Probiotiká: Baktérie pre zdravie? Kedy ich užívať a čo v tehotenstve?

Probiotiká: Baktérie pre zdravie? Kedy ich užívať a čo v tehotenstve?
Zdroj foto: Getty images

Ešte pred pár rokmi sa o probiotikách toľko nehovorilo. Teraz sú odporúčané pri každej liečbe antibiotikami, ale i pri rôznych ťažkostiach, či chorobách.

Odborníci poukazujú na prospešnosť probiotík nielen v oblasti trávenia, ale i mentálneho zdravia, správnej vaginálnej mikroflóry alebo kožných problémoch.

Čo sú to probiotiká

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré sú nepatogénne. To znamená, že nie sú choroboplodné. Naopak v dostatočnom množstve sú pre organizmus prospešné. V tele hostiteľa sú priľnuté k sliznici hrubého čreva, čím zabraňujú ukladaniu škodlivých baktérii a i ich množenie.

Probiotiká sú baktérie ktoré svojou prítomnosťou potláčajú rast škodlivých mikroorganizmov.

Probiotiká sú v kontakte s bunkami lymfatického systému, čím sa významne podieľajú na imunite. Lymfatická sústava totižto odvádza z buniek okrem iného i odpadové látky. Tie sú spolu s cudzími a škodlivými látkami zachytávané v lymfatických uzlinách, ktoré sú rozmiestnené po celom tele. Je to dôležitá súčasť imunitného systému.

Viac sa môžete dočítať aj v článku: Príznaky spojené s kardiovaskulárnym a lymfatickým systémom.

Pokiaľ je probiotických baktérii málo, zostáva dostatok priestoru pre množenie choroboplodných baktérií. Ľahko tak prepukne ochorenie.

Názov probiotikum je gréckeho pôvodu pro bios - pre život.

Čo je to črevná mikroflóra a prečo sa o ňu starať viac ako v minulosti

Črevná mikroflóra je súhrn mikroorganizmovhrubom čreve, ktorá má v správnom zložení, priaznivý vplyv na náš organizmus. Probiotiká bránia nadmernému množeniu škodlivých baktérií a tým udržujú rovnováhu medzi týmito mikroorganizmami.

Črevná mikroflóra sa tvorí hneď od narodenia.
Prechodom dieťaťa pôrodnými cestami sa začína prvé osídlenie kmeňmi mikróbov.
Ďalšie prospešné baktérie, ktoré kolonizujú detské črevo, sú získavané prostredníctvom materského mlieka.

Dnešná doba priniesla do našich jedálničkov viac konzervovaných, umelo či chemicky upravovaných potravín. Tie majú síce dlhšiu dobu spotreby, no neobsahujú prirodzenú mikroflóru, ktorá zabezpečuje pre telo prirodzenú ochranu.

Žena s miskou bieleho jogurtu, obrázky zlých a dobrých baktérií
Črevná mikroflóra je tvorená vyše 400 kmeňmi baktérií, ktorých hmotnosť môže dosiahnuť až 2kg. Foto: Thinkstock

Faktorom, ktorý taktiež prispieva k narušeniu prirodzenej mikroflóry, je prehnaná hygiena. Časté používanie, mydiel, či iných čistiacich prostriedkov zbaví naše telo choroboplodných zárodkov, či škodlivých baktérií, no rovnako i zdravých - probiotických baktérií, ktoré sú potrebné pre naše zdravie.

I čoraz častejšie zavádzanie antibiotík vedie k narušeniu črevnej mikroflóry. Liečba antibiotikami sa používa pri infekčných chorobách, ktoré spôsobujú baktérie. Antibiotiká ničia, alebo spomaľujú rast mikroorganizmov, no i tých prospešných. Narúšajú teda i prirodzenú črevnú mikroflóru.

Pri premnožení baktérií, ktoré sú škodlivé, vznikajú hnačky, nafukovanie či iné tráviace ťažkosti.

Funkcia probiotík v našom tele

Tieto prospešné baktérie majú mnoho pozitívnych vplyvom pre organizmus. Sú nielen dôležité pri tvorbe niektorých vitamínov a vstrebávaní vápnika, fosforu i železa. Niektorí odborníci poukazujú aj na prevenciu pred vznikom alergii a rôznych iných chorôb.

Účinky probiotík:

  • ochrana organizmu pred choroboplodnými baktériami, kvasinkami, plesňami
  • tvorba vitamínu K2, ktorý je potrebný napríklad pre bunkový rast, či mineralizáciu kostí
  • tvorba vitamínu B12, dôležitého predovšetkým pre krvotvorbu, tvorbu DNA a správnu funkciu nervového systému
  • zúčastňujú sa tvorby vitamínu B7, ktorý je dôležitý pre cievny systém, alebo kožu či vlasy
  • podieľajú sa na tvorbe kyseliny maslovej, ktorá má vplyv na správnu funkciu sliznice hrubého čreva
  • produkujú protizápalové látkyprirodzené antibiotiká
  • podieľajú sa na tvorbe enzýmov, ktoré odbúravajú cukry a tuky
  • odbúravajú telom nestráviteľnú vlákninu
  • podporujú trávenie a vstrebávanie živín
  • prispievajú k lepšiemu vstrebávaniu vápnika, železahorčíka
  • tvoria imunitné látky
  • ochraňujú organizmus pred rakovinotvornými látkami
  • znižujú riziko vzniku alergie a ekzému, znižujú intoleranciu laktózy
  • chránia telo pred vznikom zápalu močových ciest
  • prevencia atopickej dermatitídy

V ktorých prípadoch sa užívajú probiotiká

Pozitívny prínos probiotík je v mnohých oblastiach. Pomôžu nielen pri hnačkách, či poruchách trávenia, ale i vysokom cholesterole a ekzéme. Na trhu ich dostať vo forme kapsúl, perličiek a v kvapalnej forme.

Kedy užívať probiotiká:

  • infekčné a postantibiotické kolitídy, teda zápaly hrubého čreva po užívaní antibiotík
  • hnačky spôsobené vírusmy, po ožarovaní, alebo po užívaní antibiotík
  • rôzne črevné zápaly, zápal vyvolaný baktériou Helicobacter pylori
  • pri Crohnovej chorobeulceroznej kolitíde
  • syndróm dráždivého čreva
  • znížený imunitný systém
  • atopický ekzém spôsobený alergiou na kravské mlieko
  • vaginálny zápal
  • celiakia - neznášanlivosť lepku
  • vysoký cholesterol
  • prevencia zubného kazu

Možno vás tiež zaujme článok o rôznych iných tráviacich ťažkostiach v magazíne: Letná hnačka a nie len pokazené potraviny či chvíle.

Zdravotnícke ikony s osobou v bielom plášti v pozadí
Rôzne kmene probiotických baktérií sú rozmiestnené po celom tráviacom trakte, kde majú rôzne funkcie. Foto: Thinkstock

Aké poznáme probiotické kmene

Niektoré prípravky obsahujú extrémne vysoké množstvo baktérií iba jedného kmeňa. Keďže kmene navzájom spolupracujú, je vhodné vyhľadávať doplnky, ktoré obsahujú aspoň dva kmene. Výnimkou môžu byť probiotiká pre deti či novorodencov, ktorých mikroflóra sa od tej dospelej odlišuje, a teda im často postačí i probiotikum s jedným kmeňom.

Prípravky bývajú označené začínajúcimi veľkými písmenami L. (pre laktobacily) a B. (pre bifidobaktérie).

Probiotiká dostupné v lekárni by mali obsahovať kmene baktérií, ktoré dokážu osídliť črevný trakt. Medzi tie patria napríklad Lactobacillus, Bifidobacterium, Escherichia coli. Ideálna je kombinácia týchto kmeňov. 

Vyhýbajte sa produktom probiotík, ktoré obsahujú zbytočne veľké množstvo bakteriálnych kmeňov. Tie výrobcovia často uvádzajú pod neoficiálnymi názvami a nemusia byť tak účinné. Často sú najefektívnejšie probiotiká s obsahom dvoch kmeňov a to najčastejšie Laktobacilovbifidobakterií.

Najdôležitejšia vlastnosť u probiotík, je schopnosť priľnavosti na črevnú stenu, schopnosť tvoriť kolónievytesňovať škodlivépatogénne baktérie.

Baktérie mliečneho kvasenia – laktobacily

Najznámejším je Lactobacillus acidophilus. Používa sa predovšetkým pri infekciách vyvolaných patogénnou, čiže choroboplodnou baktériou Helicobacter pylori.

Nápomocné sú tiež pri laktózovej intolerancií, pri ktorej črevo nie je schopné štiepiť laktózu - teda mliečny cukor. Laktobacily tvoria z laktózy kyselinu mliečnu a tak zmierňujú prejavy intolerancie ako sú hnačky, nadúvanie, alebo bolesti brucha.

Medzi ďalšie indikácie patria zápalové ochorenia čriev s následnou poruchou tkaniva, ale i Crohnova choroba.

Lactobacilus rhamnosus je preferovaný pri cestovaní do zahraničia, a to najmä tropických destinácií. Účinkuje ako prevencia pred hnačkami či inými ťažkosťami spôsobenými nedostatočnou hygienou, konzumáciou kontaminovanej vody či potravín, ktoré spôsobujú črevné problémy. Účinkuje proti patogénnym organizmom typu Salmonella, Clostridium, Listeria a Shigella.

Prečítajte si tiež článok o tráviacich ťažkostiach na dovolenke v článku: Dovolenkári pozor! Faraónova pomsta nie je výmyslom

Lactobacillus plantarum prispieva k produkcií oxidu dusného, ktorý má v tráviacom trakte funkcie ako zabránenie rastu baktérii, stimuluje sekréciu hlienu, reguluje peristaltiku, stimuluje imunitný systém a chráni organizmus pred prenikaním toxínov.

Bifidobaktérie

Bifidobacterium bifidum je taktiež prospešný pri črevných zmenách na tkanive. U novorodencov pomáhajú vytvoriť správnu pôdu pre baktérie, podporujú vývoj črevnej steny, zvyšujú odolnosť voči rotavírusom. Zmierňujú novorodenecké koliky a pomáha normálnemu tráveniu mliečnych výrobkov. Pomôže i pri Crohnovej chorobe a ulceróznej kolitíde.

Bifidobacterium longum pomáha udržať, črevnú integritu, je prospešný pri zachytávaní toxínov, znemožňuje množeniu škodlivých bakterií, čím posilňuje imunitu.

Kvasinky

Saccharomyces cerevisae, Streptococcus thermophilus - zúčastnujú sa na produkcií laktázy a tým podporujú trávenie mlieka a mliečnych výrobkov.

Saccharomyces boulardii je prospešný počas i po liečbe antibiotikami, pomáha k obnoveniu črevnej mikroflóry.

Enterobaktérie (E. coli)

Sú nápomocné najmä pri Crohnovej chorobe a ulceróznej kolitída.

V tabuľke uvádzame tri najčastejšie používané rody probiotík a ich kmene

Lactobacillus Bifidobacterium Enterococcus
Lactobacillus acidophilus NCFB 1748 Bifidobacterium lactis BB - 12 Enterococcus faecium SF 68
Lactobacillus acidophilus LB, LA - 5 Bifidobacterium lactis 94B Enterococcus faecium M74
Lactobacillus johnsonii LAI Bifidobacterium longum BB 536 Enterococcus faecium PR 88
Lactobacillus casei CRL 431 Bifidobacterium infantis Enterococcus faecium K 77D causido        
Lactobacillus casei immunitas Bifidobacterium bifidum BB01       
Lactobacillus gasseri ADH
Lactobacillus gasseri LG21
Lactobacillus paracasei Shirota
Lactobacillus paracasei F19
Lactobacillus rhamnosus Goldin - Gorbach
Lactobacillus reuteri SD2112
Lactobacillus plantarum

Probiotiká a tehotenstvo

Užívanie probiotík v tehotenstve je bezpečné pre matku i dieťa. Nielen, že nepredstavuje žiadne riziká, ale sú naopak prospešné.

Pozitívny prínos probiotík užívaných v tehotenstve:

  • ochrana dieťaťa pred vznikom alergie
  • znižuje riziko vzniku cukrovky, srdcových chorôb, obezity
  • u tehotných žien znižuje riziko preeklapsie - komplikácia v tehotenstve spôsobujúca vysoký krvný tlak, opuchy či poruchy vedomia
  • zmenšujú riziko predčasného pôrodu
  • zmiernenie tehotenskej zápchy
  • probiotiká s obsahom L rhamnosus GR a L reutheri znižujú riziko bakteriálnej vaginózy
  • zmierňujú a znižujú výskyt atopickej dermatitídy a iných alergických prejavov

Možno vás zaujme i článok o kyseline listovej, ktorá je taktiež dôležitá počas tehotenstva.

Riziká a možné vedľajšie účinky

Nakoľko ide o nepatogénne mikroorganizmy, je užívanie probiotík vo všeobecnosti bezpečné. Určité riziko môže nastať u komerčných doplnkov, ktoré ešte nie sú odskúšané a nie vždy spĺňajú požiadavky probiotickej liečby.

Najväčším rizikom môžu byť poruchy, ktoré potenciálne umožňujú prestup probiotík do organizmu a následné spôsobenie infekcie. Ide o stavy ako krvavá hnačkaimunosupresívna liečba či ožarovanie.

Možné komplikácie môžu nastať i pri dlhodobom podávaní vysokých dávok u ľudí s autiomúnnym ochorením, keď  je imunitný systém organizmu nadmerne aktívny a napáda niektoré štruktúry vlastného tela, alebo u pacientov, novorodencov či dojčiat s narušenou imunitou.

Nakoľko probiotiká nepodliehajú tak prísnej kontrole ako lieky, konzultujte s vašim lekárom každý podozrivý príznak, ktorý sa vyskytne počas ich užívania. Nikdy neprekračujte maximálnu dennú dávku.

Bryndza a mliečne výrobky s krajinou a ovcou v pozadí
Najbezpečnejším spôsobom príjmu probiotík je prirodzenou formou. V niektorých prípadoch však nemusí byť dostačujúca. Foto: Thinkstock

Čo znamená označenie CFU

Skratkou CFU sa vyjadruje množstvo baktérií. Je to skratka z anglického výrazu Colony Forming Units, čo znamená jednotky tvoriace kolónu. Informácia o CFU by mali probiotiká obsahovať na prednej strane krabičky.

Ideálne je, ak probiotiká obsahujú CFU 0,5 až 20 miliárd baktérií. Probiotiká prospešné pre črevnú mikroflóru a trávenie sú tie, ktorých rozsah je 1 miliarda na 1 kmeň.

Pre zdravých ľudí je odporúčaný denný príjem probiotík 0,5 – 1 miliardy CFU.

Viac ako jedna miliarda CFU sa odporúča u starších ľudi, pri strese, cestovaní, počas niektorých diét, pri zlom tráviacomimunitnom systéme.

detí je vhodných 0,5 - 10 miliárd CFU.

Fľaštička s antibiotikami, probiotikami, teplomer
Na produkte si všímajte označenie o tom, že aktivita a účinnosť baktérií je zaručená po celu dobu až po expiráciu. Teda až do času ich trvanlivosti. Foto: Thinkstock

Probiotiká či prebiotiká?

K tomu, aby sa mohli probiotiká zachytiť na stene hrubého čreva, potrebujú vhodné prostredie. Hovoríme o takzvanej živej pôde pre probiotiká. Touto živou pôdou sú prebiotiká.

Tvorené sú zložkami potravy, ktoré naše telo nevie stráviť. Sú to napríklad zložky v zelenine, stredne dlhé cukry ako inulín či laktulóza,pektínyovocí.

Prebiotiká sú potravou pre probiotiká a tým stimulujú ich rast.

Strava s vysokým obsahom cukru podporuje zlé, takzvané patogénne baktérie. Obmedzením jeho príjmu a zvýšeným príjmom stravy, bohatej na zeleninu a ovocie, podporíte správne účinky zdravých probiotík.

Ako sa užívajú probiotiká

Probiotiká sa odporúča užívať s jedlom, alebo hneď po jedle. Obnova črevnej mikroflóry trvá rôzne dlho. Zväčša to je niekoľko dnídva týždne.

Pred vycestovaním do zahraničia, sa ako prevencia pred vznikom hnačky odporúča užívať probiotiká týždeň pred cestou a týždeň po návrate domov.

Ako správne skladovať probiotiká

Baktérie sú citlivé na zmeny teploty. Niektoré produkty probiotík musia byť skladované v chladničke, iné na suchomtmavom mieste, bez slnečného žiarenia.

Aby ste neznehodnotili práve kúpený produkt probiotík, dôkladne si prečítajte príbalový leták, alebo sa poraďte s vašim lekárnikom.

Prirodzené zdroje prospešných baktérií - probiotík

Prirodzené zdroje probiotík sú výhodné tým, že nezaťažujú organizmus a obsahujú navyše pre telo potrebnú výživu. Avšak proti probotikám v kapsulách je ich množstvo podstatne nižšie.

Najbežnejšie zdroje prirodzených probiotík:

  • kyslé mliečne výrobky – acidofilné mlieko, kefír, zákvas, žinčica
  • jogurty, ktoré okrem živých probiotických kultúr obsahujú bielkoviny, vápnik a vitamín D
  • bryndza - nepasterizovaná ovčia
  • zelenina konzervovaná mliečnym kvasením ako je kyslá kapusta, či nakladané uhorky
  • syr ementál, cheddar, gouda, parmezán
  • kimchi – jedlo ázijského pôvodu, obsahujúce fermentovanú (kvasením upravenú) zeleninu, ako napríklad čínsku kapustu, reďkovku či uhorku
  • miso - ázijské jedlo, polievka alebo pasta z kvaseného žita, jačmeňa, ryže alebo fazule
  • kombucha – fermentovaný (skvasený čierny čaj). Tento nápoj je pôvodom z Japonska a okrem iného sa podieľa i na detoxikácií pečene
  • natto – taktiež japonská špecialita hotovená z fermentovaných sójových bôbov. Toto jedlo je prospešné i pri rakovine, má protizápalové účinky a je zdrojom vitamínu K2
  • tempeh - jedlo tvorené tiež fermentáciou - kvasením sójových bôbov, pôvodom je však z Indonézie. Je obľúbenou náhradou mäsa pre vegánov.
  • jablčný ocot – okrem toho že je zdrojom probiotík, pomáha pri zvýšenom krvnom tlaku, cholesterolu, cukrovke a nadváhe.

Zlé stravovacie návyky ako nedostatočne pestrá strava či konzumácia alkoholu prispieva k narušeniu zdravej črevnej mikroflóry.

Ďalšie zaujímavé zdroje

Probiotiká a črevná mikroflóra

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané