Objavte silu cottage cheese: Aké výhody poskytuje pre zdravie či štíhlu líniu? Prečo by mal byť súčasťou vášho jedálnička?

Objavte silu cottage cheese: Aké výhody poskytuje pre zdravie či štíhlu líniu? Prečo by mal byť súčasťou vášho jedálnička?
Zdroj foto: Canva

Cottage cheese, nenápadná, no nutrične bohatá potravina, s vysokým obsahom bielkovín a živín zaujme každého. Vďaka svojej výživovej hodnote je obľúbený medzi športovcami. Silné miesto zastupuje pri chudnutí či podpore zdravia kostí. Po prečítaní nášho článku zistíte, prečo je vhodné zaradiť ho do jedálnička, že prináša výhody nielen pri kontrole váhy či budovaní svalov.

Cottage cheese, označuje sa tiež ako tvarohový syr alebo hrudkový syr, je čerstvý, vlhký syr s jemnou mäkkou textúrou a mierne kyslou chuťou, často s veľmi nízkym obsahom tuku.

Jeho výživový profil mu zabezpečuje vysokú priečku medzi nutrične vhodnými potravinami a jeho všestrannosť čestné miesto v kuchyni.

Vyrába sa s pasterizovaného kravského mlieka, zrážaním kazeínu, rôzneho obsahu tuku, plnotučného, nízkotučného či odtučneného.

Krava a mlieko, ako zdroj cenných živín
Kravské mlieko je zdrojom nutrientov, ktoré majú význam pre naše zdravie. Je dostupnou potravinou a vyrába sa z neho napríklad aj cottage cheese, ktorý patrí medzi hodnotné suroviny. Zdroj foto: Canva

Pozrime sa spolu na hlavné dôvody, prečo by ste mali zvážiť jeho pravidelnú konzumáciu. 

Kľúčové vlastnosti a nutričné benefity

Cottage cheese vyniká najmä vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom tuku a sacharidov. Je bohatý na vápnik, fosfor, selén a vitamín B12.

Tabuľka uvádza nutričné hodnoty cottage cheese (hrudkového syru)

Živina na 100 gramov syru Obsah
Energia 81 - 120 kcal / 339 - 502 kJ
Bielkoviny 11 až 14 g
Tuk 0,5 až 4,5 g
Sacharidy 1 až 3 g
Vápnik 80 až 100 mg
Fosfor 160 mg
Selén 13 µg
Sodík 200 mg
Vitamín B12 0,7 µg
Hodnoty sú približné a môžu sa líšiť od produktu. Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny a tiež menšie množstvá riboflavínu - vitamínu B2 a ostatných zo skupiny B komplex, medi, zinku alebo cholínu
Silový tréning - budovanie svalovej hmoty
Cottage cheese - syr s vysokým obsahom bielkovín a esenciálnych aminokyselín - jeho výhody ocenia športovci aj ľudia snažiaci sa o redukciu telesnej váhy. Zdroj foto: Canva

Prečo zaradiť cottage cheese do vašej stravy?

  • Podpora svalovej hmoty - vysoký obsah kazeínu zabezpečuje postupný prísun bielkovín a aminokyselín, po cvičení je ideálnym v období regenerácie - obnovy a rastu svalovej hmoty. Dobrým príkladom je jeho konzumácia na večeru, keď poskytuje, vďaka pomalšie stráviteľnému kazeínu, prísun bielkovín počas spánku.
  • Zdravie kostí - obsahuje vápnik aj fosfor a tým podporuje pevnosť a zdravie kostí či zubov.
  • Výhody pri chudnutí - má nízky obsah kalórií, tukov a sacharidov. Zabezpečí dlhší pocit sýtosti, čo je výhodné pri kontrole telesnej hmotnosti.
  • Prevencia inzulínovej rezistencie - výskumy poukazujú na to, že mliečne výrobky majú preventívny charakter pri tomto type ochorení. Dlhšie trávenie pomáha lepšej regulácii hladín cukru v krvi.
  • Podpora trávenia - obsahuje probiotiká.
  • Zdroj vitamínov a minerálov - vitamíny B komplexu, sú potrebné pre nervový systém aj krvotvorbu, selén je silný antioxidant. 
  • Všestrannosť v kuchyni - pomôže vám aj v kuchyni, nakoľko sa dá konzumovať na rôzne spôsoby, ako samotný či vo forme nátierok, šalátov, dezertov, s ovocím, orechmi, semienkami a uplatní sa ako súčasť rozličných receptov.

Použijete ho na rozličné spôsoby, do receptov v podobe nátierok, do lievancov, placiek, shmooties. Dokonca si viete spraviť aj domáci cottage cheese, potrebujete len mlieko a vínny ocot.

Cottage cheese - ako potravina na viacero spôsobov
Vyskúšajte ho v rozličných pokrmoch. Cottage cheese nátierka, šalát, uplatní sa v plackách a podobne... Zdroj foto: Canva

Prečítajte si tiež naše články: 

Kto by si mal dať pozor?

Odporúčame...

Pri kúpe čítajte etikety.

Niektoré druhy môžu obsahovať viac sodíka, na ktorý si musia dať pozor najmä ľudia s vysokým krvným tlakom. Existujú aj ochutené produkty, ktorých nutričné hodnoty sa líšia.

Pozor však si musia dať hlavne osoby s intoleranciou na laktózu alebo alergiou na mliečne výrobky.

Našťastie máme k dispozícii aj bezlaktózovú formu a aj tie bez sodíka či s jeho zníženým obsahom.

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané