Káva: Aké sú druhy kávy? Účinok nielen na chudnutie + kofeín a obsah

Káva: Aké sú druhy kávy? Účinok nielen na chudnutie + kofeín a obsah
Zdroj foto: Getty images

Mnohí z nás si nevedia predstaviť ráno bez šálky kávy. Poďme sa pozrieť na to, aké účinky má káva na náš organizmus.

Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na celom svete. Pre mnohých je životabudičom, bez ktorého si nevedia predstaviť deň.

Dôkazom toho, že káva je výnimočným nápojom je aj to, že o káve spievala Ella Fitzgerald. Frank Sinatra napísal pesničku o brazílskej káve. Bob Dylan napísal pieseň o dobrodružnej ceste a šálke kávy.

Káva obsahuje veľké množstvo antioxidantov. V šálke kávy sa nachádza približne štyrikrát viac antioxidantov ako v jednom pohári vína.

V jednej americkej štúdii sa uvádza, že ľudia, ktorí konzumujú 5 šálok kávy denne majú nižšiu úmrtnosť na niektoré choroby ako osoby, ktoré kávu nepijú. A to bez ohľadu na to, či pili kávu s kofeínom alebo bezkofeínovú kávu.

U ľudí, ktorí pili 2 až 3 šálky kávy denne, bola zistená približne 18 % nižšia úmrtnosť ako u ľudí, ktorí nepili kávu.

V tejto štúdii bolo zistené nižšie riziko úmrtí na ochorenia srdca, chronické respiračné choroby, cukrovku, zápal pľúc a chrípku. Dokonca bol zaznamenaný nižší počet samovrážd.

Prvé zmienky o káve...

Veľmi zaujímavá je história kávy.

Podľa jednej legendy účinky kávy objavil pastier kôz z juhozápadnej Etiópie. Všimol si, že kozy, ktoré spásali červené bobule boli veľmi živé. Pastier bol zvedavý a ochutnal tieto bobule. Pocítil, že má zrazu veľa energie.

Ďalší príbeh je o mníchovi menom Faustus Naironus Bonesius. Ten popíjal extrakt z kávových bobúľ, aby sa mohol modliť dlhšie počas noci. Aby sa nikto o účinkoch bobúľ nedozvedel, tak svoje zásoby bobúľ začal páliť.

Vôňa kávy sa rýchlo rozšírila po kraji a tajomstvo praženej kávy bolo vyzradené.

Medzi najväčších producentov kávy patrí Brazília, Kolumbia, Venezuela, Kostarika a juhozápadná Ázia. Za najväčších konzumentov kávy sú považovaní obyvatelia USA, Kanady, severnej a strednej Európy, Švajčiarska, Veľkej Británie, Japonska a arabských štátov.

Vedeli ste, že... 
V obchode si kupujete kávové zrná a káva je konečný produkt vo vašej šálke.

Viete, kedy sa oslavuje Medzinárodný deň kávy?

Medzinárodný deň kávy pripadá na 1.10., oslavuje sa od roku 2015. Tento sviatok kávy vyhlásila Medzinárodná organizácia pre kávu (International Coffee Organization).

Zdroje kofeínu

Obsah kofeínu v káve je rôzny. Závisí od geografického pôvodu, typu kávovníka a spôsobu spracovania. Kofeín patrí je prírodným alkaloidom.

Nachádza sa v rôznych rastlinách, napríklad v:

  • kávových bôboch (Coffea arabica, C. canephora),
  • kakaových bôboch (Theobroma cacao),
  • listoch čajovníka (Camellia sinensis),
  • lístkoch maté (Ilex paraguariensis),
  • bobuliach guarany (Paulinia cupana),
  • kolových orechoch (Cola acuminata),
  • cezmínach.

V súčasnosti poznáme viac ako 100 druhov rodu Coffeea. Najznámejším druhom je kávovník arabský, ktorý sa na svetovej produkcii kávy podieľa asi 70 – 90 %.

Druhým najvýznamnejším druhom je kávovník mohutný, inak nazývaný kávovník konžský. Tento druh má oproti predchádzajúcemu druhu menšie semená nižšej kvality, ktoré sa používajú do zmesí s arabikou.

Medzi druhy kávy, ktoré sa pestujú najmä pre semená patrí kávovník libérijský (Coffea liberica). Ten má semená nižšej kvality, ktoré sa používajú do zmesí.

Ďalším druhom je Coffea excelsa, ktorý poskytuje semená nižšej kvality. Tie majú výraznú ostrú vôňu a vysoký obsah kofeínu.

Od 2008 je známy nový druh Coffea charrieriana, ktorého semená neobsahujú kofeín.

Vedeli ste, že... 
Kofeín v rastlinách má insekticídny a pesticídny účinok.

Medzi hlavné zdroje kofeínu v našej strave patrí káva, čaj, kolové a energetické nápoje. Medzi ďalšie zdroje zaraďujeme kakaové bôby, z ktorých je vyrábaný kakaový prášok a čokoláda.

Ako vyzerá kávovník?

Vždy zelené kávovníky majú biele kvety. Každý rok dospelý kávovník vyprodukuje približne 30000 až 40000 kvetov. Kvety vytvárajú sekrét podobný lepidlu, ktorý ochraňuje celú rastlinu pred dehydratáciou a hmyzom.

Keď kvety vysušíme, tak z nich môžeme pripraviť čaj. Vďaka vôni kvetov má čaj jazmínovú chuť.

Kvety po oplodnení produkujú hlavne červené plody, ktoré sa nazývajú kávovníkové čerešne. Približne 3 % Coffea Arabica produkujú žlté plody. Niektoré druhy produkujú čierne alebo čierno-žlto pruhované plody.

Veľkú časť kávovníkovej čerešne tvorí dužina. Obsahuje bielkoviny (4 % - 12 %), tuky (1 % - 2 %), minerály (6 % - 10 %) a sacharidy (45 % až 89 %). Vo veľkých množstvách je prítomný kofeín (1,3 %). Čerešňová dužina sa používa aj na prípravu džemov, štiav a želé.

Šupa, ktorá je obalom čerešne obsahuje bielkoviny (8 % - 11 %), tuky (0,5 % - 3 %), minerály (3 % - 7 %) a sacharidy (58 % - 85 %). Kofeín a taníny tvoria 1 % až 5 % čerešňových šupiek.

Kávovníky majú lesklé, voskované listy, ktoré sú vždy zelené. Zaujímavosťou je, že listy skoro nikdy nezhnednú. Výnimkou sú prípady, keď sú vystavené stresu, prípadne ich napadne choroba. Listy kávovníka sa používajú na prípravu nápojov, ktoré sú podobné čaju.

Červené plody kávovníka
Červené plody kávovníka. Zdroj foto: Getty Images

Aké účinky má kofeín?

Je vo všeobecnosti známe, že kofeín je návykový.

Je považovaný za najrozšírenejší stimulans. Ľudia siahajú po šálke kávy najmä z dôvodu zlepšenia koncentrácie, zvýšenia pracovnej výkonnosti, poklesu pocitu únavy a po vypití tohto nápoja pociťujú eufóriu.

Vo farmácii a v medicíne je kofeín neselektívnym antagonistom adenozínových receptorov, inhibítorom fosfodiesterázy a znižuje vnútrobunkové uvoľňovanie vápnika v kostrovom a srdcovom svale a v nervových tkanivách.

Vyznačuje sa povzbudivým účinkom na centrálny nervový systém.

To znamená, že:

  • znižuje pocit únavy,
  • zlepšuje náladu,
  • zvyšuje aktivitu.

Kofeín spôsobuje mierne zvýšenie krvného tlaku. Okrem spomínaných účinkov má kofeín aj diuretické, bronchodilatačné a analgetické účinky.

Málokto vie, že aktivuje žalúdočnú sekréciu.

Kofeín pôsobí na náš centrálny nervový systém
Kofeín pôsobí na náš centrálny nervový systém. Zdroj foto: Getty Images

Vedeli ste, že... 
Päť šálok espressa (30 ml, 60 mg kofeínu) predstavuje denný príjem 300 mg kofeínu.

Aké látky obsahuje káva?

Čerstvé kávové zrná sú zelené, nemajú chuť ani vôňu.

Zelená káva obsahuje:

  • kofeín (2,5 %),
  • kyselinu kávovú a chinovú (10 %).
  • sacharidy (30 – 40 %),
  • bielkoviny (13 %),
  • tuky a vosky (10 – 15 %),
  • vodu (10 – 13 %).

Surové zrná okrem spomínaných látok obsahujú okolo 4 % minerálov (draslík, horčík, vápnik, fosfor, železo).

Vedeli ste, že... 
Obsah kofeínu závisí od druhu kávovníka. Arabika obsahuje približne 1,2 % kofeínu. Robusta 2,2 % kofeínu v sušine.

Pražená káva okrem kofeínu obsahuje zmes viac ako 1000 látok.

Medzi obsahové látky kávy patria napríklad:

  1. Diterpény (kafestol a kahweol) - zvyšujú hladinu celkového a LDL cholesterolu. Filtrovaním kávy obsah diterpénov znížime.
  2. Kyselina chlorogenová - znižuje absorpciu glukózy a znižuje inzulínovú rezistenciu.
  3. Horčík
  4. Draslík
  5. Niacín
  6. Vitamín E

Obsahuje bezkofeínová káva kofeín?

Väčšina z nás si myslí, že bezkofeínová káva neobsahuje žiadne množstvo kofeínu. Avšak aj v nej sa nachádza minimálne množstvo kofeínu.

Technológiu odstraňovania kofeínu z kávovníkových zŕn môžeme rozdeliť do 3 metód:

  1. Nepriama metóda - vytesnenie kofeínu pomocou organických rozpúšťadiel.
  2. Švajčiarska metóda (mokrá metóda) - odstraňovanie kofeínu niekoľkokrát opakovanou extrakciou vo vode. Získané výluhy sú filtrované na a následne tieto výluhy sa filtrujú na sérii filtračných uhlíkových zariadení.
  3. Metóda, ktorá využíva superkritické plyny.

V konečnom produkte tzv. dekofeinovanej kávy sa vždy nachádza kofeín (0,1 % - 0,3 % ). Tí, ktorí obľubujú bezkofeínovú kávu by mali vedieť, že jedna šálka obsahuje 1,0 mg až 5,0 mg kofeínu.

Druhy kávy
Poznáme rôzne druhy kávy. Zdroj foto: Getty Images

Aké druhy kávy poznáme?

V nasledujúcej tabuľke sú uvedené príklady druhov kávy:

Druh kávy Zloženie a príprava
Espresso
  • základný druh prípravy kávy
  • je pripravené zo 7 g jemne mletých kávových zŕn a 30 ml vody
Espresso Macchiato
  • taliansky druh espressa
  • v porovnaním s espressom je doplnené malým množstvom mlieka
Cappuccino
  • jednu tretina tvorí espresso, druhú tretinu naparené mlieko a tretiu tretinu mliečna pena
Caffé Latte
  • pripravuje sa z dvojitého espressa a 150 - 180 ml napareného mlieka (spolu 5/6 šálky), doplníme tenkou vrstvou mliečnej peny
Latte Macchiato
  • pri príprave espresso nalejeme do teplého mlieka, pričom káva v pene zanechá škvrnu a vytvorí sa dvojfarebný efekt
  • má výraznejšiu chuť ako caffe latte
Americká káva
  • je to v podstate espresso, ktoré obsahuje väčší pomer vody (2/3 šálky)
Espresso Lungo
  • na prípravu potrebujeme 7 – 9 gramov mletých kávových zŕn a 60 ml vody, pričom by mala byť zachovaná typická kávová pena

Káva a srdce

Ešte nedávno sa ľudom, ktorí trpeli problémami so srdcom neodporúčalo pitie kávy. Odborníci predpokladali, že kofeín môže zhoršiť vývoj kardiovaskulárnych chorôb, zvýšiť riziko infarktu a mŕtvice.

V súčasnosti boli publikované vedecké štúdie, ktorých výsledky poukazujú na fakt, že pravidelné pitie kávy môže byť pre zdravie ľudského srdca prospešné. Káva, okrem kofeínu, obsahuje aj polyfenoly, ktoré majú antioxidačné účinky.

Polyfenoly zlepšujú funkciu výstelky krvných ciev a srdcových dutín. Výsledkom ich pôsobenia je, že endotel tepien je zdravý, tým pádom krv lepšie prúdi a srdce lepšie pracuje.

Podľa dvoch rozsiahlych vedeckých štúdií nie je žiadna súvislosť medzi pitím kávy a zvýšeným rizikom vzniku chorôb srdca. Ak človek vypije 3 až 5 šálok kávy denne, tak sa u neho dokonca toto riziko znižuje.

Ako sa hovorí, všetko s mierou... Tak aj v tomto prípade platí, že ak to s pitím kávy nepreháňate, tak sa nemusíte báť, že dostanete z kávy infarkt.

Vedeli ste, že... 
Ak vypijete 2 až 3 šálky kávy denne, tak sa zníži riziko mŕtvice o 20 %.

Ale, ak máte arytmiu alebo, ak ste prekonali infarkt, tak by ste pri pití kávy mali byť opatrní. Kofeín zvyšuje krvný tlak a tým pádom srdce musí pracovať intenzívnejšie a rýchlejšie. To môže mať za následok závažné zdravotné problémy.

Aký má účinok pitie kávy, čaju a sladených nápojov na vznik rakoviny?

Podľa výsledkov viacerých štúdií pitím kávy dochádza k zníženiu rizika vzniku nádorov:

  • močového mechúra,
  • pŕs,
  • dutiny ústnej,
  • kolorektálneho nádoru,
  • endometria,
  • prostaty,
  • hepatocelulárneho karcinómu,

V jednej vedeckej štúdii sa zamerali na vplyv pitia čierneho čaju na vznik kolorektálneho karcinómu. Výsledkom skúmania bolo, že u účastníkov, ktorí pili viac ako 4 šálky čierneho čaju, bolo zaznamenané zvýšené riziko vzniku kolorektálneho karcinómu.

Avšak tento výsledok môže byť skreslený, keďže autori nesledovali iné faktory.

V ďalšej štúdii bol kolorektálny karcinóm diagnostikovaný u menej ako jedného človeka zo sto. Výsledok štúdie je, že pitie kávy ani sladených limonád nemalo na výskyt karcinómu žiadny vplyv.

Avšak pitie sladených nápojov je jedným z rizikových faktorov vzniku cukrovky a obezity.

Aký má vplyv káva na našu pečeň?

Káva je považovaná za nefarmakologický prostriedok primárnej aj sekundárnej prevencie chronických ochorení pečene. Tento nápoj je jedným z preventívnych faktorov postupu fibrózy, prevencie cirhózy a hepatocelulárnehou karcinómu.

V súčasnosti sú publikované mnohé vedecké štúdie, ktoré poukazujú na fakt, že pitie kávy redukuje hepatocelulárny karcinóm.

Toto tvrdenie je uvedené v skupine rovnako silných dôkazov, ako tvrdenia, že nadváha, obezita alebo 3 a viac poháriky alkoholu denne zvyšujú riziko vzniku hepatocelulárneho karcinómu.

Na základe výsledkov veľkých populačných štúdií, ktoré skúmali vplyv kávy a zeleného čaju sa predpokladá, že protirakovinový účinok nie je zásluhou kofeínu.

Podľa výsledkov majú tento účinok chlorogénne kyseliny, ktoré slúžia ako vychytávače voľných kyslíkových radikálov.

Počuli ste o kávovej diéte?

Kávová diéta sa dostala do povedomia ľudí vďaka knihe The Coffee Lover’s Diet. V knihe autor uvádza, že pitie kávy niekoľkokrát denne, môže zrýchliť metabolizmus, pomôže spáliť viac tukov, blokovať vstrebávanie kalórií a zníži chuť k jedlu.

Ako vyzerá kávový diétny plán?

V knihe sa odporúča vypiť aspoň 3 šálky kávy denne. Je dôležité, aby minimálny objem vypitej kávy bol 720 ml. Môžete zvoliť kávu s kofeínom alebo bez kofeínu. Káva by mala byť kvalitná. Dôležité je, že do kávy nemôžete pridať cukor a smotanu.

Podľa autora sa má piť svetlo pražená káva, ktorá obsahuje viac antioxidantov. Mali by ste zvoliť ľahko praženú kávu, ktorú si doma nameliete a pripravíte pomocou filtrovanej vody.

Pri tejto diéte sa odporúča nahradiť jedno jedlo denne domácim zeleným smoothie s vysokým obsahom vlákniny. Ostatné jedlá by mali mať nízky obsah kalórií a tuku. Mali by ste dbať na to, aby potraviny vo vašom jedálničku boli bohaté na vlákninu.

Autor knihy prízvukuje, že by ste mali jesť veľa ovocia a zeleniny, ktorá má byť kvalitná.

V knihe je uvedený vzorový jedálniček, ktorý má hodnotu 1500 kalórií denne. To je oveľa menej kalórií ako spotrebuje človek. Z toho vyplýva, že táto diéta nie je založená na pití kávy, ale na obmedzení príjmu kalórií.

Ako môže pomôcť káva pri chudnutí?

Káva je populárnym nápojom u ľudí, ktorí chcú schudnúť. Má mnohé účinky, ktoré môžu dopomôcť pri chudnutí:

  1. Káva má nízky obsah kalórií
  2. Kofeín zrýchľuje metabolizmus
  3. Kofeín znižuje hladiny hormónu hladu grelínu

Môžeme sa predávkovať kofeínom?

Odpoveď na túto otázku znie: ÁNO.

Kofeín má smrteľnú dávku 5 – 50 g (100 – 200 mg/kg váhy).

Medzi príznaky predávkovania patria:

  • pohybový motorický nepokoj,
  • delírium,
  • dýchavičnosť,
  • srdcová arytmia,
  • nauzea,
  • zvracanie.

Vedeli ste, že... 
Kofeín má diuretický účinok a preto objem vypitej kávy nemôžeme počítať do nášho pitného režimu.

Zdroje

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané