Zelenina
Aké účinky má cibuľa a prečo ju jesť? Cibuľový čaj nie len na kašeľ
Cibuľa je kráľovnou kuchyne a má však aj unikátne prospešné účinky na organizmus. Poznáte aké? Čítajte ďalej.
Artičok a účinky: Prírodná pokladnica pre zdravie? (+ odrody)
Artičok sa považuje za zeleninu s jedinečnou chuťou. Ide o trvalú rastlinu patriacu do čeľade astrovitých, s pozitívnym účinkom na zdravie.
Bataty: Aké účinky a výhody pre zdravie má Povojník batatový?
Bataty sú hľuzovitá zelenina pochádzajúca z tropického pásma. Svojim zložením sú podobné zemiakom, ale obsahujú aj beta-karotén. Majú veľa žiadúcich účinkov na ľudský organizmus.
Brokolica: Prečo sa považuje za najzdravšiu zeleninu? Aké sú jej pozitíva?
Brokolica sa považuje za najzdravšiu zeleninu. Obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov, živín a bioaktívnych zlúčenín ako idol-3-karbinol, či sulforafan, ktoré majú silný proti zápalový a protirakovinový účinok.
Chren ako zázrak pre zdravie? Neoceniteľné výhody a účinky na dosah
Chren dedinský je požívatina typická svojou ostrou chuťou. Konzumuje sa koreň rastliny, obsahujúci účinnú látku sinigrín. Táto bylina pochádza zo Stredomoria.
Cícer – poznáte všetky benefity tejto strukoviny?
Cécer ako predstaviteľ strukovín je bohatým zdrojom živýn, ktoré sú významné pre človeka. Svojimi účinkami pomáha nie len v kuchyni
Čili papričky: Aké majú účinky i negatívne? + Druhy a stupnica pálivosti
Čili papričky predstavujú jeden z najznámejších a zároveň najstarších druhov zeleniny na svete. Sú súčasťou takmer každej kuchyne. Široká škála druhov a odrôd papričiek ponúka rozmanitosť tvarov, veľkostí, farieb, chutí, použitia a v neposlednom rade tiež rôznu mieru štipľavosti. Pripisuje sa im nielen vysoká nutričná hodnota, ale tiež mnohé zdravotné benefity.
Cuketa, aké sú jej účinky na zdravie? (Vitamíny a využitie)
Cuketa je výborná a lahodná zelenina, ktorú možno v strave rôzne variovať. Pripraviť sa z nej dajú šaláty, polievky, hlavné jedná, nátierky a dokonca i koláče. Jednoduché je aj vypestovať si ju doma.
Cvikla a jej výhody. Ako môže pomôcť vášmu zdraviu a na čo si dať pozor?
Cvikla je koreňová zelenina, ktorá patrí medzi vysoko výživnú potravinu.
Fazuľa obyčajná a zdravotné benefity? Zaujímavosti o výživových hodnotách
Fazuľa obyčajná je rastlina, ktorá sa používa ako požívatina. Obsahuje veľké množstvo bielkovín, vlákniny a vitamíny skupiny B. Účinnou látkou je phaseolín.
Hloh a jeho účinky? Je jedovatý? Aké má nežiadúce účinky?
Hloh je už od pradávna považovaný za liečivú rastlinu. Má priaznivé účinky na srdce, pričom zlepšuje jeho prekrvenie. Rastlina má len málo vedľajších účinkov.
Hrach siaty: Aké zdravotné benefity a účinky má hrach? Proteíny, vláknina, chudnutie a iné výhody..
Hrach siaty je celosvetovo rozšírená strukovina s liečivými vlastnosťami. Obsahuje veľké množstvo liečivých látok. V divej forme pochádza zo Stredomoria.
Kaleráb: zdravotné účinky a benefity. Ako sa pestuje?
Kaleráb je zelenina plná živín, vitamínov a minerálov. Svojim obsahom je benefitom pre zdravie človeka. Aké sú tie hlavné či ako sa pestuje a iné informácie, o ktoré sa zaujímaťe, uvádzame v článku.
Kapusta: aké sú zdravotné benefity slovenskej superpotraviny?
Kapusta je na Slovensku obľúbenou a tradičnou zeleninou. Vďaka silnému obsahu živín patrí k základným "superpotravinám". Poznáte jej všetky zdravotné benefity a využitie v kuchyni?
Karfiol: Viac ako len zelenina? Objavte jeho benefity pre zdravie
Karfiol patrí k jednej z najzdravších potravín pestovaných na celom svete. Je s obsahom prírodných antioxidantov, vitamínov, vlákniny, minerálov, karotenoidov a iných zložiek prospešných pri liečbe zápalu, odvrátenia rakoviny, ochorenia srdca, mozgu, i priberania na váhe.
Kel kučeravý a účinky: Nielen delikatesa, ale i sklad živín pre zdravie?
Kel je zelenina, ktorá obsahuje veľké množstvo výživných látok. Pestovanie trvá dlho až do obdobia mrazov. Rastlina sa vyskytuje vo viacerých varietách.
Kukurica: obilnina s benefitmi zeleniny? Zdravotné účinky a nutričné hodnoty kukurice
Kukurica je obilnina obľúbená nielen pre svoju sladkú chuť, no i výživný obsah. Na našom území má ako surovina pomerne silné zastúpenie. Aké sú výhody a nevýhody konzumácie kukurice? Je kukurica diétna potravina?
Kvaka: nenápadná zelenina plná živín. Aké má účinky na zdravie?
Kapusta repková kvaková je nenápadná, no výživná zelenina. Je vypestovaná z repky. Vďaka vysokému obsahu živín priaznivo vplýva na celkové zdravie organizmu. Poznáte všetky zdravotné benefity kvaky?
Ligurček lekársky a jeho účinky: prečo ho používať? Túto rastlinu poznáme tiež ako vegetu či maggi
Ligurček lekársky je bylina s charakteristickou vôňou, ktorá sa používa pri príprave rôznych jedál a čajov. Voľne sa vyskytuje v Alpách. Obsahuje silicu, ktorá nesie aj jej liečivé vlastnosti.
Mrkva: Benefity nielen pre naše oči, ale aj pokožku a trávenie
Mrkva, známa svojimi prospešnými účinkami na zrak, skrýva v sebe omnoho viac. Tento článok odhaľuje, ako mrkva pozitívne ovplyvňuje nielen našu pokožku, ale aj tráviaci systém. Spoznajte, prečo by mrkva mala byť súčasťou vášho jedálnička a beauty rutiny.