnou tráviacich ťažkostí spolu s kožnými prejavmi.

Histaminová intolerancia a bolesť brucha krátko po jedle
Bolesť brucha krátko po konzumácii rizikových potravín

Na koži je vidieť začervenanie, vyrážky a známu urtiku, čiže žihľavku. Koža svrbí, a to aj pre dráždenie nervových zakončení. Rozšírenie ciev spôsobuje prienik tekutiny z ciev, čo je príčinou opuchov. Rozšírenie krvného riečiska má za následok nízky tlak. Ten môže spôsobiť kolaps.

Výskyt symptómov vo vzájomnej kombinácii, ale nie je nevyhnutné, aby bol prítomný každý menovaný.

Ostatné príznaky, ako sú uvedené v tabuľke sa môžu, ale aj nemusia objaviť. Celková symptomatológia môže byť mierna, ale aj búrlivá. Chronické ťažkosti sa vyskytujú napríklad aj z dlhodobého hľadiska pôsobenia na CNS. Pričom sa vyskytuje únava alebo rýchla unaviteľnosť, poruchy pamäti, koncentrácie, nervozita. Pridružiť sa môže úzkosť, depresia, dokonca, schizofrénia.

Bolesť hlavy má migrenózny charakter, zhoršuje ju pohyb. Časom nastupuje slabosť svalov a iné komplikácie, napríklad u žien ťažkosti s menštruáciou, a teda aj plodnosťou, tehotenstvo prebieha rizikovo. Závažné je ohrozenie gravidity potratom.

Vhodné a nevhodné potraviny pri histamínovej intolerancii - jedálniček

Z uvedených informácií vyplýva, že určitý obsah histamínu sa nachádza v každom rastlinnom či živočíšnom produkte. Samozrejme, existuje rozdiel v celkovej hodnote obsiahnutej látky.

Diéta zahŕňa obmedzenie konzumácie potravín, ktoré samotné majú vyššiu hladinu, ale aj stravy, ktorá na tvorbu histamínu vplýva.

Človek si musí uvedomiť čo môže jesť a čo by nemal.

Tabuľka uvádza približné hodnoty histamínu v niektorých potravinách a nápojoch

Produkt Približný obsah histamínu v mg na 100 g
Sardinky do 1500
Tuniak do 1300
Makrela do 30
Saláma do 28
Šunka, párky  do 16
Ementál do 60
Parmezán do 20
Gouda do 18
Čedar do 5
Jogurt do 0,2
Kysnutá kapusta do 20
Špenát do 6
Paradajky do 2
Vínny ocot (balsamiko) do 400
Jablčný ocot do 2
Alkohol Hodnota v µg/ 100 g
Červené víno do 380
Víno do 40
Pivo do 30

Hodnota histamínu s potravinách nie je stála. Najmenej ho obsahujú čerstvé produkty.

Následne sa postupne zvyšuje.

A to pre pôsobenie mikroorganizmov a rozpadových mechanizmov v samotných bunkách. Ani skladovanie jedál v chladničke pri 4 °C nezabráni ich znehodnoteniu. Pomôže zamrazenie a príprava hneď po rozmrazení.

Histamínová intolerancia - vhodné a nevhodné potraviny
Histamínová intolerancia - vhodné a nevhodné potraviny

Tabuľka uvádza zoznam povolených i zakázaných potravín a režimové opatrenia pri histamínovej intolerancii

Vhodné Zakázané potraviny
obyčajné mlieko ryby
smotana  syry
ementál či gouda
jogurty bez flóry  salámy, údeniny, párky
čerstvé syry
ricotta
mozzarella
cottage
alkohol
červené víno
pivo - kvasinkové
tmavá múka  kysnutá kapusta
tmavé pečivo  paradajky
obyčajný chlieb a rožky citrusy
domáce koláče a zákusky
bez obsahu zakázaných surovín 
špenát
čisté cereálie  baklažán
ovsené vločky  jahody
obilie
pšeno
ryža
ananás
ryžové pečivo  banány (histamín je najmä v šupe)
žerucha čokoláda
výhonky hrachu  skladované mäso, kuracie mäso
cibuľa
cesnak
ostatné fermentované potraviny
zemiaky
bataty
brokolica
melón
uhorka
čerstvé pečivo
kysnuté cesto
biela múka
kvasnice
komerčne predávané koláče, zákusky,
zmesi na pečenie
paraorechy
pistácie
olivový olej
kokosový olej
kyslé, čiže acidofilné mlieka
probiotické jogurty
žinčica
cmar
čiže aj bryndza
moruša orechy
bazalka posvätná
tymian 
sladké drievko
estragón  konzervované potraviny
žihľava margarín 
mäta koreniny ako klinčeky, aníz či škorica
zázvor niektoré ovocné čaje, umelo dochucované
kurkuma aditíva, ako farbivá, stabilizátory, dochucovadlá
jablko
hruška
broskyne
čučoriedky
ríbezle
marhule
granátové jablko
kapary
niektoré lieky zo skupiny:
antibiotiká
antiarytmiká
antihypertenzíva
diuretiká
antidepresíva
anestetiká
antiseptiká
kontrastné látky
analgetiká
pravý čaj z čajovníka
aj keď obsahuje histamín, ale nepreukázal sa jeho negatívny účinok pri dlhodobom pití
môže byť biely, zelený, oolong (čiastočne fermentovaný), či fermentovaný
alergická reakcia (uvoľňuje histamín)
infekcia
úraz, šok
Vhodný režim Nevhodný režim
konzumácia potraviny s obsahom histamínu menej ako 5 mg / 100 g
a obmedzenie histamínu v ostatných zložkách stravy
kombinácia viacerých potravín s obsahom histamínu
konzumácia čerstvých rýb skladovanie potravín
maximálna doba skladovania 24 hodín
podmienkou je po konzumácii uloženie do chladu
ohrievanie potravín
probiotiká údené, solené a konzervované potraviny
vitamín C dlhé varenie a pečenie mäsa
vitamín B6 maximálne 50 mg za deň
surové ovocie a zelenina
skladovanie mäsa iba mrazením

Ako sa lieči: Histamínová intolerancia

Liečba histamínovej intolerancie: Lieky a diéta

Zobraziť viac

Čo vieme o histamínovej intolerancii

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Zoznam lekárov liečiacich chorobu

Odporúčané