- healthline.com - 7 Powerful Health Benefits of Rutabagas. Katey Davidson, MScFN, RD, CPT
- medicalnewstoday.com - Health benefits of rutabagas (swede). Medical News Today. Sade Meeks, MS, RD
- POKLUDA, Robert. Zelenina: pěstování, výživa a ochrana. Druhé, aktualizované vydání. Praha: Profi Press, 2022. ISBN 978-80-88306-20-7
- verywellfit.com - Rutabaga Nutrition Facts and Health Benefits
- BASTIAN, Hans-Werner. Užitková zahrada: zelenina, byliny a ovoce z vlastní sklizně. Přeložil Marcela DOHNALOVÁ. Praha: Euromedia Group, 2021. Esence. ISBN 978-80-242-7493-5
Kvaka: nenápadná zelenina plná živín. Aké má účinky na zdravie?
Kapusta repková kvaková je nenápadná, no výživná zelenina. Je vypestovaná z repky. Vďaka vysokému obsahu živín priaznivo vplýva na celkové zdravie organizmu. Poznáte všetky zdravotné benefity kvaky?
Charakteristika
Obsah živín, zdravotné benefity, pestovanie a mnoho iných zaujímavých informácií sa dočítate v článku.
Čo je to kvaka?
Kvaka je koreňová zelenina patriaca do čeľade kapustovitých. Zvyklo sa jej ľudovo hovoriť tiež turín, alebo runkla. Botanický názov kvaky je Brassica napus subspecies rapifera.
Vznikla pravdepodobne krížením repy a kalerábu. Zrelá kvaka môže dosiahnuť hmotnosť až 1,5 kilogramu.
Z plodiny sa konzumuje hlavne koreň, ktorý má tvar gule. Červená repa je na povrchu i vo vnútri vždy zafarbená do fialova, pričom kvaka má niekoľko odrôd rôznych bledých farieb.
Prvé zmienky o pestovaní kvaky pochádzajú zo stredoveku, no predpokladá sa, že je pestovaná omnoho dlhšie. Bola veľmi obľúbená u Rimanov a Grékov.
Kvaka sa rozšírila zo škandinávskej oblasti a vďaka jej nenáročným podmienkam pestovania sa dnes pestuje celosvetovo v miernom klimatickom pásme.
Jedným z hlavných pestovateľov je Nemecko. V neskoršom období bola nahradená prevažne zemiakmi a ryžou.
Kvaka je síce menej známa zelenina, no obsahuje veľké množstvo výživných látok. Vzhľadom na nízky obsah kalórií a silný zdroj živín, je vhodnou potravinou pri regulácii hmotnosti.
Obsah živín a hodnoty
Kvaka obsahuje množstvo výživných látok, antioxidantov, vitamínov, minerálov a omega-3 a 6 mastných kyselín. Taktiež silice a éterické oleje.
Má pomerne veľké množstvo vlákniny. Z vitamínov je zastúpený najmä vitamín C a B. Ďalej vitamín skupiny A i K. Z minerálov najmä draslík, fosfor, vápnik a horčík. Ďalej kremík, železo, sodík, selén, mangán, horčík, meď či zinok.
Kvaka obsahuje iba 37 kcal (kalórií) na 100 g potraviny. Je tak vhodným variantom pri redukcii telesnej hmotnosti.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g surovej kvaky
Energia | 37 kcal |
Sacharidy | 8,62 g |
Vláknina | 2,3 g |
Tuky | 0,16 g |
Bielkoviny | 1,08 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g surovej kvaky
Vitamín A | 2 IU | Draslík | 305 mg |
Vitamín B1 | 0,09 mg | Horčík | 20 mg |
Vitamín B2 | 0,04 mg | Vápnik | 43 mg |
Vitamín B3 | 0,7 mg | Sodík | 12 mg |
Vitamín B5 | 0,16 mg | Železo | 0,44 mg |
Vitamín B6 | 0,1 mg | Zinok | 0,24 mg |
Vitamín B9 | 21 mcg | Fosfor | 53 mg |
Vitamín C | 25 mg | Meď | 0,032 mg |
Vitamín K | 0,3 mcg | Mangán | 0,131 mg |
Selén | 0,7 mcg |
Zdravotné benefity kvaky
Táto pomerne neznáma zelenina je lacná, jednoducho pripraviteľná a súčasne aj mimoriadne výživná.
Vnútorné použitie
Podpora imunity a obranyschopnosti
Kvaka obsahuje pomerne veľké množstvo vitamínu C, ktorý je dôležitý pre podporu imunitného systému a obranyschopnosti. Kvaka je významná zelenina v poskytovaní vitamínu C, a to až 48 mg vitamínu C na 100 g porcie zeleniny.
Kvaka obsahuje množstvo vitamínu B, ktorý sa podieľa na správnej produkcii hormónov. Podporuje celkové zdravie nervovej i pohybovej sústavy.
Obsahuje silice, ktorých štiepením vznikajú látky s výrazným antibakteriálnym účinkom.
Prítomnosť horčíka, selénu, zinku a vitamínu B má úlohu pri upokojovaní od stresu i napätia, a napomáha psychickej rovnováhe.
Podpora zdravia srdcovo-cievnej sústavy
Konzumácia kvaky podporuje správny krvný tok, reguluje hladinu zlého LDL cholesterolua pomáha regulovať krvný tlak. Silný obsah draslíka v kvake napomáha správnej kontrakcii a uvoľnení ciev. Množstvo vitamínu B a kyseliny listovej podporuje tvorbu červených krviniek.
Protirakovinový potenciál
Vďaka veľkému množstvu antioxidačných látok pôsobí kvaka ako pomocník v prírodnej prevencii proti rakovine. Glukozinoláty, zlúčeniny obsahujúce síru, spomaľujú rast rakoviny. Viaceré výskumy preukazujú, že práve tieto látky v zelenine sú dôležité pri protirakovinovom pôsobení.
Napomáhajú smrti rakovinových buniek (apoptóze). Ak by však mala kvaka nejaký protirakovinový účinok, je vhodná jej konzumácia v tepelne neupravenom, a teda surovom stave.
Podpora regulácie hmotnosti a hladiny glykémie
Kvaka je vhodná potravina pri cukrovke(diabetes mellitus) i pri chudnutí (redukcii hmotnosti).
Je výbornou alternatívnou príloh pri redukcii hmotnosti. Je vhodná aj pre diabetikov nakoľko obsahuje menej sacharidov a nespôsobí silné kolísanie hladiny glykémie.
Kvaka je zdravá zelenina s malým množstvom kalórií a súčasne veľkým množstvom živín.
Podpora trávenia a gastrointestinálnej sústavy
Rovnako ako aj iná kapustová zelenina, kvaka má taktiež vysoký obsah zdravej vlákniny.
Jej konzumácia celkovo zlepšuje trávenie a črevný trakt. Priaznivo vplýva na trávenie a prispieva k pocitu sýtosti.
Vláknina zlepšuje stav gastrointestinálnej sústavy, podporuje tráviace procesy, pomáha udržiavať zdravie črevnej mikroflóry a podporuje vylučovanie. Účinkuje i proti zápche a nadúvaniu.
Podpora zdravia kostí a kĺbov
Kvaka je zdrojom dôležitých minerálov, ako je zinok, vápnik, horčík, mangán a fosfor. Obsiahnuté minerály hrajú dôležitú úlohu pri tvorbe a udržiavaní zdravého kostného tkaniva.
Je tak ideálnou zeleninou pre jedincov, ktorí trpia bolesťami kĺbov, alebo sú náchylní na artritídu, či osteoporózu. Kvaka taktiež priaznivo vplýva na hladinu kyseliny močovej v krvi, preto sa ju do jedálnička odporúča zaradiť pri ochorení - dna.
Obsiahnuté minerály i vitamín A majú taktiež priaznivý vplyv aj na kvalitu zubov a podporu zubnej skloviny.
Podpora zdravia očí a zraku
Táto koreňová zelenina obsahuje veľké množstvo vitamínu A. Jeho zvýšené množstvo má úlohu pri tvorbe foto-senzitívneho pigmentu, ktorý sa stará o lepšiu funkciu zraku.
Kvaka tak priaznivo vplýva na prevenciu zdravia očí, zraku a vzniku rôznych očných ochorení.
Súhrn účinkov kvaky:
- Podpora celkového zdravia organizmu.
- Podpora imunity a obranyschopnosti.
- Protirakovinový potenciál.
- Regulácia krvného tlaku.
- Regulácia hladiny LDL cholesterolu.
- Podpora zdravia srdcovo-cievnej sústavy.
- Regulácia hladiny cukru v krvi.
- Stimulácia tráviacich procesov.
- Podpora zdravia tráviacej sústavy.
- Podpora zdravia kostí, kĺbov a zubov.
- Podpora zdravia nervovej sústavy.
- Podpora psychickej rovnováhy.
- Podpora zdravia očí a zraku.
- Podpora metabolizmu a regulácie hmotnosti.
Zber a skladovanie
Kvaka je pomerne nenáročná zelenina na pestovanie. Semená kvaky je vhodné zasadiť v mesiaci apríl alebo máj. Vysievame ju do riadkov, ktoré sú od seba vzdialené približne 30 cm.
Je pomerne nenáročná na pôdu.
Vegetačné obdobie tejto zeleniny je približne 20 týždňov. Kvaka si však vyžaduje dostatok priestoru, slnečného žiarenia i pravidelnej vlahy.
Nemá rada nadbytočnú vlahu.
Na zber bude zelenina pripravená na jeseň. Úrodu tak zbierame v najmä období, kedy buľvy dostatočne vyrastú. Pozor však na príchod silnejších mrazov.
Vytrhané buľvy kvaky zbavíme listov, očistíme od zeminy a uskladníme v pivnici. Na skladovanie je vhodné chladné a temné miesto. Skladujú sa zdravé a nepoškodené buľvy pri teplote 1 – 2 °C a pri 85 – 90 % vlhkosti vzduchu.
Kvaka a nežiadúce účinky
Kvaka nemá žiadne absolútne kontraindikácie a v bežnom množstve je znášaná dobre.
Kvaka, a teda potraviny obsahujúce určité typy polysacharidov, môžu pri väčšom skonzumovanom množstve spôsobiť nadúvanie aplynatosť.
Pri konzumácii kvaky by mali byť ostražití jedinci trpiaci na zápalové gastrointestinálne ochorenia, ako je pankreatitída, zápal žlčníka, žalúdka či žalúdočné vredy.
Aj keď kvaka podporuje zdravie tráviacej sústavy, niektoré zložky by mohli pri silnom zápale naopak podráždiť vnútorné sliznice.
Využitie kvaky v kuchyni
Kvaku možno konzumovať surovú, varenú, pečenú aj dusenú. Veľkou výhodou kvaky je tak možnosť rôzneho spracovania i využitia.
Sladkastá chuť kvaky môže pripomínať kaleráb, no je mierne korenistá.
Je vhodná do polievok, šalátov či ako náhrada, alebo súčasť zemiakovej prílohy. Kvaka je vhodná do rôznych zapekaných alebo pečených zeleninových pokrmov.
Umytá ošúpaná kvaka sa nakrája na ľubovoľný tvar, ochutí sa soľou a korením podľa chuti. Pečie sa na plechu s olivovým olejom. Pečená kvaka je vhodná ako zdravá príloha k rybám, či masu.
Pri polievke kvaku pokrájame na menšie kocky, podobne ako aj iné druhy zeleniny (mrkva, zeler). Vhodné je pridať nakrájaný zemiak, dochutiť a prípadne varenú zmes rozmixovať.
Dôležité informácie a zaujímavosti
Kvaka je nenápadná, no výživná koreňová zelenina. Vzhľadom pripomína kaleráb a repu.
Priaznivo vplýva na celkové zdravie organizmu, imunitu, trávenie či zdravie kostí.
Je využiteľná do polievok, šalátov či ako príloha k jedlu. Má nízky obsah kalórií a je vďačným zdrojom živín.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →