- healthline.com - 6 Health Benefits of Apple Cider Vinegar, Backed by Science
- medicalnewstoday.com - Side effects of apple cider vinegar
- everydayhealth.com - Apple Cider Vinegar: Benefits, Side Effects, Uses, Dosage, and More
- ncbi.nlm.nih.gov - Acetic Acid, the Active Component of Vinegar, Is an Effective Tuberculocidal Disinfectant
- ncbi.nlm.nih.gov - Acetic Acid Supplementation: Effect on Resting and Exercise Energy Expenditure and Substrate Utilization
- sciencedirect.com - The antibacterial activity and stability of acetic acid
- ncbi.nlm.nih.gov - The effect of apple cider vinegar on lipid profiles and glycemic parameters: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials
- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - The effect of apple cider vinegar on lipid profiles and glycemic parameters: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials
Poznáte účinky jablčného octu? Ako užívať ocot správne + tipy a zaujímavosti
Jablčný ocot často používame na dochucovanie šalátov. Vietem aké má účinky na naše zdravie? A ako ho užívať správne tak, aby neuškodil?
Obsah článku
Objavenie octu je zahalené rúškom tajomstva.
Podľa jednej legendy k objavu octu malo dôjsť v Babylónii. Legenda hovorí, že služobník objavil víno zo zabudnutej hroznovej šťavy. Neskôr sa ocot používal na konzervovanie potravín. Hippokrates používal ocot na liečenie rán, horúčky a vredov. Americkí liečitelia používali ocot na liečbu vysokej horúčky, edémov a bolesti žalúdka.
Jablčný ocot a jeho účinky na zdravie
S rastúcou popularitou octu sa vedci začali zaujímať o jeho účinky na naše zdravie.
Podľa výsledkov vedeckých štúdií ocot priaznivo ovplyvňuje:
- kardiovaskulárne funkcie,
- hodnoty cukru v krvi,
- oxidáciu mastných kyselín (zvyšuje),
- tvorbu tukov (zníženie),
- výdaj energie (zvyšuje),
- tukovú hmotu (znižuje).
Vďaka obsahovým látkam má jablčný ocot množstvo priaznivých účinkov na trávenie, hladinu cholesterolu alebo dobrý spánok. Jablčný ocot obsahuje rôzne prírodné farbivá, pektín, vitamíny a minerály:
- vitamín B,
- horčík,
- draslík,
- vápnik,
- sodík,
- železo,
- fosfor,
- zinok,
- sacharidy,
- bielkoviny,
- kyselinu pantoténovú,
- kyselinu octovú.
Jablčný ocot je výborným zdrojom niektorých látok. Konkrétne vápnika, fosforu, horčíka a draslíka. Jablčný ocot je dobrým zdrojom antioxidantov.
Vo všeobecnosti platí zásada: Čím je ocot tmavší, tým viac antioxidantov obsahuje.
Je veľmi dobrým pomocníkom pri chudnutí. Kyseliny, ktoré obsahuje obnovujú črevnú mikroflóru, odstraňujú plynatosť a zápaly v hrubom čreve. Medzi ich účinky patrí úprava stolice. Napomáhajú pri vylučovaní žlče. Tieto kyseliny dokážu účinne spomaliť nahromadenie tukov.
Medzi účinky jablčného octu patrí znižovanie hladiny cukru v krvi. Vyznačuje sa antibakteriálnymi účinkami.
Jablčný ocot a chudnutie
Mnoho ľudí považuje jablčný ocot za prírodného pomocníka pri chudnutí. Mechanizmus účinku akým ocot ovplyvňuje telesnú hmotu a zloženie, ešte nebol úplne objasnený.
Vo všeobecnosti však existujú 2 teórie:
- Zvyšuje výdaj energie, potláča využitie sacharidov a zvyšuje oxidáciu tukov.
- Znižuje pocit hladu a tým aj príjem energie.
Podľa druhej teórie účinok jablčného octu spočíva v oddialení vyprázdňovania žalúdka. Výsledkom je potlačenie chuti do jedla. Človek nadobúda pocit sýtosti po dlhšiu dobu.
Udržiavanie potravy v žalúdku však môže spôsobiť nežiaduce účinky. V niektorých vedeckých štúdiách účastníci uviedli, že po vypití jablčného octu pociťovali nevoľnosť a mali poruchy trávenia.
Jablčný ocot je kyslý. U ľudí, ktorí trpia tráviacimi ťažkosťami môže pitie jablčného octu zhoršiť príznaky niektorých ochorení. Pozor by si mali dať pacienti trpiaci žalúdočnými vredmi alebo refluxom.
V jednej krátkodobej štúdii účastníci konzumovali jablčný ocot spolu s jedlom. Účastníci štúdie udávali, že pocítili potlačenie chuti do jedla približne na 120 minút po jedle.
Výsledky dlhodobej štúdie nepreukázali žiadny vzťah medzi jablčným octom a potlačením chuti do jedla.
Dokonca výsledky niektorých štúdií dokazujú, že požitie octu zvyšuje pocit sýtosti. Ale! Tieto účinky sú do značnej miery spôsobené zlou znášanlivosťou a následnou nevoľnosťou po požití octu.
Jablčný ocot a cholesterol
Jablčný ocot obsahuje organické zlúčeniny, ktoré majú antioxidačné vlastnosti. Mechanizmus účinku jablčného octu na lipidové profily a markery súvisiace s glykémiou nie je presne známy.
Jablčný ocot môže zlepšiť glykemický stav rôznymi mechanizmami:
- oddialením vyprázdňovania žalúdka,
- zvýšením odbúravania tuku,
- potlačením tvorby glukózy v pečeni,
- znížením tvorby tukov.
Znížením tvorby tukov, zvýšením odbúravania tukov a podporou vylučovania žlče dokáže jablčný ocot znížiť koncentráciu celkového cholesterolu. Týmto spôsobom podporuje udržiavanie správnej funkcie srdca.
Jablčný ocot a zdravie pokožky
Podľa niektorých má jablčný ocot priaznivé účinky na pokožku. Tvrdenia vychádzajú z jeho vlastností. Jablčný ocot je prirodzene kyslý. Jablčný ocot má antimikrobiálne účinky.
Niektorí predpokladajú, že jablčný ocot môže pomôcť zlepšiť kožnú bariéru a zabrániť infekciám. Tieto tvrdenia nie sú vedecky dokázané.
Roztoky, ktoré obsahujú jablčný ocot môžu podráždiť pokožku. V niektorých prípadoch spôsobil až popáleniny.
Jablčný ocot pre krásne vlasy
Jablčný ocot udržiava vlasovú pokožku zdravú. Má antimikrobiálne účinky. Vďaka antimikrobiálnemu účinku pôsobí proti lupinám a zmierňuje svrbenie pokožky. Pravidelnou aplikáciou sa zlepšuje prekrvenie korienkov vlasov. Taktiež prispieva k rastu vlasov.
Ako aplikovať jablčný ocot na vlasy?
Do fľaštičky s rozprašovačom nalejeme jednu šálku vody. Do vody pridáme 3 polievkové lyžice octu.
Vlasy si umyjeme bežným spôsobom.
Po umytí na vlasy nastriekame zmes octu a vody. Necháme pôsobiť 5 minút.
Následne vlasy poriadne opláchneme vodou.
Čítajte tiež: Ako udržať vlasy zdravé? Ktoré vitamíny a produkty užívať?
Antimikrobiálny účinok jablčného octu
Jednou zo zložiek octu je kyselina octová. Antimikrobiálne účinky kyseliny octovej sú známe už tisíce rokov. Podľa legiend sa ocot vo veľkom množstve používali počas morových rán.
Zlodeji šperkov používali ocot na dezinfekciu predmetov. Tým sa snažili vyhnúť nakazeniu morom.
V prvej svetovej vojne sa ocot používal na obklady na rany. Neskôr sa používal ako lokálne antiseptikum. Účinkuje proti gramnegatívnym baktériám vrátane Pseudomonas aeruginosa.
V súčasnosti popularita kyseliny octovej ako účinného antiseptika klesla. Kyselina octová je prchavé činidlo a jej účinok sa môže znížiť odparovaním. Taktiež organický materiál (obväzy z bavlnenej gázy) môže znížiť účinnosť kyseliny octovej. Čiže sa zníži jej antibakteriálny účinok.
Ako správne užívať jablčný ocot?
Aj keď jablčný ocot nie je liek, tak by ste si mali dať pozor na nadmerné užívanie.
Odporúča sa len malé množstvo jablčného octu. Užívať by sme ho mali len v zriedenom množstve.
Najlepší spôsob, ako začleniť jablčný ocot do nášho jedálnička je to, že ho použijeme pri varení. Jablčný ocot je vynikajúcou prísadou do šalátov.
Niektorí ľudia jablčný ocot pijú ako nápoj. Pri pití jablčného octu by mali platiť isté pravidlá.
Viete, ako máte správne piť jablčný ocot?
Podľa niektorých receptov na prípravu takéhoto nápoja potrebujete 1 – 2 čajových lyžičiek jablčného octu, ktoré zmiešate s jedným veľkým pohárom vody. Maximálne množstvo jablčného octu sú 2 polievkové lyžice.
Nezabúdajte, že jablčný ocot musíte stále zriediť s vodou!
Odporúča sa začať s malými dávkami jablčného octu. Veľké množstvo jablčného octu môže spôsobiť nežiaduce účinky. Veľké množstvo jablčného octu môže spôsobiť eróziu zubnej skloviny.
Aké druhy octov poznáme a ako ich v kuchyni môžeme využiť?
Na trhu je dostupných viacero druhov octu. Viete, aké sú medzi jednotlivými druhmi rozdiely? Podľa toho aký druh suroviny použijeme na výrobu, rozoznávame rôzne typy octu:
- Liehový ocot – je vhodný na zaváranie. Má vhodnú chuť na zaváranie. Vďaka svojej koncentrácii uchováva potraviny konzervované. Zabraňuje množeniu nebezpečných mikroorganizmov v náleve.
- Jablčný ocot – používa sa na dochucovanie šalátov, prípravu dresingov a marinád. Jablčný ocot sa hodí na nakladanie niektorých druhov potravín (kvasená zelenina).
- Vínny ocot – je výborným dochucovadlom pri príprave studených jedál. Používa sa pri nakladaní mäsa, na výrobu domácej majonézy, dochucovaní omáčok a polievok.
- Ryžový ocot – je základnou surovinou na prípravu sushi. Je považovaný za univerzálne dochucovadlo. Používa sa na dochucovanie šalátov a kyslých jedál.
Jablčný ocot v tabletách
Jablčný ocot je aktívnou látkou niektorých výživových doplnkov dostupných v lekárňach.
V nasledujúcej tabuľke sú uvedené príklady
Aktívne látky | Charakteristika |
inulín (vláknina), jablčný ocot (rozpustná vláknina), vitamín C |
|
Chróm, jablčný ocot (rozpustná vláknina), vitamín C, vláknina (n ešpecifikovaná) |
|
Chróm, jablčný ocot |
|
Výroba octu
Základom výroby kyseliny octovej je oxidácia etanolu. Hlavnou surovinou je zriedený etanol. Ten sa získava pomocou alkoholového kvasenia vhodnej cukrovej suroviny. Podľa typu suroviny použitej na výrobu rozoznávame 4 druhy octu.
Tie sa vyrábajú fermentáciou:
- Liehový ocot – dvojstupňová fermentácia:
- stupeň: z alkoholových cukrových surovín sa získa vodný roztok etanolu.
- stupeň: roztok etanolu podstúpi octovú fermentáciu.
- Vínny ocot - fermentáciou hroznového vína.
- Jablkový ocot - fermentáciou jablkového vína.
- Ryžový ocot - fermentáciou ryžového vína.
Recept na domáci jablčný ocot
Niektorí z nás majú doma kopec jabĺk a chceli by si vyskúšať prípravu domáceho jablčného octu. Na internete nájdete rôzne recepty na výrobu domáceho jablčného octu.
Na inšpiráciu prinášame jeden recept:
Potrebujeme:
- 1 kg jabĺk,
- 2,5 l prevarenej vody (vychladenej)
- gázu
- väčšiu nádobu
Postup:
Na výrobu domáceho jablčného octu niektorí odporúčajú použiť sladšie jablká. Iní odporúčajú zmiešať kyslejšie a sladšie jablká.
Jablká umyjeme. Odstránime stopky jabĺk. Jablká aj so šupkou a jadrovníkmi nastrúhame.
Nastrúhané jablká dáme do väčšej nádoby.
Zalejeme ich vychladenou prevarenou vodou. Nádobu zakryjeme gázou. Gázu pripevníme pomocou gumičky/ špagátu.
Nádobu so zmesou necháme na tmavom a teplom mieste. Zmes nemusíme miešať.
Kvasenie by malo začať o niekoľko dní. Zmes by mala začať bublinkovať.
Zmes necháme kvasiť približne mesiac.
Následne zmes precedíme cez gázu. Hotový jablčný ocot nalejeme do fliaš a dobre uzatvoríme.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →