Salmonelóza: Prečo vzniká a ako sa prenáša? Aké má príznaky?

Salmonelóza: Prečo vzniká a ako sa prenáša? Aké má príznaky?
Zdroj foto: Getty images

Salmonelóza postihuje tráviaci trakt. Patrí k najčastejším hnačkovým ochoreniam detí aj dospelých.

Charakteristika

Salmonelóza je bežné baktériové ochorenie, ktoré postihuje tráviaci trakt. Patrí k najčastejším hnačkovým ochoreniam detí aj dospelých. Je jednou zo štyroch najhlavnejších príčin hnačkových ochorení.

Salmonela  je pomenovaná po Danielovi E. Salmonovi, Americkom veterinárnom lekárovi, ktorý prvý izoloval salmonelu z prasiat s prasacou cholerou v roku 1884.

Salmonelózu spôsobujú všetky netyfické sérotypy rodu Salmonella okrem S. typhi a Salmonella paratyphi A, B a C. Najčastejšie sa jedná o Salmonella enteritidis.

Salmonela = Salmonelová infekcia = Salmonelová enteritída.

Rizikové faktory salmonely

Deti, najmä mladšie ako 5 rokov, sú častejšie ako dospelí postihnutí salmonelou.

Starší dospelí a ľudia so slabým imunitným systémom sú tiež častejšie infikovaní.

Medzi ďalšie rizikové faktory patria:

  • medzinárodné cestovanie - salmonela je bežnejšia na miestach so slabšou hygienou.
  • užívanie určitých liekov
    • lieky proti rakovine alebo steroidy môžu oslabiť váš imunitný systém a stávate sa náchylnejšími na infekciu,
    • antacidá znižujú množstvo kyseliny vo vašom žalúdku, čo uľahčuje prežitiu salmonely,
    • antibiotiká môžu vo vašom tele zabíjať „dobré“ baktérie a s infekciou sa dá ťažšie bojovať.
  • zápalové ochorenie čriev - to môže poškodiť výstelku vašich čriev a uľahčiť tak uchytenie salmonely.

V súvislosti s témou sa vyhľadáva:
Salmonelová enteritída, hnačky, bolesti brucha, teplota, surové vajíčka.

Salmonella  3D model
Salmonella - najčastejšie Salmonella enteritidis - Salmonela = Salmonelová infekcia = Salmonelová enteritída. Zdroj foto: Getty images

Príčiny

Salmonela patrí medzi tzv antropozoonózy (ochorenia prenosné zo zvierat na ľudí).

Salmonela zvyčajne žije v črevách zvierat a ľudí a vylučuje sa výkalmi. Človek sa najčastejšie nakazí cez kontaminovanú vodu alebo jedlo. Baktérie sú schopné sa množiť aj pri nízkych teplotách (v chladničke) a k ich deštrukcii dochádza pri dlhšom pôsobení teplôt nad 70°C.

Zdrojom nákazy z jedla môže byť:

  • surové a nedovarené mäso vrátane kuracieho, morčacieho, kačacieho, hovädzieho, teľacieho a bravčového mäsa
  • morské plody
  • nepasterizované mlieko a ostatné mliečne výrobky vrátane mäkkých syrov, zmrzliny a jogurtu
  • surové alebo nedovarené vajíčka (miešané vajcia, volské oko, lečo, vajíčka namäkko), majonézové výrobky, zákusky
  • spracované potraviny, ako sú kuracie nugetky a orieškové maslá
Salmonela nakreslená na vajíčku, obal s vajíčkami
Nevhodne spracované jedlo a kontaminácia pri nesprávnej manipulácii. Zdroj foto: Getty images

Salmonelu môžu šíriť osoby manipulujúce s potravinami, ktoré si neumývajú ruky a/alebo povrchy a nástroje, ktoré používajú počas prípravy jedla.

Salmonela sa môže šíriť aj zo zvierat na ľudí, a to vtedy, ak človek, ktorý je v priamom kontakte s určitými zvieratami, napr. hydinou či plazmi si po kontakte so zvieraťom neumyje ruky a následne konzumuje potraviny.

Domáce zvieratá môžu tiež šíriť baktérie v domácom prostredí, ak jedia potraviny kontaminované salmonelou.

Príznaky

Inkubačná doba infekcie je zvyčajne 6 - 72 hodín.

Ochorenie zvyčajne trvá štyrisedem dní a väčšina pacientov sa uzdraví bez liečby.

Väčšina ľudí so salmonelózou má hnačku, horúčku a brušné kŕče.

Žena sedí na toalete, má hnačku a bolesť, kŕče brucha, pre salmonelu
Najtypickejšie príznaky = hnačka, kŕče v bruchu a zvýšená telesná teplota až horúčka. Zdroj foto: Getty images

Závažnejšie prípady salmonelózy môžu zahŕňať:

  • vysokú horúčku,
  • bolesti hlavy,
  • slabosť,
  • vyrážky,
  • krv v moči alebo stolici
  • a v niektorých prípadoch môžu skončiť smrteľne, čo je ale raritné.

Asi u 5 % chorých so salmonelózou sa vyvinie bakteriémia (prítomnosť baktérií v krvi), a z týchto chorých s bakteriémiou sa asi v 40 % vyskytne tzv. extraintestinálna (mimočrevná) lokálna infekcia (v mieche, kostnej dreni, v cievach). 

Rizikovú skupinu pre závažný priebeh salmonelovej infekcie predstavujú 
deti mladšie ako 5 rokov, 
starší ľudia
ľudia s oslabeným imunitným systémom.

Kedy vyhľadať lekára?

Komplikácie salmonelózy

Väčšina ľudí s hnačkou spôsobenou salmonelou sa úplne uzdraví, aj keď sa črevné návyky (frekvencia a konzistencia stolice) niektorých ľudí nemusia niekoľko mesiacov vrátiť do normálu.

Chorí so salmonelózou sú pri nedostatočnej náhrade tekutín, ktoré stratia v dôsledku hnačky, ohrození dehydratáciou.

U niektorých ľudí s infekciou Salmonella sa po ukončení infekcie vyvinie bolesť v kĺboch, nazývaná reaktívna artritída. Reaktívna artritída môže trvať mesiace alebo roky a je ťažké ju liečiť. U niektorých ľudí s reaktívnou artritídou sa vyvíja podráždenie očí a bolesť pri močení.

Asi 40% infekčnej aortitídy (zápal srdcovnice) je spôsobená Salmonelou. Je charakterizovaná vysokou morbiditou a mortalitou (chorobnosťou a úmrtnosťou).

Diagnostika

Ako sa salmonela diagnostikuje?

  • odber anamnézy (konzumácia podozrivých jedál)
  • typický klinický obraz
  • odber stolice s následnou kultiváciou stolice, pri bakteriémii sa odoberá aj krv

Prevencia salmonelózy

WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) vydala desať zlatých pravidiel pre prevenciu salmonelózy:

  1. Nekonzumovať neznáme rizikové potraviny
  2. Dodržiavať bezpečný čas prípravy rizikových potravín (vajec) – aspoň 12 minút pri teplote 100 °C, omelety opiecť z obidvoch strán, nepoužívať do krémov a zmrzlín tepelne nespracované bielky a žĺtky.
  3. Úplne alebo čiastočne rozmrazené potraviny znovu nezmrazovať.
  4. Pri príprave majonézových jedál používať len kupovanú majonézu, ktorá je pred salmonelózou chránená procesom pasterizácie.
  5. Jedlo konzumovať bezprostredne po uvarení, inak uchovávať pri teplote nad 60 °C alebo v chladničke pod 10 °C.
  6. Pri príprave jedla dbať na dôslednú hygienu rúk, najmä pri príprave dojčenskej stravy.
  7. Zabrániť styku medzi surovými a uvarenými požívatinami. Podložky na porcovanie hydiny nepoužívať na krájanie salámy, zeleniny, ovocia.
  8. Udržiavať všetko kuchynské zariadenie v úplnej čistote.
  9. Chrániť potraviny pred hmyzom a hlodavcami.
  10. Používať len pitnú vodu.
Kuracie mäso na tácke pri umývadle
Pozor na dôsledné dodržiavanie hygieny pri príprave jedla a jeho spracovaní. Zdroj foto: Getty images

Aké opatrenia zaviesť, ak máme doma chorého

Dezinfekciachlórovými dezinfekčnými prostriedkami (Savo, Domestos, …) umývame niekoľkokrát denne všetky rizikové plochy v domácnosti – záchodová doska, kľučky dverí, batérie

Zvýšená hygiena rúk nevyhnutná na zabránenie prenosu infekcie

Samostatné mydlo a uterák pre chorého

Pri ochorení ďalšieho člena rodiny sa prihlásiť u lekára (ochorenie podlieha povinnému hláseniu na RUVZ).

Pri dôslednom dodržiavaní opatrení v rodine je prenos infekcie z človeka na človeka minimálny.

Ako sa lieči: Salmonelóza

Ako sa lieči a ako dlho liečba trvá? Lieky a diéta + pitný režim

Zobraziť viac

Všetko o baktérii Salmonela - video

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Odporúčané