Leto a črevné ochorenia - ako sa vyhnúť nepríjemným prekvapeniam?

Leto a črevné ochorenia - ako sa vyhnúť nepríjemným prekvapeniam?
Zdroj foto: Getty images

Teplé dni a črevné infekcie majú k sebe blízko. Tráviace ťažkosti sa vyskytujú pri cestovaní, a to i v spojitosti s kontamináciou potravy či vody - cudzie prostredie a súvislosť s „cudzími“ mikroorganizmami. Infekčné či neinfekčné hnačky... Aká je vhodná prevencia?

Počas teplých letných dní a pobytov v zahraničí je zvýšené riziko vzniku črevných ochorenítráviacich ťažkostí. Príčinou nárastu sú najmä potraviny vystavené teplu, kontaminácia vody i jedla a cestovanie. 

Najčastejšie ide o hnačky, zvracanie, nechutenstvo a bolesti brucha. Častou príčinou je práve bakteriálna infekcia, no možná je i diétna chyba.

Aká je prevencia tráviacich problémov?

Črevné nákazy v lete a ich prevencia

Pri črevných ochoreniach v lete sa uplatňuje viacero faktorov.

Leto a teda teplo poskytuje množstvu mikroorganizmov vhodnejšie podmienky na množenie, a to najmä v potravinách a vo vode.

Druhým faktorom je cestovanie, zmena stravy/pitnej vody a nám cudzie mikroorganizmy vyskytujúce sa v danej krajine.

Črevné infekčné nákazy sa prenášajú orálno-fekálnou cestou. Možný je prenos prostredníctvom múch. Ochorenie môžu vyvolať baktérie, vírusy alebo parazity.

Neinfekčné hnačky vznikajú po diétnych chybách, napríklad po nevhodnej kombinácií alebo množstve potravín. Väčšina hnačkových ochorení v letnom období je však spôsobená nákazou.

V našich podmienkach hnačky najčastejšie vyvoláva baktéria Salmonella. Salmonelóza má sezónny charakter s maximom v letných mesiacoch. Častými pacientmi sú predškolské deti a seniori, ktorých obranyschopnosť je znížená.

Zdrojom nákazy sú najmä sliepky a ďalšia hydina. Infekcia sa prenesie na človeka konzumáciou potravín obsahujúcich baktériu (napríklad salmonelly v mäse a vajciach).

Pôvodcami nákaz môžu byť však rôzne patogénne baktérie (šigely, kampylobaktery, stafylokoky..), vírusy (rota vírusy, ECHO vírusy..), či parazity (pásomnice, škrkavky) a iné.

Možné príznaky črevnej nákazy:

Muž sedí na lavičke, je mu nevoľno, má bolesť brucha, pocit na vracanie, cestuje
Nevoľnosť a pocit na vracanie či bolesť brucha ako možné príznaky. Postihli vás počas cestovania, dovolenky - príčiny môžu byť viaceré. Zdroj foto: Getty images

Prevenčné tipy - ako sa vyhnúť nepríjemnostiam?

Zvýšená hygiena rúk

Hygiena rúk je samozrejmosťou v každom ročnom období. V lete je však vhodné osobnú hygienu o niečo sprísniť.

Základom je umývanie rúk a využívanie antibakteriálnych prostriedkov pred konzumáciou jedla.

Ďalej dôsledné umytie rúk mydlom pod teplou tečúcou vodou pred prípravou každého jedla.

Ako na starostlivosť o ruky? 3 kroky: Umývanie, dezinfekcia, krémovanie

Dôkladné umytie a tepelná úprava potravín

Ovocie a zeleninu vyberajte tú najčerstvejšiu a pred konzumáciou vždy dôkladne umyte pod tečúcou pitnou vodou.

Základom je i čistota kuchyne, dôkladné umývanie riadu, príborov a dosiek na krájanie háklivých potravín (mäso, mliečne výrobky, a pod.).

Hrniec - potraviny a tepelná úprava jedla - ako prevencia ťažkostí
Správne umývanie potravín a ich tepelné spracovanie, samozrejme tiež výber a skladovanie či vhodný spôsob konzumácie a neprejedanie sa.. Zdroj foto: Getty images

Nielen v lete je potrebné dbať na dôslednú tepelnú úpravu mäsa mäsových výrobkov. Nedopečené surové mäso môže byť práve pôvodcom patoorganizmu.

Rizikovým príkladom je tatarák, surové vajíčko, krvavý steak či sushi.

Správny výber a skladovanie potravín

Pri kúpe mäsa, vajec a mliečnych výrobkov siahajte po overenom využívanom zdroji. Zvýšený pozor na mäso z domácich neoverených zdrojov.

Pri nákupe rizikovejších potravín vyberajte v lete skôr technologicky spracované, ako je napríklad pasterizované mlieko alebo vákuovo balený syr.

Zvýšenú pozornosť venujte i kúpe mäsa. To musí byť vždy čerstvé a z dobrých zdrojov. Následne je potrebné výrobok, čo najrýchlejšie opäť vložiť do chladného prostredia chladničky/mrazničky.

Nie je vhodné skladovať vedľa seba surové a uvarené potraviny. Hrozí prenesenie patologických mikroorganizmov. Využívajte správne priehradky na oddelenie potravín.

Pri cestovaní buďte informovaní

Pred cestou do inej krajiny je vhodné byť informovaní o stave pitnej a kohútikovej vody. Rôzne potraviny, ako je napríklad ovocie zelenina, sú umývané práve vodou z kohútika.

Pokiaľ si nie ste istý nezávadnosťou vody v cudzej krajine, využívajte balené vody, ktoré rezorty často ponúkajú.

Pri výbere mliečnych a mäsových výrobkov v rezortoch si všímajte spôsob uskladnenia a dobu vystavenia mimo chlad.

Čítajte tiež: 

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • ruvzpo.sk - Najčastejšie infekčné črevné nákazy. Regionálny úrad verejného zdravotníctva.
  • medicalnewstoday.com - Everything you need to know about gastrointestinal infections. Medical News Today. Jenna Fletcher
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané