Artičok sa považuje za zeleninu s jedinečnou chuťou. Ide o trvalú rastlinu patriacu do čeľade astrovitých, s pozitívnym účinkom na zdravie.
Charakteristika
Artičoky sa zaraďujú medzi zeleninu. Sú druhom bodliaka. Patria k výživným a lahodným doplnkom stravy.
Artičok je kvet. Kvetný púčik je jedlá časť, ale jedlá je aj stonka a listy.
Dužinatá časť kvetu v spodnej časti je jedlá a nazýva sa ako artičokové srdce.
Artičok je trvácna rastlina s veľkými perovitými listami v tvare ružice, v hornej časti sú zelené, v dolnej časti biele a silne žilkované.
V druhom roku kvitnú na rozkonárených stonkách vetné súbory fialových kvetov.
História artičoku
Artičok - Cynara cardunculus, jeho pôvod pochádza zo stredomorskej južnej Európy, z Baleárskych ostrovov a zo severnej Afriky.
Centrom pôvodu je pravdepodobne, podľa nových výskumov južné Taliansko, ostrov Sicília.
Artičoky boli využívané aj v starovekom Egypte, čo svedčí o kresbách artičokov na hrobkách faraónov a chrámových stenách.
Gréci používali artičoku zeleninovú - Cynara scolymus aj ako afrodiziakum.
Grécky botanik Pedanius Dioscorides opísal koreň artičoku v knihe ako deodorant, ale tiež ako liečivo pomáhajúce na zlepšenie zdravia žalúdka, pečene a močových ciest.
V gréckomľudovom liečiteľstve sa opisuje rozdrvenie čerstvých listov artičoky jemne poliate olivovým olejom pre dojčatá na zmiernenie bolesti pri prerezávaní zúbkov.
Kvety sa spracovávajú aj ako rastlinné syridlo pri výrobe syru.
V roku 1985 bolo naznačené využívanie na liečbu pečeňových a obličkových funkcií, ako podporujúce močenie a tiež na artériosklerózu.
V roku 1988 v Nemecku bolo opísané využitie vo forme rezaných, sušených listov, ale i využite čerstvej vylisovanej šťavy z rastliny ako cholerikum na podporu vylučovania žlče využívané pri tráviacich problémoch.
V roku 2009 WHO publikovala monografiu, ktorá uvádzala medicínske využitie tejto liečivej rastliny pri liečbe tráviacich ťažkostí, ako pri problémovom trávení, nadúvaní, plynatosti, nevoľnosti, bolestiach žalúdka, či vracaní a ako doplnkovú liečbu pri vysokej hladine cholesterolu v krvi.
Pod termínom artičok sa používa termín aj pre Topinambur – Helianthus Tuberosus a artičok čínsky - Stachys Affinis, pri ktorých je jedlý koreň rastliny, čo pri artičokách je jedlá nadzemná časť byliny
Na svete rastie približne 10 druhov artičokov, ktoré sa delia na ďalšie odrody podľa svojej veľkosti, veľkosti plodov, kvitnutia, tŕňov a oblastí ich výskytu.
Artičoka kardová - Cynara Cardunculus
Artičoka kardová, nazývaná aj ako artičoka bodliaková, alebo trvácny bodliak.
Patrí k trvácnej byline z čeľade astrovitých. Pestuje sa ako zelenina. Patrí k dvojklíčnolistovým kvitnúcim rastlinám.
Artičok sa považuje za bodliak s charakteristickými listami a ostrými tŕňmi na jeho okrajoch.
Tŕne sa vyskytujú často po celej rastline, pričom ide o ochranu rastliny pred bylinožravými živočíchmi.
Rastlina dorastá do výšky 1,5 – 2 metre.
Listy má klenuté, hlboko laločnaté so striebristým sivozeleným sfarbením. Ich dĺžka je 50 – 80 cm.
Z jedného púčika sa vyvíjajú kvety vo veľkej hlave s priemerom 8 - 15 cm s trojuholníkovými šupkami. Kvietky sú sfarbené do fialova. Mäsitá spodná časť kvetu je jedlá.
Pestovanie artičoky je náročne.
Artičoka zeleninová - Cynara Scolymus L.
Artičoka zeleninová bola vyšľachtená z artičoku kardového - Cynara Cardunculus.
Pestuje sa v EU a Amerike, väčšinou vo vinohradníckych oblastiach.
Patrí k náročným rastlinám na pestovanie, ktoré vyžadujú dostatočne výživnú pôdu, svetlo a teplo.
Rozdiel od jej predchodcu artičoky kardovej je, že jedlé puky kardovej artičoky sú menšie, jej listy sú mohutnejšie a má hrubšie stonky ako artičoka zeleninová.
Táto rastlina je chlpatá, vytrvalá.
Rastie do výšky cez 1 meter a je sivozelenej farby.
Vzhľadom sa podobá bodliaku. Má mohutný, rozkonárený koreň s prízemnými listami rastúcimi v ružici.
Kvety má veľké a zložené, s fialovým sfarbením, s priemerom až do 15 centimetrov.
U nás sa síce táto rastlina bežne nepestuje, ale pokiaľ teplota v záhrade neklesne pod -10 °C, môžete sa o to pokúsiť.
V našich podmienkach nie je ale príliš vhodné prostredie a ak, tak len v skleníku. Rastlina však zároveň vyžaduje aj dostatok svetla, musí mať čerstvú a suchú pôdu a nemá rada ani prízemný mráz, ktorý ju môže zničiť.
Druhy artičoky
Rôzne druhy artičokov z odrody Globe, s ktorými sa môžete stretnúť v obchode.
Sú vhodné aj na pestovanie.
Baby Anzio artičoka patrí k najmenšej odrode artičokov. Jej zber odrody je skorý. Chuť je sladká, orechová s karamelovou príchuťou. Podáva sa väčšinou grilovaný, alebo pečený s cesnakom, olivovým olejom alebo maslom.
Artičok Veľké Srdce je bez tŕňov a vytvára hustý púčik, ktorý je veľký a mäsitý. Vhodný k parmezánovej polievke.
Castel artičok je okrúhly a svetlozelený. Obsahuje veľa vitamínu B, vápnika, draslíka a veľa antioxidantov. Podáva sa dusený, alebo varený. Znižuje krvný tlak a pomáha pri tráviacich problémoch.
Chianti artičok patrí k talianskej odrode. Vyznačuje sa širokými zelenými artičokami s čiarami na listoch.
Fiesole artičok má kvet podobný tulipánu sýto fialovej až vínovej farby. Patrí k najchutnejšej odrode z baby artičokov. Má výraznú orieškovo ovocnú chuť s trávnatými tónmi.
Artičok Green Globe je široký so sýto zelenými púčikmi s nádychom do svetlofialova. Vynikajúco sa hodí do šalátov, alebo v kombinácii s pikantnými jedlami.
Artičok Imperial Star nazývaný aj ako cisársky artičok produkuje široké púčiky a patrí k najobľúbenejšej domácej odrode.
Topinambur sa nachádza v Jeruzaleme a má podlhovasté hľuzy, ktoré vyzerajú ako koreň zázvoru. Je vhodný do polievok a šalátov. Je možne aj jeho využitie ako alternatíva za zemiaky.
Lyonský artičok patrí k artičokom s najväčším srdcom s orieškovo, mierne sladkou chuťou. Používa sa väčšinou na plnenie a jeho listy do šalátov.
Artičok Sangria tvorí artičoky s tmavofialovými širokými a maslovými listami s orieškovou chuťou. Konzumuje sa pripravený na pare, alebo na pizzy, a tiež ako prísada do šalátov, či cestovín.
Artičok Omaha je s jemne horkou chuťou. Je to mäsitá odroda so sladkou, maslovo orieškovou chuťou. Môže sa pripraviť na grile alebo plnený.
Artičok Carciofo Romanesco je so sýto fialovými listami s nádychom do zelena. Je bez tŕňov a jeho chuť je jemná a oriešková. Najlepšie je pripravený na grile.
Tempo artičok patrí k hybridnej odrode so širokými púčikmi s fialovým nádychom. Najchutnejší je pripravený opečený s cesnakom, s maslom a citrónovou šťavou.
Artičok Sienský je najneskoršie dozrievajúci oproti ostatným. Vytvára podlhovasté, široké, vínovočervené jemné srdcia.
Violetta artičok je široký s hustými listami sfarbenými do fialova. Chuť má orieškovo maslovú a často sa konzumuje v šalátoch.
Nutričné hodnoty
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g varenej artičoky
Energia
53 kcal
Sacharidy
12 g
Vláknina
5,7 g
Tuky
0,34 g
Bielkoviny
2,89 g
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g varenej artičoky
Vitamín A
13 IU
Draslík
286 mg
Vitamín B1
0,05 mg
Horčík
42 mg
Vitamín B2
0,08 mg
Vápnik
21 mg
Vitamín B3
1,11 mg
Sodík
60 mg
Vitamín B5
0,24 mg
Železo
0,61 mg
Vitamín B6
0,08 mg
Zinok
0,4 mg
Vitamín B9
89 mcg
Mangán
0,02 mg
Vitamín C
7,4 mg
Selén
0,2 µg
Vitamín E
0,19 mg
Fosfor
73 mg
Vitamín K
14,8 µg
Meď
0,12 mg
Zdravotné výhody artičoku
Artičoky sa uvádzajú ako superpotravina.
Zdravotný prínos artičoku pre organizmus:
Kontrola krvného tlaku. Šťava z listov pomáha regulovať tlak krvi
Znižuje cholesterol. Extrakt z listov artičoku znižuje hladinu cholesterolu v krvi, čím zlepšuje zdravie srdca
Zlepšuje funkciu pečene a prispieva k celkovému zdraviu pečene
Pomáha pri trávení, podporuje trávenie tukov
Znižuje nadúvanie, nevoľnosť, pálenie záhy a pomáha pri syndróme dráždivého čreva
Bojuje proti rakovine a aj ako prevencia rakoviny
Upravuje hladinu cukru v krvi
Prospieva mozgu a ku kognitívnym schopnostiam vďaka vitamínu K, ktorý chráni neuróny v mozgu
Zlepšuje zdravie pokožky
Prospieva vlasom
Posilňuje imunitu
Znižuje hmotnosť, napomáha ku zdravému chudnutiu. Niektoré štúdia poukazujú na extrakt z listov artičokov, že napomáhajú zvrátiť príznaky metabolického syndrómu a znižujú obvod pásu, a hladiny cukru v krvi
Predchádza vrodeným vývojovým chybám novorodenca. Konzumáciou pred a počas tehotenstva znižuje riziko vrodených chýb
V Spojených štátoch artičokové listy a ich extrakty môžu byť použité v potravinárskych doplnkoch.
V Kanade sa vyžaduje pred uvedením na trh povolenie. Z listov sa vyrábajú prípravky na zmiernenie tráviacich ťažkostí, na zvýšenie prietoku žlče, vo forme odvaru, tekutých extraktov, nálevov ale aj vo forme prášku.
V EU sa listy artičoky používajú ako aktívna zložka rastlinných liekov pri poruche trávenia, pocite plnosti, nadúvaný.
Artičokový list sa môže použiť vo forme rezaných, sušených listov na čaj, sušené listy v práškovej forme, vo forme vodného suchého extraktu zo sušených listov, alebo čerstvých listov.
Vnútorné využitie
Z listov artičoky sa vyrábajú prípravky ako tradičný liek na:
poruchy trávenia
choleriká
na zníženie cholesterolu v krvi
hepatoprotektívne lieky s regeneračným a protektívnym účinkom na pečeň
s antioxidačným účinkom
s diuretickým účinkom
s účinnou aktivitou proti vzniku aterosklerózy
Pripisujú sa im aj aj antibakteriálne a antikarcinogénne účinky.
Antioxidačný účinok znižujúci lipidy a podporujúci regeneráciu pečene vďaka mono a di kafeoylchinovej kyseline, kyseline kávovej, seskviterpén laktónom, flavonoidom. Tiež obsahuje fytosteroly, tanín, kyselina glykolová a glycerová, inulín, cukry a enzými.
Inulín obsiahnutý v artičoke sa považuje za prebiotikum. Špeciálny druh vlákniny podporujúci návrat dobrých baktérií v čreve.
Artičoky ako potraviny sú veľmi obľúbené od veľkých až po malé púčiky.
Pripravujú sa varením alebo dusením tak, že sa odstránia stonky.
Listy sa jedenia s možnosťou namáčania do octu, masla, rôznych omáčok, majonézy.
Srdcia artičoky nájdete aj spracované, ako konzervované, zmrazené, zavárané v oleji, alebo marinované.
Vo Francúzku sú v obľube vyprážané artičoky.
V Taliansku ich môžete nájsť na pizzy alebo v jarnom zeleninovom šaláte s artičokovými srdiečkami.
V Španielsku sú v obľube malé a mladé artičoky pripravené na grile, dusené na olivovom oleji s pridaním cesnaku.
Stonky sa väčšinou vyhadzujú a pritom sú jedlé, s chuťou ako srdce artičoku.
Nežiaduce účinky
Nežiaduce účinky sa zaznamenali len mierne, zriedkavé a prechodné udalosti, ktoré zahŕňali:
Plynatosť, nadúvanie
Grganie
Nezvyčajnú, kovovú chuť
Podráždenie žalúdka
Hnačka
Opatrní pri konzumácii artičoky by mali byť ľudia s poruchou obličiek a pri upchatí žlčových ciest.
Vonkajšie použitie
Extrakt z artičokov pomáha zmierňovať príznaky a lieči ochorenia ako:
Vláknina z artičoky udržuje pokožku hydratovanú a vitamín C zvyšuje produkciu kolagénu pre mladistvý vzhľad pokožky.
Výťažok z artičokov môžete použiť priamo na pleť, ale aj ako prísadu do séra, alebo do zvlhčovaču určeného na pleť. Jeho účinok na pleť má aj po aplikácii perorálnom ako doplnok stravy.
Artičoky vyživujú aj vlasy, oživujú suché vlasy a dodávajú im lesk a pružný vzhľad.
Roztok z uvarených artičokových listov vmasírujte do pokožky hlavy a nechajte pôsobiť cez noc.
Tento roztok zlepší vzhľad vlasov a vylieči problémy s pokožkou hlavy ako sú lupiny, či suchá, šupinatá pokožka hlavy.
Na trhu sú dostupné rôzne prípravky s pridaním artičoku určené na liečbu ochorení, alebo ako výživový doplnok.
Zber a skladovanie
Pestovanie artičoky
V súčasnosti sa artičoky pestujú v krajinách pri stredozemnom mori. Hlavnými výrobcami produktov z artičok je Taliansko, Španielsko, Francúzsko.
Pôda na pestovanie musí byť dobrá, mierne kyslá s pH 6,1 – 6,5, s pravidelným zavlažovaním a ochranou pred zimou.
Pre svoj rast vyžadujú plné slnko a priemernú spotrebu vody s pravidelným zalievaným, ale nesmie sa prelievať.
Je odolná voči bylinožravej zvery vďaka tŕňom.
Rastie celoročne, kvitne najmä v strede leta.
Artičoky sa rozmnožujú zo semien, alebo delením, či koreňovými odrezkami.
Zo semien sa rozmnožujú priamym výsevom do pôdy na jeseň.
Jedlé kvety produkujú až druhý rok a počas nasledujúcich rokov.
Rastlinka žije len niekoľko rokov.
Pestovanie artičoky v domácom prostredí nie je vhodný pre každý druh artičokov, najmä v chladnejších oblastiach.
V domácom prostredí je najlepší výsev v marci do pareniska s neskorším presadením do kvetináčov.
Silné rastlinky sa v máji presádzajú von, alebo do skleníka, vo vzdialenosti aspoň 1 meter od seba.
Na zimu je nutné ju zrezať a prikryť, najlepšie čečinou. Rastlinu treba chrániť pred mrazom a pred vetrom.
Dužinaté lôžka aj spodná časť rastliny sa zberajú najčastejšie až v druhom roku.
Zber je vrcholný na jar, počas leta, s druhým vrcholným obdobím na jeseň.
Zber rastliny – rastlina sa zbiera odrezaním s ponechaním stonky 1 - 2 cm, zbierajú sa listy, koreň, dužinatá časť kvetného súboru. Trvácnosť artičokov so zanechaním čerstvosti sú dva týždne a dlhšie.
Ako chutia artičoky?
Artičoky majú jemnú orieškovú chuť, podobné chuti mandli alebo lieskovému orechu.
Sú mierne horké, preto ich nemajú v obľube niektorý ľudia. Majú chrumkavú chuť.
Ako pripraviť artičoky
Artičoky môžete variť, dusiť, grilovať, piecť, vyprážať alebo naplniť. Ale tiež pridávať do šalátov, alebo na pizzu.
Pri výbere artičokov v obchode sa zamerajte na nasledujúce rady:
Vyberajte artičoky, ktoré sú ťažké. Ľahké artičoky môžu byť vysušené, alebo málo mäsité
Pri stlačení artičoku by mali listy vŕzgať, čo svedčí o jeho čerstvosti
Listy sú len s malým oddelením a mali by byť uzavreté. Čím je artičok starší, tým viac sú listy otvorené
Návod ako pripraviť artičoku
Ak majú artičoky malé tŕne na koncoch listov odstrihnite jej konček, aby sa sním lepšie manipulovalo.
Vrchnú časť odrežte. Na odrezanie vám najlepšie poslúži zúbkovaný nôž.
Prebytočnú stonku odrežte. Stonky bývajú horkejšie, alebo prípadne ošúpte vonkajšiu vrstvu škrabkou na zeleninu.
Opláchnite ich pod tečúcou vodou. Snažte sa pootvoriť listy, aby sa voda dostala aj do vnútra.
Dusené artičoky
Pripravte si hrniec s vodou.
Do hrnca s vriacou vodou pridajte bobkový list, cesnak a plátok citróna, čím dodáte lepšiu chuť.
Do naparovacieho košíka nad vriacu vodu v hrnci položte artičoky a hrniec prikryte. Nechajte variť.
Dĺžka varenia je približne 25 - 35 minút, až kým sa vonkajšie listy dajú pekne stiahnuť.
Uvarené artičoky vyberte a môžete ich podávať s majonézou alebo rôznymi dresingmi.
Listy postupne odtrhnite a mäsitým koncom namáčajte do omáčky.
List svetlejším koncom vložte do úst tak, že ho otočíte smerom nadol a pretiahnite ho cez zuby, čím sa odstráni mäkká dužinatá časť lístka a zvyšok lístku odhoďte.
Po odstránení všetkých lístkov sa dostanete k vnútorným lístkom, ktoré môžete odstrániť všetky naraz. Z tejto časti listov jedzte len svetlé časti.
Tak sa dostanete až ku chlpatej časti, ktorá pokrýva srdce artičoky.
Nejedlú chlpatú časť odstráňte a vyhoďte. Pod ním sa nachádza srdce artičoku.
Môžete ho nakrájať na kúsky a pridať do omáčky, čím si vytvoríte artičokovú omáčku.
Grilovaný artičok
Grilovaním vynikne ich sladká chuť. Stačí ich potrieť olivovým olejom a grilovať po dobu 10 - 15 minút, pričom ich treba otáčať.
Pečene artičoky
Pri pečení predhrejte rúru na 200 °C. Prekrojte artičoky na polovicu, potrite ich olivovým olejom a dajte do rúry na 20 - 25 minút.
Varené artičoky
V hrnci priveďte vodu do varu, pridajte artičoky a varte 10 - 15 minút.
Čaj z artičoky
Čaj sa robí s čerstvých alebo sušených artičokových listov.
Čaj je bez obsahu kofeínu.
Čajový odvar si môžete pripraviť nasledovným spôsobom:
2 čajové lyžičky sušenej artičoky zalejte 250 ml vriacej vody
Nechajte vylúhovať 15 minút, následne čaj sceďte
Denne sa odporúča popíjať tri šálky
Extrakt z artičokov
Prírodný extrakt, ktorý je získaný z listov, stoniek, koreňov rastliny.
Veľké prínosy extraktu sú pre pokožku. Bojuje proti starnutiu, vyživuje pokožku, znižuje výskyt vrások, zlepšuje tón pleti a pružnosť pokožky.
Vitamín C chráni pokožku pred voľnými radikálmi a zvyšuje produkciu kolagénu.
Vyštudovala som Strednú zdravotnícku školu v Nitre, ktorá mi dala základ pre uplatnenie v zdravotníctve. Po škole som pracovala tri roky na chirurgickom oddelení a následne na oddelení Anestézie a Intenzívnej medicíny. Popri zamestnania som vyštudovala bakalárske štúdium na Fakulte zdravotníctva v Banskej Bystrici v odbore Ošetrovateľstvo a ukončila vzdelávanie v špecializačnom štúdiu v odbore Anestéziológia a intenzívna medicína. Už v období detstva som bola rozhodnutá stať sa zdravotníkom a pomáhať ľuďom s ich zdravotnými problémami. Neustále vzdelávanie a študovanie nových odborných tém ohľadom zdravotníctva, ktoré je neustále vo vývine, a získavanie skúseností z praxe, mi napomáha k písaniu odborných článkov pre portál Zdravotéka, ktorý je dostupný i pre nezdravotníkov. Moje záľuby sú mnohostranné, venujem sa taktiež zdravej výžive, celkovo zdravému životnému štýlu. Svoj voľný čas trávim vzdelávaním, kreatívnou tvorbou, ručnými prácami v spolupráci s dcérou, vďaka čomu, nudu nepoznáme
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí
mesačne.
Napíšte nám →
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.