- pmc.ncbi.nlm.nih.gov - Bovine Colostrum: Its Constituents and Uses, Raymond John Playford, Michael James Weiser
- pmc.ncbi.nlm.nih.gov - Bovine Colostrum and Its Potential for Human Health and Nutrition, Ayşenur Arslan
- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Health factors in colostrum, B R Thapa
- mcpress.mayoclinic.org - Colostrum: Super supplement or overhyped?, Lori Russell
- my.clevelandclinic.org - Colostrum
- medicalnewstoday.com - What to know about colostrum supplements
- healthline.com - What Is Colostrum? Nutrition, Benefits, and Downsides
Čo je kolostrum a aké sú jeho pozitívne účinky na zdravie a organizmus?

O kolostre už počula asi väčšina z nás. Mledzivo alebo tzv. prvé mlieko je živinami nabitá hustá žltkastá tekutina tvoriaca sa v mliečnych žľazách cicavcov ešte pred zrelým materským mliekom. Má preukázané zdravotné benefity, ktoré ho stavajú do pozície potravinového super-doplnku. Nejde však len o klamlivú fámu?
Obsah článku
Čo je kolostrum?
Kolostrum alebo mledzivo je mlieko, ktoré sa tvorí v mliečnych žľazách cicavcov počas prvých dní po pôrode. Je známe aj ako tzv. prvé mlieko a prezývané „tekuté zlato“.
Ide o špeciálny druh mlieka s jedinečným zložením, ktoré je vysoko výživné. Je doslova nabité základnými makroživinami (bielkoviny, sacharidy a tuky) a mikroživinami (vitamíny a minerály), zároveň však obsahuje aj vysoké hladiny rastových faktorov, imunitných faktorov a protilátok.
Kolostrum = colostrum = mledzivo.
Je sfarbené na žlto a má hustú mliečnu lepkavú konzistenciu.
Napriek tomu, že sa kolostrum produkuje aj u ľudí, v súčasnosti prevláda používanie kolostra pochádzajúceho zo živočíšnych zdrojov, najmä z hovädzieho dobytka či kôz.
Hovädzie kolostrum je z hľadiska zloženia, vlastností a bezpečnosti najpodobnejšie tomu ľudskému, dokonca je bohatšie na obsah niektorých imunologicky aktívnych látok (napríklad imunoglobulín G).
Primárnou úlohou kolostra u novonarodených detí či zvieracích mláďat je dodanie výživy, podpora rastu a vývoja, podpora imunity a ochrana pred infekciami či chorobami.
U väčších detí a dospelých sa kolostrum používa na podporu celkového zdravia a imunity, u športovcov na podporu výkonu a zotavovania, má taktiež význam pri liečbe rôznych chorobných stavov.
Použitie kolostra na zdravotné účely siaha hlboko do histórie. Po mnohé roky sa využíva ako tradičná alebo doplnková liečba pre širokú škálu ochorení.
Stovky rokov sa používalo v indickom liečiteľstve na liečbu rôznych ochorení, je taktiež súčasťou ajurvédy. V USA sa ešte pred vynájdením antibiotík kolostrum využívalo ako látka s antibakteriálnymi účinkami.
S použitím kravského kolostra bola pripravená aj očkovacia látka proti detskej obrne (poliomyelitíde). Na výskume a vývoji tejto očkovacej látky sa významne podieľal poľsko-americký vedec Albert Bruce Sabin. Jeho objav prispel k výraznej eliminácii tohto ochorenia u ľudí.
V súčasnosti sa kolostrum vo veľkom produkuje v rámci mliekarenského priemyslu a predáva sa na trhu najmä na účely podpory zdravia a imunity.
Čoraz väčší záujem však vzbudzuje aj na vedeckej úrovni, nakoľko počet dôkazov o jeho účinkoch pri liečbe rôznych patologických stavov neustále narastá.
Ako sa získava kolostrum?
Ako sme už spomenuli, rovnako ako u všetkých cicavcov, kolostrum sa tvorí aj u ľudí. Avšak ľudské kolostrum nepostačuje na jeho použitie „vo veľkom“.
Oveľa väčšie a širšie využitie v praxi má zvieracie, najčastejšie hovädzie kolostrum. To sa získava počas prvých 2 až 5 dní od narodenia mláďaťa, resp. od začatia laktácie.
Bežne komerčne dostupné doplnky sú dva druhy kolostra, a to bovinné čiže hovädzie/kravské kolostrum a kozie kolostrum.
Kolostrum zozbierané v prvých hodinách (do cca 24 hodín) je z hľadiska zloženia najhodnotnejšie, je ho však málo. Po 24 hodinách je možné získať vyšší objem kolostra, obsah biologicky aktívnych látok je už však nižší a s pribúdajúcimi dňami sa stále znižuje.
Malé množstvá kolostra sú ešte niekoľko týždňov prítomné aj v zrelom mlieku.
Zvieratá, ktorým sa kolostrum odoberá musia mať zabezpečené dobré hygienické podmienky a nemali by byť vystavené antibiotikám, pesticídom, hormónom ani liekom určeným na parazity.
Mnoho výrobcov už v súčasnosti testuje svoje produkty na prítomnosť týchto látok vo finálnom kolostre.
Vzhľadom na fakty že kolostrum sa získava od veľkého počtu zvierat a koncentrácia zložiek závisí od času jeho zberu, nie je možné zabezpečiť jeho konštantné zloženie. Aj preto sa jednotlivé prípravky s obsahom kolostra vzájomne líšia obsahom účinných látok.
Zozbierané kolostrum sa zvyčajne priamo na farmách zamrazuje a distribuuje do zariadení, kde dochádza k jeho spracovaniu. Tam sa podľa potrieb upravuje – môže sa pasterizovať, môžu sa z neho odstraňovať tuky či laktóza. Vo finálnej fáze sa suší do podoby prášku.
Vo forme prášku sa následne zapracováva do prípravkov rozličnej liekovej formy – kapsuly, vrecká, tablety, žuvacie liekové formy a iné.

Aké sú jednotlivé zložky kolostra a aký majú účinok?
Čo také výnimočné teda kolostrum obsahuje?
Kolostrum sa z hľadiska kvalitatívneho zloženia dosť podobá „zrelému“ mlieku. V čom je však veľký rozdiel je koncentrácia prítomných látok. V kolostre je ich koncentrácia rozhodne vyššia. Aspoň teda u väčšiny z nich.
Vo všeobecnosti platí, že zloženie mlieka sa v priebehu laktácie výrazne mení, či už ide o zvieratá alebo ľudí.
V porovnaní so zrelým mliekom má kolostrum vyššiu nutričnú hodnotu. Má vyšší podiel bielkovín, tukov a minerálov, a naopak nižšie množstvo sacharidov a laktózy.
Dôvodom je, že práve toto zloženie odráža potreby vyvíjajúceho sa dieťaťa či mláďaťa. Kolostrum je tiež lepšie stráviteľné.
Tabuľka č. 1: Prehľad najdôležitejších aktívnych látok a ich množstva prítomných v hovädzom kolostre a v zrelom mlieku
Aktívne látky | Koncentrácia v kolostre | Koncentrácia v zrelom mlieku |
Bielkoviny | ||
Kazeín | 43,00 mg/ml | 25,00 mg/ml |
Srvátkové proteíny | 120,00 mg/ml | 5,10 mg/ml |
IgG | 55,00 mg/ml | 0,257 mg/ml |
IgA | 1,66 mg/ml | 0,04–0,06 mg/ml |
IgM | 4,32 mg/ml | 0,03–0,06 mg/ml |
Laktoferín | 0,82 mg/ml | 0,10–0,30 mg/ml |
Laktoperoxidáza | 28 mg/ml | 13–30 mg/ml |
Tuky | 64,00 mg/ml | 39,00 mg/ml |
Sacharidy | ||
Laktóza | 27,00 mg/ml | 49,00 mg/ml |
Oligosacharidy | 0,95 mg/ml | 0,3–0,5 mg/ml |
Vitamíny | ||
Vitamín A | 4,90 mg/kg | 460,00 mg/kg |
Vitamín D | 0,89–1,81 IU/g tuku | 0,41 IU/g tuku |
Vitamín E | 77,17 mg/kg tuku | 2,10 mg/kg tuku |
Vitamín B1 | 0,58–0,90 µg/ml | 0,4–0,5 µg/ml |
Vitamín B2 | 4,55–4,83 µg/ml | 1,5–1,7 µg/ml |
Vitamín B3 | 0,34–0,96 µg/ml | 0,8–0,9 µg/ml |
Vitamín B12 | 0,60 µg/ml | 4,50 µg/ml |
Minerály | ||
Vápnik | 4 716,10 mg/kg | 1 220,00 mg/kg |
Fosfor | 4 452,10 mg/kg | 1 520,00 mg/kg |
Draslík | 2 845,89 mg/kg | 1 520,00 mg/kg |
Sodík | 1 058,93 mg/kg | 580,00 mg/kg |
Horčík | 733,24 mg/kg | 120,00 mg/kg |
Zinok | 38,10 mg/kg | 5,30 mg/kg |
Železo | 5,33 mg/kg | 0,80 mg/kg |
Lyzozým | 0,14–0,7 mg/l | 0,07–0,6 mg/l |
Prvou dôležitou skupinou obsahových látok kolostra sú makroživiny. Patria sem bielkoviny, tuky a sacharidy.
Bielkoviny
Kolostrum na rozdiel od zrelého mlieka obsahuje vyššie množstvo bielkovín – najmä kazeínu, srvátkových proteínov a imunoglobulínov (Ig).
Kým celková koncentrácia bielkovín v kolostre je približne 15 %, v zrelom mlieku len okolo 3 %.
Mliečne bielkoviny prítomné v kolostre sa považujú za dobrý zdroj „kompletných bielkovín“ pre ich aminokyselinovému profilu a dobrej stráviteľnosti.
Kazeín predstavuje nerozpustnú bielkovinovú zložku kolostra a je prevládajúcou bielkovinou.
Považuje sa za dobrý zdroj energie, okrem toho má však aj protizápalové, antibakteriálne a imunoregulačné účinky.
Ovplyvňuje imunitnú aktivitu zachovávaním stability faktorov imunity, predlžuje účinky biologicky aktívnych peptidov tak, že znižuje mieru ich enzymatického trávenia a má tiež ochrannú aktivitu proti pôsobeniu baktérií.
Medzi rozpustnú bielkovinovú zložku kolostra radíme srvátkové proteíny – imunoglobulíny, laktoferín, α-laktalbumín, β-laktoglobulín, laktoperoxidáza, či niekoľko rastových faktorov.
Srvátkové proteíny majú nutričný význam. Okrem toho vykazujú aj vplyv na aktivitu imunitného systému, znižujú zápal, podporujú procesy hojenia a majú tiež antibakteriálny efekt.
Z imunoglobulínov (Ig) sú v kolostre prítomné najmä izotypy – IgG (najvyšší podiel), IgA, IgD, IgE a IgM. Sú nevyhnutné pre imunitný systém, nakoľko v črevách eliminujú patogény, ako sú baktérie, vírusy či iné mikroorganizmy. Hovoríme tak o zabezpečovaní pasívnej imunity.
Hovädzie kolostrum obsahuje 8 – 25 % IgG, zatiaľ čo ľudské kolostrum len okolo 2 %.
U ľudí imunoglobulíny prechádzajú aj cez placentu, u hovädzieho dobytka nie. Kolostrum je preto pre mláďatá hovädzieho dobytka jediným prirodzeným zdrojom imunoglobulínov.
Ak mláďatá nedostávajú po narodení kolostrum, sú náchylnejšie na vznik infekcií a existuje u nich vyššie riziko chorôb a prípadných úmrtí.
Laktoferín má výraznú antimikrobiálnu aktivitu, nakoľko zastavuje rast baktérií, vírusov a choroboplodných zárodkov. Taktiež bráni prichytávaniu týchto patogénov na bunky čriev. Laktoferín zároveň viaže železo, čím zvyšuje mieru jeho vstrebávania. Vykazuje aj účinky proti nádorovým bunkám.
Laktoperoxidáza je zas hlavným enzýmom s antibakteriálnou aktivitou, nakoľko inhibuje metabolizmus baktérií.
Kazeín, α-laktalbumín a najmä β-laktoglobulín zaraďujeme medzi hlavné alergény srvátky. β-laktoglobulín sa v ľudskom kolostre nenachádza.
Tuky
Kolostrum na rozdiel od zrelého mlieka obsahuje aj vyššie množstvo tukov. Obsahuje najmä omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, mastné kyseliny s krátkym reťazcom, gangliozidy a fosfolipidy.
Tukový profil kolostra je mimoriadne vhodný pre vyvíjajúce sa dieťa či mláďa. Tuky sa podieľajú napríklad na vývoji neurónov, aktivácii imunitného systému a tiež viažu patogény.
Prítomné nasýtené tuky a najmä ich vyššia koncentrácia však môžu z dlhodobého hľadiska súvisieť s určitým zdravotným rizikom (potenciálny negatívny vplyv na srdcovo-cievny systém).
Tuková zložka sa zvykne z kolostra odstraňovať predovšetkým kvôli zlepšeniu jeho spracovania, zvýšeniu stability prípravkov z neho alebo dosiahnutiu nízkotučného charakteru. Odstránenie tukov však môže znižovať koncentrácie účinných látok rozpustných v tukoch, napríklad vitamínu A a D.
Sacharidy
Zo sacharidov sú v kolostre prítomné najmä laktóza, oligosacharidy, glykolipidy a glykoproteíny. Prevládajúcim sacharidom je laktóza, jej množstvo v kolostre je však nižšie ako v zrelom mlieku.
Hlavnou funkciou sacharidov je ich prebiotické pôsobenie, tzn. slúžia ako potrava pre baktérie prítomné v črevách vrátane tých, ktoré kolonizujú črevá v dojčenskom veku.
Stimulujú rast týchto baktérií a zároveň bránia naviazaniu škodlivých baktérií na steny čriev. Zabezpečujú tak ochranu pred cudzorodými patogénmi.
Vitamíny a minerály
Druhou nemenej dôležitou skupinou obsahových látok kolostra sú mikroživiny. Patria sem vitamíny a minerály. V kolostre je ich koncentrácia zvyčajne vyššia v porovnaní so zrelým mliekom.
Z vitamínov sú to predovšetkým vitamíny rozpustné v tukoch (vitamín A, D a E) a vitamíny rozpustné vo vode (vitamíny skupiny B).
Sú dôležité pre správne fungovanie mnohých metabolických procesov, majú antioxidačnú aktivitu, podporujú funkciu imunitného systému a mentálne zdravie.
Z minerálov sú v kolostre prítomné predovšetkým vápnik, fosfor, horčík, železo, meď, zinok, sodík, draslík, selén a mangán.
Sú potrebné pre správny vývoj, udržanie zdravých kostí a zubov, využitie energie, tvorbu bielkovín, metabolizmus a podobne.

Keď si to teda zhrnieme, kolostrum zastáva dôležité životné funkcie na viacerých frontoch. Priaznivo vplýva na rast a vývoj, podporuje imunitu, chráni pred infekciami či chorobami a v neposlednom rade dodáva živiny.
Za antimikrobiálne účinky kolostra sú zodpovedné primárne imunoglobulíny, oligosacharidy, laktoferín, laktoperoxidáza a lyzozým.
Lyzozým je hodnotnou zložkou dojčenskej výživy. Vďaka jeho antibakteriálnej aktivite redukuje u dojčiat výskyt hnačkových ochorení.
Za imunoregulačné účinky kolostra sú okrem už spomenutých látok zodpovedné aj cytokíny (TNFα, granulocyty, makrofágy a interleukíny 1β, IL-6 a IL-10) alebo tiež B- a T-lymfocyty a neutrofily.
Zložky kolostra zodpovedné za rast, vývoj a regeneráciu sú rastové faktory – glutamín, nukleotidy a polyamíny. Tieto látky stimulujú rast, napomáhajú pri regenerácii organizmu a urýchľujú obnovu svalov, kože, kostí, chrupaviek či nervových buniek. Taktiež v období hladovania podnecujú organizmus spaľovať tuky namiesto svalov.
Na záver je potrebné spomenúť aj rôzne hormóny. Kolostrum obsahuje napríklad prolaktín, somatostatín, oxytocín, tyroxín, kalcitonín, estrogény či progesteróny.
Kolostrum nemá vždy rovnaké zloženie
Zloženie, vlastnosti a tým pádom aj kvalita kolostra je variabilná. Závisí vždy od niekoľkých faktorov. Môže sa jednať o faktory enviromentálne či genetické.
U ľudí zohráva úlohu predpôrodná výživa, životný štýl či prítomnosť chorôb. U zvierat je okrem spomenutého rozhodujúce aj plemeno, vek, počet pôrodov, sezóna, načasovanie dojenia a čas, kedy sa kolostrum odoberá.
Od plemena závisí jednak objem získaného kolostra, jednak aj koncentrácia imunoglobulínu G v ňom.
Najvyššie koncentrácie IgG v kolostre má plemeno kráv Jersey.
Úlohu zohráva aj počet pôrodov. U kráv prvorodičiek je objem kolostra a koncentrácia IgG nižšia v porovnaní s kravami, ktoré už mali mláďatá pred tým. S počtom pôrodov sa zvyšuje dokonca aj kvalita kolostra.
S pribúdajúcim vekom kráv sa kvalita kolostra tiež zvyšuje. Čo naopak kvalitu znižuje je prítomnosť ochorení, napríklad zápal mliečnych žliaz.
Z enviromentálnych faktorov vplýva na objem a kvalitu kolostra načasovanie dojenia. Vo všeobecnosti platí, že kolostrum získavané čo najskôr po pôrode má vyššiu kvalitu a koncentráciu IgG. S pribúdajúcim časom koncentrácia IgG klesá.
Na kvalitu hovädzieho kolostra má vplyv aj obdobie, kedy dochádza k oteleniu. Ak sa kravy oteľujú v letných mesiacoch, kolostrum má nižší podiel tukov v porovnaní s kravami, ktoré sa oteľujú v období jeseň-zima.
U ľudí negatívne vplýva na zloženie kolostra závislosť matky od alkoholu a cigariet. Ďalej tiež prítomnosť ochorení, ako je preeklampsia, cukrovka či anémia.

Použitie kolostra v bežnej praxi
Kolostrum je v súčasnosti pomerne dobre dostupný artikel na trhu. Je určený na ľudskú, ale aj zvieraciu spotrebu.
Najčastejšie ho nachádzame ako súčasť doplnkov výživy vo forme kapsúl, vreciek, tabliet, prípadne vo forme určenej na žuvanie. Veľmi často sa v rámci týchto produktov kombinuje aj s ďalšími zložkami, ako napríklad bielkoviny, sacharidy, vitamíny či probiotiká.
Využíva sa však aj ako funkčná prísada do rôznych potravín, napríklad do jogurtov, syrov, zmrzliny, želé, nutričných tyčiniek, ale aj do nápojov, ako napríklad sušené mlieko alebo hotové nápoje.
Ako už bolo spomenuté, prípravky obsahujúce kolostrum sú pripravené z koncentrátu pochádzajúceho od niekoľko desiatok až stoviek kráv. Nie je preto možné zabezpečiť ich konštantné zloženie. Vzájomne sa líšia obsahom účinných látok.
Kolostrum a prípravky z neho sú u väčšiny ľudí veľmi dobre tolerované a nespôsobujú pri užívaní žiadne ťažkosti. V niektorých prípadoch sa môžu vyskytnúť tráviace ťažkosti ako nevoľnosť, hnačka a nafukovanie.
Opatrnosť je potrebná u ľudí so známou precitlivenosťou na bielkovinu alebo iné zložky (alergény) kravského mlieka.
Prekážku v užívaní kolostra môže u niektorých ľudí predstavovať aj etické hľadisko, a teda spôsob jeho získavania alebo fakt, že sa berie teľatám, ktoré ho potrebujú.
Kolostrum je vhodné pre deti, dospievajúcich aj dospelých. Názor na užívanie kolostra počas tehotenstva však nie je jednotný. Niektoré štúdie hovoria o nevhodnosti, iné naopak pripúšťajú jeho užívanie. Užívanie kolostra počas tehotenstva je preto vhodné konzultovať s lekárom.
Hlavné zdravotné benefity kolostra
Kolostrum najmä vo vyšších dávkach vykazuje liečebný potenciál a má niekoľko pozitívnych účinkov na zdravie. Pozrime sa na to, aké to sú.
V prvom rade predstavuje kolostrum kľúčový prvok vo výžive novonarodených detí a mláďat. Zabezpečuje nutričné pokrytie ich potrieb, zvyšuje ich ochranu pred pôsobením patogénov, zabezpečuje rozvoj a fungovanie imunitného systému a v neposlednom rade sa podieľa na raste, vývoji a reparácii orgánov a tkanív.
U zvierat je včasný príjem kolostra rozhodujúci pre ich zdravie a najmä prežitie.
Kolostrum môžu doplnkovo užívať aj väčšie deti, dospievajúci a dospelí.
Predtým, ako vymenujeme najvýznamnejšie zdravotné výhody kolostra je dôležité podotknúť, že uvádzané účinky síce boli dokázané štúdiami, avšak vo väčšine štúdií sa kolostrum používalo v dávkach vyšších ako je zvyčajné denné odporúčané dávkovanie.
Kolostrum vykazuje priaznivé pôsobenie pri ochoreniach a poškodení žalúdočno-črevného traktu.
Predovšetkým ide o tie stavy, pri ktorých dochádza k poškodeniu slizničnej bariéry – poranenia, infekcie, zápal, chemoterapia či škodlivé pôsobenie niektorých liekov (nesteroidné protizápalové lieky NSAID).
Obsahové látky kolostra prispievajú k hojeniu týchto slizníc, udržiavajú ich integritu, zachovávajú ich priepustnosť a zabezpečujú lokálnu imunitu. Celkovo tak podporujú zdravie čriev.
Kolostrum pôsobí taktiež preventívne a aj terapeuticky proti hnačke, čo je výhodou najmä u detí.
Je nápomocné aj pri kĺbových ochoreniach, ako je napríklad reumatoidná artritída.
Stimulácia imunity za pomoci kolostra môže byť užitočná pri alergických a autoimunitných ochoreniach. S posilnením imunitného systému súvisí aj lepšia obranyschopnosť organizmu pri infekciách dýchacích ciest, prínosových dutín alebo pri zápale pľúc.
Antibakteriálna a antivírusová aktivita kolostra napomáha liečiť rôzne infekcie v tele.
Kolostrum vykazuje aj tzv. anti-age účinky. Vďaka antioxidačným vlastnostiam, schopnosti posilňovať imunitu a podpore celkového zdravia nachádza využitie pri stavoch a ochoreniach súvisiacich so starnutím.
Rastové faktory kolostra vplývajú na správny rast u detí, sú tiež účinné pri regenerácii a hojení rôznych poranení kože, slizníc, svalov, kostí a chrupaviek.
Kolostrum taktiež zlepšuje fyzický a športový výkon.
Kolostrum je atraktívnym doplnkom výživy pre športovcov, ale aj osoby zotavujúce sa zo zranení alebo po chirurgických zákrokoch.
Spomenúť môžeme aj priaznivé lokálne pôsobenie kolostra. Vďaka obsahu rastových faktorov je vhodné pri hojení otvorených rán, popálenín a zranení. Podporuje rast kože a taktiež omladenie pokožky.

Mledzivo alebo tzv. prvé mlieko je živinami nabitá hustá žltkastá tekutina tvoriaca sa v mliečnych žľazách cicavcov ešte pred zrelým materským mliekom. Má preukázané zdravotné benefity, ktoré ho stavajú do pozície potravinového super-doplnku.
Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →