Vyskúšajte náš recept: Zdravý a rýchly, nepečený tvarohový cheesecake bez lepku a laktózy

Vyskúšajte náš recept: Zdravý a rýchly, nepečený tvarohový cheesecake bez lepku a laktózy
Zdroj foto: Getty images

Cheesecake je zdravý a výborný koláč pre náročných maškrtníkov. Nie nadarmo patrí medzi najobľúbenejšie sladké recepty u nás. Vhodný je pre aktívnych športovcov, ale pochutiť si na ňom môžu aj pri rôznych diétach. My si ho pripravíme bez laktózy, lepku aj vajec. Variovať sa dá na rôzne spôsoby, preto ho zvládnu aj pekári - začiatočníci.

Náročnosť nízka
Príprava 35 minút + tuhnutie
Porcie približne 12 porcií

Náš cheesecake je výborným dezertom po obede ku kávičke, ale skvelo zasýti aj na raňajky či večeu. 

Poteší najmä maškrtníkov s alergiou na laktózu či vajíčka. Vhodný je aj pre celiatikov

Výborne sa kombinuje podľa sezóny jahôd, malín, čučoriedok či višní v lete, ale pochutíte si na ňom aj v zime s ovocím podľa chuti.

Základom korpusu v recepte sú ovsené vločky. Všetci ich poznáme, nie každému sú po chuti. Avšak skrývajú v sebe množstvo zdraviu prospešných látok, ktoré nesmieme opomenúť.

V tomto recepte navyše ani nebudete vedieť, že korpus tvoria práve ony. Sú skvelo zamaskované a ich chuť vás určite nevyruší, ba priem ju ani nespoznáte.

Skladajú sa z vitamínov B1, B2, B3 a B6, E, K. Z ostatných látok obsahujú bielkoviny, draslík, fosfor, horčík, kyselinu pantoténovú a kyselinu listovú, mangán, meď, sacharidy, sodík, vápnik, vlákninu, zinok, železo.

Ich priaznivé účinky sa týkajú najmä nášho trávenia, to podporia a pomôžu mu s peristaltikou. Ich látky prospievajú sliznici čiev, žalúdka.

Konzumovať ich môžu ľudia s problémami s hemeroidmi, ktorým pomôžu s bezbolestným vyprázdňovaním.

Nezaťažia ani náš obehový systém a zbavia nás cholesterolu, či vyrovnávajú krvný tlak.

Zaujímavé je aj to, že obsahujú antioxidanty. Vďaka nim bojuje náš organizmus s rakovinotvornými a škodlivými látkami. Chránia nás tiež pred predčasným starnutím.

Pravidelnou konzumáciou vločiek dokonca podporíme bezproblémové nakopnutie metabolizmu.

Mandľová múka je skvelým zdrojom vlákniny, dobrých tukov, vitamínov aj zdravých živín.

Patria medzi jedny z najzdravších druhov orechov. Nie nadarmo boli tak hodnotnou surovinou už tisícky rokov pred nami.

Práve mandle boli nájdené v azda naznámejšej hrobke Tutanchamóna.

Vďaka svojmu bohatému zloženiu priaznivo vplývajú na naše trávenie aj obehový systém.

Znižujú okrem našej váhy aj riziká niektorých druhov rakoviny aj srdcovo-cievnych ochorení.

Ich konzumáciu by mali podporiť, avšak v odporúčanej dennej dávke, ľudia s rizikovým krvným tlakom aj tí s nábehom na cukrovku.

Napomôžu nám tiež zachovať zdravú a krásnu pokožku, ktorá má byť po ich konzumácii hydratovaná. Urýchlia tiež hojenie pokožky pri poškodení či zápale.

Hoci medu sa v našom recepte nachádza pomenej, nesmieme vynechať aspoň pár jeho skvelých účinkov na naše zdravie.

O mede sme všetci počuli, že je to tekuté zlato, hojivý zázrak a elixír života. Radíme ho totiž aj medzi superpotraviny.

Napomáha zlepšovať naše zdravie a to pri liečbe vredov a tráviacich ťažkostí, rakovine, ochoreniach srdca a krvného tlaku. 

Podporuje zlepšenie spánku, posilnenie imunitného systému a hojenie rán. Vďaka svojmu zloženiu podporuje myseľ a zlepšenie pamäte

Čo na prípravu cheesecake bez lepku a laktózy potrebujeme?

Suroviny:

  • ovsené vločky, 
  • mandľová múčka,
  • med,
  • kokosový olej,
  • 200 g tvaroh bez laktózy (použiť môžete aj ten 180g alebo 250 g),
  • 200 g ricotta bez laktózy, 
  • 250 g vegan mascarpone
  • vanilkový extrakt,
  • sezónne ovocie zo záhradky, či podľa chuti.

Recept

1. Ovsené vločky pomelieme najemno a zmiešame ich s mandľovou múčkou, medom a rozpusteným kokosovým olejom do hutného cesta.

2. Cesto potom roztlačíme po dne tortovej formy v rovnomernej vrstve. Pre lepšie zatuhnutie môžeme korpus zmraziť v mrazničke, kým pripravíme plnku.

Ovsené vločky vyberáme vo vysokej kvalite, aby sme mali istotu, že nebudú kontaminované lepkom.

3. Jemný tvaroh vyšľaháme spolu s ricottou, mascarpone, medom a vanilkovým extraktom.

Ak máte obavy, že plnka nepodrží svoj tvar, pokojne primiešajte želatínu. Ja ju robím bez a bez problémov drží. Závisí však od hustoty tvarohu a ricotty.

4. Hladký a tuhý krém vylejeme na pripravený zmrazený korpus a vložíme do chladničky. 

Najlepšie je cheesecake nechať v chladničke pokojne aj cez noc, budeme tak mať istotu, že je poriadne stuhnutý.

5. Pred podávaním môžeme dozdobiť ovocím podľa chuti či sezóny. Výborný je so sladkými jahodami, malinami alebo aj menej sladkými čučoriedkami a iným lesným ovocím.

Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj recepty na ostatné zdravé koláče a torty:

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané