- healthline.com - 9 Surprising Benefits of Kimchi. Healthline. Cecilia Snyder, MS, RD
- solen.sk - Miesto prebiotík a probiotík v klinickej výžive. Solen. Anton Farkaš, Denisa Francanová
- medicalnewstoday.com - What to know about kimchi. Medical News Today. Kim Chin, RD
- RYCZEK, Hayley Barisa. Fermentované potraviny ke každému jídlu: kuchařka plná rychlých a snadných receptů s 10 potravinami bohatými na živé kultury. Přeložil Barbora ŠŮCHOVÁ. Praha: Alpha Book, 2023. ISBN 978-80-88428-18-3
Kimchi: čo to je? Zdravotné benefity kórejskej superpotraviny
Kimchi pochádza z Kórey a je zaraďované k „superpotravinám“. Ako silný zdroj probiotík pôsobí priaznivo na tráviaci trakt. Aké sú všetky zdravotné účinky Kimchi a ako ho vhodne zaradiť do jedálnička?
Obsah článku
Čo to je Kimchi (kimči)?
Kimchi je mierne pikantný fermentovaný šalát plný vitamínov a živín.
Kórejci už pred tisíc rokmi hľadali spôsob, ako uchovať dôležité živiny a vitamíny i v zimnom období. V súčasnosti si bez Kimchi nevedia predstaviť svoj jedálniček.
Kimchi (kimči) je tvorené zo zmesi kvasenej fermentovanej zeleninya korenín. V Kórei je Kimchi pripravované dlhé roky, pričom je populárne aj v ostatných ázijských krajinách i celosvetovo.
Kimchi má mnoho receptov a variant. Vo všeobecnosti však medzi hlavné ingrediencie patrí kapusta, reďkovky, chilli papričky, cibuľa, cesnak, zázvor, soľ a prípadne rybacia omáčka.
Podstatou výroby Kimchi je fermentácia, a teda proces kvasenia.
V súčasnosti je možné nájsť aj rôzne postupy receptov, no hlavnou súčasťou prípravy pravého Kimchi je čínska kapusta, biele reďkovky, korenie a soľ.
Ďalej spomínané mleté červené čili papričky, cibuľa, cesnak, zázvor, uhorka, med či nakladaná rybaciu omáčku. Táto vytvorená zmes sa týždne až mesiace nakladá a necháva kvasiť - fermentovať.
Fermentované potraviny sú veľmi bohaté na prospešné probiotické baktérie. Tie majú blahodarnývplyv na črevnú mikroflóru a stav tráviaceho traktu. Kimchi je tak silným zdrojom probiotík, no aj mnohých vitamínov a minerálov.
Kimči je bohaté na esenciálne aminokyseliny a probiotiká vo forme prospešných Lactobacillus bakterií. Obsahuje rad zdravých látok, ako je kapsaicín, chlorofyl, karotenoid či flavonoid.
Kimchi obsahuje:
- Vitamíny A, B, C, K
- Minerály železo, vápnik, selén, draslík, mangán
- Vláknina a bielkoviny
- Antioxidanty (flavonoidy a karotenoidy)
- Kapsaicín
Vitamíny, ktoré Kimchi zahŕňa je najmä vitamín A, vitamín B a vitamín C. Tie sú potrebné pre správnu funkciu nervového systému, zdravia pleti a kostí, silný imunitný systém i energetický metabolizmus.
Okrem vitamínov a minerálov Kimči obsahuje vlákninu, ktorá je dôležitá pre správne trávenie a funkciu čriev. Pomáha udržiavať rovnováhu črevnej mikroflóry, navodzuje pocit sýtosti a súčasne zlepšuje pohyb čriev.
Zdravotné benefity Kimchi
Podpora zdravia tráviacej sústavy
Počas procesu fermentácie vznikajú vyššie spomínane probiotiká. Pri fermentácií zeleniny sa vytvárajú baktérie mliečneho kvasenia. Čím dlhšie Kimchi fermentuje, tým väčšie sú prínosy pre zdravie.
Probiotiká v Kimchi pomáhajú udržiavať rovnováhu črevnej mikroflóry a zlepšovať tráviace procesy. To môže byť prospešné najmä pre jedincov, ktorí majú problémy s trávením, ako je napríklad syndróm dráždivého čreva, zápaly či zápcha.
Podpora imunity a obranyschopnosti organizmu
Nakoľko je veľká časť imunitného systému skutočnosti uložená v črevnom trakte, Kimchi bohaté na probiotiká môže pomôcť v boji proti bakteriálnym i vírusovým infekciám, akútnym i chronickým ochoreniam.
Kimchi má vďaka vitamínom, minerálom a veľkému obsahu antioxidantov priaznivé účinky na podporu celkovej imunity a obranyschopnosti organizmu. Má v neposlednom rade i antioxidačné účinky.
Cesnak, cibuľa i zázvor v Kimchi sú ďalšími posilňovačmi imunitného systému, ktorý inhibuje činnosť mnohých škodlivých patogénov.
Podpora trávenia a regulácie hmotnosti
Konzumácia fermentovaných potravín pomáha zlepšiť trávenie, regulovať chuť na sladké a pomáha s celkovou reguláciou chuti do jedla.
Kimchi má nízky obsah kalórií, no napriek tomu vysoký obsah živín. Vláknina má sýtiaci efekt.
Dostatočné množstvo vlákniny v strave pomáha regulovať chuť do jedla, nakoľko absorbuje vodu a navodzuje pocit sýtosti. Aj malé množstvá kimchi pomôžu dosiahnuť dennú dávku vlákniny a probiotík.
Korenisté a štipľavé papriky spôsobujú termogénne účinky vo vnútri tela, čo napomáha energetickému metabolizmu.
Podpora zdravia srdcovocievnej sústavy
Látky a živiny z fermentovanej zeleniny pomáhajú regulovať hladinu zlého cholesterolu, bránia kôrnateniu ciev a celkovo prispievajú k správnej funkcii srdca i cievnej sústavy.
Selén obsiahnutý v cesnaku chráni steny ciev a tepien pred vznikom aterosklerózy.
Jedinci s vysokým príjmom vlákniny majú nižšie riziko vzniku koronárneho ochorenia srdca, mozgovej príhody, hypertenzie, diabetu, obezity i niektorých gastrointestinálnych ochorení.
Podpora celkového zdravia a protirakovinový potenciál
Pridaný cesnak, zázvor, reďkovky, červená paprika a cibuľa sú suroviny s vysokým obsahom antioxidačných vlastností, ktoré pomáhajú znižovať zápalové procesy.
Kimchi tak obsahuje antioxidanty - flavonoidy, ktoré môžu pomôcť v prevencii vzniku rakoviny. A to najmä rakoviny tráviaceho traktu. Spomaľujú oxidačný stres a bojujú proti poškodeniu a starnutiu buniek.
Jedná sa o karotenoidy, flavonoidy a vitamín C. Sú dôležité v boji proti voľným radikálom, ktoré môžu spôsobovať poškodenie buniek a prispievať k riziku vzniku rôznych ochorení.
Niektoré štúdie poukazujú na súvislosť medzi zvýšeným príjmom cesnaku i cibule (obsiahnutých v Kimchi) a zníženým rizikom vzniku niektorých druhov rakoviny.
Benefity konzumácie Kimchi:
- Podpora imunity a obranyschopnosti
- Antioxidačné a protizápalové účinky
- Podpora tráviacich procesov
- Podpora črevnej bakteriálnej rovnováhy
- Vysoký obsah probiotických baktérií
- Podpora zdravia kardiovaskulárnej sústavy
- Prevencia vzniku rôznych ochorení
- Protirakovinový potenciál
Kto by mal byť pri Kimchi ostražitý?
Aj pri iných zdravých potravinách, tak aj pri Kimchi hrozia určité zriedkavé riziká.
Kimchi je pokrm bohatý na vlákninu a probiotiká, čo v nadmernej konzumácii môže spôsobiť plynatosť, nafukovanie a nadúvanie.
Kapusta obsahuje histamín a môže tak zvýšiť riziko alergických reakcií u jedincov s potravinovou citlivosťou.
Nakoľko sa jedná o štipľavé jedlo, ľudia s gastritídou, vredmi a problémami so žalúdočnou kyselinou (refluxom), by mali byť ostražití.
Vzhľadom na to, že Kimchi obsahuje pomerne dosť soli a teda sodíku, je potrebné aby ľudia s vysokým krvným tlakom jedli primerané porcie.
Ako Kimchi vhodne konzumovať?
Frekvencia konzumácie Kimchi je individuálna. Niektorí jedinci konzumujú tento kórejský pokrm pravidelne ako súčasť stáleho jedálnička.
Odporúča sa však začať s menšími množstvami a postupne frekvenciu zvyšovať, aby sa organizmus prispôsobil prísunu nových probiotík (baktérií). Existuje niekoľko rôznych spôsobov, ako Kimchi zaradiť do jedálnička.
Je možné ho konzumovať samotne i ako prílohu k jedlu.
Kimchi je vhodné pridať ho do šalátov alebo sendvičov. V súčasnosti existuje množstvo receptov na Kimchi polievku, rizoto či šalát. Chuťovo sa hodí k najmä mäsu, ryži, rezancom či zelenine.
Kimchi sa musí po otvorení skladovať v chladničke, nakoľko musí byť chladené a nepasterizované, aby probiotiká ostali nezničené.
Kimchi nájdete ako hotový produkt v supermarketoch (fermentované i nefermentované), no je možné si ho vyrobiť aj doma podľa tradičného receptu.
Recept: Ako doma pripraviť kimči? Kimchi má výborné účinky na zdravie
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →