- healthline.com - Healthline: What Is Quinoa?
- webmd.com - Web MD: Health Benefits, Nutrition Facts and How To Prepare Quinoa
- britannica.com - Britannica: Quinoa
- medicalnewstoday.com - Medical News Today: Health benefits of quinoa
Quinoa: aké sú zdravotné účinky bezlepkovej superpotraviny?
Quinoa alebo mrlík čílsky je jednoročná rastlina považovaná za nepravú obilninu. Obsahuje veľa proteínov, vlákniny, minerálov i vitamínov a hovorí sa o nej ako o superpotravine. Poznáte jej zdravotné benefity?
Charakteristika
Quinoa sa nachádza v rebríčkoch najzdravších potravín sveta. Na svete jej existuje viac ako sto druhov. Najbežnejšou je však biela quinoa, no stretnúť sa môžeme aj s červenou alebo čiernou.
Semená rastliny obsahujú veľa proteínov a vlákniny. Mladé listy sú tiež na jedenie a používajú sa do jedál ako zelenina, napríklad špenát.
Rastlina pochádza z regiónu Ánd v Južnej Amerike. V týchto končinách je jednou z hlavných plodín už celé miléniá. Rástla hlavne v oblasti Kolumbie až po južné Čile. Je to endemit.
Quinoa bola domestifikovaná pred 3000 - 5000 rokmi. Domorodí obyvatelia verili, že ich ochráni pred hladom. Spolu s kukuricou a zemiakmi slúžila ako hlavná požívatina Inkov, Quechua a iných.
Inkovia verili, že je quinoa „obilná matka“ a že je to svätá rastlina.
V terajšej dobe rastie quinoa v Peru, Bolívií, ale aj Severnej Amerike, Taliansku, Švédsku či v Indii. Rastlina má mnohé zdravotné benefity a je preto v súčasnosti obľúbená po celom svete.
Vďaka bohatému obsahu vitamínov a minerálov, je quinoa jedinečnou potravinou pre ľudí na bezlepkovej diéte či pre ľudí preferujúcich zdravý životný štýl.
Obsah živín a zloženie
Quinoa je bohatá na proteíny zložené zo všetkých esenciálnych aminokyselín.
Je teda plnohodnotnou výživou aj pre vegetariánov a vegánov.
Semená obsahujú aj veľa vlákniny a oleja. Sú zdrojom železa, horčíka, fosforu, draslíka, vápnika, zinku, medi, vitamínu E a antioxidantov.
Mrlík čílsky však obsahuje aj mangán a vitamíny skupiny B.
Obsahuje lyzín, metionín a cysteín, teda esenciálne aminokyseliny, ktoré bývajú všeobecne v rastlinnej potrave málo zastúpené.
Quinoa je tiež populárna, pretože neobsahuje glutén. U ľudí s celiakiou býva dobre tolerovaná. Pri požití 50 gramov denne sa nevyskytli žiadne vedľajšie účinky. Avšak u niektorých pacientov trpiacich coeliakiou sa ukázali známky senzitivity na prolamíny obsiahnutý v tejto rastline.
Vzhľadom na nízky glykemický index, vysoký obsah vlákniny a bielkovín sa považuje za vhodnú potravinu pri redukcii hmotnosti.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g varenej quinoy
Energia | 120 kcal |
Sacharidy | 21,3 g |
Vláknina | 2,8 g |
Tuky | 1,92 g |
Bielkoviny | 4,4 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g varenej quinoy
Vitamín A | 5 IU | Draslík | 172 mg |
Vitamín B1 | 0,107 mg | Horčík | 64 mg |
Vitamín B2 | 0,11 mg | Vápnik | 17 mg |
Vitamín B3 | 0,412 mg | Sodík | 7 mg |
Vitamín B6 | 0,123 mg | Železo | 1,49 mg |
Vitamín B9 | 42 mcg | Zinok | 1,09 mg |
Vitamín E | 0,63 mg | Mangán | 0,631 mg |
Selén | 2,8 mcg | ||
Fosfor | 152 mg | ||
Meď | 0,192 mg |
Vlastnosti Mrlíka čílskeho:
- Antioxidans – podpora celkového zdravia a odolnosti pred vznikom ochorení vrátane rakoviny
- Antiinflamatórikum – protizápalový účinok
- Laxatívum – plná vlákniny, vhodné pri obstipácií nakoľko zjemňuje a zmäkčuje stolicu
- Neobsahuje glutén – vhodné pre ľudí trpiacich celiakiou, jedná sa o bezlepkový produkt
- Zvyšuje kontrolu nad krvným cukrom – súčasť prevencie diabetes mellitus 2.typu
- Hypolipidemikum - Znižuje hladinu cholesterolu a triacylglycerolov – prevencia aterosklerózy (kôrnatenie ciev)
Vnútorné použitie
Vysoký obsah bielkovín
Quinoa je kompletným zdrojom bielkovín, čo znamená, že obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré sú potrebné pre rast, stavbu a opravu tela. To sú práve aminokyseliny, ktoré naše telá nemôžu produkovať, a preto ich treba prijímať v pestrej strave.
Quinoa vzhľadom na vysoký obsah proteínov udržuje zdravé kosti a svaly, zdravé srdce, chráni pred vznikom málokrvnosti, podporuje trávenie či udržuje zdravé vlasy.
Podpora tráviacej sústavy
Obsahuje viac vlákniny ako väčšina obilnín, čo pomáha pri trávení a môže prispievať k udržaniu zdravého hladiny cholesterolu a regulácii hladiny cukru v krvi.
Podporuje zdravie črevnej mikroflóry, trávenie a vyprázdňovanie. Vzhľadom na nízky glykemický index nespôsobuje výkyvy hladiny cukru v krvi, čo je dobré pri ochorení cukrovky.
Vláknina obsiahnutá v semenách rastliny je dobrou v prevencii obstipácie (zápcha) a rakoviny hrubého čreva. Zjemňuje a zmäkčuje stolicu.
Podpora srdcovocievneho zdravia
Konzumáciou quinoy sa napomáha k znižovaniu hladiny zlého LDL cholesterolu, čo znamená zníženie rizika vzniku aterosklerózy a koronárnych srdcových ochorení.
Obsahuje zdravé mastné kyseliny, dobré množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré sú prospešné pre srdcové zdravie a funkciu.
Zber a skladovanie
Pestovanie
Mrlík čílsky (Chenopodium quinoa) je jednoročná bylina rastúca podľa druhu kultivaru až do výšky 3 metrov. Má hrubé cylindrické steblo. To môže byť rovné, alebo sa rozkonáruje do vetvičiek.
Steblo aj listy majú podľa veku farbu od zelenej cez žltú, červenú a purpurovú. Kvety sú malé s lupienkami, rastú združené v strapcovitom okvetí.
Kvety sú samoopelivé, väčšinou obojpohlavné (zriedka samičie). Semeno je drobné, tvorené v nažke, v priemere má 2 milimetre. Môže byť bielej, červenej, žltej, purpurovej, hnedej či čiernej farby.
Rastlina je hlboko zakorenená, koreň dosahuje do hĺbky až 1,5 metra a robí rastlinu odolnou. Mrlík čílsky je mrazuodolný a toleruje slané prostredie.
Existuje okolo 3000 variánt rastliny mrlíka čílskeho. Najčastejšie sa stretávame s červenou, čiernou a bielou varietou - niekedy môže byť aj trojfarebná.
Mrlík čílsky rastie na neúrodných piesočnatých až hlinitopiesočnatých pôdach. Vysievame ho v apríli do hĺbky 1,5 centimetra, medzera medzi riadkami by mala byť približne 25 centimetrov priemerne. Obdobie zberu je v našich podmienkach od júla do septembra. Zbiera sa semeno.
Počas celého roka sa môžu zbierať listy.
Skladujeme v plátených vreciach, prípadne v papierových, vyhľadávame tmavé priestory bez prísunu slnečného žiarenia. Miestnosť by mala byť suchá s konštantnou teplotou. Semená je možné zamraziť.
Semená quinoi sa zberajú ručne. Sú spracované, ich vonkajšia šupka je odstránená kvôli horkej chuti.
Využitie v kuchyni
Quinoa sa stala po celom svete superpotravinou.
Klasickú bielu quinou nie je ťažké nájsť v bežných obchodných reťazcoch v oddelení medzi ryžou a cestovinami. Ďalšou možnosťou sú predajne so zdravou výživou.
Semená mrlíka čílskeho majú trochu orieškovú chuť a arómu. Sú podobné hnedej ryži svojou textúrou.
Nech už si vyberiete akúkoľvek farbu quinoy, každá z nich bude mať približne rovnaký tvar v podobe malinkých zrniečok s jemne horkastou orieškovou chuťou, ktorá spestrí a nurtične obohatí sladké i slané pokrmy.
Je vhodná ako súčasť zeleninových šalátov, poké-bowl či ako príloha k mäsu a rôznym vegetariánskym pokrmom.
Je quinoa bezlepková?
- Áno, quinoa je prirodzene bezlepková a je skvelou voľbou pre ľudí s celiakiou alebo s intoleranciou na lepok.
Ako sa pripravuje quinoa?
- Quinoa sa varí podobne a jednoducho ako ryža. Najprv ju treba dôkladne prepláchnuť pod tečúcou vodou, aby sa odstránila jej prirodzená horká vrstva saponínov.
- Následne sa varí v pomere voda k quinoe približne 2:1, kde sa voda privádza do varu, pridá sa quinoa a varí sa na nízkej teplote približne 15 minút, kým quinoa neabsorbuje všetku vodu.
Je quinoa dobrá pre chudnutie?
- Áno, quinoa môže byť užitočná pri chudnutí, pretože je vysoko nutrične hodnotná, obsahuje veľa bielkovín a vlákniny, ktoré môžu prispieť k dlhšej sýtosti a pomôcť tak kontrolovať príjem kalórií.
Má quinoa nežiadúce účinky?
- Nadmerná a príliš častá konzumácia quinoy môže spôsobiť podráždenie žalúdka v dôsledku saponínu - povlaku na vonkajšej strane zŕn. Toto riziko však môžete eliminovať prepláchnutím zŕn pred jej varením.
Quinoa, jej príprava a účinky na naše zdravie? Tu je náš recept
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →