Aký vplyv má zdravá stredomorská diéta na zdravie človeka a chudnutie?
Je vplyv takzvanej stredomorskej diéty na zdravie človeka naozaj taký veľký? Bola podrobená rôznym vedeckým výskumom. Pomáha pri civilizačných ochoreniach alebo chudnutí. Z čoho pozostáva a bude to stačiť na vyriešenie všetkých problémov so zdravím?
Obsah článku
Stredomorská = Mediteránska a mediteralna strava.
Čo tvorí zdravú stredomorskú diétu a ako môže pomôcť schudnúť?
Stredomorská diéta je jednoducho spôsob stravovania populácie žijúcej v stredomorskej oblasti Európy. Prirodzene vyplýva z možností, ktoré im toto vegetačné pásmo poskytuje.
Jej pozitívny vplyv na zdravie človeka je benefit, ktorý má, a ktorý bol v minulosti podrobený rôznym výskumom. Je teda vedecky podložený a určite pre väčšinu z nás motivujúci.
Diéta
Na začiatok si treba uvedomiť pravý význam slova diéta. Je odvodený od gréckeho slova „diaita“. Znamená riadený príjem jedla a tekutín za účelom dosiahnutia určitého zámeru.
Z toho vyplýva, že stredomorská diéta je vlastne diétou pre tých ľudí, ktorí chcú vďaka nej dosiahnuť určitý cieľ. Napríklad schudnúť, alebo si upevniť zdravie. V krajinách ako Španielsko, Taliansko alebo Grécko je to však prirodzený spôsob stravovania so všetkými pozitívnymi účinkami, ktoré k tomu patria.
Stredomorská diéta a výskum
Podľa výskumov veľká časť tajomstva spočíva v prísadách, ktoré strava stredomorského regiónu obsahuje. Najväčší podiel má na tom olivový olej a oriešky.
Stredomorská diéta doplnená o tieto prísady má značný vplyv na zvrátenie takzvaného metabolického syndrómu.
Metabolický syndróm
Je to odborný termín pre skupinu ochorení, ktoré sa vyskytujú spoločne a vedú ku komplikáciám zdravotného stavu. Jeho základom je inzulínová rezistencia a vedie k rozvoju cukrovky 2. typu. Ďalej sa môže prejaviť ako komplikácia obehového systému v podobe aterosklerózy, infarktu myokardu, cievnej mozgovej príhody a iných.
Jeho nebezpečenstvo je v tom, že človek sa necíti chorý. Nič ho neobmedzuje v osobnom živote a preto nemá ani vôľu dodržiavať zdravý režim a prípadne užívať lieky.
Metabolický syndróm a jeho zložky
Medzi hlavné zložky, ktoré tvoria tento stav patria:
- brušná obezita,
- vysoký krvný tlak,
- cukrovka 2. typu,
- nízka hladina HDL, teda dobrého cholesterolu,
- vysoká hladina triacylglycerolu.
Predmetom výskumu boli osoby, ktoré sa stravovali podľa stredomorskej diéty doplnenej o extra panenský olivový olej alebo oriešky. Na opačnej strane boli ľudia, ktorí mali nízkotučnú diétu.
Skupina na stredomorskej diéte s panenským olivovým olejom dosiahla o 35 % väčšiu pravdepodobnosť zvrátenia stavu metabolického syndrómu, ako skupina na diéte s nízkym obsahom tuku.
Skupina na stredomorskej diéte doplnenej orieškami, tiež nebola na tom zle. Dosiahla pravdepodobnosť zvrátenia tohto stavu o 28 % lepšie.
Stredomorská diéta a jej priaznivé účinky
Stredomorská diéta doplnená o extra panenský olivový olej alebo veľké množstvo orieškov vo veľkej miere zvyšuje možnosť zvrátenia metabolického syndrómu.
Táto strava pomáha znižovať vysoký krvný tlak. Má priaznivý účinok na cukrovku 2. typu, alebo je nápomocná aj pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Samozrejme je vhodná pri nadváhe alebo obezite. Tu však už len zmena samotného jedálneho lístku nestačí.
Ako na obezitu a nadváhu sa dočítate v našom článku o chudnutí.
Táto strava pomáha odbúravať brušný tuk, ktorý zvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení. Nenasýtené mastné kyseliny, ktoré obsahuje olivový olej pomáha udržať ideálnu hladinu cholesterolu v organizme.
Rovnako udržuje aj citlivosť na inzulín a tak zabraňuje vzniku cukrovky 2. typu. Bohaté na nenasýtené mastné kyseliny sú aj oriešky.
Celkovo sa výskumami potvrdilo, že stredomorská diéta je prospešná nielen ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení, ale je účinná aj pre celkové zlepšenie zdravia.
Stredomorský model stravovania je užitočný proti onkologickým aj srdcovo-cievnym ochoreniam.
Stredomorský spôsob stravovania
Tento spôsob stravovania je braný ako príklad zdravej výživy. V našich končinách tvorí základ takzvanej stredomorskej diéty.
Spočíva v konzumácii veľkého množstva čerstvej zeleniny a ovocia. Nesmie chýbať veľký podiel obilovín a cereálií. Všetko býva doplnené strukovinami, hubami, cibuľou, cesnakom a orechmi.
Sú to účinné antioxidanty, vitamíny, minerály a bioaktívne látky s veľkým množstvom nenasýtených mastných kyselín. Ich príjem je zabezpečený aj častou konzumáciou olivového oleja, ktorý slúži ako náhrada tukov.
Keď mäso, tak hydinové. Dominantná je častá konzumácia rýb a morských živočíchov, aspoň 2- až 3-krát do týždňa. Všetko sa môže doplniť striedmou konzumáciou červeného vína. Nie viac ako jeden pohár denne. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov.
Redukuje sa konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov.
Znížiť treba príjem soli. Ako dochucovadlá sa používajú rôzne koreniny, bylinky a vňate.
Pokrmy treba upravovať skôr varením a dusením. Vyprážať a fritovať len výnimočne a najlepšie pri nízkych teplotách do 150 °C.
V tabuľke uvádzame zásady stredomorskej diéty a jej priaznivé účinky
Zásady stredomorskej diéty | Priaznivé účinky |
častá konzumácia rýb a morských živočíchov, minimálne 2x do týždňa | veľká pravdepodobnosť zvratu metabolického syndrómu |
vysoké množstvo čerstvej zeleniny a ovocia | prevencia pred vysokým krvným tlakom a jeho znižovanie |
strukoviny, hríby, cibuľa, cesnak | prevencia proti cukrovke 2. typu |
veľký podiel obilovín, cereálií a celozrnného pečiva | odbúravanie brušného tuku |
ako dochucovadlá použiť koreniny, bylinky a vňate | zmenšovanie nadváhy a obezity |
obmedziť príjem mlieka a mliečnych výrobkov | pomáha udržiavať priaznivú hladinu cholesterolu v krvi |
znížiť príjem soli | znižuje hladinu LDL cholesterolu, teda zlého |
vyhnúť sa údeným výrobkom | zvyšuje hladinu HDL cholesterolu, teda dobrého |
okrem rýb, môže byť mäso ešte hydinové | účinná proti kardiovaskulárnym a onkologickým ochoreniam |
častá konzumácia olivového oleja a orechov | prospešná pre celkové zlepšenie zdravia |
Stredomorská diéta je určite zárukou zdravého jedálnička a stojí za to vyskúšať ju. Dá sa nájsť veľa spôsobov a kombinácií jedál, ktoré ulahodia nejednému človeku. Hlavne však urobíme niečo pre svoje zdravie. To je najväčší kredit tohto spôsobu stravovania.
Koľko energie prijímame v strave?
Kalorické tabuľky: Aké sú výživové/nutričné hodnoty jedál, potravín?
Zaujímavé zdroje informácií
- solen.cz - Metabolický syndrom, jeho diagnostika a možnosti léčby, MUDr. Petr Sucharda, CSc.Český institut metabolického syndromu, o. p. s., Plzeň, 3. interní klinika, VFN a 1. LF UK, Praha
- solen.cz - článok o skúmaní vplyvu stredomorskej diéty na zdravie človeka, Hu FB. NEJM, 2003; 348: 2595–2596.MUDr. Dalibor Musil, Ph.D.
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →