- prolekare.cz - Funkční onemocnění trávicího traktu a bolest
- prolekare.cz - ochorenie u detí
- prolekare.cz - Refluxní onemocnění u novorozenců
- solen.cz - Jak předejít pálení žáhy a jak ji léčit, MUDr. Radek Kroupa, Interní hepatogastroenterologická klinika FN Brno
- sciencedirect.com - Heartburn
- webmd.com - What Is Acid Reflux Disease?
- healthline.com - Everything You Need to Know About Acid Reflux and GERD
Pálenie záhy: Aké sú príčiny vzniku, príznaky, liečba a diéta?
Pálenie záhy sa odborne nazýva pyróza. Pri zanedbaní tohto príznaku môže dôjsť k závažným zdravotným problémom.
Trápi častejšie mužov ako ženy.
Trpí ním asi 35 % ľudí s nadváhou.
U žien sa často vyskytuje počas tehotenstva.
Pálenie záhy počas tehotenstva je spôsobené:
- Hormónmi, ktoré sú produkované v tehotenstve
Tie môžu povoľovať spodný zvierač, ktorý sa nachádza medzi pažerákom a žalúdkom. Ten za normálnych okolností udržiava žalúdočný obsah v žalúdku.
- Rastom dieťaťa
Rast dieťaťa spôsobuje zväčšenie tlaku na žalúdok. Výsledkom tohto pôsobenia je únik žalúdočnej šťavy do pažeráka.
Pálenie záhy spôsobuje problémy najmä dospelým ľuďom. Je považované za najvýznamnejší príznak tzv. refluxnej choroby pažeráka. Príčinou vzniku ochorenia je zvýšený návrat žalúdočného obsahu do pažeráka.
Zjednodušene si môžeme povedať, že pri pálení záhy sa hovorí ako o ochorení vtedy, keď sa kyslá žalúdočná šťava často, poprípade pravidelne vracia naspäť do pažeráka a tam na citlivej sliznici zanecháva chorobné stopy.
O vážnom ochorení hovoríme vtedy, keď sa kyslá žalúdočná šťava dostáva späť do pažeráka každý deň alebo týždeň vo väčších množstvách.
Načo slúži žalúdočná kyselina v našom tele?
V momente keď sa prijatá strava dostane do žalúdka, tak sa začne tvoriť žalúdočná šťava. Za jeden deň žalúdok vyprodukuje asi 2 až 3 litre žalúdočnej šťavy. Pomocou nej náš tráviaci trakt dokáže rozložiť potraviny, ktoré zjeme.
Žalúdočná šťava sa skladá z:
- kyseliny chlorovodíkovej – zabezpečuje kyslé prostredie
- pepsínu – štiepi bielkoviny (proteíny)
- lipázy – rozkladá tuky
- gastriksínu – ovplyvňuje trávenie bielkovín z mliečnych potravín
- vnútorného faktora – napomáha vstrebávaniu vitamínu B12
- hlienu
Žalúdočná šťava napomáha pri trávení potravín, ktoré sú bohaté na bielkoviny (mäso, ryby, vajcia). Taktiež chráni ľudský organizmus pred škodlivými baktériami. Žalúdočná kyselina plní tieto funkcie:
- Premieňa bielkoviny, ktoré prijímame zo stravy do formy, ktorú môže tenké črevo spracovať.
- Aktivuje enzým pepsín, ktorý napomáha k ďalšiemu tráveniu bielkovín.
- Zabraňuje mikroorganizmom pochádzajúcim zo stravy, aby sa množili v našom tele.
- Ukazuje telu, kedy je kašovitá strava pripravená opustiť žalúdok.
Aké skupiny pacientov sú ohrozené vyšším výskytom refluxného ochorenia?
Vyšší výskyt refluxného ochorenia je u detí, ktoré trpia neurologickým ochorením, u obéznych ľudí, u pacientov s anomáliami pažeráka a žalúdka, u pacientov trpiacich chronickým respiračným ochorením (astma, cystická fibróza) a pacientov po transplantácii pľúc.
Gastroezofageálny reflux môže u niektorých vyvolať alebo zhoršiť intenzitu a frekvenciu záchvatov prieduškovej astmy.
Vedeli ste, že...
Hovorí sa, že ten kto trpí pálením záhy dlhšie ako mesiac, by mal ísť k lekárovi.
Aké stravovacie návyky si máme osvojiť, aby sme sa vyhli páleniu záhy?
Pre správne fungovanie nášho tráviaceho traktu by sme sa mali riadiť rozumným načasovaním jednotlivých jedál.
Pravidelné pauzy medzi jednotlivými jedlami zabezpečujú akýsi poriadok do látkovej výmeny. Ak sa chceme vyhnúť páleniu záhy, tak by sme mali byť disciplinovaní a mali by sme dodržiavať pravidelný stravovací rytmus.
Mali by sme jesť cez deň a nie neskoro večer alebo v noci. Náš žalúdok pre svoje správne fungovanie potrebuje čo najdlhší čas nočného odpočinku.
Príznaky
Medzi typické prejavy pálenia záhy patria:
- kyslo pálivé grganie,
- pocit na vracanie,
- pálčivá bolesť za hrudnou kosťou,
- tlak v žalúdku,
- pocit plnosti,
- ranné odkašliavanie, častý kašeľ,
- zastrený hlas, chraptivosť,
- problémy s prehĺtaním,
- pachuť v ústach,
- neohraničená bolesť v hrudníku.
Aké príznaky pociťujú novorodenci?
Výskyt návratu žalúdočných štiav do pažeráka je u novorodencov (najmä predčasne narodených) veľmi častý. U väčšiny novorodencov prebieha bez príznakov.
Refluxné epizódy sa prejavujú len grckaním. Iné príznaky sa vo väčšine prípadov neobjavujú.
Pálením záhy trpí približne 70 % novorodencov.
U niektorých detí sa môžu objaviť zmeny v správaní (podráždenosť). Refluxné ochorenie môže byť spojené s aspiračnými príhodami (aspiračná pneumónia). To môže byť príčinou neprospievania dieťaťa.
Môže byť príznakom napríklad...
Pálenie záhy u dospelých môže byť príznakom niektorých ochorení:
- Gastroezofagová refluxová choroba - je definovaná ako ochorenie spôsobené opakovaným spätným tokom žalúdočného obsahu zo žalúdka do pažeráka. Medzi hlavné príznaky patrí pálenie záhy.
- Žalúdočné vredy - sú charakterizované ako bolestivé vredy, ktoré sa nachádzajú v žalúdočnej sliznici. Jedným z príznakov je pálenie záhy.
- Zápal pažeráka – je definovaný ako zápalové ochorenie pažeráka. Môže mať akútny alebo chronický priebeh. Medzi príznaky ochorenia patrí pyróza.
- Zápal žalúdka – je definovaný ako zápalové ochorenie žalúdočnej Rozlišujeme akútny a chronický zápal žalúdka. Aj pri tomto ochorení sa môže vyskytnúť pálenie záhy.
- Rakovina pažeráka – patrí medzi zhubné ochorenia pažeráka. Hlavnou príčinou vzniku ochorenia je poškodzovanie tkaniva pri refluxnej chorobe.
- Rakovina vaječníkov - pri tejto diagnóze sa častokrát objavujú tráviace ťažkosti, medzi ktoré patrí aj pálenie záhy.
- Sjögrenov syndróm - pri tomto autoimunitnom reumatickom ochorení sa v mnohých prípadoch objavuje pyróza.
Aké môže mať príčiny?
Medzi najčastejšie príčiny pálenia záhy patria:
- chorobný reflux,
- zápal žalúdočnej sliznice,
- žalúdočné a dvanástnikové vredy,
- podráždený žalúdok.
Ak pacient pociťuje reflux len občasne, tak je v poriadku. Ale ak sa tento jav opakuje často, môže ísť o jeden z prejavov gastroezofageálnej refluxovej choroby (GERD).
Zaujímavosť...
Vedeli ste, že niektorí ľudia pociťujú pálenie záhy najmä keď sú v strese?
Medzi rizikové faktory, ktoré sa podieľajú na vzniku refluxu patria:
- nevhodné stravovacie návyky – konzumácia jedla narýchlo, nedostatočné rozžutie stravy,
- nevhodná strava – sladkosti, citrusy, mastné a vysmážané jedlá, korenisté jedlá,
- niektoré typy nápojov - káva, alkohol, sýtené nápoje, energetické nápoje,
- fajčenie,
- dlhotrvajúci stres,
- psychiatrické problémy,
- užívanie niektorých liekov – analgetiká, antibiotiká, antidepresíva,
- ochorenia tráviaceho traktu,
- tesné a tlačiace oblečenie v oblasti žalúdka,
- tehotenstvo (najmä v posledných mesiacoch),
- dedičná predispozícia.
Zlé stravovacie návyky sú významným rizikovým faktorom vzniku pálenia záhy. Napríklad mnohí z nás pri večernom sledovaní obľúbeného programu radi konzumujú smažené jedlá. Aj keď sa nám zdá, že takéto naoko neškodné žravé ataky nám nemôžu ublížiť, tak práve tieto zvyklosti môžu vyvolať pálenie záhy.
Priebeh
Pálenie záhy je zapríčinené návratom (refluxom) žalúdočnej šťavy smerom zo žalúdka do pažeráka.
Tento stav je spôsobený oslabením dolného pažerákového zvierača, ktorý sa nachádza medzi pažerákom a žalúdkom.
Spodný pažerákový zvierač za normálnych okolností zabraňuje výstupu žalúdočných štiav späť do pažeráka a následne aj do hrtana. V prípade, ak v tomto procese dôjde k poruche, tak dochádza k výstupu kyslých štiav.
Ako sa diagnostikuje?
Na diagnostiku ochorenia sa v praxi využívajú nasledujúce metódy:
- Endokopické (gastroskopické) vyšetrenie – slúži na vyšetrenie hornej časti tráviaceho traktu. Odobraté vzorky tkaniva napomáhajú k určeniu presnej príčiny ochorenia.
- Dlhodobé meranie pH – týmto meraním zistíme, v akom množstve sa obsah žalúdka vracia do pažeráka a ako dlho sa tam tekutina zdržiava.
- Manometria – je zameraná na vyšetrenie funkcie pažeráka.
- Dychový test s močovinou – používa sa na diagnostiku gastroduodenálnej infekcie, spôsobenej Helicobakter pylori.
- RTG vyšetrenie – využíva sa pri podozrení poškodenia pažeráka.
- Vyšetrenie otolaryngológom - toto vyšetrenie by mali absolvovať pacienti, ktorí trpia kašľom, zahlieneným hrtanom a opakujúcou sa chraptivosťou.
Ako liečiť a uhasiť pálenie záhy?
Na liečbu pálenia záhy sa používajú nasledujúce skupiny liekov:
- ANTACIDÁ
Antacidá sú známe svojím neutralizujúcim účinkom na prebytočnú žalúdočnú kyselinu. Pacient pociťuje úľavu do 5 minút. Nevýhodou je ich krátky a niekedy nedostatočný účinok.
Používajú sa pri:
- stavoch hyperacidity,
- peptických vredoch,
- erozívnych zmenách sliznice gastrointestinálneho traktu,
- refluxnej ezofagitíde,
- akútnej pankreatitíde,
- dyspepsii.
Ako antacidá sa v súčasnosti používajú najmä zlúčeniny horčíka, vápnika a hliníka. Vo väčšine prípadov sa kombinujú spomínané zlúčeniny. Napríklad horečnaté soli majú laxatívny účinok, kým hlinité a vápenaté soli môžu vyvolávať zápchu.
Súčasťou niektorých produktov je aj kyselina alginová. Kyselina alginová účinkuje proti refluxu. Lieky s obsahom kyseliny alginovej sa užívajú po jedle (1-2 hodiny). V uvedenej dobe je obsah žalúdka najkyslejší.
- INHIBÍTORY PROTÓNOVEJ PUMPY
Inhibítory protónovej pumpy blokujú tvorbu žalúdočných kyselín. Patria medzi najúčinnejšie antisekretorické látky. Sú považované za najčastejšie používanú skupinu liekov pri liečbe refluxnej choroby pažeráka.
Sú vhodné aj na dlhodobé užívanie.
Pacientom sa odporúča užiť jednu tabletu ráno nalačno 30 až 60 minút pred prvým jedlom. Takéto užívanie slúži k pokrytiu tvorby kyseliny počas dňa a výkyvov hladiny kyseliny medzi jedlami. Jedlo podporuje produkciu kyseliny a ráno užitý inhibítor účinne zablokuje aktivované protónové pumpy.
Pacientom sa neodporúča užívať inhibítory večer. Samotná večerná dávka môže spôsobiť nižšiu účinnosť liečby. Takéto podávanie inhibítorov by malo byť určené len pre pacientov, ktorí trpia pálením záhy v noci.
Udržiavacia dávka zahŕňa podávanie inhibítorov raz denne. V niektorých prípadoch stačí aj každý druhý deň.
- ANTAGINISTY H2 RECEPTOROV
Antagonisty H2 receptorov zasahujú do všetkých fáz tvorby kyseliny chlorovodíkovej. Sú vhodné pre pacientov, ktorí pociťujú nevoľnosť, prekyslenie a pálenie záhy len zriedkavo.
Ich účinok nastupuje približne po hodine od užitia. Medzi výhodné vlastnosti patrí dĺžka ich pôsobenia. Najlepší účinok majú, keď sa užívajú nalačno.
Nevýhodnou vlastnosťou je, že pri dlhodobom užívaní dochádza k poklesu účinku.
- PROKINETIKÁ
Prokinetiká sa používajú na podporu pohyblivosti tráviaceho traktu. Mechanizmus účinku spočíva v selektívnej stimulácii svaloviny tráviacej trubice.
Týmto spôsobom podporujú fyziologickú peristaltiku a urýchľujú tranzit črevného obsahu.
PRODUKT | ÚČINNÉ LÁTKY | ÚČINOK | APLIKAČNÁ FORMA |
GAVISCON žuvacie tablety |
|
| Žuvacie tablety |
Rennie ICE bez cukru |
|
| Žuvacie tablety |
TALCID |
|
| Žuvacie tablety |
Maalox |
|
| Žuvacie tablety |
Helicid 20 |
|
| Tvrdá kapsula |
Nolpaza 20 mg |
|
| Gastrorezistentné tablety |
Iberogast perorálny roztok |
|
| roztok |
Z prírodných produktov je to predovšetkým:
- Zázvor
Obsahuje viac ako 400 liečivých látok. Zázvor ukľudňuje podráždený žalúdok, stimuluje tok žlče, pomáha pri pálení záhy a účinkuje proti kŕčom.
Zázvor, Ďumbier lekársky: Aké účinky na organizmus má korenie zdravia?
- Masticha
Obsahuje najmä fytosteroly, terpény, polyfenoly a mnohé ďalšie látky, ktoré sa využívajú v medicíne a liečiteľstve. Podporuje správnu funkciu tráviaceho traktu, pomáha pri pálení záhy, používa sa ako podporná liečba baktérie Helicobakter pylori.
Masticha: Sila prírody ukrytá v živici, ktorú poznali aj v staroveku?
Pri občasnom pocite pálenia záhy je dobré siahnuť po šálke čaju. Bylinné čaje sú známe priaznivými účinkami na správne trávenie. Medzi obľúbené bylinky patrí fenikel, škorica, harmanček a rooibos.
RECEPTY - rýchly príklad toho, čo jesť
Tip na raňajky:
Ovsená kaša
Potrebujete:
- 4 lyžice ovsených vločiek
- Štipku soli
- 1 lyžičku cukru/sladidla
Postup:
Ingrediencie zmiešame v miske a zalejeme vriacou vodou. Vločky by mali byť ponorené vo vode.
Zmes necháme 5 minút stáť, aby nabobtnala.
Tip na obed:
Zeleninová polievka
Ingrediencie:
- 1 liter zeleninového/mäsového vývaru
- 1 ks hlávkovej kapusty
- 200 g fazuľových luskov
- 2 mrkvy
- 3 zemiaky
- 2 cibule
- 1 strúčik cesnaku
- Lyžicu olivového oleja
- Soľ, korenie
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
Vývar povaríme.
Kapustu nakrájame na rezančeky, fazuľu, mrkvu a zemiaky očistíme, opláchneme a nakrájame na kúsky.
Cibuľu a cesnak olúpeme a nakrájame. V hrnci rozpálime olivový olej a pridáme cibuľu a cesnak.
Potom pridáme zeleninu a zemiaky.
Zalejeme vývarom a 25 až 30 minút varíme.
Nakoniec osolíme a pridáme čierne korenie.
Polievku pred servírovaním ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Makrelový šalát s rukolou
Ingrediencie:
- 2 varené vajcia
- 200 g mrkvy
- 100 g rukoly
- 200 g údených makrelových filiet
- 1 lyžicu varenej kukurice
- 150 g jogurtu
- Soľ, čierne korenie
- ½ zväzku kôpru
Postup:
Uvarené vajcia ošúpeme a nakrájame. Mrkvu olúpeme a nastrúhame.
Rukolu umyjeme, osušíme a nakrájame.
Makrelu nakrájame na kúsky a zmiešame s mrkvou, rukolou, vajciami a kukuricou.
Jogurt ochutíme soľou a čiernym korením.
Do zmesi pridáme lístky kôpru. Vzniknutý dresing nalejeme na šalát.
Tento článok vznikol vďaka podpore spoločnosti Hemp Point CBD Slovensko.
Odborné vysvetlenie, ako vzniká pálenie záhy (video)
Choroby s príznakom "Pálenia záhy - pyrózy"
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →