Recept na zdravé cviklové smoothie. Poznáte účinky červenej repy?
Áno, aj cviklové smoothie patrí medzi recepty, ktoré nielen pozitívne pôsobia na naše zdravie, ale i na naše chuťové poháriky.
Obsah článku
Prvé záznamy o cvikle sú staré asi 3 000 rokov a pochádzajú z Babylonie.
Bola známa v starom Ríme, kde ju využívali, jednak ako jedlo, ale najmä ako liek.
Vďaka antike sa rozšírila do celej Európy
Má zemitú a zároveň sladkú chuť, ktorá dá vyniknúť rôznym pokrmom.
Možno ju použiť surovú, naparovať, variť, piecť.
Je veľká škoda, že v našich kuchyniach na ňu často zabúdame.
Môžeme si z nej pripraviť veľké množstvo receptov, ktoré sú nie len chutné, ale majú veľa blahodarných účinkov na naše zdravie.
4 pozitívne účinky cvikly na naše zdravie
1. Cvikla, podobne ako aj iné druhy zeleniny, obsahuje kombináciu:
- vitamínov - C, A, K, D, vitamíny skupiny B, vrátane riboflavínu či kyseliny listovej
- minerálov - draslík, vápnik, horčík, sodík, železo aj mangán
- stopových prvkov - rubídium a cézium
Prítomnosť týchto látok prispieva k dobrej obranyschopnosti organizmu.
Napomáha k správnej funkcii imunitného systému.
Má silné antioxidačné účinky, čiže chráni telo pred voľnými radikálmi.
Tie môžu poškodzovať bunky, podnecovať rozvoj mnohých civilizačných ochorení a
taktiež prispievať k rýchlejšiemu starnutiu.
Vitamín C navyše podporuje absorpciu železa, či tvorbu kolagénu. Dodáva pružnosť a lesk pokožke, vlasom a nechtom.
Dôležitá informácia pre budúce mamičky:
Šťava z jednej repy obsahuje 34 % odporúčanej dennej dávky kyseliny listovej.
Kyselina listová počas tehotenstva pomáha eliminovať vrodené vady a podporuje správny vývoj mozgu ešte nenarodených detí.
2. Cvikla obsahuje i nemalé množstvo vlákniny, ktorá v našom organizme zabezpečuje:
- výživu črevných baktérií
- správnu činnosť čriev
- udržiava dobrú hladinu cholesterolu
- pôsobí pozitívne na vyprázdňovanie
Nedostatok vlákniny sa môže prejaviť zápchou alebo inými tráviacimi ťažkosťami.
Upozornenie pre tých, ktorí majú problémy s tráviacim traktom:
Táto červená potravina môže u vás vyvolať nadúvanie, kŕče a plynatosť.
3. Repy získajú svoju bohatú farbu z betaínu.
Betaíny majú:
- protirakovinové účinky, preto cviklu radíme medzi prírodných pomocníkov v prevencii rakoviny
- sú považované za voľné radikály, ktoré pomáhajú nájsť a zničiť nestabilné bunky v tele
- betaín tiež bráni rozvoju kôrnatenia tepien a podporuje činnosť pečene
- rozširuje koronárne tepny a spevňuje stenu vlásočníc.
Viete, že...
Pri ateroskleróze sa odporúča, ako liečivá kúra, piť surovú šťavu z cvikly v dávke 50 – 100 ml denne po dobu desiatich dní.
4. Repa je zelenina s vysokým obsahom dusičnanov. Konzumácia šťavy z červenej repy, ako súčasť stravy s vysokým obsahom dusičnanov, nám môže pomôcť:
- zlepšiť prietok krvi do určitých oblastí mozgu a tým zlepšiť aj jeho okysličovanie
- sústrediť a koncentrovať sa
- zlepšovať odolnosť voči stresu a podporiť dobrý spánok
- znižovať vysoký krvný tlak
4x pozor! Na čo pri cvikle netreba zabudnúť?
- Farbivo, ktoré cvikla obsahuje, je po jej konzumácii zodpovedné za zmenu farby moču a stolice. Zafarbenie je ružovkasté a odznie pár dní po vysadení repy z jedálnička.
- Cvikla obsahuje šťavelany, ktoré môžu stáť za vznikom obličkových kameňov. Ak ich už máte, konzumácii cvikly sa radšej vyhnite.
- Ako sme už spomínali, cvikla pomáha znižovať vysoký krvný tlak. Ak bojujete s nízkymkrvným tlakom, môže byť cvikla pre vás problém.
- Cvikla sa radí medzi zeleninu s pomerne vysokým glykemickým indexom, pretože obsahuje veľa sacharidov a to 10g v 100g cvikly. Nie je preto vhodná pre tých, ktorí bojujú s kolísavou hladinou cukru v krvi.
Recept na zdravé cviklové smoothie
Najzdravšia je cvikla surová. Smoothie z cvikly je nabité nie len vitamínmi ale i vlákninou.
Veľkú časť hmotnosti cvikly tvorí voda, telu však vie poskytnúť i menšiu časť bielkovín a to 1,6g v 100g cvikly.
Možno vás zaujmú aj naše ďalšie články na tému smoothie:
Smoothie - čo je to, ako ho pripraviť a na čo nezabudnúť
Smoothie recepty - zdravé, zeleninové, ovocné či na chudnutie...
3 recepty na pomarančové smoothie
Čo budeme potrebovať?
- 1x cvikla
- 1x mrkva
- 2x jablko
- 200 ml vody
- šťava z 1/2 citróna
- 1 lyžica medu
Postup
- Cviklu, mrkvu a jablko si ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Zvlášť pri cvikle buďte precízny. Cvikla je tvrdšia, menšie kocky mixér lepšie spracuje na hustú kašu.
- Pridáme citrónovú šťavu a vodu. Podľa toho akú hustotu smoothie preferujete môžete pridať aj viac, či menej vody.
- Všetko spolu rozmixujeme. Ingrediencie sa spoja a vznikne hladké smoothie.
- Na záver pridáme 1 lyžicu medu (alebo podľa chuti viac či menej) a ešte raz rozmixujeme.
Tipy na záver:
Nebojte sa experimentovať a pridať k cviklovému smoothie aj iné druhy ovocia, či zeleniny.
Výborný je napríklad banán alebo bobuľové ovocie.
Môžete taktiež pridať zázvor.
Na záver môžete smoothie ozdobiť chia semienkami.
Smoothie môžete preliať do sklenej fľaše a vypiť neskôr, napríklad v práci ako desiatu.
Vedeli ste, že...
Cvikla je v nátierkach vynikajúca surová aj varená.
Rovnako i v šalátoch, či už ich máte radi studené, alebo teplé.
Je ľahko kombinovateľná s rôznymi druhmi zeleniny ale i ovocia.
Môžeme si z nej urobiť polievku (napríklad boršč), či hranolčeky.
Možno ju požiť do sladkých dezertov, aj ako základ na pizzu.
Chuť červenej repy zvýraznia tieto potraviny:
- rôzne druhy syrov, ako kravský, ovčí či kozí (hlavne čerstvé, nie zrejúce syry)
- cesnak, chren, kapusta, jablká, pomaranče a orechy
- smotana, majonéza, marináda i jogurt
- z byliniek napríklad feniklová vňať, kôpor, tymian či rozmarín (čerstvé aj sušené)
Prajeme vám dobrú chuť.
Ďalšie zaujímavé zdroje
- wellplated.com - Beet Smoothie
- healthline.com - 11 Health Benefits of Beet Juice
- healthline.com - 9 Impressive Health Benefits of Beets
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →