Uhorky sa považujú za jednu z najzdravších potravín, ktoré sa pestujú najmä v letnom období. Obsahujú veľké množstvo vody, výživných látok, prospešných pre organizmus a sú skoro úplne bez kalórií.
Charakteristika
Uhorka má latinský názov Cucumis.
Je to plazivá rastlina patriaca do čeľade tekvicových, tak ako tekvice, či melóny, čím technicky ide o ovocie, ale väčšina ľudí ich aj tak považuje za zeleninu.
Prečo sa uhorka považuje za ovocie?
V skutočnosti sa za ovocie považuje plodina pochádzajúca z rastliny, ktorá má semená i plody
Pochádza z Indie a pestuje sa pre svoje plody.
Uhorky sú najstaršou plodinou využívanou na rôzne medicínske účely. Podporujú hydratáciu, koži dodávajú pružnosť, hoja a potláčajú zápal na koži, pomáhajú po spálení slnkom a obsahujú vlákninu, čím i zasýtia.
Uhorka je letnička s drsnou stonkou. Listy má chlpaté s tromi, až piatimi špicatými lalokmi. Stonka má rozvetvené úponky. Kvitne žltými kvetmi s piatimi lupienkami, ktoré sú jednopohlavné.
Ak je rastlina vystavená nerovnomernému zavlažovaniu, môžu plody uhorky zhorknúť.
Pestujú sa pre svoju jemnú a osviežujúcu chuť. Veľnmi obľúbené sú hlavne pri príprave šalátov a smoothie, ktorým dodáva osviežujúcu chuť.
Ak vám uhorka po zjedení zaťažuje žalúdok, skúste ju ošúpať
Pestovať sa môže vonku v pôde, na mriežkach, v skleníku, ale i v črepníkoch.
Existuje viac odrôd uhoriek, určených podľa toho, do akého prostredia je pestovanie určené.
Príkladom sú vonkajšie odrody uhoriek, ktoré sú odkázané na opeľovanie hmyzom.
Skleníkové uhorky, sa nepestujú mimo skleníka, teda vonku v záhrade. Skleníkové odrody nazývané partenokarpické odrody, na svoj rast nepotrebujú opeľovanie hmyzom.
Existujú aj univerzálne odrody, ktoré sa dajú pestovať aj v skleníku, aj vonku.
Kalorická hodnota uhoriek je nízka.
Obsahuje zložky, ktoré znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a niektorých druhov rakoviny.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g čerstvej uhorky
Energia
15 kcal
Sacharidy
3,63 g
Vláknina
0,5 g
Tuky
0,11 g
Bielkoviny
0,65 g
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g čerstvej uhorky
Vitamín A
5 mcg
Draslík
147 mg
Vitamín B1
0,027 mg
Horčík
13 mg
Vitamín B2
0,033 mg
Vápnik
16 mg
Vitamín B3
0,98 mg
Železo
0,28 mg
Vitamín B6
0,04 mg
Zinok
0,2 mg
Vitamín B9
7 mcg
Fosfor
24 mg
Vitamín C
2,8 mg
Meď
0,04 mg
Vitamín E
0,03 mg
Sodík
2 mg
Vitamín K
16,4 mcg
Selén
0,3 mcg
Zdravotné prínosy
Voda v uhorkách vás udrží hydratovaných.
Obsahuje vlákninu, ktorá podporuje zdravie čriev a pomáha pri zápche.
Vitamín K v uhorke pomáha udržiavať vaše kosti zdravé a pomáha pri zrážaní krvi.
Vitamín A má pozitívny vplyv na zrak, imunitný systém i na reprodukciu.
Pomáha vnútorným orgánom, aby správne fungovali.
Lignany obsiahnuté v uhorke znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, predchádzajú osteoporóze a niektorým typom rakoviny.
Vedeli ste, že bradavičnaté uhorky sú zdravšie?
Podľa najnovších výskumov sa zistilo, že bradavičnaté uhorky (s pichľavými hrbolčekmi), ktoré sa nachádzajú na ich šupke sú zdravšie ako iné, hladké odrody.
Práve v pichľavých hrbolčekoch sa nachádza veľa kremíku. Preto sa neodporúča ich ošúpanie pred konzumáciou.
Ako očistiť uhorku pred konzumáciou?
Najlepšie umytie uhorky pred konzumáciou a zbavenie sa všetkých hnojív, pesticídov, a herbicídov je ich následne namočenie do slanej vody na krátku dobu.
Stačí 20 g kuchynskej soli nasypať do 1 litra vody a do tohto roztoku namočiť uhorky na pár minút.
Rozdelenie uhoriek podľa typu
Rozdelenie podľa typu určenia.
Rozdeľujeme:
šalátové uhorky,
hadovky,
nakladačky určené na zaváranie.
Rozdeľujú sa aj podľa druhu pestovania
vonku, v záhrade - potrebujú opelenie hmyzom,
v skleníku - nepotrebujú opelenie hmyzom,
univerzálne.
Horké a nehorké odrody uhoriek
Veľa odrôd v dnešnej dobe je nehorkých pomocou šľachtenia.
Niektoré poľné šalátovky, či staršie odrody nakladačiek majú sklon horknúť, čo ovplyvňuje suché a horúce počasie.
Horké uhorky stačí nastrúhať a ponoriť do slanej vody. Po odstáti ich vyžmýkajte.
Hrubo a jemne bradavičnaté nakladačky
Nakladačky sa delia aj podľa typu bradavičnatých výrastkov.
Typom s jemnou bradavičnatosťou sa darí v teplých polohách.
Typy s hrubou bradavičnatosťou sa dobre pestujú aj v okrajových a horších oblastiach.
Na zapamätanie: Hrubá bradavičnatosť uhoriek je hrubá ochrana pred prostredím.
Odolnosť proti chorobám
Ak sa rozhodnete pre pestovanie uhoriek v oblasti so zvýšeným rizikom chorôb, vyberajte odolné odrody voči chorobám. Hybrid F1 je odolná voči múčnatke, žltej mozaike.
Odrody uhoriek
Pri nákupe semien uhoriek sa môžete stretnúť so značením H, čo znamená hybrid alebo F1 - prvá generácia hybridného kríženca.
Rastlina uhorky je veľmi náchylná na ochorenia.
Poľná šalátová uhorka – Jogger F1 - patrí ku skorej hybridnej odrode. Tmavozelená uhorka dorastá do dĺžky približne 22 cm, je riedko bradavičnatá a môže sa pestovať v parenisku, v záhone aj vonku.
Univerzálna nakladačka – Bohdana F1 - je jemne bradavičnatá, patriaca do teplých oblastí. Má dobrú odolnosť proti ochoreniam ako uhorková pleseň, vírusová mozaika a tiež voči bakterióze. Je to nehorká odroda.
Univerzálna nakladačka – Amélia F1 - je partenokarpický, skorý hybrid s jemnou bradavičnosťou a nahorkou chuťou. Toleruje ochorenia ako vírusová mozaika a pleseň uhorková.
Univerzálna nakladačka – Regina F1 - je hrubo bradavičnatá, s hrubými bielymi ostňami. Toleranciu má k plesni uhorkovej a odolný je voči vírusu mozaiky a černi uhorkovej.
Univerzálna nakladačka – Alhambra F1 - odroda hrubo bradavičnatá, skorá, so stredným vzrastom. Plody sú tmavozelené valcovitého tvaru. Majú nehorkú chuť. Vyznačuje sa vysokou odolnosťou voči plesni uhorkovej.
Skleníková hadovka – Santos F1 - je partenokarpická dlhá hadovka. Šupku má hladkú a jemnú. Patrí k hybridom vhodným na jarné a jesenné pestovanie. Dosahujú dĺžku 30 – 35 cm.
Skleníková uhorka – Pony F1 -je partenokarpický hybrid s jemnou a hladkou šupkou. Plody sú tmavozelené s dĺžkou 12 - 14 cm. Počas kvitnutia znáša mierne výkyvy teplôt.
Šalátová uhorka do kvetináča – Bush Champion F1 - vhodná na výsadbu do malých záhradiek a do nádob. Je riedko bradavičnatá, štíhla uhorka dorastajúca do 20 cm, s veľmi dobrou chuťou.
Typy uhoriek nakladačiek: Karen, Regina, Calypso, Mohykan, Mirabelle ...
Typyšalátových uhoriek: La Diva, Viktoria, Fanfare, Marketmore 76 ...
Názov uhorka sa spája aj s rôznymi exotickými zeleninami, ktoré môžu byť dosť vzdialené našim klasickým uhorkám, alebo sú im len podobné.
My si vymenujeme niektoré typy, ktoré sa blížia k našej klasickej uhorke.
Anglická uhorka
Je dlhá štíhla uhorka s tmavozelenou, hladkou a lesklou šupkou.
Patrí k sladkým odrodám.
Šupku má tenkú a dužina obsahuje drobné semienka.
Ich dĺžka dosahuje od 30 do 60 cm.
Skvele chutí surová v šalátoch, do sendvičov alebo ako pripravená voda z uhoriek.
Arménska uhorka – Cucumis melo L.
Sú známe pod názvom hadia uhorka, hadí melón s chuťou uhorky.
V skutočnosti je to pižmový melón. Je podobná melónu s chuťou nezrelého melónu a uhoriek.
Je to jednoročná plazivá rastlina.
Stonky má štíhle, oblé až hranaté s chĺpkami. Listy sú takmer oblé s piatimi lalokmi. Kvety sú malé, svetložlté.
Je to štíhle ovocie, ohnuté a skrútené.
Na konci kvetu je hrubšia. Je tmavozelenej farby s bledšími ryhami. Po dozretí mení farbu na žltú s melónovou vôňou.
Využívajú sa do šalátov, sendvičov, sushi, ale môžu sa nakladať alebo grilovať s rybami, či uvariť ako tradičná arménska polievka.
Čínska uhorka
Patrí do rodu tekvice, s uhorkovou chuťou.
Plody je možné konzumovať surové, pridávajú sa do šalátov, alebo sa nakladajú, ale využitie rastliny je najmä na liečivé účely.
Rastlina je plazivá. Patrí medzi trvalky, ktoré vyžaduje dostatok slnečného svetla.
Kvety má biele, strapaté, produkujúce od polovice leta až do jesene.
Plody sú dĺžky približne 10 cm a používajú sa čerstvo natrhané.
Celá rastlina čínskej uhorky sa používa na liečebné účely.
Korene na použitie sa vykopávajú na jeseň, následne sa narežú, vysušia a rozdrvia, kedy sa používajú na koláče.
Koreň sa využíval na rôzne procedúry. V minulosti na vyvolanie potratu v 2. trimestri tehotenstva, na liečbu cukrovky a na uľahčenie pôrodu.
Talianske uhorky Barattiere
Sú opisované ako kríženec uhorky a melónu.
Štruktúrou sa podobá melónu a chuť má ako čerstvá uhorka.
Plody sú okrúhleho tvaru.
Šupka je zelená až žltá. Dužina je zelená, ktorá dozrievaním mení farbu na ružovú.
Najchutnejšia je pred dozretím. Je osviežujúca, vodnatá a jej chuť je jemne sladká.
Biela uhorka
Z bielych uhoriek existuje niekoľko odrôd.
Plody majú slonovinovo bielu šupku. Najlepšie chutia surové.
Citrónová uhorka
Plody uhorky sú okrúhleho tvaru, žltej farby. Pripomínajú citrón.
Chuť majú sladkú, osviežujúcu a s chrumkavou textúrou. Vhodné sú na nakladanie a do šalátov.
Indická uhorka – Kalabasa (Lagenaria siceraria L.)
Je jednoročná zelenina s popínavou, hranatou, chlpatou byľou.
Listy má v tvare srdca, alebo oválne so svetlozelenou farbou.
Koreň je krátky, bohato rozkonárený.
Kvety sú biele na dlhej stopke.
Plody môžu byť rôznych tvarov a veľkostí, ale najčastejšie je tvar hruškový dosahujúci 30 cm.
Obľúbené sú aj varianty vytvárajúce rúrkové plody dlhé až dva metre, ktoré majú výhodu, že odrežete len toľko, koľko potrebujete a zostávajúci zvyšok naďalej rastie.
Plody sú zo začiatku mäkké. Časom stvrdnú a ich dužina vyschne.
Konzumujú sa ešte nezrelé mäkké plody s mäkkou dužinou.
Zloženie je podobné tekvice. Používajú sa do šalátov, octových nálevov, alebo ako pokrm pripravovaný z cukety.
Suché plody sa po vyčistení používajú na dekoráciu a ako prírodné nádoby.
Je trvalka. Kvety má malé, žltej farby, za ktorými sa vytvárajú svetlozelené podlhovasté plody s ryhovaním tmavšej farby. Majú veľkosť hrozna v podobe miniatúrneho melónu s pruhovaním.
Dužina je biela, chrumkavá s kyslastou uhorkovou chuťou.
Konzumujú sa surové jemné mladé plody, alebo sa dajú aj nakladať.
Morská uhorka
Priehľadná morská uhorka je živočích, nazývaný ako Holotúria.
Ide o vzácny druh hlboko žijúcej morskej ryby.
Môžu byť rôznej farby a ich koža môže byť tenšia, i hrubšia. Druhy s tenšou kožou sú priehľadné.
Žijú v hĺbke približne 9 kilometrov, kde tvoria 90 % všetkých živočíchov. Väčšinou žijú v kolóniách. Živia sa usadeninami na dne mora, čím more čistia. Kŕmia sa ústami pomocou tridsiatich chápadiel.
V Japonsku, Malajzii, či v Číne sa morské uhorky pripravujú, ako pokrm varením.
V tradičnej čínskej medicíne sa konzumujú s ryžou pri únave, impotencii a bolestiach kĺbov.
Majú vysokú výživovú hodnotu a sacharidy.
Môžu sa konzumovať čerstvé aj sušené. Ich príprava je náročnejšia, pretože sú skoro bez chuti.
Výťažky z morských uhoriek sa využívajú pri obnove chrupaviek, pri liečbe artritídy a na zníženie krvného tlaku.
Výťažky nájdete v niektorých výživových doplnkoch, krémoch a mastiach.
Priehľadná morská uhorka obsahuje chondroitín sulfát, ktorá sa pri strate spája s artritídou. Obsahuje tiež protizápalové účinky.
Riziko konzumácie uhorky
Jedným rizikom je nedostatočne umytá uhorka, ktorá je postriekaná pesticídmi. Uhorky na šupke majú prírodný vosk. Umytím vosk zmyjete.
Uhorky predávané v obchodoch sú výrobcami postriekané syntetickým voskom, ktorý udržuje uhorku dlhšie čerstvú.
Preto je dôležité dôkladné umytie, aby ste sa zbavili vosku a choroboplodných zárodkov.
Šupka uhorky obsahuje najviac živín.
Aké výhody má jedenie uhorky?
Ak vás prepadne hlad pred spaním, alebo počas noci, siahnite po uhorke.
Má nielen s nízky obsah kalórií, ale aj výhody pre zdravie.
Podporí a zlepší spánok - obsahuje flavonoidy, ktoré znižujú stres a podporujú relaxáciu. Vitamín B6 a horčík upokojujú nervový systém.
Podporuje hmotnosť - obsahuje veľa vody, málo kalórií a vlákninu, ktorá znižuje pocit hladu.
Hydratuje organizmus – nielen vás zasýti, ale vďaka vysokému obsahu vody zostanete počas noci hydratovaný.
Podporuje zdravie koži – obsahujú antioxidanty, beta karotén, flavonoidy, ktoré chránia pokožku pred poškodením. Sú s obsahom oxidu kremičitého, ktorý podporuje produkciu kolagénu prospievajúce pokožke. Podporuje zdravšiu a žiarivejšiu pokožku.
Reguluje hladiny glukózy v krvi - vhodná pri cukrovke.
Obsahuje živiny potrebné pre organizmus – je dobrým zdrojom minerálov, vitamínov, čím dodáte telu dostatočnú dávku živín.
Podporuje zdravie srdca – draslík pomáha regulovať tlak krvi, má protizápalové účinky, znižuje riziko ochorení srdca a podporuje jeho zdravie.
Podporuje trávenie – vďaka vláknine pomáha pri trávení a znižuje riziko zápchy, čím udržuje zdravie čriev.
Vnútorné použitie
Konzumácia uhoriek prináša mnohé zdravotné výhody.
Uhorky pomáhajú pri prevencii chorôb, sú vhodné na reguláciu hmotnosti a podporujú trávenie.
Patria k súčasti zdravej výživy. Sú nízko kalorické plné vody, živín, vlákniny, vitamínov A, C, draslíka a vápnika.
Či sa rozhodnete pre surové alebo nakladané uhorky, obe sú prospešné zdraviu.
Vďaka antioxidantom chránia bunky a znižujú riziko chronických ochorení.
Pomáhajú tiež pri trávení, na funkciu obličiek, pamäť a poznanie, reguláciu hmotnosti i bolesť kĺbov.
Hydratujú - obsahujú veľké množstvo vody, a to až 96 %. Ak zabúdate dodržiavať pitný režim, uhorky sú chutnou chrumkavou náhradou, ktorou zvýšite hydratáciu.
Posilňujú kosti – obsahujú vitamín K, ktorý spolu s vápnikom pomáha zdraviu kostí. Tým sa znižuje riziko vzniku zlomenín a podporuje aj zdravú kostnú hmotu, čím zase znižuje riziko vzniku osteoporózy.
Podporuje zdravie čriev - voda a vláknina v uhorkách podporuje prirodzené trávenie a reguluje pohyb čriev, čo napomáha pri zápche.
Reguluje hladinu cukru v krvi a hmotnosť - sú s nízkym obsahom cukru sacharidov a kalórii. Voda a vláknina vás udržiava dlhšie sýtym.
Chráni pred rakovinou - obsahujú Cucurbitacín B (CuB) vo vysokom množstve, ktorý má účinok na rakovinové bunky. Podľa nových výskumov potvrdzujú účinok v boji proti rakovine pľúc, prsníka, pečene a prostaty.
Uhorkové šupky obsahujú najviac živín pomáhajúcich pri prevencii pred rakovinou. Spolu s vlákninou znižujú zápchu a znižujú riziko rakoviny hrubého čreva.
Zlepšujú zdravie srdca - pravé vysokým množstvom sodíka zvyšujú tlak krvi. V uhorkách sa nachádza vysoký obsah draslíka, ktorý pomáha znižovať tlak krvi, znižovaním účinku sodíka.
CuB nachádzajúci sa v uhorkách bojuje proti ateroskleróze. Vláknina napomáha znižovaniu cholesterolu.
Len niekoľko ingrediencií potrebujete na prípravu nakladaných, či kvasených (fermentovaných) uhoriek.
Nakladané uhorky sa pripravujú zalievaním nálevu a kvasené (fermentované) vyžadujú kvasenie trvajúce niekoľko dní, kedy sa vytvárajú baktérie s obsahom probiotík.
Fermentované uhorky sú výsledkom kvasenia a vznikajú pomocou zalievania uhoriek nakladačiek slaným nálevom. Ten vytvára vhodné prostredie pre vznik dobrých baktérií, nazývaných ako probiotiká, ktoré sa konzumáciou dostavajú do vášho tráviaceho traktu.
Majú kyslú, kvasenú príchuť a sú chrumkavé.
Fermentovanie vzniká po naložení uhoriek do nálevu. Takto pripravené v pohári sa odkladajú na tmavé miesto s teplotou od 20 °C do 25 °C, čím vznikne kvasenie.
Klasické zavárané uhorky s pridaným octom sú bez živých baktérií, ale sú s obsahom výživných látok podporujúcich trávenie, vyprázdňovanie a zmierňujú úzkosť.
Kvasené uhorky, alebo nakladané uhorky môžu byť nevhodné pre ľudí s histamínovou intoleranciou, pretože kvasením sa zvyšuje množstvo histamínu.
Fermentácia vzniká vplyvom kvasenia, čím sa vytvárajú vhodné podmienky pre rast zdravých baktérií.
Zaváranie je proces, pri ktorom sa uhorky v náleve ohrievajú na vysokú teplotu nazývané pasterizácia. Tá síce ničí všetky choroboplodné organizmy, ale zabije aj prospešné baktérie.
Aké výhody pre organizmus majú kvasené uhorky?
Kvasené uhorky pomáhajú pri rôznych ochoreniach, aj ako prevencia.
Pomáhajú tráveniu pre obsah dobrých živých baktérií, ktoré sú známe ako probiotiká. Zdravé baktérie udržujú tráviaci trakt zdravý a silný.
Pomáhajú pri chudnutí – vďaka prospešnému probiotickému účinku môžu pomôcť pri chudnutí.
Podporujú centrálny nervový systém – prijímanie dobrých baktérií prispieva k funkcii nervového systému, a tým si udržíte duševné zdravie.
Majú priaznivý vplyv na pokožku – na peknú a zdravú pleť je potrebná aj dostatočná starostlivosť. Časť zdravia pokožky docielite aj probiotikami.
Probiotiká prospievajú aj kožnej imunite, čo má výhodu pri atopickom ochorení.
Znižujú rizikovzniku Parkinsonovej choroby – podľa vedeckých výskumov bola zistená spojitosť medzi Parkinsonovou chorobou a zdravým črevom.
Pomáhajú ako prevencia kolorektálneho karcinómu – strava s dostatočným množstvo probiotík pomáha predchádzať ochoreniam, ako je rakovina konečníka a hrubého čreva.
Liečia príznaky kvasiniek Candidy – probiotiká v kvasených uhorkách môžu znížiť príznaky ochorenia vaginálnej kvasinkovej infekcie.
Znižujú úzkosť a depresiu – zdravé probiotiká z kvasených uhoriek vám môžu pomôcť pri úzkosti a depresii.
Svojím chladivým a osviežujúcim účinkom pomáha pri kožných problémoch, ako je:
hydratácia,
zápal,
opuch,
podráždenie,
začervenanie,
pomáha proti starnutiu pokožky.
Položením nakrájaných plátov z uhorky na pokožku pomáha zmierniť bolesť, opuch najmä v okolí očí a má pozitívny vplyv na pokožku.
Jedným z najstarších kozmetických procedúr je ukladanie plátkov uhoriek na oči a pleť.
Ošetrenie uhorkou patrí k prirodzeným jemným spôsobom ako zlepšiť vzhľad pleti. Takýto účinok má uhorka vďaka hydratačným a protizápalovým vlastnostiam.
Účinky uhorky na pokožku
Hydratuje pokožku - hydratácia pokožky zabezpečuje zdravú a šťastnú pleť. Zvyšuje pravdepodobnosť vyhladenia jemných liniek a vrások.
Priložením na oči zníži opuch.
Znižuje zápal kože – svojím protizápalovým účinkom znižuje zápal kože. Chladivý účinok upokojuje pokožku a zabezpečí úľavu od podráždenia. Uhorkový gél alebo toner odstráni ranné opuchy a dodá osviežujúci pocit.
Uhorkový toner pomáha na mastnú pleť, sťahuje póry a znižuje sekréciu mazu.
Lieči spálenie kože od slnka - upokojí pokožku spálenú slnkom.
Zabraňuje akné vďaka obsahu antioxidantov. Má účinok pred oxidačným poškodením pokožky spôsobenú voľnými radikálmi.
Dodáva pleti jas - obsah vitamínu C v uhorkách rozjasní tón pleti a pomáha pri zosvetlení pigmentácie pokožky.
Zabraňuje predčasnému starnutiu – zvyšuje produkciu kolagénu, ktorý udržuje pokožku s mladistvým vzhľadom. Zmierňuje jemné linky, vrásky a starecké škvrny.
Uhorka na pokožku
Zopár návodov na prípravu procedúry z uhoriek.
Ako vyrobiť uhorkový toner
Čerstvú uhorku dôkladne umyte, ošúpte a nakrájajte na malé kúsky, ktoré vložíte do misky.
Kúsky v miske zahrievajte 5 - 7 minút.
Takto uvarenú uhorku dôkladne rozmixujte.
Zmes vložte do gázy alebo jemnej handričky a odfiltrujte tekutinu od dužiny.
Odfiltrovanú tekutinu nalejte do čistej nádoby a použite ako toner.
Toner vložte do chladničky, ale neskladujte ho dlhšie ako 4 dni.
Maska na pleť z čerstvej uhorky
Čerstvú, dôkladne umytú uhorku so šupkou rozmixujte.
Preceďte sitkom.
Na vyčistenú a osušenú pleť naneste uhorkovú pastu na tvár.
Necháte 10 minút pôsobiť a opláchnite vodou.
Maska z uhoriek, medu a ovsených vločiek
Čerstvú umytú a neošúpanú uhorku rozmixujte a preceďte pomocou hustejšieho sitka, aby ste odstránili tuhé kúsky.
Zmes vložte do misky a pridajte jednu polievkovú lyžicu medu a jednu polievkovú lyžičku ovsených vločiek.
Dôkladne premiešajte.
Naneste na pleť a nechajte minimálne 15 minút pôsobiť.
Následne masku dôkladne zmyte.
Maska z uhorky s aloe vera
Pripravte si uhorkové pyré.
Pyré vložte do misky a vmiešajte 2 polievkové lyžice gélu z aloe vera.
Pripravenú zmes vmasírujte do pleti a nechajte 10 – 15 minút pôsobiť.
Potom zmes dôkladne zmyte.
Zber a skladovanie
Pestovanie uhoriek
Ak sa rozhodnete pestovať uhorky pripájame vám návod, ako na to.
Výsadba uhoriek
Pri výseve uhoriek myslite na to, že rastlinky sú veľmi náchylné na chladné počasie a mrazy. Preto sa vysádzajú až po odznení prízemných mrazov.
Pletivá uhoriek sa poškodia už pri teplote pod + 8 °C a strácajú vitalitu.
Vzhľadom na meniace sa klimatické podmienky oproti predchádzajúcich rokov, kedy sa uhorky vysádzali na Mareka 25. apríla prináša riziko. Odporúča sa výsev až v polovici mája.
Pestovanie uhoriek v záhrade
Nesmiete zabúdať, že uhorky sú teplomilné rastliny, ktoré sú popínavé. V obľube majú vlhkú pôdu a slnko.
Vysádzanie zo semien sa odporúča až pri teplote pôdy nad 20 °C, kedy nehrozia prízemné mrazy.
V interiéri si môžete predpestovať sadenice, ktoré následne zasadíte do záhrady. Pred plánovaným vysadením sadeníc do záhrady si zasaďte semená uhorky tri týždne predtým do črepníkov.
Uhorke od zasadenia po vyprodukovanie prvých plodov trvá 45 až 80 dní, čo samozrejme závisí od odrody.
V pôde, ktorá je vlhká, zohriata, s dostatkom slnka sa im darí dobre a rastú rýchlo.
V skleníkoch môžete vegetačnú sezónu uhoriek predĺžiť, čo je výhoda najmä pre šalátové uhorky, ktoré vyžadujú dlhší čas na zrenie, pretože ich plody sú väčšie.
Pôda na pestovanie uhoriek
Uhorkám sa darí v akejkoľvek pôde, ale najlepšie sa im darí v neutrálnej pôde s pH 6 až 7.
Pre svoju náročnosť počas rastu uhoriek na živiny sa odporúča hnojenie vyzretým hnojom, alebo kompostom.
Ideálne je položenie kompostu v 5 cm vrstve na pôdu a vysádzanie priamo do kompostu.
Sadenie uhoriek
Či sa rozhodnete pre výsadbu zo semien, či sadeníc v záhrade, nezabúdajte, že pôda musí byť dostatočne zohriata nad 20 °C.
Urýchlenie zahriatia pôdy môžete docieliť položením čiernej fólie na zem. Fólia akumuluje zo slnka teplo v pôde.
Stanovisko by malo byť slnečné, kde minimálne 6 hodín počas dňa svieti priame slnko.
Semienka vysádzajte do hĺbky 3 cm.
Pri vysádzaní sadeníc do pôdy by mala byť hĺbka rovnaká, aká bola počas predpestovania sadeníc.
Rozostup medzi semenami či sadenicami v záhrade v prípade opory, po ktorej konštrukcii sa budú popínať, by mal byť 45 cm.
V prípade sadenia do pôdybez opory by mal byť rozostup 90 cm.
Pred výsadbou sadeníc je potrebné sadenice postupne aklimatizovať:
Počas jedného týždňa premiestňujte postupne sadenice na pár hodín denne von do záhrady.
Prvý deň ich položte na tienisté miesto na 2 - 3 hodinky.
Každý ďalší deň o niečo dlhšie s postupným presúvaním na polotienisté miesto.
Na 6. deň ich nechajte vonku aj cez noc.
Pri presádzaní do záhrady si vyberte oblačný deň, aby ste sa vyhli spáleniu sadeníc priamym slnkom.
Pri zohriati pôdy a raste uhorky, ktorá má už minimálne 30 cm je ideálne pôdu pokryť slamou, drevnou kôrou, štiepkou, aby ste chránili pôdu pred vysúšaním, burinou a plody pred priamym kontaktom s pôdou.
Pestovaním na pôde sa uhorky plazia.
Ich zber je náročnejší na chrbticu a častejšie sa u nich vyskytnú hubové ochorenia. Rastom na pôde sa nie vždy rovnomerne zafarbí uhorka a časť otočená k pôde býva svetlejšia.
Pri vertikálnom pestovaní sa uhorky ťahajú po špagáte, sieti alebo tyčiach.
Takéto pestovanie je časovo náročnejšie, ale pri zbere je výhoda, že sa nemusíte až toľko ohýbať k zemi. Takto rastúce uhorky sú menej náchylné na hubové choroby a bývajú rovnomerne sfarbené.
Vírusy spôsobujú poškodenie a deformáciu listov rastliny. Plody sú melírované so svetlým alebo tmavým sfarbením. Niektoré ochorenia spôsobujú aj zakrpatenie plodov uhoriek a následne odumretie.
Starostlivosť o uhorky počas rastu
Uhorky nevyžadujú takmer žiadnu starostlivosť okrem pravidelnej zálievky.
Na zvýšenie úrodnosti zachovajte len jednu hlavnú stonku a bočné výhonky smerujúce z hlavnej stonky odlomte, čím prinútite uhorku nasmerovať energiu na rast plodov.
Zber uhoriek nakladačiek
Dozrievanie uhoriek prebieha postupne.
Uhorky nakladačky sa zbierajú ešte nezrelé.
Zbierajte len pevné uhorky, ktoré majú ešte jemné, mäkké jadierka.
V tomto čase nie sú ešte horké a majú najvyššiu kvalitu.
Priebežným oberaním plodov podporujete rastlinu uhorky k ďalšej produkcii plodov.
Na nakladanie sa triedia uhorky a poškodené, zlomené, či zdeformované sa nenakladajú, aby sa predišlo kazeniu.
Skladovanie uhoriek
Uhorky nenechávajte dlho pri izbovej teplote, inak ochabnú a zmäknú.
Vložte ich neočistené od šupky do chladničky, do priehradky na zeleninu.
Uhorky bez vosku použite do pár dní a uhorky s voskom do týždňa.
Pri kúpe uhorky sa vyhnite uhorkám, ktoré sú nafúknuté, majú vypukliny, vráskavé konce, alebo sú žlté. Takéto prezreté uhorky nemajú dobrú chuť.
Vždy sa zamerajte na svetlé, stredne až tmavozelené uhorky, ktoré sú pevné a štíhle.
Vedeli ste že?
Uhorka sa zaraďuje medzi ovocie? Je to preto, že plodina pochádza z rastliny, ktorá bola vysadená zo semien a má plody.
Uhorka sa využíva na medicínske účely, a jej rôzne odrody môžete nájsť vo výživových doplnkoch, ale aj v krémoch, či pleťových toneroch.
Obsahuje veľa výživných látok, ktoré sa nachádzajú najmä v šupke pomáhajúcich aj ako prevencia pred rôznymi ochoreniami.
Je skoro bez kalórii, čo je prospešné pri znížení hmotnosti.
Uhorky, ktoré sú viac bradavičnaté (s pichliačikmi) sú zdravšie ako iné hladké odrody.
Horkosť uhoriek, pokiaľ ide o nehorkú odrodu spôsobuje nerovnomerné zavlažovanie.
Je vynikajúca hlavne v teplých letných mesiacoch, kedy vás jej chuť osvieži.
ncbi.nlm.nih.gov - Barattiere: An Italian local Variety of Cucumis melo L. with Quality Traits between Melon and Cucumber: Massimiliano Renna, Massimiliano D´Imperio, Maria Gonnella, Angelo Parente, Pietro Santamaria, Francesco Serio
skinkraft.com - Cucumber Benefits For Skin & Best Ways To &Use It: Prajkta Sapre
Vyštudovala som Strednú zdravotnícku školu v Nitre, ktorá mi dala základ pre uplatnenie v zdravotníctve. Po škole som pracovala tri roky na chirurgickom oddelení a následne na oddelení Anestézie a Intenzívnej medicíny. Popri zamestnania som vyštudovala bakalárske štúdium na Fakulte zdravotníctva v Banskej Bystrici v odbore Ošetrovateľstvo a ukončila vzdelávanie v špecializačnom štúdiu v odbore Anestéziológia a intenzívna medicína. Už v období detstva som bola rozhodnutá stať sa zdravotníkom a pomáhať ľuďom s ich zdravotnými problémami. Neustále vzdelávanie a študovanie nových odborných tém ohľadom zdravotníctva, ktoré je neustále vo vývine, a získavanie skúseností z praxe, mi napomáha k písaniu odborných článkov pre portál Zdravotéka, ktorý je dostupný i pre nezdravotníkov. Moje záľuby sú mnohostranné, venujem sa taktiež zdravej výžive, celkovo zdravému životnému štýlu. Svoj voľný čas trávim vzdelávaním, kreatívnou tvorbou, ručnými prácami v spolupráci s dcérou, vďaka čomu, nudu nepoznáme
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí
mesačne.
Napíšte nám →
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.