- ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. Medicus. ISBN 978-80-88129-03-5.
- healthline.com - 22 High Fiber Foods You Should Eat. Kris Gunnars, BSc.
- womenshealthmag.com - 40 High-Fiber Foods That Should Be On Your Plate Every Day, According To Nutritionists. Coleen de Bellefonds.
Vláknina a jej najlepšie zdroje v strave. Prečo je dôležitá pre zdravie?

Vláknina je polysacharid, ktorý si náš tráviaci trakt nedokáže riadne rozložiť. Vláknina tak prechádza našim tráviacim traktom v takmer nezmenenej podobe a priaznivo pôsobí na zdravie črevnej mikroflóry.
Obsah článku
Vláknina v skratke
Vláknina sa nachádza v rastlinných potravinách. Je delená na dva základné druhy, a to rozpustnú a nerozpustnú. Tieto dve varianty vlákniny sa v potravinách nachádzajú v rôznych pomeroch.
- Nerozpustná vláknina (celulóza) na seba viaže vodu, zväčšuje svoj objem a urýchľuje tak chod tráviaceho traktu. Podporuje zdravie čriev a je prevenciou zápchy.
- Rozpustná vláknina v trakte nabobtná získa gélovú štruktúru. Vzniknutá hmota má silný sýtiaci efekt. Vyživuje črevné stenu a črevné baktérie. Pomáha regulovať hladinu glukózy a cholesterolu v krvi.
Vláknina vo všeobecnosti podporuje zdravie tráviacej sústavy, tráviace pochody, rovnováhu črevného mikrobiómu a pomáha predchádzať vzniku rakoviny hrubého čreva.
Zdroje vlákniny v strave
Denná odporučená dávka vlákniny je 25 až 30 g pre dospelú osobu.
Vláknina sa nachádza primárne v obilinách, strukovinách, zelenine, ovocí, orechoch a semiačkach. Ktoré potraviny sú silným zdrojom?
1. Strukoviny
2. Obilniny
- Pšenica
- Celozrnná a ražná múka
- Žito
- Jačmeň
- Celozrnné cestoviny
- Ovos, ovsené vločky
- Pohánka
- Quinoa
- Kukurica
3. Ovocie
- Marhule
- Maliny
- Figy
- Avokádo
- Hrušky
- Brusnice
- Slivky
- Banán
- Jablko
4. Zelenina
5. Orechy a semiačka
- Chia semienka
- Tekvicové semienka
- Ľanové semienka
- Mandle
- Pistácie
- Sezamové semienka
- Kešu

Vláknina vo výživovom doplnku
Pokiaľ je náročné dodržiavať dostatočný príjem vlákniny vo vyváženej strave, je možné podporiť jej príjem pomocou kvalitného výživového doplnku. A to najčastejšie vo forme prášku alebo kapsúl. Medzi najpopulárnejšie druhy patria psyllium a inulín.
Vzhľadom na zastúpenie vlákniny v mnohých prírodných zdrojoch, je vhodné prijímať vlákninu primárne z plnohodnotného jedálnička.
Zaujímavé zdroje informácií
Súvisiace

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →