- britannica.com - Lamb's lettuce
- ncbi.nlm.nih.gov - Phenolic and Carotenoid Profile of Lamb's lettuce
- nutrition-and-you.com - Lamb's lettuce Nutrition Facts
Poľníček: Z kuchyne až k využitiu účinkov pre zdravie - Valeriánka poľná
Poľníček je šalátovitá rastlina, ktorá má nezameniteľnú chuť. Pestuje sa v záhradách, no rastie aj divoko v prírode. Obsahuje veľa výživných látok s antioxidačnými účinkami.
Charakteristika
Farmári Európy ho v minulosti považovali za burinu. Začal sa pestovať niekedy v 17. storočí vo Francúzsku ako šalát pod názvom Doucette.
Pochádza z južnej Európy z oblasti Stredomoria, ale je oddávna rozšírená aj po obilných poliach severnej Ameriky.
V anglickej literatúre sa pomenúva poľníček názvami „kukuričný šalát“, „poľný šalát“ či „orechový hlávkový šalát“. Netreba si zameniť valeriánku s valeriánou (čeľaď valeriánovité – Valerianaceae).
Poľníček má orieškovú, na jazyku príjemnú chuť, ktorá sa využíva v gastronómií. Často ako iná listová zelenina nahradí v kuchyni hlávkový šalát. Používa sa na prípravu studených i teplých jedál.
Vzhľadom k tomu, že obsahuje málo kalórií, niektorí autori ho prezývajú „najzdravším šalátom sveta“.
Do čeľade zemozelovité patrí aj Valerianella eriocarpa, ktorá rastie v Taliansku a obľubuje teplé miesta.
Poľníček je v prírode odolnejší ako hlávkový šalát. Je to jednoročná rastlina s 15 - 30 centimetrovou byľou, z ktorej vyrastajú oválne malé jednoduché listy. Kvet je biely až modrastý. Rastlina rada rastie na slnečných miestach v tzv. rozetách.
Plody sú guľaté, najväčšie majú 2,5 milimetra.
Kozlíček je listovou zeleninou, a teda obsahuje aj vysoké množstvo vlákniny, minerálov. Tiež je tu prítomný vitamín C (kyselina askorbová).
Z vitamínov sú vo valeriánke obsiahnuté foláty, niacín, kys. pantoténová, vitamíny skupiny B, vitamín A, C, E a K.
Medzi hlavné minerály obsiahnuté v kozlíčku patria draslík, sodík, vápnik, meď, železo, horčík, mangán, fosfor a zinok.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g čerstvého poľníčku
Energia | 21 kcal |
Sacharidy | 3,6 g |
Tuky | 0,4 g |
Bielkoviny | 2 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g čerstvého poľníčku
Vitamín A | 355 mcg | Draslík | 459 mg |
Vitamín B1 | 0,071 mg | Horčík | 13 mg |
Vitamín B2 | 0,087 mg | Vápnik | 38 mg |
Vitamín B3 | 0,415 mg | Sodík | 4 mg |
Vitamín B5 | 0,042 mg | Železo | 2,18 mg |
Vitamín B6 | 0,273 mg | Zinok | 0,59 mg |
Vitamín B9 | 14 mcg | Fosfor | 53 mg |
Vitamín C | 38,2 mg | Meď | 0,134 mg |
Mangán | 0,359 mg | ||
Selén | 0,9 mcg |
Vnútorné použitie
- Antioxidans – ochrana buniek pred pôsobením oxidačného stresu a voľnými radikálmi, kardioprotektívum a antikancerogénne vlastnosti.
- Hojenie rán – vitamín C sa spolupodieľa pri hojení poranení.
- Protektívum zraku – ochrana pred vznikom vekom podmienenej makulárnej degenerácie.
- Diabetologicum – priaznivý účinok pri chronických diabetických komplikáciách, akými sú retinopatia, nefropatia a neuropatia.
Fenolový a karoténový profil valeriánky svedčí pre antioxidačné účinky. Znamená to, že poľníček obsahuje látky, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom a tým pomáhajú organizmu pred vznikom nežiadúcich mutácií.
Výskum ukazuje, že polyfenolové zlúčeniny sú účinné v ochrane pred chorobami spojenými s dlhotrvajúcou cukrovkou – diabetická retinopatia (poškodenie sietnice), neuropatia (poškodenie nervov) a nefropatia (poškodenie obličiek).
Fenolové zlúčeniny majú tiež antikancerogénny vplyv – zabraňujú rastu nádorov pľúc, hrubého čreva, prostaty, pečene, pŕs či mnohopočetnému myelómu.
Tiež sa zistilo, že tieto zlúčeniny chránia srdce. Radíme medzi ne látky ako quercetín, hesperidín a diosmín. Tiež je v poľníčku dokázaná prítomnosť luteolínu (používa sa oddávna na farbenie).
Poľníček obsahuje aj karotenoidy, ktoré chránia organizmus pred poškodením oka (makulárna degenerácia). Majú tiež antioxidačnú aktivitu, podobne ako kyseliny fenolové. Redukujú tiež riziko vzniku rakoviny. Identifikovali sa hlavne tieto tri – β-karotén, zeaxantín a luteín.
Draslík prítomný v rastline pomáha regulovať akciu srdca a krvný tlak. Mangán a meď sú kofaktormi enzýmu superoxid dismutáza, ktorý zohráva úlohu v ochrane buniek. Meď je tiež potrebná pri tvorbe červených krviniek. Zinok je tiež kofaktorom niektorých enzýmov regulujúcich rast či trávenie.
Valeriánka poľná sa používa hlavne v kulinárstve.
Môžeme ju použiť pri príprave teplých aj studených jedál. Pridáva sa do šalátov, ale používa sa aj k príprave výživných polievok, zemiakov či cestovín so zeleninou.
Tiež je známy ako čerstvá prísada do smoothie.
Zber a skladovanie
Valeriánka sa tiež pestuje v záhradách počas celého roka, najlepšie v skleníku aj počas zimných mesiacov. Pestovanie nie je ťažké a rastlina nie je náročná ani na pôdu.
Zbierajú sa buď celé ružice, alebo len lístky. Niektoré odrody sú určené k zimnému pestovaniu, iné vydržia aj väčšie teplá. Semená sa vysievajú vo vzdialenosti 0,7 - 1 centimeter.
Skladuje sa v chladnom prostredí, najlepšie zmrazením.
Odporúča sa spotrebovať poľníček čerstvý, hneď po vyňatí zo zeme.
Vedľajšie účinky
Chýbajú vedecké štúdie ohľadom užívania poľníčka a vedľajších účinkov. Keďže rastlina obsahuje väčšie množstvo vlákniny, pri vyšších dávkach môže dôjsť k nadúvaniu (meteorizmus).
Všeobecne je ale valeriánka dobre tolerovaná.
Nie je dostatok vedeckých štúdií ohľadom užívania poľníčka počas gravidity a laktácie. Tým, že rastlina obsahuje kyselinu listovú, priaznivo vplýva na zdravie plodu.
Poľníček pochádza zo Stredomoria a je známy pre svoje antioxidačné vlastnosti. Pestuje sa v záhradkách ako náhrada hlávkového šalátu. Obsahuje veľa výživných látok.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →