- healthline.com - 9 Impressive Health Benefits of Cabbage. Jillian Kubala, MS, RD.
- medicalnewstoday.com - The health benefits of cabbage. Peter Morales-Brown.
- FORÊT, Rosalee de la. Alchymie bylin: přírodní lékárna ve vaší kuchyni. Přeložil Johana TKÁČOVÁ. Brno: CPress, 2018. ISBN 978-80-264-2152
- POKLUDA, Robert. Zelenina: pěstování, výživa a ochrana. Druhé, aktualizované vydání. Praha: Profi Press, 2022. ISBN 978-80-88306-20-7.
Kapusta: aké sú zdravotné benefity slovenskej superpotraviny?
Kapusta je na Slovensku obľúbenou a tradičnou zeleninou. Vďaka silnému obsahu živín patrí k základným "superpotravinám". Poznáte jej všetky zdravotné benefity a využitie v kuchyni?
Charakteristika
Kapusta sa odborne nazýva Kapusta obyčajná (Brassica oleracea). Patrí k hlúbovej zelenine do čeľade kapustovitých. Je tak príbuzná kalerábu, karfiolu a ružičkovému kelu.
Kapusta je hlavným zástupcom hlúbovej zeleniny. Je dvojročná rastlina variabilného tvaru. Je bežnou súčasťou slovenskej kuchyne a tradičných receptov.
Obsah, zdravotné benefity, kontraindikácie, využitie, pestovanie a mnoho zaujímavých informácií sa dočítate v článku.
Zloženie a odrody
Kapusta je zelenina so silným antioxidačným potenciálom.
Kapusta obsahuje vyššie množstvo vitamínu K a vitamínu C. Ďalej vitamín A, B i E. Z minerálov je zastúpený selén, mangán, vápnik, horčík i železo.
Kapusta obsahuje okrem základných látok vodu, vlákninu, rastlinné fytosteroly a karotenoidy (betakarotén), luteín a zeaxantín. Je bohatá na kyselinu listovú a soli kyseliny fosforečnej.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g surovej kapusty
Energia | 25 kcal |
Sacharidy | 5,8 g |
Vláknina | 2,5 g |
Tuky | 0,1 g |
Bielkoviny | 1,28 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g surovej kapusty
Vitamín A | 98 IU | Draslík | 170 mg |
Vitamín B1 | 0,061 mg | Horčík | 12 mg |
Vitamín B2 | 0,04 mg | Vápnik | 40 mg |
Vitamín B3 | 0,234 mg | Sodík | 18 mg |
Vitamín B5 | 0,212 mg | Železo | 0,47 mg |
Vitamín B6 | 0,124 mg | Zinok | 0,18 mg |
Vitamín B9 | 43 mcg | Fosfor | 26 mg |
Vitamín C | 36,6 mg | Meď | 0,019 mg |
Vitamín E | 0,15 mg | Mangán | 0,16 mg |
Vitamín K | 76 mcg | Selén | 0,3 mcg |
Fluór | 1 mcg |
Druhy a odrody Kapusty:
- Kapusta hlávková – je bežný typ kapusty, ktorý sa pestuje v bielej i červenej variante a v mnohých odrodách – okrúhlych aj špicatých.
- Kapusta čínska – odrodu je poznať podľa toho, že netvorí hlávky ale z tuhých listov vzniká voľne usporiadaná ružica.
- Kapusta pekinská – svoj názov získala podľa miesta pôvodu, pričom sa dodnes pestuje v okolí Pekingu. Má podlhovastú vysokú hlávku tvorenú listami oválneho tvaru.
Kapusta je vďaka obsahu výživných látok a nízkej kalorickej hodnote vhodná i pri redukcii telesnej hmotnosti.
Kyslá kapusta je najzdravšia
Najzdravšia zo všetkých variant kapusty je kyslá, a teda kvasená kapusta. Kyslá kapusta je superpotravina.
Okrem spomínaných vitamínov kyslá kapusta obsahuje aj baktériu kyseliny mliečnej. Podporuje zdravé trávenie, nakoľko spomaľuje rast nežiaducich baktérií v čreve a naopak podporuje rast dobrých baktérií.
Baktérie kyseliny mliečnej zbavujú telo škodlivých látok, znižujú hladinu cholesterolu a krvný tlak.
Vďaka vysokému obsahu antioxidantov a fytonutrientov chráni pred viacerými druhmi rakoviny. Pri fermentácii sa v kapuste tvorí aj vitamín B12, ktorý sa vyskytuje najmä v živočíšnych produktoch.
Pozor, kapustu je potrebné konzumovať s mierou. Veľké množstvo môže spôsobiť tráviace ťažkosti či nafukovanie.
Pozor taktiež na slané kapustové nálevy s vysokým obsahom soli.
Vnútorné použitie
Podpora imunity a celkového zdravia
Vďaka silnému obsahu vitamínu C je kapusta spájaná s podporou imunitného systému a obranyschopnosťou. Kapusta, ako vitamínovo-minerálová bomba, priaznivo vplýva na celkové zdravie organizmu a mnohé vnútorné sústavy.
Pre zachovanie zdraviu prospešných bio-aktívnych zložiek je ideálnou voľbou surová a kyslá kapusta.
Protirakovinový potenciál
Kapusta disponuje antioxidačnými látkami, ktoré majú ochranné účinky, protizápalové a protirakovinové pôsobenie na rôzne typy rakoviny.
Opäť je vhodná kyslá surová kapusta alebo červená kapusta obsahujúca antokyán, antioxidant s protirakovinovým prírodným účinkom.
Podpora zdravia mozgovej činnosti
Kapusta obsahuje silné množstvo a rôzne druhy vitamínu B (B-komplex). Ten priaznivo vplýva na nervový systém. Jeden z týchto vitamínov sa nazýva inositol a je významný pre tvorbu bunkových membrán.
Kapusta je tak prírodnou prevenciou neurodegeneratívnych ochorení (Alzheimer). Podporuje správnu činnosť mozgu, stimuluje nervstvo, zlepšuje kognitívne funkcie a psychiku.
Podpora zdravia srdcovocievnej sústavy
So zdravím srdca vám pomôže najmä červená kapusta, ktorá obsahuje spomínaný pigment antokyán. Práve antokyány sú silné flavonoidy - antioxidanty, ktoré znižujú riziko vzniku srdcovocievnych ochorení.
V kapuste sa nachádza vitamín K, ktorý napomáha správnej zrážanlivosti krvi. Selén zase pomáha pri znižovaní krvného tlaku.
Podpora tráviacej sústavy
Konzumácia kapusty v rozumnej miere napomáha tráveniu a udržiava črevnú rovnováhu mikroflóry. Vhodná je kyslá kapusta plná laktobacilov a iných prospešných črevných baktérií.
Vysoké množstvo vlákniny pomáha zmierňovať zápchu, podporuje tráviace procesy a napomáha tak liečbe hemoroidov. Podporuje čistenie a prírodnú detoxikáciu tráviaceho systému od odpadových a škodlivých látok.
Podpora spomalenia starnutia
Kapusta obsahuje antioxidant betakarotén - provitamín A, ktorý hrá dôležitú úlohu pri ochrane pokožky a slizníc pred slnečným žiarením.
Ďalej vitamín E, ktorý chráni bunky pred oxidačným stresom, pôsobí priaznivo na pokožku a pomáha spomaľovať proces starnutia.
Vonkajšie použitie
Podpora stavu pleti a pokožky
Kapusta je kvôli obsahu vitamínov spájaná i so zdravým pokožky a pleti. Pomáha proti kožným problémom, mastnej pleti, akné či ekzémom.
Šťavu z kapusty je tak možné použiť aj ako domáci kozmetický prípravok. Pri kožných problémoch je však vždy vhodná konzultácia s odborníkom.
Zber a skladovanie
Kapusta má rada dostatok vlahy. Záhon je potrebné pravidelne zalievať počas celého jej vegetačného obdobia. Najviac závlahy treba zelenine zabezpečiť na začiatku tvorby hlávok.
Májovú kapustu môžeme zberať na jeseň od septembra do novembra.
Dva až tri týždne pred zberom však ukončite závlahu, nakoľko hlávky kapusty by sa pod vplyvom nadbytku vody zle skladovali.
Kapusta sa zberá čo najneskôr za suchého a chladného počasia. Hlávky musia byť dobre vyzreté, suhšie a pevné.
Až po dostatočnom odparení a uschnutí môžeme hlávky kapusty uskladniť a položiť na seba.
Na skladovanie sú vhodná tmavá chladná miestnosť, ako je napríklad pivnica.
Súhrn zdravotných účinkov
- podpora celkového zdravia
- podpora imunity a obranyschopnosti
- antioxidačné pôsobenie
- podpora mentálneho zdravia
- podpora tráviacich pochodov
- prevencia zápchy
- detoxikácia organizmu
- podpora črevného mikrobiómu
- protirakovinový potenciál
- podpora kardiovaskulárneho systému
- podpora mozgovej činnosti
- podpora zdravia kostí
- podpora stavu pleti a pokožky
Nežiadúce účinky a kontraindikácie
Napriek priaznivým účinkom kapusty na ľudské zdravie, nie je konzumácia tejto zeleniny vhodná pre každého.
Zvýšenej konzumácii by sme sa mali vyhnúť jedinci s ochorením žalúdka (gastritída), žlčníka, pankreasu, pri črevných zápaloch či histamínovej intolerancii.
Kyslej kapuste by sa mali vyhýbať ľudia, ktorí majú citlivý tráviaci systém, nakoľko môže byť kapusta ťažšie stráviteľná.
Kapusta môže spôsobiť nadúvanie a nafukovanie. Tento nežiadúci účinok však zmierni tepelná úprava potraviny.
Je vhodné kúpiť si kyslú kapustu v pôvodnom náleve, no väčšina výrobkov je v slanom náleve. Pozor tak na množstvo soli (sodíka) a konzervantov.
Vysoké dávky kapusty nie sú vhodné pri ochorení štítnej žľazy, nakoľko kapusta obsahuje strumigénne látky.
Kapusta v tehotenstve
Kapusta v rozumnej miere je prospešná zelenina aj počas gravidity. Vďaka silnému obsahu vitamínu C je pomocníkom pri podpore imunitného systému.
Obsahuje aj kyselinu listovú, ktorá je v skorom štádiu tehotenstva potrebná pre správny vývoj plodu.
Je potrebné si však spomenúť, že kapustu nie je vhodné konzumovať vo veľkom množstve, nakoľko môže spôsobiť tráviace ťažkosti a nadúvanie/nafukovanie.
Využitie kapusty v kuchyni
Jej konzumácia je možná v surovom, varenom, dusenom, pečenom, kvasenom i konzervovanom stave.
Pekinská a čínska kapusta je vhodná do rôznych druhov miešaných zeleninových šalátov. Známy je šalát coleslaw.
Polievkam dominuje kyslá kapusta. Kapustová polievka, a teda kapustnica, je klasická obľúbená polievka na Slovensku.
Kapusta je vhodná ako príloha, a to najmä dusená. V tejto podobe má lepšiu stráviteľnosť a ide výborne kombinovať s pečeným mäsom, knedľami, lokšami či zemiakmi.
Vo zozname receptov nemôže chýbať segedínsky guláš. Ďalej zapekaná kapusta, pečené kapustové hlávky či kapustové fliačky.
Kapusta je zdravá, pomerne lacná a inšpiruje k množstvu zaujímavých receptov.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →