späť na zoznam chorôb

Salmonelóza: Prečo vzniká, ako sa prejavuje, ako dlho trvá jej liečba?

Autor: Lekár MUDr. Mária Andelová, MPH, MHA
Salmonelóza: Prečo vzniká, ako sa prejavuje, ako dlho trvá jej liečba?
Zdroj foto: Getty images

Salmonelóza postihuje tráviaci trakt. Patrí k najčastejším hnačkovým ochoreniam detí aj dospelých.


Charakteristika

Salmonelóza je bežné baktériové ochorenie, ktoré postihuje tráviaci trakt. Patrí k najčastejším hnačkovým ochoreniam detí aj dospelých. Je jednou zo štyroch najhlavnejších príčin hnačkových ochorení.

Salmonela  je pomenovaná po Danielovi E. Salmonovi, Americkom veterinárnom lekárovi, ktorý prvý izoloval salmonelu z prasiat s prasacou cholerou v roku 1884.

Salmonelózu spôsobujú všetky netyfické sérotypy rodu Salmonella okrem S. typhi a Salmonella paratyphi A, B a C. Najčastejšie sa jedná o Salmonella enteritidis.

Salmonela = Salmonelová infekcia = Salmonelová enteritída.

Rizikové faktory salmonely

Deti, najmä mladšie ako 5 rokov, sú častejšie ako dospelí postihnutí salmonelou.

Starší dospelí a ľudia so slabým imunitným systémom sú tiež častejšie infikovaní.

Medzi ďalšie rizikové faktory patria:

  • medzinárodné cestovanie - salmonela je bežnejšia na miestach so slabšou hygienou.
  • užívanie určitých liekov
    • lieky proti rakovine alebo steroidy môžu oslabiť váš imunitný systém a stávate sa náchylnejšími na infekciu,
    • antacidá znižujú množstvo kyseliny vo vašom žalúdku, čo uľahčuje prežitiu salmonely,
    • antibiotiká môžu vo vašom tele zabíjať „dobré“ baktérie a s infekciou sa dá ťažšie bojovať.
  • zápalové ochorenie čriev - to môže poškodiť výstelku vašich čriev a uľahčiť tak uchytenie salmonely.

V súvislosti s témou sa vyhľadáva: 
Salmonelová enteritída, hnačky, bolesti brucha, teplota, surové vajíčka.

Salmonella  3D model
Salmonella - najčastejšie Salmonella enteritidis - Salmonela = Salmonelová infekcia = Salmonelová enteritída. Zdroj foto: Getty images

Príčiny

Salmonela patrí medzi tzv antropozoonózy (ochorenia prenosné zo zvierat na ľudí).

Salmonela zvyčajne žije v črevách zvierat a ľudí a vylučuje sa výkalmi. Človek sa najčastejšie nakazí cez kontaminovanú vodu alebo jedlo. Baktérie sú schopné sa množiť aj pri nízkych teplotách (v chladničke) a k ich deštrukcii dochádza pri dlhšom pôsobení teplôt nad 70°C.

Zdrojom nákazy z jedla môže byť:

  • surové a nedovarené mäso vrátane kuracieho, morčacieho, kačacieho, hovädzieho, teľacieho a bravčového mäsa
  • morské plody
  • nepasterizované mlieko a ostatné mliečne výrobky vrátane mäkkých syrov, zmrzliny a jogurtu
  • surové alebo nedovarené vajíčka (miešané vajcia, volské oko, lečo, vajíčka namäkko), majonézové výrobky, zákusky
  • spracované potraviny, ako sú kuracie nugetky a orieškové maslá
Salmonela nakreslená na vajíčku, obal s vajíčkami
Nevhodne spracované jedlo a kontaminácia pri nesprávnej manipulácii. Zdroj foto: Getty images

Salmonelu môžu šíriť osoby manipulujúce s potravinami, ktoré si neumývajú ruky a/alebo povrchy a nástroje, ktoré používajú počas prípravy jedla.

Salmonela sa môže šíriť aj zo zvierat na ľudí, a to vtedy, ak človek, ktorý je v priamom kontakte s určitými zvieratami, napr. hydinou či plazmi si po kontakte so zvieraťom neumyje ruky a následne konzumuje potraviny.

Domáce zvieratá môžu tiež šíriť baktérie v domácom prostredí, ak jedia potraviny kontaminované salmonelou.

Príznaky

Inkubačná doba infekcie je zvyčajne 6 - 72 hodín.

Ochorenie zvyčajne trvá štyrisedem dní a väčšina pacientov sa uzdraví bez liečby.

Väčšina ľudí so salmonelózou má hnačku, horúčku a brušné kŕče.

Žena sedí na toalete, má hnačku a bolesť, kŕče brucha, pre salmonelu
Najtypickejšie príznaky = hnačka, kŕče v bruchu a zvýšená telesná teplota až horúčka. Zdroj foto: Getty images

Závažnejšie prípady salmonelózy môžu zahŕňať:

  • vysokú horúčku,
  • bolesti hlavy,
  • slabosť,
  • vyrážky,
  • krv v moči alebo stolici
  • a v niektorých prípadoch môžu skončiť smrteľne, čo je ale raritné.

Asi u 5 % chorých so salmonelózou sa vyvinie bakteriémia (prítomnosť baktérií v krvi), a z týchto chorých s bakteriémiou sa asi v 40 % vyskytne tzv. extraintestinálna (mimočrevná) lokálna infekcia (v mieche, kostnej dreni, v cievach). 

Rizikovú skupinu pre závažný priebeh salmonelovej infekcie predstavujú 
deti mladšie ako 5 rokov, 
starší ľudia
ľudia s oslabeným imunitným systémom.

Kedy vyhľadať lekára?

Komplikácie salmonelózy

Väčšina ľudí s hnačkou spôsobenou salmonelou sa úplne uzdraví, aj keď sa črevné návyky (frekvencia a konzistencia stolice) niektorých ľudí nemusia niekoľko mesiacov vrátiť do normálu.

Chorí so salmonelózou sú pri nedostatočnej náhrade tekutín, ktoré stratia v dôsledku hnačky, ohrození dehydratáciou.

U niektorých ľudí s infekciou Salmonella sa po ukončení infekcie vyvinie bolesť v kĺboch, nazývaná reaktívna artritída. Reaktívna artritída môže trvať mesiace alebo roky a je ťažké ju liečiť. U niektorých ľudí s reaktívnou artritídou sa vyvíja podráždenie očí a bolesť pri močení.

Asi 40% infekčnej aortitídy (zápal srdcovnice) je spôsobená Salmonelou. Je charakterizovaná vysokou mobiditou a mortalitou (chorobnosťou a úmrtnosťou).

Diagnostika

Ako sa salmonela diagnostikuje?

  • odber anamnézy (konzumácia podozrivých jedál)
  • typický klinický obraz
  • odber stolice s následnou kultiváciou stolice, pri bakteriémii sa odoberá aj krv

Všetko o baktérii Salmonela - video

Všetko o baktérii Salmonela - video

Prevencia salmonelózy

WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) vydala desať zlatých pravidiel pre prevenciu salmonelózy:

  1. Nekonzumovať neznáme rizikové potraviny
  2. Dodržiavať bezpečný čas prípravy rizikových potravín (vajec) – aspoň 12 minút pri teplote 100 °C, omelety opiecť z obidvoch strán, nepoužívať do krémov a zmrzlín tepelne nespracované bielky a žĺtky.
  3. Úplne alebo čiastočne rozmrazené potraviny znovu nezmrazovať.
  4. Pri príprave majonézových jedál používať len kupovanú majonézu, ktorá je pred salmonelózou chránená procesom pasterizácie.
  5. Jedlo konzumovať bezprostredne po uvarení, inak uchovávať pri teplote nad 60 °C alebo v chladničke pod 10 °C.
  6. Pri príprave jedla dbať na dôslednú hygienu rúk, najmä pri príprave dojčenskej stravy.
  7. Zabrániť styku medzi surovými a uvarenými požívatinami. Podložky na porcovanie hydiny nepoužívať na krájanie salámy, zeleniny, ovocia.
  8. Udržiavať všetko kuchynské zariadenie v úplnej čistote.
  9. Chrániť potraviny pred hmyzom a hlodavcami.
  10. Používať len pitnú vodu.
Kuracie mäso na tácke pri umývadle
Pozor na dôsledné dodržiavanie hygieny pri príprave jedla a jeho spracovaní. Zdroj foto: Getty images

Aké opatrenia zaviesť, ak máme doma chorého

Dezinfekciachlórovými dezinfekčnými prostriedkami (Savo, Domestos, …) umývame niekoľkokrát denne všetky rizikové plochy v domácnosti – záchodová doska, kľučky dverí, batérie

Zvýšená hygiena rúk nevyhnutná na zabránenie prenosu infekcie

Samostatné mydlo a uterák pre chorého

Pri ochorení ďalšieho člena rodiny sa prihlásiť u lekára (ochorenie podlieha povinnému hláseniu na RUVZ).

Pri dôslednom dodržiavaní opatrení v rodine je prenos infekcie z človeka na človeka minimálny.

Ako sa lieči: salmonelóza

Zobraziť liečbu

Ďalšie zaujímavé zdroje

Naposledy aktualizované 27.09.2021

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Autor článku

Lekár MUDr. Mária Andelová, MPH, MHA

Lekár MUDr. Mária Andelová, MPH, MHA

Lekárka oddychujúca od práce na materskej dovolenke so synom. V roku 2009 som ukončila štúdium na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, odbor všeobecné lekárstvo. Získaný titul MUDr. som v roku 2015 doplnila atestáciou v odbore gastroenterológia a následne v tom istom roku titulom MPH (mater of public health) a MHA (master of health administration). Od absolvovania Lekárskej fakulty pracujem na IV. internej klinike UNLP v Košiciach, zároveň od roku 2015 aj na endoskopickom pracovisku II. chirurgickej kliniky UNLP ako vedúci gastroenterológ. V 2012. roku som začala pracovať aj ako výjazdový lekár v Košickej záchranke. Prečo práve ja? Mám dennodenné skúsenosti s vyšetrovaním gastroenterologických pacientov a skúsenosti v rozsiahlej internej medicíne. Vedomosti z ostatných odborov vždy oprášim v službách na záchranke. Práce je veľa, ale psychohygiena musí byť a tú realizujem vo fitnescentre, v horách či behom po meste alebo lese, no aktuálne dominuje samozrejme čas strávený s rodinou.

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Čo je otrava jedlom a choroba špinavých rúk? (+ príznaky a prvá pomoc) Čo je otrava jedlom a choroba špinavých rúk? (+ príznaky a prvá pomoc)

I bežná činnosť ako je príprava jedla a jeho konzumácia dokáže poriadne otráviť. Všade prítomné baktérie, vírusy a parazity čakajú na svoju príležitosť množiť sa a spôsobovať problémy....

Očkovanie, jeho význam pred cestou do zahraničia? + Cudzokrajné nákazy Očkovanie, jeho význam pred cestou do zahraničia? + Cudzokrajné nákazy

Z ďalekých ciest si ľudia nosia domov kadečo. Od príjemných zážitkov, spomienok a suvenírov až cez cudzokrajnú nákazu. Hnačkové ochorenia či Faraónová pomsta známa hlavne z Egypta je...

Prečo je dehydratácia u detí nebezpečná? Aké má príznaky? Prečo je dehydratácia u detí nebezpečná? Aké má príznaky?

Dehydratácia začína byť opäť aktuálnou témou, a to hlavne pre horúce letné počasie. Samozrejme, jej vznik môžu zapríčiniť rôzne ochorenia, napríklad s hnačkou či horúčkou. Komplikuje...

Čo je to salmonelóza? 3X AKO: Vzniká, sa prejavuje, sa jej zbaviť? Čo je to salmonelóza? 3X AKO: Vzniká, sa prejavuje, sa jej zbaviť?

Salmonelóza je veľmi časté hnačkovité ochorenie spôsobené črevnými patogénmi - konkrétnejšie baktériami salmonely. Patrí medzi najčastejšie a pre verejnosť najznámejšie infekčné...

Letná hnačka: Čo ju spôsobuje a čím sa prejavuje? Ako ju zvládnuť? Letná hnačka: Čo ju spôsobuje a čím sa prejavuje? Ako ju zvládnuť?

Hnačka sa v období tepla, a teda aj leta objavuje častejšie. Čo ju vyvoláva, aké má príznaky, riziká, ako sa jej účinne zbaviť? Stručné a prehľadné informácie nájdete v článku.


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov
Džejny 29.09.2015 19:16

Salmonelóza ma chytila asi v 10 rokoch po vrátení z tábora. Mala som 10 rokov. Viem to len z rozprávania mamky. Pri salmonelóze je prvým prejavom ako to bolo aj u mňa hnačka a črevné problémy. Tieto problémy ma držali asi dva dni bola som maximálne dehydrovaná nevedela som stáť na nohách a prejsť už ani na ten záchod. Mamina do mňa nevedela nič dostať tak ma zobrala na pohotovosť. Ďalším príznakom choroby je aj nechutenstvo, kŕče v bruchu, v niektorých prípadoch aj zvracanie. Na detskej pohotovosti mi zobrali krv a moč, prehmatali brucho a hneď ma aj hospitalizovali na detské oddelenie.

Čo mi pomohlo

Na chorobu mi pomohlo asi roztoky infúzie (neviem čo mi dali) čo mi hneď po hospitalizácií nasadili. Po dvoch fľašiach som normálne "ožila". Po dvoch dňoch prišla vizita. A primár detského oddelenia ma poslal domov so salmonelózou aby som nenakazila ostatné deti. Nasadili mi prísnu diétu (bez mäsa, zemiakov, ovocia ... bola som len na ryži o dva týždne kontrola.