Trápi vás únava a bledosť? Objavte potraviny, ktoré prirodzene zvýšia hladinu železa pri anémii

Trápi vás únava a bledosť? Objavte potraviny, ktoré prirodzene zvýšia hladinu železa pri anémii
Zdroj foto: Canva

Nízka hladina železa a anémia sú častejším problémom, než sa zdá. Trpia ňou milióny ľudí na celom svete. Správne potraviny dokážu účinne podporiť tvorbu červených krviniek a priniesť telu viac energie.

Anémia z nedostatku železa patrí k najrozšírenejším výživovým deficitom na svete.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie postihuje až 30 % svetovej populácie, najmä ženy v plodnom veku a deti.

Skúmavka s odobratou krvou a štítkom s názvom anémia, je položena na žiadanke k laboratórnemu vyšetreniu krvi.
Nedostatok železa zapríčiňuje nedostatočnú tvorbu hemoglobínu a druhotne i nedostatok červených krviniek, znižuje sa fyzická výkonnosť a môžu sa dostaviť pocity nevoľnosti. Tento stav sa nazýva anémia z nedostatku železa. Vyskytuje sa aj u mnohých tehotných žien. Zdroj foto: Canva

Jej hlavnými príznakmi sú:

  • trvalá únava,
  • vyčerpanosť,
  • bledosť pokožky,
  • znížená výkonnosť,
  • problémy so sústredením,
  • náchylnosť na infekcie.

Kľúčom k prevencii, či k zlepšeniu vášho stavu, môže byť aj dobre nastavená strava bohatá na železo,doplnená o živiny, ktoré podporujú jeho vstrebávanie.

Typy železa v strave

Potraviny s obsahom železa. 6ivočíšne aj rastlinné zdroje železa v potravinách. Prevencia únavy a anémie.
Železo (Fe) je najdôležitejšou zložkou krvného farbiva hemoglobínu, obsiahnutého v červených krvinkách a slúži na prenos kyslíku do všetkých orgánov. Významným zdrojom železa sú mäso, pečienka, ryby či celozrnné výrobky. Zdroj foto: Canva

Hémové železo

- vstrebáva sa účinnejšie. Jeho zdrojom sú živočíšne produkty, ako:

  • Hovädzie, jahňacie a teľacie mäso.
  • Kuracia a hovädzia pečeň.
  • Ryby a morské plody - sardinky, losos, tuniak.

Nehémové železo

- nevstrebáva sa v takej miere ako železo zo živočíšnych zdrojov. Jeho vstrebávanie je závislé od prítomnosti iných látok, ako napr. vitamínu C.
Získavame ho z rastlinných zdrojov ako sú:

Vstrebávanie železa

Nie je dôležité len to, koľko železa prijmete, ale aj ako dobre sa vstrebe.

Podporujúce faktory

  • Vitamín C - napr. citrusy, paprika, brokolica
  • Kyslé prostredie žalúdka - citrónová voda pred jedlom
  • Fermentácia alebo namáčanie strukovín a semienok - znižuje obsah antinutrientov

Brzdiace faktory

  • Káva, čierny a zelený čaj - obsahujú taníny, ktoré bránia absorpcii
  • Mliečne výrobky a doplnky vápnika - znižujú vstrebávanie
  • Vysoký obsah vlákniny a fytátov - v strukovinách a v celozrnných produktoch

Praktické tipy

Prestretý obed. Tanier,miska.príbor. Jedlo na tanieri s obsahom železa pre doplnenie minerálu v stavoch anémie z nedostatku železa.
Pozor! Vysoký príjem železa ľudský organizmus nezužitkuje. Prílišná zásoba má na bunky toxický účinok, môže viesť až k poškodeniu orgánov. Prílišné zásoby železa poškodzujú srdce, pankreas a pečeň. Zdroj foto: Canva

Jedálniček na podporu železa

Ak trpíte anémiou alebo častou únavou zamerajte sa aj na úpravu stravy.

Doplňte do jedálnička potraviny bohaté na železo, znížte príjem rušivých látok a nezabudnite na vitamín C.

V prípade vážnych príznakov odporúčame konzultáciu s lekárom alebo nutričným terapeutom.

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané