Cholecystída, nazvaná aj zápal žlčníka, je zápalové ochorenie, ktoré môže byť vyvolané infekciou bakteriálneho typu alebo aj na podklade napríklad zápalu žlčníkových ciest či žlčníkových kameňov. Ochorenie sa vyskytuje najprv a najčastejšie v akútnej forme, pričom ak sa lieči nedôsledne, môže prerásť až do chronického typu. Ochorenie vzniká pomerne náhle a bolestivo, pričom si vyžaduje veľmi dôslednú liečbu, v ťažkých prípadoch aj formou operácie a hospitalizácie v nemocnici.
Príznaky Cholecystitídy
Charakteristika
Cholecystída je charakteristická najmä rýchlym nástupom a môže byť sprevádzaná tiež napríklad zápalom žlčníkových ciest, výskytom žlčových kameňov alebo nejakými infekciami v tele. Práve tieto pridružené problémy sú častokrát vyvolávateľom ochorenia. Tento zápal spôsobuje jednak poškodenie vnútornej sliznice steny žlčníka, ale napríklad môže spôsobiť aj iné zápaly v brušnej dutiny a to vtedy, ak je stena žlčníka zápalom a infekciou natoľko oslabená, že perforuje, čiže praskne.
V tomto prípade dochádza k prevaleniu do okolia. Žlč v žlčníku obvykle v dôsledku choroby je s prímesou hlienu alebo inak zakalená a môže tiež obsahovať choroboplodné organizmy, ktoré sa cez žlč šíria ďalej do tráviacej sústavy a organizmu. Človek s týmto zápalom môže následne trpieť aj inými ochoreniami v tráviacej sústave a podľa toho sa aj choroba prejavuje. Navyše týmto zápalom dochádza k narušeniu aj celkového trávenia a zároveň produkcii žlče, ktorá je nevyhnutná pre iné dôležité orgány.
Príčiny
Príčiny vzniku môže byť pri tomto druhu zápalu rôzne. Veľmi rizikové sú žlčové kamene, ktoré môžu zápal naštartovať. Podobne aj zápal žlčových ciest sa môže preniesť do žlčníka a tu spôsobiť jeho akútnu formu. Vo väčšine prípadov je však za cholecystitídou infekcia spôsobená napríklad baktériami E.coli, Salmonella alebo inými, ktoré sa do žlčníka dostanú cez krvné riečište. Za chronickou formou ochorenia je zväčša nepreliečená akútna forma, ktorá sa pravidelne opakuje.
Príznaky
Ochorenie vzniká náhle akútnou bolesťou v pravom nadbrušku, čiže pod pravým rebrovým oblúkom. Táto bolesť niekedy vystreľuje aj do okolia, najmä pod pravú lopatku a na chrbticu. Najskôr je bolesť nárazová a kolikoidná, neskôr už trvalá. Väčšinou sa k bolesti pridruží aj mierne zvýšená teplota, pričom horúčka už môže byť prejavom prevalenia infekcie aj do iných orgánov alebo okolia žlčníka v rámci brušnej dutiny. Veľakrát majú ľudia so zápalom žlčníka aj tráviace problémy.
Ide najmä o zvracanie, nevoľnosti, rýchle chudnutie, niekedy hrozí aj triaška či zimnica a to v dôsledku horúčky. Choroba sa prejavuje aj veľmi plytkým dýchaním a zrýchlením srdcovej frekvencie. Typická je nervozita a celkový nekľud pacienta, ktorý má fyziologické príčiny najmä v bolesti. Pre chorobu je typické, že sa človek snaží zaujať takú polohu, kedy bude cítiť bolesť najmenej, čiže kedy sa uvoľní brušná stena, avšak bolesť má trvalý a stály charakter, čo je typický symptóm.
Diagnostika
- Vyšetrenie prebieha jednak formou anamnézy, taktiež palpačným vyšetrením bolestivosti, zväčšenia žlčníka, skúmaním srdcovej činnosti a zmeraním teploty a celkovým pozorovaním príznakov
- Niekedy je možné použiť aj zobrazovanie vyšetrenia na zistenie žlčníkových kameňov, napríklad RTG, prípadne cez USG zistiť zmeny na žlčníkovej stene
- Krvným odberom a laboratórnym vyšetrením zas možno preukázať imunitnú reakciu v organizme na prítomnú infekciu v žlčníku
Laparoskopicá operácia akútneho zápalu
Laparoskopicá operácia akútneho zápalu
Priebeh
Zápal žlčníka sa prejaví najprv nástupom akútnej bolesti v oblasti pod pravým rebrovým oblúkom, pričom na začiatku je bolesť kolikoidná, neskôr kolísavá v určitých vlnách a nakoniec sa z nej stane trvalá bolesť, ktorá sa napríklad zhoršuje pohybom, otrasmi alebo pri hlbokom nádychu. Neskôr sa pridá zvýšená teplota, v prípade komplikácii ochorenia až horúčka. Pridružiť sa môžu aj niektoré problémy tráviaceho typu, napríklad nevoľnosť, zvracanie alebo celkové nechutenstvo.
Aké lieky na zápal?
V prípade akútneho zápalu spadá akútna cholecystitída do skupiny náhlych brušných príhod a to buď ako primárny zápal alebo ako zápal v dôsledku rýchleho vzplanutia dlhodobých problémov so žlčníkom. Podľa toho, aká je príčina zápalu, sa podávajú buď len lieky na symptomatickú formu liečby, čiže tlmenie bolesti a spazmolytiká, prípadne aj lieky na boj s infekciou - ak ide o bakteriálnu infekciu, tak antibiotiká, čo je aj najčastejší prípad.
Ak sa jedná o chronickú cholecystitídu, v tomto prípade je nevyhnutná už len invazívna a operačná liečba - a to aj preto, že takmer vždy je chronická choroba spojená s výskytom žlčníkových kameňov, ktoré je nutné odstrániť. Lieky sa v tomto prípade podávajú len na tlmenie bolesti, pričom ich cieľom je uľahčiť pacientovi čakanie na operačný zákrok. V extrémnych prípadoch môže byť nutné aj podávanie infúzií s obsahom iontových roztokov.
Okrem liekov, ktoré predpíše na chorobu lekár, je možné dostať v lekárni aj rôzne voľno predajné tabletky, doplnky stravy a výživy, prípadne špeciálne kvapky alebo čaje. Najčastejšie ide napríklad o:
- tabletky uvoľňujúce kŕče v oblasti žlčníka
- výživové doplnky s obsahom extraktov a výťažkov účinných bylín a rastlín
- čaje - repíkový, zmes bylín, čaj z pestrecu, zemežlče alebo pyšteku obyčajného
- minerálne vody
Diéta bude nevyhnutná
Súčasťou liečby a riešenia problémov so zápalom žlčníka musia byť aj diétne opatrenia. Ak ide o jemnejšiu formu zápalu, tak obmedzenie tuku, klasického oleja a masla by malo pomôcť. V prípade vážnejšej formy choroby sa bohužiaľ musí pristúpiť k oveľa hlbším a širším opatreniam ohľadom obmedzenia stravovania a je pomerne veľké množstvo potravín, ktoré človek s cholecystitídou nesmie vôbec konzumovať, prípadne len v minimálnom množstve.
Vylúčiť bude treba:
- slaninu
- tučné mäso
- emulgované tuky
- tučné ryby
- nakladané mäso
- mäso v konzerve
- tučné a aromatické syry
- kysnuté cesto
- korenie
- pikantné
- kakao
- kávu
- alkohol
- polievky so smotanou alebo zápražkou
Obmedziť treba napríklad:
- nízkotučné mliečne výrobky
- ostatné typy mäsa
- olivový olej
- zeleninu, ktorá spôsobuje nafukovanie, napríklad kel, kapusta, kyslé uhorky, cibuľa
Povolené sú:
- zelenina
- kefír
- acidofilné mlieko
- odtučnený jogurt alebo tvaroh
- ovocie
- niektoré bylinky a bylinkové čaje
Dôležité je okrem toho, čo jesť, aj spôsob stravovania. Žlčník treba celkovo šetriť, čo znamená, že ak doteraz jedol človek so zápalom žlčníka veľké porcie jedla, musí prejsť na zdravší typ stravovania a konzumovať radšej jedlo častejšie, no v menších množstvách. Takéto režimové opatrenie je ale prospešné pre celý organizmus a nie je to teda typické diétne opatrenie. Čo sa týka ovocia, toto povolené je, ale ideálne je konzumovať ho bez šupiek a bez semien či jadierok, ktoré tiež môžu zaťažiť žlčník.