späť na zoznam článkov

Púpavový med z domácej výroby? Tu je náš recept

Autor: Mgr. Simona Morvayová
Púpavový med z domácej výroby? Tu je náš recept
Zdroj foto: Getty images

Vedeli ste, že púpavový med si môžete ľahko vyrobiť aj doma? Prichádza sezóna kvitnutia týchto žltých kvietkov, neváhajte to vyskúšať.


Náročnosť: nízka 
Príprava: 145 minút (v závislosti od požadovanej hustoty) 
Porcie: približne 35 pohárov 

Púpava v sebe ukrýva množstvo blahodárnych účinkov a to vďaka vitamínom a minerálom. Už naše babičky poznali jej účinky a radi ju využívali v domácom liečiteľstve

Keďže je našou hlavnou surovinou, trošku si ju predstavíme. Ako vyplýva už z jej názvu, Púpava lekárska, je nápomocná v boji proti rôznym ťažkostiam.

Použiť sa dá na výrobu rôznych nápojov, ale aj jedál. Pochutnať sa na nej dá v šaláte, víne, sirupe či napríklad aj vo forme medu, aký si spolu pripravíme.

Na púpave je výnimočné aj to, že sa dá použiť celá a to od kvietkov až po koreň.

Záhradkári ju však v obľube nemajú, no bylinkárov poteší. Rastie totiž kdekoľvek. V trávniku pre niektorých pôsobí rušivo, preto sa jej zbavujú. 

Vedeli ste, že prvé zmienky o púpave a jej používaní pochádzajú už zo stredoveku?

Keďže sa dá použiť celá, aj jej účinky na zdravie sú komplexné. Obsahuje množstvo potrebných vitamínov aj minerálov.

Z vitamínov sú to A, B2, C, D, z ostatných prospešných látok sa v nej nachádzajú triesloviny, fruktóza, fytosteroly, inulín, sliz. Taktiež z minerálov draslík, mangán, sodík, síru a ďalšie.

Triesloviny spôsobujúce jej horkú chuť prezrádzajú pomoc v boji proti črevným a tráviacim problémom.

Výskumy tiež ukázali jej schopnosť v boji proti rakovinotvorným látkam. Taktiež povzbudí činnosť životne dôležitých žliaz, pečene, žlčníka, obličiek, čriev, srdca, pankreasu, taktiež aj tvorbu novej krvi.

Nápomocná je aj pri odvodňovaní organizmu a podľa niektorých výskumov tiež prospieva aj pri liečení cukrovky. 

Vďaka správnej kombinácií prospešných látok vraj pomáha aj v boji proti jarnej únave.

Svojou všestrannou využiteľnosťou je u bylinkárov obľúbená pri horúčke, hnačke, ochoreniach pečene, žlčníka, či pri ekzémoch a parazitoch.

silnú čistiacu schopnosť a odporúča sa využívať ju pri ozdravných kúrach.

Pozitívne vplýva nielen zvnútra, ale aj zvonka a obľúbené sú i obklady a zábaly z púpavy.

Náš recept na domáci med je skvelým pomocníkom pri liečbe nachladnutí, bolesti hrdla a podobne. Púpavové kvietky naň je najlepšie zbierať v jarných mesiacoch, aj keď je možné púpavu nájsť ešte aj po lete.

Čo potrebujeme na púpavový med

  • aspoň 500 ks púpavových kvetov bez stonky,
  • 3 ks bio cintrónov,
  • 2 kg trstinového cukru,
  • 2 l vody.

Recept ako pripraviť domáci púpavový med

1. Minimálne 500 kusov kvietkov, najlepšie otvorených, očistíme od stoniek

Kvietky púpavy je najlepšie zbierať na lúkach, ďaleko od ciest. Taktiež počas slnečného dňa niekoľko dní po dažďoch. Nebude tak potrebné ich umývať a zostane na nich tak viac potrebného peľu. Tí menej odvážni kvietky samozrejme môžu pokojne poumývať.

2. Umyté a nakrájané citróny spolu s pripravenými kvetmi púpavy zalejeme necelými 2 l itrami vody a necháme niekoľko minút variť. Môžeme samozrejme použiť dojčenskú vodu.

Citróny krájame na kolieska a vkladáme do zmesi aj so šupkou, preto je najlepšie použiť bio a nestriekané. My zvykneme končeky vyšťaviť do vody, keďže máme radi kyslejšie.

3. Po zovretí vody necháme výluh postáť, bez obáv celý deň.

4. Po celom dni zmes scedíme a poriadne vyžmýkame cez plienku alebo utierku.

5. Do vody z púpavových kvietkov a citrónov pridáme cukor a privedieme do varu, kým sa cukor rozpustí.

6. Zmes sa pomaly varí približne 1,5 hodiny. Môžeme nechať variť dlhšie, ak chceme med hustejší. Pokojne to môžu byť aj tri hodiny.

Hmota sa neustále varí, avšak veľmi pomaly, aby nevykypela. Taktiež je potrebné ju neustále premiešavať.

7. Po uvarení zmesi ešte za horúca vylievame do sterilizovaných zaváraninových fliaš. Po naplnení fľašku ihneď zatvoríme a prevrátime hore dnom.

8. Najlepšie je nechať tieto fľašky s medom chladnúť zabalené v deke, pomaly a postupne, deň či dva.

Dobre zavarený med vám vydrží až do zimy. Poteší vás teda aj v chladných dňoch v čaji, alebo ako pomocník počas chrípkového obdobia.

Dobrú chuť!

Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé recepty:

Zdroj

  • Herbár liečivých rastlín, 3. diel (Jiří Janča, Josef A. Zentrich)
  • Recepty z domácej lekárne (kolektív)
  • Zdravie z byliniek, ovorené recepty obľúbenej bylinkárky (Anna Kopáčová)

Naposledy aktualizované 31.03.2021

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Autor článku

Mgr. Simona Morvayová

Mgr. Simona Morvayová

Moje štúdium na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre som ukončila magisterským titulom. Päť rokov som študovala odbor učiteľstvo slovenského jazyka v kombinácii s etickou výchovou. Momentálne pracujem v oblasti médií, kde okrem iného spravujem dva portály súvisiace so zdravím a zdravou stravou. Moja vášeň k jedlu a zdravým pokrmom pochádza už zo strednej školy. Keďže som študovala päť rokov na hotelovej strednej, mám k strave a novým receptom dlhodobý vzťah. Rada varím a vymýšľam nové recepty, ktoré zväčša musia byť zdravé a plné vitamínov. V prípade varenia ide skutočne o moju vášeň. Súčasná doba prináša množstvo možností a tém, ktorým sa dá práve prostredníctvom jedla venovať. Zaujímam sa aj o bezlepkové a bezlaktózové recepty. K týmto receptom ma priviedli vlastné zdravotné problémy, ale aj celiatik v rodine. Moje ďalšie záľuby okrem práce a varenia sú oddych pri jóge a behaní.

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Quinoa, jej príprava a účinky na naše zdravie? Tu je náš recept Quinoa, jej príprava a účinky na naše zdravie? Tu je náš recept

Quinoa je pokladom zdravej stravy, prináša nám množstvo prospešných látok. Vhodná je pre celiatikov, aj alergikov na sóju. Taktiež je veľmi dobre kombinovateľná s rôznymi surovinami a...

Pesto z medvedieho cesnaku (nátierka)? Zdravý recept pre jarnú očistu Pesto z medvedieho cesnaku (nátierka)? Zdravý recept pre jarnú očistu

Medvedí cesnak je bylina, ktorá je čoraz viac vyhľadávaná pre jej priaznivé účinky. Naštartujte s ním na jar svoje zdravie a pripravte si chutné pesto z medvedieho cesnaku.

Ako si doma pripraviť grécky jogurt? Tu je recept, aj jeho účinky na zdravie Ako si doma pripraviť grécky jogurt? Tu je recept, aj jeho účinky na zdravie

Grécky jogurt patrí medzi prekvapivo fitness potravinu a to hlavne pre jej výživové hodnoty. Obľúbia si ho aj maškrtníci, hodí sa totiž do obrovského množstva jedál. Skúste si ho vyrobiť...

Netradičná rybacia nátierka rýchlo a chutne? Ako na zdravý recept? Netradičná rybacia nátierka rýchlo a chutne? Ako na zdravý recept?

Na rybaciu nátierku existuje mnoho rôznych receptov. Ja sama zbožňujem pomazánky, a preto sa s vami chcem podeliť práve o túto. Podľa môjho názoru je jednou z najchutnejších, a zároveň...

Zdravý recept na zemiakové placky. Ako na to? Zdravý recept na zemiakové placky. Ako na to?

Zemiakové placky sú obľúbeným receptom slovenských domácností. Je jednoduchý a dá sa pripraviť na množstvo spôsobov. My si pripravíme zdravú verziu ľahko kombinovateľnú s rôznymi...


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.