- Dionýz Dugas – 500 nejlepších receptů lidové medicíny
- verywellhealth.com - Why Beans Cause Gas
- healthline.com - Are White Beans Good For You?
- britannica.com - Bean
- webmd.com - Phaseolus vulgaris
- ncbi.nlm.nih.gov - Phaseolin
Fazuľa obyčajná a zdravotné benefity? Zaujímavosti o výživových hodnotách
Fazuľa obyčajná je rastlina, ktorá sa používa ako požívatina. Obsahuje veľké množstvo bielkovín, vlákniny a vitamíny skupiny B. Účinnou látkou je phaseolín.
Charakteristika
Je to strukovina.
Po Európe sa rozniesla vďaka fazuľovým slávnostiam organizovaným v 17.storočí.
Fazuľa obyčajná teda okrem okrasnej funkcie plní aj výživnú. Zbierajú sa zelené plody obsahujúce niekoľko semien. Je dôležité, aby už neboli suché, no musia byť plne zrelé. Je však možné zbierať struky ešte pred vyhnaním semien.
Tvar semena je u tohto druhu odlišný a poznáme niekoľko variet. Sú to obličkové semená, čierne, biele, škvrnité, tvaru loďky a veľa iných. Líšia sa miestom i kulturálne.
Fazule sú zdrojom vlákniny, proteínov a karbohydrátov. Vláknina v tomto prípade pomáha neabsorbovať z potravy veľa cholesterolu a škrobu.
Aj napriek tomu, že nie je veľmi veľká vedecká odozva, ľudia si zaužívali jedávať fazule pri cukrovke, rakovine hrubého čreva, vysokom cholesterole, obličkových kameňoch aj pri iných ochoreniach.
Fazuľa môže pomáhať pri obezite. Je však dôležité rastlinu prevariť. V surovom stave totiž obsahuje lektíny, ktoré môžu pri prijatí väčších množstiev spôsobiť hnačku, pocit na vracanie a vracanie.
Počas tehotnosti a dojčenia, nakoľko nie sú relevantné štúdie, je vhodná opatrnosť pri nadúvaní.
Lieky na cukrovku interagujú s rastlinou Phaseolus vulgaris. Účinné látky môžu znižovať cukor v krvi.
Fazuľa obsahuje oligosacharidy, ktoré sú v ľudskom organizme trávené baktériami v hrubom čreve. To spôsobuje typicky flatulenciu (vetry).
Fazuľa obyčajná - účinky:
- Pri chudokrvnosti – obsahuje vysoké hodnoty železa
- Antioxidans a antigenotoxicum – ochrana pred rakovinovým bujnením a kardioprotektívum
- Zníženie LDL - cholesterolu
- Znižuje hladinu glukózy v krvi (glykémiu) – vhodná potravina pri cukrovke
- Diuretikum (na odvodnenie) – vhodná pri vysokom krvnom tlaku, ...
Fazuľa obyčajná je vo forme typických semien vhodná k príprave veľkého množstva jedál.
Vláknina, proteíny a foláty sú základné nutrienty (výživné látky) vo fazuľovom semene. Vo vysokom množstve je tu prítomné tiež železo a vitamín B6. Ďalej sa tu nachádzajú vápnik, draslík, vitamín B1 a B2, fosfor, zinok či selén. V neposlednom rade sú bohaté tiež na magnesium.
Obsah jednotlivých látok sa líši od odrody fazule obyčajnej – pôvod, podnebie a podobne.
Tým, že fazuľa obsahuje železo, je nápomocnou pri chudokrvnosti. Železo je súčasťou metabolizmu hemoglobínu, teda nosiča krvných plynov.
Ďalšia z funkcií fazule je antioxidačná. Obsahuje látky, ktoré ničia voľné radikály a tým vytvárajú ochrannú bariéru pred vznikom rakoviny a srdcových ochorení. Je to vďaka látke fazeolín, ktorá má okrem antioxidačného aj antigenotoxický účinok.
Proteíny z fazule majú veľký význam pri stavbe svalovej hmoty, transporte niektorých látok krvou či pri hormonálnej produkcii (tvorbe hormónov). Ich veľké množstvo radí fazuľu k pochutine, ktorá je vhodná pre vegetariánov a vegánov.
Prítomnosť dostatku vlákniny v diéte zaručuje zmäkčenie stolice a zníženie počtu nutných sťahov čreva. Takéto vysokovlákninové diéty môžu znížiť LDL cholesterol v organizme.
Fazuľa má tiež význam pri udržiavaní telesnej hmotnosti bez značných výkyvov. Pri varení fazuľa stráca hmotnosť i kalórie.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g surovej čiernej fazule
Hodnoty sa líšia od konkrétneho druhu a odrody
Energia | 341 kcal |
Sacharidy | 60 g |
Vláknina | 15 g |
Tuky | 1,42 g |
Bielkoviny | 21,6 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g surovej čiernej fazule
Vitamín A | 17 IU | Draslík | 1480 mg |
Vitamín B1 | 0,9 mg | Horčík | 171 mg |
Vitamín B2 | 0,193 mg | Vápnik | 123 mg |
Vitamín B3 | 1,96 mg | Sodík | 5 mg |
Vitamín B5 | 0,899 mg | Železo | 5,02 mg |
Vitamín B6 | 0,286 mg | Zinok | 3,65 mg |
Vitamín B9 | 444 mcg | Fosfor | 352 mg |
Vitamín E | 0,21 mg | Meď | 0,841 mg |
Vitamín K | 5,6 mcg | Mangán | 1,06 mg |
Selén | 3,2 mcg |
Vnútorné použitie
K zmäkčeniu môže poslúžiť aj rýchla alternatíva – na 2 minúty vyvariť surové semeno fazule a zakryť vekom nádobu na 1 hodinu.
Mäkčenie je vhodné, aby boli fazule lepšie stráviteľné. Znižuje sa tak miera flatulencie a nadúvania.
Je možné ich ešte prepláchnuť, to znižuje obsah sodíka v pochutine.
Čaj – pridávame fazuľky alebo sušené fazuľové struky do čajov proti obličkovým kameňom či cukrovke.
Vonkajšie použitie
Rastlina sa nezvykne touto cestou používať.
Zber a skladovanie
Patrí do čeľade Fabaceae, teda bôbovité. Je to popínavá lianovitá rastlina, strukovina. Semeno sa líši od jednotlivej variety.
Zberajú sa už dozreté fazuľové struky, v ktorých sú plné semená-fazuľky, ale aj nezrelé - len zelené mladé struky bez semien.
Skladuje sa v sklenených alebo kovových nádobách, najlepšie tmavých v suchom stave. Skladujú sa semená fazule. Je potrebné zabrániť vlhkosti priestorov.
Je to odolná zelenina.
Pestovanie: Fazuľa je pomerne háklivá na jarné mrazy. Preto je lepšie ju vysadiť, keď je vonku teplejšie.
Odrody fazule sú záhradná tyčová a kríčková. Niektoré odrody sú popínavé. Tvar a farba semena je u týchto odrôd odlišný a poznáme niekoľko variet. Sú to obličkové semená, čierne, biele, škvrnité, tvaru loďky a veľa iných. Líšia sa miestom i kulturálne.
Fazuľa má aj močopudné účinky, preto je vhodné ju pridávať do čajových zmesí na reumatické ťažkosti, močové a obličkové kamene, vodnatenie či pri vysokom krvnom tlaku.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →