Aké funkcie má tenké črevo? Najčastejšie ochorenia a príznaky

Aké funkcie má tenké črevo? Najčastejšie ochorenia a príznaky
Zdroj foto: Getty images

Tenké črevo je významná súčasť tráviacej sústavy. Je dôležité najmä pre vstrebávanie potrebných živín do organizmu. Aké sú všetky jeho funkcie? Aké rizikové a priaznivé faktory ovplyvňujú zdravie čriev?

Tenké črevo je vnútorný orgán spájajúci žalúdok a hrubé črevo. Je nesmierne dôležité pre trávenie, vstrebávanie a motilitu potravy. Tenké črevo je prezývané ako druhý mozog vzhľadom na jeho úzku prepojenosť s centrálnou nervovou sústavou.

Jeho funkciu, význam, ochorenia, rizikové faktory, prevenciu a mnohé iné zaujímavé informácie sa dozviete pokračovaním v článku.

Tenké črevo: základné informácie

Tenké črevo je odborne nazývané ako intestinum tenue.

Je to trubicový orgán, ktorý anatomicky spojuje žalúdok a hrubé črevo. V črevnom trakte prebiehajú dva dôležité základné procesy – trávenie potravy a vstrebávanie živín do organizmu.

Tenké črevo je delené na 3 po sebe nadväzujúce časti:

  1. Dvanástnik (duodenum)
  2. Lačník (jejunum)
  3. Bedrovník (ileum)

V dvanástniku sa prijatá potrava stretne s tráviacimi šťavami pankreasu a so žlčou zo žlčníka. Dochádza k chemickému štiepeniu potravy.

Najvyššiu mieru absorpcie živín zabezpečuje druhá časť čreva - lačník. Lačník následne plynule bez hranice prechádza do časti bedrovníka, ktorá z celkovej dĺžky čreva tvorí približne 3/5.

Aby sa však prijatá potrava mohla pohybovať tráviacim traktom smerom nadol, tenké črevo vykonáva peristaltické pohyby. Zvieraním a následným uvoľňovaním svaloviny sa potrava plynule presúva a zmiešava s tráviacimi šťavami.

Tenké črevo je bohaté na cievne, lymfatické nervové zásobenie. Práve preto je prezývané aj ako druhý mozog.

Často vás zaujíma aká je dĺžka tenkého čreva...

Tenké črevo je dlhé 3 – 5 metrov, pričom šírka črevnej steny je v priemere 3 - 4 centimetrov.

Črevná stena sa skladá zo 4 vrstiev:

  • Sliznica (mukóza)
  • Podslizničné tkanivo (submukóza)
  • Svalovina
  • Blana (seróza)
  1. Sliznica

Sliznica tenkého čreva je tvorená charakteristickými výbežkami nazývanými črevné klky.  

Klky tenkého čreva
Klky tenkého čreva - zvyšujú absorpčnú schopnosť tráviaceho systému. Zdroj foto: Getty images

Sliznica tenkého čreva je bledoružovej farby. Celý povrch črevnej sliznice vypĺňajú prstovité výbežky nazývané črevné klky, vďaka ktorým je absorpčná plocha čreva zväčšená.

Klky (Villi) zväčšujú vnútorný povrch a absorpčnú plochu črevnej steny. Tieto špeciálne výbežky zabezpečujú vstrebávanie vitamínov a minerálov do krvného obehu celého tela.

Sliznica je pokrytá špecifickým cylindrickým epitelom s obsahom rôznych typov buniek:

  • Pohárikovité bunky vytvárajúce vrstvu ochranného hlienu mucínu
  • Cylindrické bunky Enterocyty s funkciou absorpcie živín
  • M-bunky sprostredkovávajúce prepojenie medzi lymfatickým systémom a tenkým črevom
  • Kmeňové bunky
  1. Podslizničné tkanivo

Podslizničné tkanivo nazývané submukóza je vrstva riedkeho väziva bohatého na krvné i lymfatické cievy a nervstvo.

  1. Svalovina 

Svalovinová vrstva zložená z dvoch vrstiev hladkého svalstva – vnútornej cirkulárnej a vonkajšej pozdĺžnej.

  1. Seróza

Seróza (adventícia) je peritoneálny priehľadný povlak (blana), tvorený jednovrstvovým plochým epitelom, ktorý pokrýva orgány gastro-intestinálneho traktu z vonkajšej strany.

Tenké črevo a zloženie črevnej steny: Villi (klky), Mucosa (sliznica), Submucosa (podslizničné tkanivo) a Muscularis (vrstva svaloviny)
Tenké črevo a zloženie črevnej steny: Villi (klky), Mucosa (sliznica), Submucosa (podslizničné tkanivo) a Muscularis (vrstva svaloviny). Zdroj foto: Getty images.

Tenké črevo: funkcia a význam v tele

Ako už bolo spomenuté v predchádzajúcej časti, hlavnými funkciami tenkého čreva je trávenie potravy a absorpcia živín do organizmu.

Čiastočne natrávená potrava, odborne nazývaná chýmus, sa mieša v tenkom čreve s črevnou šťavou. Na ceste sa potrava postupne cez všetky časti tenkého čreva rozkladá pomocou tráviacich enzýmov.

Následne tieto rozložené časti potravy sa stávajú dostatočne malými, aby sa dostali cez črevnú stenu do krvného obehu, a tým pádom do celého organizmu. Všetky nestrávené a nevyužité časti potravy sa posúvajú ďalej do hrubého čreva.

Hlavnou funkciou tenkého čreva je teda natrávenie zvyškov potravy, vstrebávanie výživných látok z potravy a absorpcia vody do tela.

Tenké črevo je vďaka prepojeniu na lymfatický systém dôležitým imunologickým orgánom, ktorý sa zúčastňuje na udržaní imunologickej rovnováhy tela. Súčasne je i najväčším endokrinným orgánom v tele.

Funkcie tenkého čreva:

  • Digescia (trávenie potravy)
  • Absorpcia (vstrebávanie živín)
  • Motilita (črevná pohyblivosť)
  • Sekrécia
  • Imunologická funkcia
  • Endokrinná funkcia

Tenké črevo je druhý mozog (prepojenie čreva a mozgu)

Rozvojom medicíny ste sa mohli stretnúť s názvom druhý mozog alebo črevný mozog. Jedná sa o pomenovanie úzkeho prepojenia CNS (centrálnej nervovej sústavy) a črevného traktu človeka.

Tenké črevo obsahuje sto miliónov neurónov. Tento jav je nazývaný ako enterická nervová sústava (ENS) alebo laicky „druhý mozog“. Je vedecky preukázané úzke prepojenie mozgu s črevným traktom.

Črevný mikróbom je súbor mikroorganizmov, ktoré osídľujú nielen črevný trakt ale celé ľudské telo. Jedná sa o baktérie, vírusy, kvasinky, huby či prvoky vyskytujúce sa v organizme. Stav tohto mikróbovmu hrá významnú úlohu vo fyzickompsychickom zdraví.

Črevné mikroorganizmy uvoľňujú rozličné látky, ktoré sa dostávajú do mozgu viacerými možnými cestami. Prvou je sliznica tenkého alebo hrubého čreva do krvného riečiska smerom do mozgu.

Druhou cestou je prostredníctvom blúdivého nervu nervus vagus, ktorý smeruje z čriev do mozgu a naopak. Prostredníctvom tohto nervu ovplyvňuje CNS prekrvenie črevného traktu, pričom vyššie prekrvenie znamená aj lepšiu absorpciu živín.

Mnohé odborné štúdie za posledné roky preukázali vysokú súvislosť medzi zdravím čriev a imunitným systémom, psychickým zdravím, náladou, autoimunitnými a endokrinnými poruchami a dokonca i onkologickým ochorením.

GUT-Brain connection: Prepojenie mozgu a tenkého čreva
GUT-Brain connection: Prepojenie mozgu a tenkého čreva. Zdroj foto: Getty images.

Ochorenia tenkého čreva

Etiológia vzniku ochorenia tenkého čreva je multi-faktioriálna. Môže sa jednať o zápalový proces spôsobený infekciou patogénu alebo chronickým postihnutím. Častou príčinou nefyziologickej funkcie čreva je potravinová alergia a intolerancia.

Naopak rakovina tenkého čreva v rámci tráviacej sústavy je zriedkavá.

Nižšie sú uvedené príklady ochorení tenkého čreva:

Infekčné zápalové ochorenie

Tak, ako aj i iných vnútorných systémoch tela, aj v črevnom trakte môžu vznikať zápalové procesu v dôsledku infekcie určitým patogénom. Škodlivé baktérie, vírusy a parazity napádajú tenké črevo.

Črevná chrípka odborne nazývaná gastroenteritída je akútne infekčné ochorenie postihujúce žalúdok a črevný trakt. Pôvodcom týchto ochorení sú najmä patogény na zle skladovaných, kontaminovaných alebo tepelne (ne)upravených potravinách (vodách).  Infekcia sa prenáša fekálno-orálnou cestou.

Tieto črevné ochorenia sú sprevádzané najmä problémami s vyprázdňovaním (hnačka), vracaním zvyšnou telesnou teplotou horúčkou.

V rámci bakteriálneho pôvodu je známe ochorenie Salmonelózy, Cholery, Kampilobaktériou, baktériou Escherichia coli  či Shigella. V rámci vírusov zase skupina rotavírusov.

V rámci napadnutia tenkého čreva patogénom je potrebná odborná liečba lekárom pre úplné doliečenie infekcie bez zdravotných rizík následkov.

Diagnóza je určená pomocou krvnej vzorky. Liečba závisí na konkrétnom patogéne, no vo väčšine prípadov sa jedná o medikamentóznu liečbu antibiotikami, kľudovým režimom a diétnym opatrením.

Crohnova choroba

Crohnova choroba najčastejšie napadá oblasť tenkého čreva. Jedná sa o chronické zápalové ochorenie s fázami pokoja a akútneho zápalu.

Toto autoimunitné ochorenie spôsobuje zápalové procesy v rôznych častiach črevného traktu, no najčastejšie však v oblasti spojenia tenkého a hrubého čreva.

Crohnova choroba sa prejavuje podobne ako potravinové alergie a to najmä nafukovanímhnačkamibolesťami a kŕčmi v bruchu. Etiológia ochorenia nie je úplne objasnená, no hlavným faktorom je nesprávna reakcia imunitného systému jedinca a rodinná anamnéza.

Celiakia

Celiakia je prezývaná aj ako gluténová enteropatia. Je to autoimunitné ochorenie tenkého čreva. Jedná sa o neschopnosť strávenia lepku v črevnom trakte.  Diagnózu stanovuje alergiológ a gastro-intestinológ.

Celoživotná liečba spočíva vbez-gluténovej (bezlepkovej) strave. Ak pacient zo svojej stravy neodstráni lepok, môže dochádzať k zmenšovaniu a vyhladeniu črevných klkov. Rizikom je následná neschopnosť črevnej sliznice vstrebávať dostatok živín a podvýživa. 

Potravinová intolerancia a alergia

Laktózová intolerancia je ochorenie spôsobené nedostatkom enzýmu laktázy, ktorý rozkladá mliečny cukor (laktózu). Jedná sa teda o poruchu tráviaceho traktu rozštiepiť a spracovať mliečny cukor.

Alergia na mliečnu bielkovinu (vo väčšine prípadov sa jedná o bielkovinu kravského mlieka) je patologická reakcia imunitného systému. Alergia teda súvisí s konzumáciou bielkoviny mlieka a nie s konzumáciou laktózy.

Spúšťačom tráviacich ťažkostí a nežiadúcich reakcii je práve príjem laktózy alebo mliečnej bielkoviny. Jedná sa o bolesť brucha, hnačku, pocit nafúknutia a v prípade alergie i kožné prejavy (vyrážka, ekzém, svrbenie..)

Histamín je látka fyziologicky vyskytujúca sa v našom tele. Rozklad  jej nadbytočného množstva zabezpečuje enzým diamínoxidáza, ktorý sa vytvára v tenkom čreve. Ak je však produkcia tohto enzýmu nízka, môže dochádzať k histamínovej intolerancii (neznášanlivosti) v rôznom rozsahu.

Spúšťačom nepríjemných tráviacich ťažkostí je nadmerný príjem potravín s vysokým obsahom histamínu (paradajky, kapusta, syr, pečivo,...).

Onkologické ochorenie

I keď je nádorové ochorenie tráviaceho traktu v rámci onkologických ochorení časté, rakovina tenkého čreva je skôr ojedinelá.

Medzi najčastejšie malígne zhubné nádory tenkého čreva je radený adenokarcinóm, karcinoid, sarkóm a lymfóm.  Okrem zhubných nádorov sa však v tenkom čreve vyskytujú aj benígne nezhubné nádory.

Riziko rakoviny zvyšuje najmä genetický faktor, rodinná anamnéza, celiakia, chronický zápal čriev, oslabený imunitný systém a dlhodobý nezdravý životný štýl (alkohol, fajčenie, málo pohybovej aktivity, nadmerný príjem cukru, soli a vysoko-spracovaných potravín).

Príznakom rakoviny tenkého čreva je najmä bolesť v brušnej oblasti, prítomnosť krvi v stolici, celková slabosť, zvýšená únava a úbytok na hmotnosti.

Ako sa tenké črevo vyšetruje?

Vstupné vyšetrenie črevného traktu zahŕňa odobratie komplexnej anamnézy, rozhovor s pacientom o klinických príznakoch a v neposlednom rade základné vyšetrenie aspekciou, posluchom a pohmatom.

Súčasťou základných vyšetrení je i laboratórne vyšetrenie vzorky krvi, moču či stolice. Častým vyšetrením je ultrasonografia brušných orgánov.

V prípade tráviacich a vylučovacích problémoch sa vykonáva zobrazovacie vyšetrenie kolonoskopia. Pri tejto metóde je pacientovi do konečníka zavedená špecificky uspôsobená kamera. Toto vyšetrenie je však primárne zamerané na hrubé črevo, no lekár dokáže skontrolovať aj koncovú časť tenkého čreva.

Možná je endoskopická metóda gastroskopia, kde je zase možné skontrolovať žalúdok a začiatok tenkého čreva. Enteroskopia je špecifické zobrazovacie vyšetrenie tenkého čreva.  

Pri diagnostikovaní ochorení tenkého čreva sa využíva najmä CT enterografia (počítačová tomografia). Pacientovi nalačno je aplikovaná kontrastná látka pre detailné zobrazenie danej oblasti. Ďalšou zobrazovaciu metódou je magnetická rezonancia (MRI). O tom, ktorú konkrétnu zobrazovaciu metódu lekár zvolí je individuálne.

Endoskopická kapsula je diagnostické zobrazovanie časti tenkého čreva, ktorú nemožno preskúmať pomocou iných metód. Pacient prehltnú malú kapsulu, ktorá obsahuje kameru. Táto kapsula následne prenáša tri snímky za sekundu na externý prístroj, ktorý prijíma údaje prichádzajúce z kamery pri jej prechode črevným traktom. 

 Mikroskopické 3D zobrazenie slizničných klkov steny tenkého čreva
 Mikroskopické 3D zobrazenie slizničných klkov steny tenkého čreva. Zdroj foto: Getty images.

Negatívne faktory na zdravie tenkého čreva

Rizikové faktory možno rozdeliť na interné, ktoré nemožno ovplyvniť a na externé, ktoré naopak ovplyvniteľné sú.

interným radený genetický faktor, pozitívna rodinná anamnéza, autoimunitné ochorenia, alergie, intolerancie, vyšší vek a iné.

externým je radená najmä nevhodná životospráva a nezdravé stravovacie návyky.

Nevhodnou stravou je myslená nevyvážená strava s nízkym obsahom vitamínov, minerálov, bielkovín a vlákniny. Naopak škodlivý nadmerný príjem jednoduchých cukrov a nasýtených tukov.

Nepriateľom črevného mikroboimu je aj rafinovaný jednoduchý cukor, ktorý je vo vysokom množstve spájaný s množením kvasiniek vedúcich k vzniku zápalu v organizme.

Konzumácia pesticídov má negatívny dopad jak na črevnú mikroflóru, tak i na hormonálnu a nervovú sústavu. Je preto vhodné siahať po kvalitnom a overenom zdroji potravín.

Rizikovým faktorom je konzumácia alkoholu, ktorá zvyšuje množstvo škodlivých baktérii.

Nerovnováhe baktérii prispieva fajčenie, užívanie antibiotík a iných liečiv. Časté užívania analgetík negatívne ovplyvňujú črevá a zvyšuje riziko priepustnosti čriev.

Nepriateľom rovnováhy črevných baktérii je chronický stres. Nadmerné množstvo stresu spôsobuje nedostatočné prekrvenie črevnej oblasti obmedzuje tvorbu tráviacich štiav.

Negatívne externé faktory:

  • Neplnohodnotná strava
  • Konzumácia alkoholu
  • Fajčenie
  • Nízky príjem vitamínov a minerálov v strave
  • Nadmerný príjem rafinovaného cukru
  • Nadmerný príjem nasýtených tukov
  • Nízky príjem vlákniny, zeleniny a ovocia
  • Nadmerné užívanie určitých liekov (antibiotiká, analgetiká...)
  • Nadmerné chronické pôsobenie stresu
  • Málo dennej pohybovej aktivity
  • Nepravidelný nekvalitný spánok
  • Nedodržiavanie potravinových intolerancií

Priaznivé faktory pre zdravie tenkého čreva

Vhodným jedálničkom a životosprávou dokážeme významne vplývať na zdravie črevného mikrobiomu.

V našom jedálničku by sa pravidelne malo vyskytovať ovocie, zelenina a celozrnné výrobky. Dostatočný príjem vlákniny je potrebný pre črevnú bakteriálnu rovnováhu a podporu trávenia.

Vhodná je i kvasená zelenina (uhorky, kapusta) a kyslomliečne výrobky (kefírové mlieko). Práve tieto potraviny sú prírodným zdrojom probiotík a prebiotík. Potrebné je i doplnenie probiotík vo forme výživového doplnku po prekonaní ochorenia a oslabenia črevnej bakteriálnej rovnováhy.

Potraviny, ktoré priaznivo pôsobia na črevný trakt pre svoje anti-parazitické vlastnosti je najmä cesnak, cibuľa, kurkuma či chlorella a spirulina.

Dostatok tekutín má priaznivý účinok na sliznicu čriev i na rovnováhu prospešných baktérií. Jedná sa o čistú vodu, bylinný čaj, minerálnu vodu a čerstvé zeleninovo-ovocné šťavy.

Primárne by mal byť pitný režim založený na čistej vode.

Eliminácia stresového faktoru, sedavej činnosti a naopak pravidelný pohyb prispieva správnemu prekrveniu a motilite (pohybu) čriev.

Priaznivé faktory:

  • Pravidelná plnohodnotná strava
  • Dostatočný príjem vlákniny
  • Dostatočný príjem bielkovín
  • Dostatočný príjem ovocia a zeleniny
  • Dostatočný pitný režim a hydratácia
  • Dodržiavanie potravinových intolerancií
  • Eliminácia stresového faktoru
  • Dostatok pravidelného kvalitného spánku
  • Dostatočná denná pohybová aktivita
  • Doplnenie probiotík a prebiotík pri ochorení
  • Neodkladanie návštevy odbornej pomoci
Vhodná plnohodnotná strava pre prevenciu zdravia črevného traktu
Vhodná plnohodnotná strava pre prevenciu zdravia črevného traktu. Zdroj foto: Getty images.

Zdroje

  • DYLEVSKÝ, Ivan. Funkční anatomie. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-3240-4.
  • MARTÍNEK, Jan a Pavel TRUNEČKA. Gastroenterologie a hepatologie v algoritmech. Praha: Maxdorf, [2021]. Jessenius. ISBN 978-80-7345-684-9.
  • solen.cz - Funkčné črevné poruchy a ich liečba. Solen. Peter Minárik a Daniela Mináriková
  • praktickelekarenstvi.cz - Léčba střevních zánětů. Praktické lékárenství. Jiří Ehrmann, Michal Konečný
  • healthline.com - Small Intestine. Healthline editorial team
fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané