- medvedicesnak.sk – Portál zameraný na medvedí cesnak
- akv.sk – Informácie o medveďom cesnaku
Pesto z medvedieho cesnaku (nátierka)? Zdravý recept pre jarnú očistu
Medvedí cesnak je bylina, ktorá je čoraz viac vyhľadávaná pre jej priaznivé účinky. Naštartujte s ním na jar svoje zdravie a pripravte si chutné pesto z medvedieho cesnaku.
Náročnosť | nízka |
Príprava | 25 minút |
Porcie | približne 20 porcií |
Po jarnej prechádzke si môžete vytvoriť vo vašich domácnostiach príjemnú atmosféru nielen kyticou jarných kvietok. Medzi prvých poslov jari patrí i medvedí cesnak. S ním si donesiete do vášho príbytku nielen príjemnú vôňu, ale i zdravie.
Medvedí cesnak je bylina, ktorú údajne vyhľadávajú medvede po zimnom spánku.
Dôvodom je práve jeho pozitívny vplyv na tráviaci systém i celkovú vitalitu. Možno vás zaujme i článok zameraný na posilnenie imunity.
Táto aromatická bylina obľubuje tienisté a vlhké prostredie. Objavuje sa skoro na jar, niekedy okolo marca.
Aké má medvedí cesnak využitie a účinky na zdravie? Kde sa vyskytuje a či sa dá pestovať?
Informácie nájdete v článku: Využite účinky medvedieho cesnaku. Kde sa vyskytuje, dá sa pestovať?
Väčšinou rastie vo väčšom množstve a pokrýva veľké plochy. Dokáže tak svojou vôňou naplniť celý les.
Listy medvedieho cesnaku si môžete zameniť s listami konvalinky, ktorá má jedovaté účinky. Vôňa a chuť je však nezameniteľná. Preto, ak list nemá typickú cesnakovú vôňu a cesnakovo korenistú chuť, listy radšej nezbierajte.
Účinky medvedieho cesnaku:
- antibakteriálny, antivirálny,
- antioxidačný účinok,
- priaznivo vplýva na črevnú mikroflóru,
- pomáha pri zápche, plynatosti i hnačkách,
- posilňuje imunitu.
Prečítajte si tiež naše články s temou o tráviacich ťažkostiach:
- 10 najčastejších dôvodov bolesti v podbrušku
- Trápi vás nadúvanie? 5 tipov ako ho vyriešiť
- Aká je správna diéta pri hnačke, zápche či vracaní?
Pre najlepší účinok medvedieho cesnaku použite jeho listy v surovom stave.
Môžete ho pridať napríklad do šalátov alebo nakrájať, a podobne ako pažítku pridať do hotových polievok, či na pečivo.
Ak si chcete listy medvedieho cesnaku uskladniť na dlhšiu dobu, môžete ho zamraziť v mikroténovom vrecku. Listy však nesušte. Sušením sa stráca z listov aróma i účinky.
Pesto z medvedieho cesnaku
Výroba pesta z medvedieho cesnaku je jedným zo spôsobov, ako ho uskladniť na dlhšiu dobu. Príprava je rýchla, jednoduchá a nenáročná.
Budete potrebovať:
- 100 – 200 g čerstvo natrhaného medvedieho cesnaku (asi dve veľké hrste),
- 50 – 100 g orieškov, podľa vlastného výberu (vlašské, kešu, pistácie, píniové),
- 150 ml olivového oleja,
- 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy,
- soľ,
- korenie na ochutenie.
Ako na prípravu pesta z medvedieho cesnaku
Medvedí cesnak dôkladne umyjeme a osušíme servítkou.
Listy najskôr natrháme na menšie kúsky a potom vložíme do mixéra.
Pridáme olej, orechy, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Zmes rozmixujeme do hladka.
Podľa potreby dolejte olivový olej, aby sa listy ľahšie rozmixovali a zmes bola vláčna.
Pre pikantnejšiu chuť môžete do mixéra pridať i chilli papričku.
Hotovú zmes naplňte do pohárov, uzavrite viečkom a odložte do chladničky. Pesto uskladnené v chladničke netreba zavárať a vydrží vám až niekoľko mesiacov.
Takto pripravené pesto môžete použiť do cestovín (špagety a iné), šalátov či nátierok.
Náš tip:
Pridajte trochu pesta do cesta na halušky.
Takto sa výborne hodia s kyslou smotanou a opečenou slaninkou.
Prajeme dobrú chuť!
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →