Ako na recepty pre žlčníkovú diétu? + Potraviny čo nedráždia žlčník

Ako na recepty pre žlčníkovú diétu? + Potraviny čo nedráždia žlčník
Zdroj foto: Getty images

Inšpirujte sa našimi receptami, ktoré sú vhodné i pri ťažkostiach so žlčníkom. Rozšírte si tak zdravo a chutne svoj jedálniček.

Medzi prípady, ktoré si vyžadujú dodržiavanie žlčníkovej diéty patria najmä ochorenia ako žlčníkové kamene či zápal žlčníka. I po operáciach žlčníka je nutné dodržiavať niektoré zásady, medzi ktoré patria i isté obmedzenia v stravovaní.

Viac o týchto ochoreniach, týkajúcich sa žlčníka, sa dočítate v článku: Žlčník a jeho najčastejšie ochorenia

Strava a žlčník

Pri žlčníkových ochoreniach spôsobuje nevhodná strava určité ťažkosti. Ide najmä o mastné, ťažké či vysmážané pokrmy. Výnimkou nie sú ani jedlá bohaté na cukry.

Prečo je to tak?

Takáto strava si vyžaduje väčšie množstvo žlče, ktorá je potrebná pre správne trávenievstrebávanie tukov. Keď žlčník nefunguje tak ako má, spôsobuje odtekanie žlče silné bolesti, vracanie či iné tráviace ťažkosti.

Typickým príkladom je žlčníkový kameň v žlčových cestách. Nielen o jeho príznakoch sa dočítate v článku: Keď sa o slovo hlásia žlčníkové kamene

Základom žlčníkovej diéty je obmedzenie tukovcukrov. Aby bola vaša strava dostatočne pestrá, no zároveň i šetrnávýživná, je potrebné si osvojiť určité princípy.

O nich, ale i o vhodných a nevhodných potravinách, sa podrobnejšie dočítate v článku Základy a zásady žlčníkovej diéty

Príklad žlčníkovej diéty

Spočiatku sa vám môže zdať takáto diéta zložitá či málo chutná. Časom si však ľahko osvojíte pravidlá pri výbere potravín, ich úprave a varení. 

Dôležitou súčasťou žlčníkovej diéty nie je len správna voľba potravín, ale i vhodná úprava.

Raňajky

Raňajky sú dôležitou súčasťou dňa. To platí najmä pre žlčnikárov. Po noci je totiž potrebné nahromadenú žlč vypudiť zo žlčníka, aby sa zbytočne nehromadila v žlčníku a žlčových cestách.

Zabránite tým jej zahusťovaniu, čo je jedným z faktorov tvorby žlčníkových kameňov. Nebuďte teda ráno na lačno, ale doprajte si vhodné a ľahko stráviteľné raňajky. Vhodné potraviny sú napríklad:

  • biele pečivo
  • veka
  • nízkotučné maslo alebo nátierka
  • nízkotučný tavený syr
  • ovocné marmelády
  • biela káva
  • ovocný, alebo bylinkový čaj s citrónom

Desiata

Nezabúdajte na desiatu. Nielen pri žlčníkovej diéte je vhodné jesť častejšie a v malých množstvách. Preto si nájdite chvíľku napríklad na ovocie. Telu tým dáte vedieť, že sa nemusí báť hladovania a ukladať tukové zásoby. To oceníte aj pri chudnutí.

Prečítajte si tiež naše články s touto tematikou:

Na desiatu si môžete dopriať:

  • jablko
  • banán
  • pomaranč
  • broskyňu
  • mandarínku

Obed

Obed sa spolu s raňajkami a večerou považuje za jedno z troch hlavných jedál. Pre mnohých je to doba spoločného stretnutia sa s rodinou a spoločného stolovania. Keďže nielen žlčnikári, by sa mali vyhýbať stresu, doprajte si dostatok času i pohody pre obedné jedlo.

Na obed je vhodná napríklad:

  • polievka - vločková, kmínova, špenátová, zeleninová, krúpková, zemiaková, paradajková
  • chudé mäso
  • chudé ryby
  • cestoviny
  • ryža
  • zelenina - mrkva, petržlen, zeler, kaleráb, paradajky, zemiaky

Olovrant

Olovrant predstavuje jedlo medzi obedom a večerou. Má podobný význam ako desiata.

Príkladom olovrantu je:

  • nízkotučný jogurt
  • kefír
  • rožok
  • ovocie - banán, jablko, marhule, broskyňa

Večera

Večera je posledné jedlo dňa a malo by podporiť uvoľnenie po pracovnom dni. Skladá sa iba z jedného chodu a naproti raňajkám je často tepelne upravené.

Vhodné sú:

  • zapekané cestoviny
  • zelenina
  • žemľovka
  • pečené ryby
  • šalát

Recepty vhodné pri diéte s obmedzením tukov

Takáto diéta sa nazýva i diéta číslo 4. Vhodná je nielen pre žlčnikárov, ale i napríklad pre pacientov s ochorením pankreasu. Ak sa vám takáto diéta zdá byť málo pestrá, poďte si s nami rozšíriť jedálniček o zdravé a chutné recepty.

Jednoduchá vločková polievka

  • zelenina podľa vlastnej chuti - mrkva, petržlen, kaleráb
  • 3 lyžice olivového oleja
  • voda alebo zeleninový vývar
  • štipka soli a čierneho mletého korenia

Zeleninu očistite a nakrájajte na kúsky. Na troche olivovom oleji opražte ovsené vločky, pridajte zeleninu a krátko restujte. Zalejte vodou, alebo vývarom a dochuťte soľou a korením. Polievka je hotová, keď zelenina zmäkne.

Zeleninu vyberajte, aby vyhovovala žlčníkovej diéte. Opatrný buďte pri zelenine, ktorá môže nafukovať.

Rovnako čierne korenie použite opatrne, alebo sa mu úplne vyhnite.

Krémová zelerová polievka

  • 1 červená cibuľa
  • 2 - 3 stredne veľké kúsky zeleru
  • pár kúskov stonkového zeleru, rozmarínu
  • štipka soli a korenia
  • voda, alebo zeleninový vývar
  • 1 citrón
  • petržlenová vňať

Na olivový olej dáme na kúsky nakrájanú černenú cibuľu, pokrájané buľvy zeleru, zelerové stonky, čerstvý rozmarín, štipku soli a mletého čierneho korenia. Chvíľu osmažíme a potom zalejeme zeleninovým vývarom, alebo vodou.

Pridáme polovicu nakrájaného citróna, ktorý dodá polievke príjemnú a osviežujúcu chuť. Varíme kým nie je zeler mäkký. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme lístkami petržlenovej vňate.

V prípade potreby môžete polievku zahustiť nastrúhaným zemiakom. Vyhnite sa však zahusťovaniu pomocou tuku a múky. Podľa tolerancie môžete na zjemnenie pridať trochu mlieka. Smotana však nie je pri žiadnej žlčníkovej diéte vhodná.

Miesto olivového oleja je vhodný i avokádový olej. No vyvarujte sa slnečnicovému oleju, alebo bravčovej masti.

Letná cuketová polievka

  • 1 cibuľa
  • 1 cesnak
  • 1 väčšia cuketa
  • 2 - 3 stredne veľké zemiaky
  • olivový olej
  • soľ, korenie
  • voda, alebo vývar

Na olivovom oleji speníme trochu cibule a cesnaku nakrájaných na drobno.

Pri prísnej žlčníkovej diéte cibuľu i cesnak vynechajte.

Nakrájajte cuketu a zemiaky na menšie kocky a jemne osmažte. Pridajte soľ, štipku korenia a podlejte vodou. Duste, kým nebudú zemiaky mäkké a rozmixujte ponorným mixérom do hladka.

Pre zjemnenie môžete na konci primiešať i trochu ľahkého taveného syra či polotučného mlieka. To však nerobte pri neznášanlivosti mlieka a mliečnych výrobkov.

Zeleninová polievka s cestovinou

  • zeleninový vývar - dá sa kúpiť i hotový v obchodoch
  • 2 - 3 lyžice paradajkového pretlaku
  • zelenina podľa vlastnej chuti a tolerancie
  • tortellini - plnené cestoviny
  • čerstvá bazalka, petržlenová vňať, rozmarín
  • kyslá smotana
  • soľ, korenie

Do zeleninového vývaru pridajte paradajkový pretlak a nechajte prejsť varom. Pridajte na kúsky nakrájanú zeleninu. Keď je zelenina takmer mäkká, môžete pridať plnené cestoviny.

Keď vyplávajú na povrch je polievka takmer hotová. Stačí už len dochutiť pár lístkami bazalky, petržlenovej vňate a trochou kyslej smotany. Doladiť môžete ešte soľou a štipkou mletého čierneho korenia.

Pri neznášanlivosti mlieka sú vhodnou alternatívou kyslomliečne produkty. Preto sa nemusíte obávať použiť do jedál kyslú smotanu.

Pečený pstruh s cuketou

  • pstruh
  • soľ, korenie
  • stredne veľká cuketa
  • 1 dcl vody
  • čerstvá petržlenová vňať

Naporciovaného a očisteného pstruha dôkladne osušíme a z každej strany urobíme zopár zárezov. Pstruha nasolíme. Z alobalu vytvoríme lodičku, do ktorej pstruha uložíme a obložíme nakrájanou cuketou. Môžeme pridať i čerstvý petržlen.

Prelejeme trochou vody a alobal uzavrieme. Preložíme na pekáč a pečieme v rúre zhruba 35 minút na 200 °C. Podávať môžete so zemiakmi.

Losos s restovanou zeleninou

  • losos - filety
  • zelenina - ružičkový kel, reďkovka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • trochu nízkotučného masla alebo margarínu

Filety z lososa nasoľte a okoreňte. Z každej strany ho osmažte na olivovom oleji. Priebežne podlievajte výpekom a dopečte do zlatohneda.

Reďkovku a ružičkový kel prekrojte na menšie kúsky a posypte soľou a mletým čiernym korením.

Pri prísnejšej žlčníkovej diéte preferujte inú zeleninu ako napríklad mrkvu a zemiaky.

Zeleninu pokvapkajte olivovým olejom a zľahka premiešajte. Rozložte na plech a pečte, kým zelenina nechytí zlatohnedú farbu. Priebežne ju môžete poobracať a pred koncom na ňu poukladať pár kúskov nízkotučného masla.

Zapekané kuracie prsia s citrónovou šťavou

  • kuracie prsia
  • 2 - 3 lyžice avokádového, alebo olivového oleja
  • 2 - 3 lyžice citrónovej šťavy

Prsia nakrájajte na plátky hrubé 1 až 2 centimetre. Rozložte ich na panvicu, alebo zapekaciu misu s olejom. Prelejte ich čerstvou citrónovou šťavou a opečte s každej strany, aby sa mäso zatiahlo do biela. Dopečte ešte z oboch strán do zlatohneda.

Podávať môžete so zemiakmi, alebo so zeleninovým šalátom.

Morčacie stehno na bylinkách

  • morčacie stehno
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvé bylinky, napríklad rozmarín, tymian, bazalka, mäta
  • menší cesnak
  • 2 - 3 lyžice citrónovej šťavy
  • olivový olej

Mäso nasoľte a okoreňte. Na drobno nasekajte čerstvé bylinky. Poukladajte ich na mäso a prešpikujte cesnakom. Pokvapkajte citrónovou šťavou, zaviňte a previažte kuchynskou niťou.

Mäso opečte z každej strany na olivovom oleji. Pridajte trocha cibule, pokrájaný citrón a podlejte vodou.

Pri prísnej diéte buďte s cibuľou a cesnakom opatrný. Použite ich radšej menej a po upečení ich nekonzumujte.

Pečte prikryté v rúre asi hodinu a odokryté ešte dopekajte zhruba 15 minút. Podávať môžete s tarhoňou a dusenou zeleninou.

Morčacie v parnom hrnci na sladko

  • morčacie prsia
  • soľ, mleté čierne korenie
  • mirabelková, alebo marhuľová marmeláda
  • ovocie - jablko, nektárinky, hrozno
  • lieskové oriešky
  • škorica

Morčacie prsia naklepeme, nasolíme a okoreníme. Poukladajte na platňu parného hrnca. Potrite marmeládou. Mäso nechajte pariť zhruba 40 minút.

Ovocie nakrájajte na menšie kúsky a dajte na panvicu, kým nepustí vlastnú šťavu. Môžete doliať trochu vody. Keď je ovocie takmer mäkké, pridajte trochu nasekaných lieskových orieškov. Dochuťte škoricou, marmeládou a ešte chvíľu povarte.

Podávame s uduseným mäsom a ryžou, poliatou vývarom z mäsa.

Varenie v parnom hrnci sa považuje za jedno z najzdravších spôsobov úpravy jedla. Môžete v ňom pripravovať i celé kura so zeleninou, v niektorých súčasne i ryžu. Ak chcete docieliť, aby malo mäsko chrumkavú kožu, preložte ho z parného hrnca ešte zapiecť do rúry.

Mleté mäso v rajčinovej omáčke

  • mleté mäso - použiť môžeme akékoľvek chudé mleté mäso
  • 1 - 2 rožky z bieleho pečiva
  • nízkotučné mlieko
  • vaječné bielko
  • soľ, mleté čierne korenie, čerstvá bazalka
  • paradajkový pretlak
  • podľa potreby rajčiny v konzerve

Mäso zmiešame s kúskami bieleho pečiva, ktoré sme nechali nasiaknuť nízkotučným mliekom. Pridáme vaječné bielko, osolíme, okoreníme, poprípade pridáme i trochu spučeného cesnaku a bazalku. Dobre premiešame a podľa potreby pridáme strúhanku, aby sa z mäsa dali tvarovať guľky.

Guľky poukladáme na plech s papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre zhruba hodinku.

Omáčku si pripravíme z rajčinového pretlaku a vody. Pridať môžeme i rajčiny v konzerve, ktoré sme si nakrájali na kúsky. Dochutíme soľou, korením a bazalkou.

Kôprová omáčka pre žlčnikárov

  • hovädzie mäso
  • 1 - 2 lyžice hladkej múky
  • 400ml kefíru
  • 200ml nízkotučného mlieka
  • štipka cukru a soli na dochutenie
  • čerstvý kôpor

Plátky hovädzieho mäsa uvarte v pare, alebo vo vode. Hladkú múku na sucho opražte. Nesmie sa pripáliť. Dávajte pozor, aby múka nezhnedla. Múku odstavte a vlejte do nej kefír zmiešaný s nízkotučným mliekom.

Hrniec vrátime na zdroj tepla a zmes metličkou rozšľaháme do hladka. Varíme na miernom ohni, zhruba 20 minút. Dochutíme kryštálovým cukrom a soľou. Pridáme čerstvo nasekaný kôpor.

Omáčku podávame s uvareným mäsom a zemiakmi.

Plnená zapekaná cuketa

  • väčšia cuketa
  • mozzarela
  • dusená zelenina podľa vlastnej chuti a tolerancie
  • soľ, korenie
  • bylinky - napríklad tymian, rozmarín či bazalka
  • 2 - 3 lyžice citrónovej šťavy

Cuketu prekrojíme na polovicu a vydlabeme ju. Dužinu z cukety nakrájame a zmiešame s nakrájanou mozzarelou a dusenou zeleninou.

Opäť sa však vyhnite zelenine ktorá nafukuje, alebo vám inak nevyhovuje.

Dochuťte soľou, bylinkami a zmes premiešajte. Cuketu mierne nasoľte, pokvapkajte olivovým olejom a naplňte zmesou. Pokvapkajte citrónovou šťavou a dajte do pekáča s papierom na pečenie. Pečieme zhruba 30 minút na 150 - 200 °C.

Podávať môžete zo zemiakmi, alebo zemiakovým pyré.

Cuketu môžete nahradiť baklažánom. S bylinkami i zeleninou môžete experimentovať. Záleží na vašej chuti. Samozrejme sa pri tom stále držte pravidiel vašej diéty.

Pohánka na sladký spôsob

Pohánku si pripravte podobne ako ryžu. Poprípade sa držte návodom na obale. Do mäkkej pohánky pridajte ovocie poľa vlastného výberu a dochuťte medom.

Ovsené vločky s ovocím

Podobný dezert si môžete pripraviť z ovsených vločiek. Tie zalejte vriacou vodou, chvíľu povarte a ponorným mixérom rozmixujte na hladko spolu s ovocím. Výborná je napríklad kombinácia sušených brusníc a banánu.

Príjemným spestrením jedálnička a stravy môže byť i správne pripravená pochúťka v podobe smoothie. Inšpirujte sa článkom: Smoothie - čo je to, ako ho pripraviť a na čo nezabudnúť

Ďalšie zaujímavé zdroje

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané