Pesto z medvedieho cesnaku (nátierka)? Zdravý recept pre jarnú očistu

Pesto z medvedieho cesnaku (nátierka)? Zdravý recept pre jarnú očistu
Zdroj foto: Getty images

Medvedí cesnak je bylina, ktorá je čoraz viac vyhľadávaná pre jej priaznivé účinky. Naštartujte s ním na jar svoje zdravie a pripravte si chutné pesto z medvedieho cesnaku.

Náročnosť nízka 
Príprava 25 minút 
Porcie približne 20 porcií 

Po jarnej prechádzke si môžete vytvoriť vo vašich domácnostiach príjemnú atmosféru nielen kyticou jarných kvietok. Medzi prvých poslov jari patrí i medvedí cesnak. S ním si donesiete do vášho príbytku nielen príjemnú vôňu, ale i zdravie.

Medvedí cesnak je bylina, ktorú údajne vyhľadávajú medvede po zimnom spánku.
Dôvodom je práve jeho pozitívny vplyv na tráviaci systém i celkovú vitalitu. Možno vás zaujme i článok zameraný na posilnenie imunity.

Táto aromatická bylina obľubuje tienisté a vlhké prostredie. Objavuje sa skoro na jar, niekedy okolo marca

Aké má medvedí cesnak využitie a účinky na zdravie? Kde sa vyskytuje a či sa dá pestovať?
Informácie nájdete v článku: Využite účinky medvedieho cesnaku. Kde sa vyskytuje, dá sa pestovať?

Väčšinou rastie vo väčšom množstve a pokrýva veľké plochy. Dokáže tak svojou vôňou naplniť celý les.

Listy medvedieho cesnaku si môžete zameniť s listami konvalinky, ktorá má jedovaté účinky. Vôňa a chuť je však nezameniteľná. Preto, ak list nemá typickú cesnakovú vôňu a cesnakovo korenistú chuť, listy radšej nezbierajte.

Účinky medvedieho cesnaku:

  • antibakteriálny, antivirálny,
  • antioxidačný účinok,
  • priaznivo vplýva na črevnú mikroflóru,
  • pomáha pri zápche, plynatostihnačkách,
  • posilňuje imunitu.

Prečítajte si tiež naše články s temou o tráviacich ťažkostiach:

Pre najlepší účinok medvedieho cesnaku použite jeho listy v surovom stave.

Môžete ho pridať napríklad do šalátov alebo nakrájať, a podobne ako pažítku pridať do hotových polievok, či na pečivo.

Ak si chcete listy medvedieho cesnaku uskladniť na dlhšiu dobu, môžete ho zamraziť v mikroténovom vrecku. Listy však nesušte. Sušením sa stráca z listov aróma i účinky.

Pesto z medvedieho cesnaku

Výroba pesta z medvedieho cesnaku je jedným zo spôsobov, ako ho uskladniť na dlhšiu dobu. Príprava je rýchla, jednoduchá a nenáročná.

Budete potrebovať:

  • 100 – 200 g čerstvo natrhaného medvedieho cesnaku (asi dve veľké hrste),
  • 50 – 100 g orieškov, podľa vlastného výberu (vlašské, kešu, pistácie, píniové),
  • 150 ml olivového oleja,
  • 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy,
  • soľ,
  • korenie na ochutenie.

Ako na prípravu pesta z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak dôkladne umyjemeosušíme servítkou.

Listy najskôr natrháme na menšie kúsky a potom vložíme do mixéra.

Pridáme olej, orechy, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Zmes rozmixujeme do hladka.

Podľa potreby dolejte olivový olej, aby sa listy ľahšie rozmixovali a zmes bola vláčna.

Pre pikantnejšiu chuť môžete do mixéra pridať i chilli papričku.

Hotovú zmes naplňte do pohárov, uzavrite viečkom a odložte do chladničky. Pesto uskladnené v chladničke netreba zavárať a vydrží vám až niekoľko mesiacov.

Takto pripravené pesto môžete použiť do cestovín (špagety a iné), šalátov či nátierok

Náš tip:
Pridajte trochu pesta do cesta na halušky.
Takto sa výborne hodia s kyslou smotanouopečenou slaninkou.

Prajeme dobrú chuť!

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané