- solen.cz - Bolesti břicha. doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D.
- medicalnewstoday.com - What is a food intolerance? Yvette Brazier.
- healthline.com - Food Allergy vs. Sensitivity: What’s the Difference? Anna Schaefer.
- THAM, Tony C. K., John S. A. COLLINS a Roy SOETIKNO. Urgentní gastroenterologie. Přeložil Helena HARTLOVÁ. Praha: Grada Publishing, 2017. ISBN 978-80-271-0157-3.
Potravinová alergia a intolerancia: aké sú hlavné rozdiely a príznaky?
I keď môžu znieť tieto pojmy podobne, jedná sa o dva rozličné zdravotné stavy. Poznáte ich hlavné príznaky a vzájomné rozdiely?
Obsah článku
Potravinová alergia
Je alergia na niektorú potravinu či zložku potravy, a je tak problémom imunitného systému. Imunitný systém vyhodnotí danú látku ako cudzorodú.
Potravinová alergia je imunologicky podmienená reakcia, ktorá sa objavuje často krát i po konzumácii malého množstva „problémovej“ potraviny.
Príznaky potravinovej alergickej reakcie závisia na sile samotnej alergie i množstve prijatého alergénu. Bývajú rôzne od ľahkých, ťažších až po život ohrozujúce.
Život ohrozujúci stav je anafylaktická reakcia (anafylaxia), ktorá sa prejavuje na viacerých telových systémoch. Anafylaktický šok je hlavným zdravotným rizikom alergie.
Možné príznaky alergie na potraviny:
- Tráviace ťažkosti
- Bolesť v oblasti brucha
- Plynatosť a nadúvanie
- Problém s vyprázdňovaním (hnačka/zápcha)
- Nevoľnosť
- Pocit na zvracanie a zvracanie
- Opuchy slizníc
- Prejavy nádchy (svrbenie, kýchanie)
- Sťaženie dýchania
- Zápal spojiviek oka
- Kožné prejavy (ekzém, žihľavka..)
- Svrbenie pokožky
- Anafylaxia
Najčastejšími potravinovými alergénmi v detskom veku sú kravské mlieko, pšenica, vajcia, sója a orechy.
U dospelých jedincov sa vyskytuje najčastejšie potravinová alergia na orechy, morské plody, ryby, obilniny, niektoré druhy ovocia i zeleniny a iné.
Potravinová intolerancia
Potravinová intolerancia označuje neznášanlivosť a nejedná sa tak o alergiu. Intolerancia je daná metabolickou poruchou a je tak problémom tráviacej sústavy, nie imunitného systému.
Pri potravinovej intolerancii sa jedná o neznášanlivosť (precitlivenosť) niektorých potravín, ktorých konzumácia sa následne prejaví nežiadúcou reakciou tráviaceho systému.
Pri intolerancii má telo nedostatok enzýmu alebo nedokáže spracovať niektoré chemické látky v „problémovej“ potravine. Nejedná sa tak o alergickú reakciu, ale o enzymatickú poruchu.
Zatiaľ čo alergická reakcia na potraviny sa objavuje pomerne rýchlo, symptómy potravinovej intolerancie sa môžu objaviť aj oneskorene.
Pre príznaky intolerancie je podstatné množstvo skonzumovanej potraviny. Prejavuje sa najmä tráviacimi ťažkosťami, no pri požití menšieho množstva jedla môže zostať neznášanlivosť bez príznakov.
Medzi najčastejšie príznaky potravinovej intolerancie patrí:
- Chronická únava
- Nekomfort v oblasti brucha
- Problém s vyprázdňovaním (hnačka/zápcha)
- Plynatosť a nadúvanie
- Pocit na zvracanie a zvracanie
- Nevoľnosť
- Pocity úzkosti a depresie
- Migrény (bolesť hlavy)
- Zápaly črevného traktu
- Akné a kožné prejavy
Jednou z najčastejších potravinových intolerancií je intolerancia na laktózu, a teda neznášanlivosť mliečneho cukru.
Mliečny cukor sa vyskytuje v mlieku a mliečnych výrobkoch. Tráviaca sústava v tomto prípade nedokáže správne spracovať laktózu pomocou enzýmu laktáza.
Ďalšou pomerne častou intoleranciou je histamínová intolerancia. Tá sa prejavuje, keď v organizme chýba enzým diaminooxidáza na odbúranie vysokej hladiny histamínu.
Ďalej je príkladom neceliakálna lepková intolerancia alebo ovocná intolerancia.
Rozdiely medzi potravinovou alergiou a intoleranciou v tabuľke
Pozrime sa na hlavné odlišnosti medzi oboma stavmi.
Tabuľka uvádza hlavné rozdiely medzi alergiou a intoleranciou na potraviny
Potravinová alergia | Potravinová intolerancia |
Patologická reakcia imunitného systému | Tráviaca (enzymatická) a metabolická porucha |
Pomerne rýchly nástup príznakov po konzumácii | Príznaky môžu byť oneskorené o niekoľko hodín až dní |
Pre vznik alergickej reakcie môže stačiť malé množstvo potraviny | Vznik príznakov často závisí na množstve prijatej potraviny |
Môže byť život ohrozujúca | Nie je život ohrozujúca |
Základom liečby je vyhýbanie sa alergénu a medikamentózne tlmenie prejavov | Rôzne typy liečby (úplná/čiastočná eliminácia potraviny, podávanie špeciálnych formúl) |
Možnosti liečby
V súčasnosti medicína nevie potravinové alergie a intolerancie úplne vyliečiť. Základom liečby je tak úprava jedálničku.
Liečba potravinovej alergie je postavená na vyhýbaní sa spúšťačom reakcie, a teda alergénom. V dospelosti je už alergia definitívna, u detí však môže dôjsť k určitej zmene tolerancie problémových potravín.
V liečbe príznakov sa aplikuje medikamentózna liečba najmä vo forme antihistaminík a kortikosteroidov (lieky tlmiace alergické prejavy).
Pri potravinovej intolerancii je liečba rozličná v závislosti od intenzity neznášanlivosti a veku jedinca.
Pri vrodenej intolerancii u novorodencov je aplikované vylúčenie laktózy zo stravy a následne podávanie špeciálnych formúl laktózy, ktoré vedú k zvýšeniu aktivity enzýmu laktázy.
V dospelosti sa jedná o elimináciu problémovej potraviny v stravovaní a úpravu jedálničku.
Pri akýchkoľvek ťažkostiach sa vždy sa obráťte na odborníka. V tomto prípade alergiológ, gastroenterológ a nutričný poradca.
Zaujímavé zdroje informácií
Súvisiace
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →