Kombucha: Tajomstvo fermentácie? Jej pôsobenie na organizmus, ako sa skladuje a ďalšie zaujímavosti

Kombucha: Tajomstvo fermentácie? Jej pôsobenie na organizmus, ako sa skladuje a ďalšie zaujímavosti
Zdroj foto: Getty images

Huba kombucha je rozšírená po celom svete. Fermentovaný nápoj z kombuchy je mierne kyslý a obsahuje veľa účinných látok. Používa sa aj ako probiotikum.

Charakteristika.. alebo čo to vlastne Kombucha je?

Kombucha (alebo aj kombuča) je rôsolovitá hubovitá hmota. Vyrába sa z nej fermentovaný nápoj pridaním čaju a cukru. Prezýva sa aj čajová huba, huba Manchu či čajové pivo. Zistilo sa, že má liečivé účinky.

Je vyrábaná zmiešaním čaju, cukru a probiotík, pričom táto zmes fermentuje od jedného do dvoch týždňov.

Kombucha pochádza z Číny, odkiaľ sa dostala do Ruska a do Európy asi pred 2000 rokmi. V 20. storočí sa stala hlavne v Európe veľmi populárnou.

Zistilo sa, že počas tejto fermentácie sa vytvárajú niektoré dôležité substancie, ktoré majú liečivé účinky. Sú vtedy vytvorené rôzne bioaktívne látky. Môžu byť vytvorené aj malé množstvá alkoholu, čo musí byť zohľadnené.

Medzi najhlavnejšie účinky kombuchy sú protizápalový, antimikrobiálny a imunomodulačný. Pripisuje sa jej aj antihypertenzívny účinok (znižuje systémový tlak krvi).

Niektorí autori sa zmieňujú aj o protirakovinových účinkoch.

Pri výrobe sa najčastejšie používa zelený čaj, čierny čaj alebo Oolong.

Probiotiká používané pri výrobe tohto nápoja sa nazývajú SCOBY, z anglického „Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeasts“. Ide teda o symbiotickú (dobre spolunažívajúcu) kultúru baktérií a kvasiniek.

Pri výrobe nápoja môžu byť použité rôzne probiotiká. Medzi hlavných zástupcov baktérií patria Acetobacter, Zyggosaccharomyces prípadne Saccharomyces. Dochádza k chemickej zmene jednoduchých cukrov na kyselinu octovú.

Medzi aktívne ingrediencie kombuchy patria fenolové komponenty, katechíny, flavonoidy, draslík, mangán, aminokyseliny, vitamíny B, E a K.

Nadužívanie kombuchy môže viesť k závratom, bolestiam hlavy. Z nežiadúcich účinkov sa tiež môže objaviť alergická reakcia či pocity na vracanie.

Kombucha
Kombucha. Zdroj foto: Getty Images

Medzi hlavné účinky kombuchy patrí:

  • Antioxidačný – lapač voľných radikálov, ochrana pred rakovinovým bujnením a kardioprotektívum, vitalita a odolnosť na bunkovej úrovni
  • Antiinflamatórny – protizápalový účinok, zmierňuje zápalový proces
  • Antimicrobiálny – pôsobí v boji proti mikróbom
  • Antihypertenzívny – znižuje systémový tlak krvi v organizme
  • Protistarnúci – omladzujúci účinok
  • Anticancerogénny – protirakovinové účinky, prevencia vzniku nádorových ochorení
  • Neuroprotektívny – ochrana nervových tkanív, mozgu, miechy a periférnych nervov
  • Hojenie rán – zistil sa priaznivý vplyv pri hojení rán
  • Hepatoprotektívny – ochrana pečeňových buniek pred poškodením rôznymi noxami
  • Imunomodulačný – využitie napríklad pri AIDS, zvyšuje odpoveď T-lymfocytov

Všeobecne sú probiotiká organizmu prospešné. „Dobré“ baktérie môžu zlepšiť trávenie, správne ovplyvniť črevnú peristaltiku a viesť ku konzistentnej stolici.

Zistilo sa, že kombucha ako fermentovaný nápoj redukuje črevnú dysmikróbiu alebo nerovnováhu črevného mikrobiontu.

Niektoré výskumy dokázali efektivitu kombuchy v boji proti baktériám ako Staphylococcus aureus, Escherichia coli alebo Klebsiella pneumoniae. Fermentovaná kombucha spomaľuje rast E.coli aj S.aureus.

Zníženie hladiny glukózy v krvi, respektíve pravý antidiabetický účinok kombuchy bol skúmaný zatiaľ len neurčito. Zistilo sa, že kombucha znižuje hladinu glukózy hlavne po jedle. Ďalšie výskumy sú však potrebné.

Zhodnotenie zníženia cholesterolu bolo priekazné na zvieracích štúdiách. Dokým nebude relevantná štúdia urobená na ľuďoch, nemôže byť kombucha odporúčaná k zníženiu celkového cholesterolu.

Pri zvieracích štúdiách sa zistil aj hepatoprotektívny účinok kombuchy, u ľudí žiaľ zatiaľ nie je dokázaný.

Tým, že sa pri výrobe kombuchy používa čaj, obsahuje tento nápoj kofeín, respektíve teín. To sa musí zohľadniť pri dávkovaní aj cieľovej skupine konzumentov.

Pri fermentácií vzniká CO2 (oxid uhličitý), ktorý môže zvyšovať prekrvenie orgánov. Preto nie je vhodné pitie kombuchy u pacientov trpiacich akútnym žalúdočným vredom. Prítomnosť plynu môže spôsobovať nadúvanie.

Vnútorné použitie a spôsob prípravy

K príprave osviežujúceho nápoja potrebujeme uvarený čierny, zelený alebo Oolong čaj.

Do veľkej sklenej nádoby prilejeme uvarený čaj, pridáme cukor a SCOBY. Čaj necháme fermentovať pod dobu 1 - 2 týždňov na tmavom mieste. Následne precedíme, môžeme ochutiť škoricou, kardamonom, prípadne bylinkami alebo zázvorom a citrónom.

Prítomnosť zeleného alebo čierneho čaju v nápoji s kombuchou je tiež liečivá hlavne vďaka antioxidantom.

V niektorej literatúre popisujú priaznivý vplyv kombuchy na rast vlasov.

Hotová uskladnená Kombucha v pohároch, prekryté textilom
Hotová uskladnená Kombucha. Zdroj foto: Getty Images

Vonkajšie použitie - Kombucha sa nezvykne touto cestou používať.

Ako na jej skladovanie?

Hubovitá zmes sa skladuje pri izbovej teplote v tme.

Priame slnečné žiarenie môže poškodiť „koláč“.

Je dobré ju uložiť na miesto, kde môže pokojne zrieť, s prijateľne teplým ovzduším. Nie je dobré používať kovové nádoby.

V miestnosti, v ktorej sa kombucha pripravuje, by sa nemalo variť a fajčiť.

Nápoj sa môže pripravovať počas celého roka kontinuálne. Vždy sa použije približne tretina hotového nápoja na ďalšie fermentovanie. Ostávajú v ňom totiž probiotické kultúry, ktoré môžu opäť rásť na správnom médiu.

Môže mať nežiadúce účinky či interakcie? / Kto by ju nemal užívať?

Kombuchu by nemali užívať ženy v gravidite a pri laktácií pre možný obsah alkoholu a pre prítomnosť kofeínu v nápoji. Je to zároveň nepasterizovaný produkt, pričom hrozí ženám potrat, keby sa zmes kontaminovala napr. baktériou Listeria monocytogenes.

Je dôležité, aby sa získala SCOBY z dôveryhodných zdrojov. Tým sa predíde kontaminácií kombuchového koláča, ktorá môže viesť k dysmikróbií (porušeniu črevnej flóry). Vyskytuje sa vtedy pocit na vracanie a hnačky.

Nesmie sa podávať ani deťom pre možnosť etanolovej intoxikácie.

U ľudí trpiacich chronickou renálnou (obličkovou) nedostatočnosťou je užívanie kombuchy zakázané.

Bezpečná dávka kombuchy je 100 gramov denne.

Pri predávkovaní kombuchou sa môžu objaviť tieto nežiadúce účinky: pečeňová toxicita, alergická reakcia, pocit na vracanie, vracanie, bolesti hlavy.

Zistilo sa, že kombucha môže interagovať s liekmi na zníženie glukózy v krvi. Pri nadužívaní sa môže teda vyskytnúť hypoglykémia.

Čajová huba Kombucha a nápoj z nej v pohári na stole so škoricou
Kombucha čaj. Zdroj foto: Getty Images

Zaujímavosti na záver

Kombucha je hubovitá hmota používaná na prípravu osviežujúceho nápoja.

Nápoj miešaný z kombuchy, čaju a cukru obsahuje flavonoidy, aminokyseliny, minerály a vitamíny.

Tento výživný nápoj môže obsahovať stopy alkoholu.

Zistilo sa, že kombucha redukuje črevnú dysmikróbiu.

Nadužívanie môže viesť k hnačke.

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané