- mayoclinic.org - Caffeine: How much is too much?
- nih.gov - Caffeine--common ingredient in a diet and its influence on human health
- nih.gov - Effects of caffeine on human health
- nih.gov - Cofee´s Impact on Health and Well-Bein
- nih.gov - Coffee as a Source of Antioxidants and an Elixir of Youth
- webmd.com - What You Need to Know About Coffee and Cholesterol
Skryté riziká nadmerného pitia kávy. Ako kofeín ovplyvňuje vaše zdravie? koľko káv denne je v poriadku?

Káva je obľúbený nápoj mnohých ľudí. Obsahuje kofeín a ďalšie bioaktívne látky, ktoré môžu mať pozitívne, aj negatívne účinky na zdravie.
Obsah článku
Príjem kávy môže mať zdravotné prínosy, ale i riziká.
Pravidelné pitie kávy u zdravých jedincov je neškodné, dokonca až prospešné.
Káva obsahuje zmes bioaktívnych zlúčenín bohatých na antioxidanty, chráni bunky, podporuje mozgové, srdcové i metabolické zdravie, a potencionálne spomaľuje starnutie.
Benefity pitia kávy
Mierna konzumácia (3 – 5 šálok denne) je pre väčšinu zdravých ľudí prospešná.
Káva môže znížiť riziko:
- Cukrovky 2. typu
- Mozgovej príhody
- Srdcových ochorení
- Respiračných ochorení
- Kognitívneho poklesu
- Cirhózy a rakoviny pečene
- Potenciálne znížiť riziko niektorých druhov rakoviny
Môže pomôcť:
- Zlepšiť rovnováhu cukru
- Zlepšiť výkonnosť
- Mierne zvýšiť oxidáciu tukov
- Znížiť zápal
- Zlepšiť funkciu pľúc
- Zvýšiť duševnú bystrosť
- Zlepšiť fyzický výkon
- Dopomôcť k regenerácii čriev po operácii
Pozitívny účinok má kofeínová ako aj bezkofeínová káva
Pridaním cukru a smotany do kávy sa môžu zmierniť pozitívne účinky pre zdravie.
Vedľajšie účinky
Vedľajšie účinky pri nadmernom pití kávy (nad 4 šálky denne), u citlivých osôb alebo pri srdcovo cievnych ochoreniach.
- Bolesť hlavy
- Nespavosť
- Nervozita, nepokoj, úzkosť, tras
- Časté močenie
- Krátkodobo zrýchlený pulz alebo krvný tlak
- Znížené vstrebávanie vápnika
- Žalúdočné ťažkosti
- Zvýšenie hladiny cholesterolu
Koľko kávy je bezpečné?
Pitie kávy je vo všeobecnosti bezpečné pre zdravých dospelých, ak denne vypijú približne 4 šálky uvarenej kávy, čo predstavuje 400 miligramov kofeínu.
Rizikové skupiny
- Tehotné ženy by mali obmedziť príjem kofeínu pod 200 - 300 mg
- Ženám v reprodukčnom veku sa odporúča zníženie kofeínu pod 300 mg
- Deti a tínedžeri – kofeín sa neodporúča
Kávu by mali obmedziť, alebo vysadiť ľudia s:
- Úzkostnými poruchami
- Nespavosťou
- Vysokým krvným tlakom (neliečeným)
- Refluxom alebo gastritídou
Pravidelné pitie kávy môže viesť k závislosti
Abstinenčné príznaky pri vysadení kávy
- Bolesť hlavy
- Podráždenosť
- Únava
- Problémy so sústredením

Príprava kávy a jej vplyv na zdravie
Spôsob prípravy kávy ovplyvňuje :
- množstvo kofeínu
- obsah antioxidantov
- látky ovplyvňujúce cholesterol
Zdravšie možnosti
- Filtrovaná káva (cez papierový filter) – zdravšia voľba, zachytáva látky zvyšujúce LDL cholesterol, zachováva väčšinu antioxidantov
- Espresso - malý objem, silná chuť, vysoká koncentrácia kofeínu
- Moka kávovar (pressovar, koťogó) stredný obsah kofeínu intenzívna chuť
Menej vhodné:
- Turecká káva (zalievaná) - môže zvyšovať hladinu LDL (zlého) cholesterolu a nevhodná pre ľudí so srdcovými problémami
Stupeň praženia kávy
- Svetlé praženie – obsahuje viac antioxidantov
- Tmavé praženie – mierne nižší obsah antioxidantov
Prečítajte si tiež:
Zaujímavé zdroje informácií
Súvisiace

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →