- ncbi.nlm.nih.gov - Vitamin B6 (Pyridoxine), NourEldin R. Abosamak; Vikas Gupta
- ncbi.nlm.nih.gov - Vitamin B6 in Health and Disease, Kamilla Stach et al.
- sciencedirect.com - Functions and Deficiencies of B-Vitamins (and Their Prevention), W. Herrmann , R. Obeid
- healthline.com - Vitamin B6: What You May Need to Know
- ods.od.nih.gov - Vitamin B6
- medicalnewstoday.com - The benefits and food sources of vitamin B6
- mayoclinic.org - Vitamin B-6
- multimedia.efsa.europa.eu - Dietary Reference Values for the EU
- solen.cz - Vitaminy a vybrané aspekty jejich stability a biologické dostupnosti pro lékárenskou praxi, Tereza Hendrychová, Josef Malý
- solen.cz - Specifika potřeby vitaminů u zdravých těhotných a kojících žen, dětí a seniorů, Tereza Hendrychová, Josef Malý
- solen.sk - Vitamíny pre oči, MUDr. Jana Nekorancová
Vitamín B6: Na čo je dobrý? Čo je pyridoxín a aké má účinky či dennú odporúčanú dávku?
Vitamín B6, označovaný aj ako pyridoxín, je esenciálny vitamín patriaci do skupiny B vitamínov. Zohráva úlohu predovšetkým pri vývoji mozgu a v udržiavaní správnej funkcie imunitného a nervového systému. Aký je optimálny denný príjem vitamínu B6 a ako rozpoznáte jeho nedostatok?
Obsah článku
- Postavenie vitamínu B6 v skupine vitamínov
- Charakteristika vitamínu B6
- Funkcia vitamínu B6 v našom tele
- Aký je odporúčaný denný príjem vitamínu B6?
- Zdroje vitamínu B6 v potrave
- Ako sa prejavuje nedostatok vitamínu B6 v organizme?
- Ako správne dopĺňať vitamín B6
- Cielená terapia vitamínom B6
- Nadbytok vitamínu B6
- Potreba vitamínu B6 v tehotenstve a v období dojčenia
Postavenie vitamínu B6 v skupine vitamínov
Vitamín B6, známy aj ako pyridoxín, je vo vode rozpustný vitamín. Patrí medzi vitamíny skupiny B.
Vitamíny charakterizujeme ako zlúčeniny organickej povahy, ktoré majú rôznorodú, ale pomerne jednoduchú chemickú štruktúru.
Sú potrebné pre rast, vývoj, správne fungovanie a zachovanie zdravia nášho organizmu. Vykazujú biologický efekt už pri veľmi nízkych koncentráciách.
Účinkujú predovšetkým ako katalyzátory rôznych biochemických reakcií v organizme:
- zapájajú sa do metabolizmu sacharidov, tukov a bielkovín,
- fungujú ako koenzýmy a ovplyvňujú tak činnosť enzýmov,
- regulujú hormonálne procesy,
- podieľajú sa na tvorbe nových buniek a tkanív,
- majú antioxidačné pôsobenie – pôsobia preto preventívne pri niektorých ochoreniach,
- posilňujú imunitný systém.
Väčšina vitamínov je esenciálnej povahy, tzn. ľudské telo si ich nevie syntetizovať samostatne (okrem niekoľkých výnimiek). Vo väčšine prípadov sme teda odkázaní na ich príjem „zvonku“ – a teda v potrave alebo formou doplnkov.
Vitamíny preto patria medzi kľúčové a nevyhnutné zložky našej potravy, rovnako ako aj bielkoviny, tuky či sacharidy. V potrave sa vyskytujú len vo veľmi malých množstvách.
Základné delenie vitamínov vychádza z ich schopnosti rozpúšťať sa vo vode a v tukoch – delíme ich preto na vitamíny rozpustné v tukoch a vitamíny rozpustné vo vode.
Tabuľka 1: Rozdelenie vitamínov podľa ich schopnosti rozpúšťať sa vo vode a v tukoch
Vitamíny rozpustné v tukoch | Vitamíny rozpustné vo vode |
Vitamín A – retinol | Vitamín B1 – tiamín |
Vitamín D – kalciferol (D2 – ergokalciferol, D3 – cholekalciferol) | Vitamín B2 – riboflavín |
Vitamín E – tokoferol, tokotrienol | Vitamín B3 – niacín |
Vitamín K – (K1 – fylochinón, K2 – farnochinón) | Vitamín B5 – kyselina pantoténová |
Vitamín B6 – pyridoxín | |
Vitamín B7 – biotín | |
Vitamín B9 – kyselina listová | |
Vitamín B12 – kyanokobalamín | |
Vitamín C – kyselina askorbová |
Vitamíny rozpustné v tukoch sú súčasťou tukovej zložky potravín. V organizme sa pri ich nadmernom príjme ukladajú najmä do tukového tkaniva a do pečene.
Ich zásoby sú pomerne veľké a uvoľňujú sa postupne a pomaly, v závislosti od potrieb organizmu. Aj preto sa príznaky ich nedostatku prejavujú až po niekoľkých mesiacoch.
Vitamíny rozpustné vo vode sa naopak neukladajú do organizmu, resp. ich zásoby sú veľmi malé, a preto musia byť prijímané v potrave na dennej báze. Príznaky ich nedostatku sa prejavia pomerne rýchlo – v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov.
Pri užívaní vysokých dávok vitamínov rozpustných vo vode zvyčajne nehrozí riziko vedľajších účinkov a prebytočné množstvo sa jednoducho vylučuje z organizmu močom.
Nedostatok vitamínov v organizme označujeme pojmom hypovitaminóza. Vzniká pri poklese hladiny vitamínov pod referenčné hodnoty. Klinicky sa prejavuje širokou škálou porúch jednotlivých funkcií organizmu.
Ak hypovitaminóza nie je kompenzovaná a hladina vitamínov naďalej klesá, rozvíja sa závažnejší a v niektorých prípadoch život ohrozujúci stav – avitaminóza. Pri avitaminóze pozorujeme už vznik závažných ochorení.
S avitaminózou sa v súčasnom vyspelom svete stretávame len zriedka. Častejšie sa vyskytujú rôzne druhy hypovitaminóz.
Príčinou môže byť nedostatočný príjem vitamínov v potrave, jednotvárna výživa, diétne chyby, poruchy vstrebávania vitamínov v tráviacom trakte, nadmerné vylučovanie vitamínov z organizmu, infekčné ochorenia, alkoholizmus, užívanie niektorých liekov, nadmerná fyzická aktivita, stres a iné.
Nadmerné hladiny vitamínov v organizme označujeme pojmom hypervitaminóza.
Hypervitaminózy vznikajú najčastejšie z dôvodu neopodstatneného až zbytočného nadužívania vitamínov (napríklad v podobe výživových doplnkov). Môžu viesť k vzniku vedľajších účinkov až toxicite.
Charakteristika vitamínu B6
Z hľadiska štruktúry predstavuje vitamín B6 hydroxymetylpyridín s metylovou skupinou v polohe 2, hydroxy skupinou v polohe 3 a hydroxymetylovými skupinami v polohe 4 a 5. Jeho molekulový vzorec je C8H11NO3.
Je rozpustný vo vode, citlivý na svetlo a teplo.
Vyskytuje sa v šiestich formách – ako pyridoxín (alkohol), pyridoxal (aldehyd), pyridoxamín (amín) a ich 5-fosfáty.
Hoci technicky by sa všetkých týchto šesť zlúčenín malo označovať ako vitamín B6, označenie vitamín B6 sa bežne používa len pre pyridoxín.
V živočíšnych tkanivách prevládajú formy pyridoxal-fosfát a pyridoxamín-fosfát. V rastlinách je prítomná najmä forma pyridoxín a pyridoxín-fosfát.
Vitamín B6 je prirodzene prítomný v mnohých potravinách rastlinného aj živočíšneho pôvodu.
Mnohé rastliny a mikroorganizmy (napríklad Escherichia coli) sú schopné vitamín B6 syntetizovať. Pre živočíchy a človeka to však neplatí, tí ho musia získavať len z exogénnych zdrojov.
Formy vitamínu B6 – pyridoxín, pyridoxal a pyridoxamín sa po prijatí v potrave pomerne rýchlo absorbujú v tenkom čreve. Fosforylované formy, tzn. fosfáty sa v tráviacom trakte najskôr metabolizujú a až následne absorbujú.
Vďaka rýchlej miere absorpcie je biologická dostupnosť vitamínu B6 pomerne vysoká.
Po absorpcii je vitamín B6 distribuovaný predovšetkým do pečene, v menšej miere aj do svalov alebo mozgu. V pečeni sú zlúčeniny konvertované za pomoci enzýmov na biologicky aktívne koenzýmy.
Vitamín B6 prestupuje cez placentu a tiež sa vylučuje do materského mlieka. Z organizmu sa eliminuje močom.
Najstarším predkom vitamínov skupiny B bol vitamín nazývaný vo vode rozpustný faktor B. Postupným objavovaním ďalších vitamínov zo skupiny B sa začali označovať a rozlišovať číslom v dolnom indexe (B1, B2, B3, ..., B12).
Vitamín B6 je považovaný za esenciálnu látku a zároveň za nenahraditeľnú živinu. Ľudský organizmus nie je schopný ho svojpomocne vyprodukovať. Preto, aby sme predchádzali vzniku nedostatku a následným zdravotným problémom, sme odkázaní na jeho príjem v potrave alebo v doplnkoch výživy.
Príjem vitamínu B6 je nevyhnutný počas celého nášho života, tzn. od detstva, cez dospelosť a aj v starobe. Konzumácia pestrej a vyváženej stravy dokáže adekvátne pokrývať denné potreby vitamínu B6 pre organizmus.
V ľudskom tele plní vitamín B6 niekoľko úloh, ktoré sú v konečnom dôsledku kľúčové pre fungovanie procesov a zachovanie správnej funkcie tkanív, orgánov a systémov.
Vitamín B6 sa dokonca cielene používa aj na prevenciu a liečbu niektorých stavov a ochorení.
Jeho nedostatočné alebo naopak nadmerne vysoké hladiny môžu viesť k vzniku a rozvoju porúch a poškodení.
Funkcia vitamínu B6 v našom tele
Dôležitosť vitamínu B6 spočíva najmä v tom, že sa v organizme premieňa na koenzýmy. Tieto koenzýmy sú súčasťou telových enzýmov a podmieňujú ich účinok. Vitamín B6 tak sekundárne ovplyvňuje širokú škálu biochemických procesov v organizme.
Vitamín B6 zohráva úlohu pri nasledujúcich fyziologických procesoch v organizme:
- podieľa sa na metabolizme aminokyselín, bielkovín, sacharidov a tukov,
- je dôležitý pre tvorbu neurotransmiterov, napríklad sérotonínu, dopamínu a GABA, čím zabezpečuje aktivitu nervového systému a kognitívne funkcie,
- zapája sa do procesu tvorby glukózy a odbúravania glykogénu (dodáva energiu svalom a tým zabezpečuje ich aktivitu),
- je nevyhnutný pre tvorbu hému (časť červeného krvného farbiva – hemoglobínu),
- prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému,
- podieľa sa na správnom vývoji mozgu plodu počas tehotenstva a mozgu dojčiat.
Aký je odporúčaný denný príjem vitamínu B6?
Podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín sú odporúčania na denný príjem vitamínu B6 nasledovné.
Tabuľka 2: Prehľad denného príjmu vitamínu B6 v závislosti od veku a pohlavia
Veková skupina | Množstvo v mg/deň |
Dojčatá (vo veku 7 – 11 mesiacov) | 0,3 mg/deň* |
Deti (vo veku 1 – 3 rokov) | 0,5 – 0,6 mg/deň |
Deti (vo veku 4 – 6 rokov) | 0,6 – 0,7 mg/deň |
Deti (vo veku 7 – 10 rokov) | 0,9 – 1 mg/deň |
Deti a dospievajúci (vo veku 11 – 14 rokov) | 1,2 – 1,4 mg/deň |
Dospievajúci (vo veku 15 – 17 rokov) | 1,3 – 1,6 mg/deň |
Dospelí (vo veku ≥ 18 rokov) | 1,3 – 1,6 mg/deň |
Tehotné ženy | 1,5 – 1,8 mg/deň |
Dojčiace ženy | 1,4 – 1,7 mg/deň |
* Uvádza sa hodnota adekvátneho príjmu vitamínu B6. Adekvátny príjem je priemerná hodnota určená na základe pozorovaní a predpokladá sa, že je primeraná potrebám populácie. Priemerný denný príjem nie je stanovený.
Potreba vitamínu B6 je vyššia v prípade, ak sa zvyšuje príjem bielkovín v potrave. Na 1 gram bielkovín pripadá 0,02 mg vitamínu B6.
Zdroje vitamínu B6 v potrave
Vo všeobecnosti platí, že zdravá a vyvážená strava dokáže u väčšiny ľudí pokryť ich denné potreby vitamínu B6 (výnimku predstavujú určité skupiny osôb opísané nižšie).
Vitamín B6 nachádzame v rôznych druhoch potravín rastlinného aj živočíšneho pôvodu.
Zo živočíšnych produktov je to mäso z hydiny (kuracie, morčacie), bravčové mäso, hovädzie mäso, ryby (tuniak, losos), vnútornosti, vajcia a mlieko.
Z rastlín sú to najmä zemiaky, špenát, cibuľa, sója, cícer, šošovica, hrach, ryža, pšeničné klíčky, ovos, arašidy, pistácie, avokádo, melón či banány.
Vitamín B6 môže byť obsiahnutý napríklad aj v raňajkových cereáliách, kde sa zámerne pridáva s cieľom zvýšiť jeho hladiny (fortifikácia).
Varením sa vitamín B6 prítomný v potravine znehodnocuje.
Ako sa prejavuje nedostatok vitamínu B6 v organizme?
Deficit vitamínu B6 sa v populácii objavuje len zriedkavo. Vplýva na to najmä fakt, že v súčasnosti máme pomerne bezproblémový prístup k potrave a tiež fakt, že primeraná a pestrá strava úplne postačuje na pokrytie denných potrieb vitamínu B6 u zdravého človeka.
Nedostatok vitamínu B6 sa zvyčajne vyskytuje súbežne s nedostatkom ďalších vitamínov skupiny B, a to vitamínom B12 a vitamínom B9 (kyslina listová).
Rizikovými skupinami, u ktorých sa môže rozvíjať deficit vitamínu B6 sú napríklad:
- ľudia s poruchami vstrebávania v tráviacom trakte z dôvodu zápalových ochorení žalúdka alebo čriev, alergií, intolerancií a pod. (Crohnova choroba, ulceratívna kolitída, celiakia),
- ľudia závislí na alkohole,
- obézni pacienti,
- pacienti užívajúci niektoré lieky, ako estrogény, kortikosteroidy, lieky na liečbu epilepsie alebo záchvatov,
- ľudia s ochoreniami obličiek, nedostatočnou funkciou alebo zlyhávaním obličiek,
- ľudia s niektorými autoimunitnými ochoreniami (reumatoidná artritída),
- tehotné a dojčiace ženy,
- ľudia s vegetariánskym alebo vegánskym spôsobom stravovania.
Charakteristickými príznakmi nedostatku vitamínu B6 je únava, zvýšená podráždenosť, vyššia náchylnosť na infekcie a anémia. Môže sa vyskytovať tiež kožná vyrážka (seboroická dermatitída), suché popraskané pery a kútiky pier, zubný kaz a zápal jazyka s prítomným opuchom.
Hraničné hodnoty alebo len mierny pokles hladiny vitamínu B6 môžu byť bezpríznakové po dobu mesiacov až rokov.
Pri dlhodobom nedostatku sa rozvíja úzkosť až depresia, zmätenosť, poruchy kognitívnych funkcií vedúce v závažnejších prípadoch až k demencii, záchvaty kŕčov pripomínajúce epilepsiu a periférna neuropatia, čo je porucha nervov prejavujúca sa brnením, bolesťou a stratou citlivosti v končatinách.
Na očiach sa nedostatok prejavuje zápalom spojoviek a okraja očných viečok, zápalom zrakového nervu a narušenou funkciou okohybných svalov. U detí sa veľmi často rozvíjajú záchvaty.
Deficit vitamínu B6 bol po prvýkrát identifikovaný v roku 1926.
Ako správne dopĺňať vitamín B6
Účinným prostriedkom na doplnenie hladiny vitamínu B6 v organizme je užívanie doplnkov výživy alebo voľnopredajných liekov s obsahom vitamínu B6 samostatne alebo v kombinácii s inými vitamínmi (najčastejšie ako B-komplex alebo multivitamínové prípravky).
Sú dostupné vo forme tabliet, kapsúl, prípadne kvapalných liekových foriem. Zvyčajne obsahujú vitamín B6 vo forme pyridoxínu.
Sú dobrým riešením v prípadoch, kedy neprijímame dostatočné množstvo vitamínov v potrave, alebo ak je dopyt organizmu po vitamínoch vyšší, ako obvykle.
Príkladom môže byť špecifický spôsob života (vegetariánsky alebo vegánsky spôsob stravovania), určité životné obdobia (obdobie tehotenstva alebo dojčenia) alebo zmeny zdravotného stavu (potravinové alergie, poruchy vstrebávania, obezita, závislosť na alkohole).
V liekoch a doplnkoch výživy sa veľmi často stretávame s kombináciou vitamínu B6 a horčíka. Vitamín B6 v tomto smere napomáha a zvyšuje mieru vstrebávania horčíka v tráviacom trakte.
Lieky a doplnky výživy sa majú vždy užívať podľa odporúčaní výrobcu alebo lekárnika, a nemá sa prekračovať ich stanovené dávkovanie. Ich nadmerné alebo dlhodobé užívanie môže viesť k výskytu vedľajších účinkov až toxicite.
Zároveň netreba zabúdať na fakt, že tieto produkty neslúžia ako náhrada rozmanitej a vyváženej stravy, a že prevažná väčšina prijímaného vitamínu B6 má pochádzať práve z potravín.
Cielená terapia vitamínom B6
Lieky s obsahom vitamínu B6 sa v súčasnosti, okrem použitia na účely doplnenia hladiny tohto vitamínu v organizme, používajú aj na prevenciu a liečbu niektorých stavov a ochorení.
Vitamín B6 priaznivo ovplyvňuje imunitný systém, môže nám preto napomáhať napríklad v boji proti infekciám. Prispieva k udržaniu zdravia očí a pôsobí preventívne proti degeneratívnym poruchám očí prichádzajúcim s vekom.
Prostredníctvom tvorby neurotransmitera sérotonínu priaznivo ovplyvňuje náladu a pôsobí preventívne proti depresii.
Zlepšuje kognitívne funkcie, kam patrí pamäť, pozornosť, vnímanie, myslenie a učenie, čím môže napomáhať predchádzať demencii.
Vďaka redukcii hladiny aminokyseliny homocysteín, ktorá pri vysokom množstve predstavuje riziko pre rozvoj srdcovo-cievnych ochorení, vitamín B6 zlepšuje cirkuláciu krvi a pôsobí preventívne proti týmto ochoreniam.
Štúdiami sa preukázal aj účinok vitamínu B6 mierniť nevoľnosti a vracanie v tehotenstve.
Existujú tiež predpoklady, že vitamín B6 prispieva k úľave od príznakov predmenštruačného syndrómu ako je náladovosť, podráždenosť, úzkosť či nafukovanie.
U dojčiat a detí sa vitamín B6 používa na liečbu zriedkavej formy epilepsie (pyridoxín-dependentná epilepsia), ktorá je charakteristická opakujúcimi sa záchvatmi, a ktorá nereaguje na liečbu antiepileptikami.
Nadbytok vitamínu B6
Príjem vyšších množstiev vitamínu B6 v potrave sa vo všeobecnosti považuje za bezpečný a doteraz neboli hlásené žiadne prípady negatívneho dopadu na človeka. Prispieva k tomu fakt, že prebytočné množstvo prijatého vitamínu B6 sa vylúči močom.
V prípade užívania liekov a doplnkov výživy s obsahom vitamínu B6 je dôležité dodržiavať stanovené dávkovanie.
Za najvyššiu dennú dávku vitamínu B6 u dospelých, ktorá nespôsobuje výskyt vedľajších účinkov ani pri dlhodobom užívaní, bola stanovená dávka 25 mg/deň.
Pri nadmernom prekročení dávky alebo pri neprimerane dlhodobom užívaní vitamínu B6 môže dochádzať k výskytu vedľajších účinkov, ako napríklad:
- nedostatočná koordinácia svalov, mimovoľné pohyby,
- strata citlivosti v končatinách (periférna neuropatia),
- neschopnosť vnímať bolesť alebo vysoké teploty (senzorická neuropatia),
- nevoľnosť, bolesť brucha a pálenie záhy,
- bolestivé kožné lézie,
- zvýšená citlivosť na slnko.
Veľmi vysoké dávky vitamínu B6 môžu viesť k vzniku závažnej senzorickej neuropatie, ktorá sa prejavuje až stratou kontroly nad pohybom tela.
Vitamín B6, najmä v podobe liekov a doplnkov výživy, sa môže vzájomne ovplyvňovať s inými súbežne užívanými liekmi.
Ak užívate lieky na liečbu epilepsie alebo záchvatov (napríklad karbamazepín, kyselinu valproovú, fenytoín a pod.), levodopu na liečbu Parkinsonovej choroby alebo teofylín na liečbu astmy, konzultujte akékoľvek dopĺňanie vitamínu B6 so svojím lekárom.
Potreba vitamínu B6 v tehotenstve a v období dojčenia
Príjem dostatočného množstva vitamínov je v tehotenstve a v období dojčenia absolútne nevyhnutné. Vitamíny skupiny B majú priaznivý vplyv predovšetkým na činnosť nervového a srdcovo-cievneho systému, alebo sa tiež zúčastňujú mnohých metabolických procesov.
Vitamíny skupiny B, medzi nimi aj vitamín B6, prestupujú cez placentu a ich koncentrácia u plodu je častokrát vyššia ako u matky.
Potreba dopĺňania B vitamínov v tehotenstve sa týka predovšetkým kyseliny listovej (vitamínu B9). Tá je kľúčová pre neuronálny vývoj, vývoj srdcovo-cievnej sústavy a skeletu. Taktiež je dôležitou prevenciou pred vrodenými chybami, predčasným pôrodom alebo potratom.
V prípade vitamínu B6 je jeho nedostatok v tehotenstve pomerne častý (aj spolu s vitamínom B1). Napriek tomu však u tehotných žien s vyváženým jedálničkom nie je vyslovene nevyhnutné ho dopĺňať.
Vitamín B6 sa používa na liečbu nevoľnosti a vracania v tehotenstve.
Nedostatok vitamínu B6 sa vo väčšine prípadov nijako neprejavuje. Ak áno, môže byť spozorovaný ako zápal ďasien, zmeny na sliznici v ústnej dutine, anémia, zvýšená únava alebo bolesť končatín.
Vitamín B6 je taktiež vylučovaný do materského mlieka, pričom jeho koncentrácia v mlieku závisí od výživy a nutričného stavu matky.
Príjem veľmi vysokých dávok vitamínu B6 u matky môže mať negatívny vplyv na laktáciu a spôsobiť jej zastavenie.
Vitamín B6, označovaný aj ako pyridoxín, je esenciálny vitamín patriaci do skupiny B vitamínov. Zohráva úlohu predovšetkým pri vývoji mozgu a v udržiavaní správnej funkcie imunitného a nervového systému.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →