- verywellhealth.com - What to Know About Black Pepper And Piperine Supplements
- healthline.com - Is Black Pepper Good for You, or Bad? Nutrition, Uses and More
- webmd.com - Black Pepper: Health Benefits, Nutrition, and Uses
- britannica.com - Black Pepper
Čierne korenie: Nie len ako korenina? Objavte zaujímavé účinky na zdravie
Čierne korenie pochádza z Indie, kde bolo známe aj ako „čierne zlato“. Podnecuje vylučovanie tráviacich štiav. Obsahuje ostrý piperín, antioxidant, ktorý nesie jeho liečivé vlastnosti.
Charakteristika
Čierne korenie sa považuje často za „kráľa korenín“. Názov pochádza zo sanskritského slova „pippali“, ktoré bolo v Indii známe ako „čierne zlato“.
Krajinou pôvodu čierneho korenia je India. Konkrétne ide o pobrežie Malabar neďaleko regiónov Goa, Karnataka, Kerala, pričom je to jedno z prvých známych korení vôbec.
Samotná korenina má určité limitované použitie aj v medicíne - hlavne pre stimuláciu tráviacich štiav sa podáva v jedlách ako podporný prostriedok trávenia. Okrem toho priaznivo pôsobí pri nadúvaní tým, že provokuje odchod vetrov (flatulenciu).
V rannej histórií bolo čierne korenie kultivované v oblasti Juhovýchodnej Ázie, neskôr sa stalo dôležitým artiklom v obchode medzi Indiou a Európou. V starovekom Grécku a Ríme boli poplatky ukladané v čiernom korení.
V stredoveku bol obchod s korením pripisovaný hlavne Benátčanom a Janovčanom. V období renesancie jeho použitie prekvitalo.
V dnešných moderných časoch je rastlina kultivovaná cestou Indonézie a rozširuje sa aj do Afriky a na Západnú pologuľu.
Až 39 % všetkého čierneho korenia pochádza ale z Vietnamu, India a Brazília produkujú po 10 % „čierneho zlata“.
Čierne korenie je drevnatá bylina, možná rásť popínavo až do výšky 10 metrov. Má vzdušné korene. Jej rozsiahle žiarivé želené listy sú striedavo aranžované. Rastlina má malé kvietky.
Plody bývajú často prezývané „zrnko korenia“, sú kôstkovicou a majú priemer 5 milimetrov. Stávajú sa zrelými, sfarbenými žltavo až červeno a nesú jedno semeno. Ich vôňa je prenikajúca. Chuť je ostrá, hryzavá, občas i dráždivá.
Mleté čierne korenie obsahuje 3 % esenciálneho oleja. Charakteristická ostrá chuť je odvodená od chemickej látky, antioxidantu piperínu. Okrem nej sa v tejto byline nachádza aj chavicín, piperidín a piperetín.
V čiernom korení sú zastúpené tiež flavonoidy, spomínaný esenciálny olej a fenolové komponenty. Z vitamínov sú v ňom prítomné vitamín K, E, A, B1, B6, mangán, meď, železo, vápnik, fosfor, draslík, selén, zinok, chróm. Čierne korenie je teda bohaté aj na minerály.
Bylina sa používa pri varení k celkovému zlepšeniu chute. Považuje sa za nositeľa protizápalových (antiinflamatórnych) vlastností. Tiež môže zlepšiť kognitívne (rozumové) a tráviace funkcie (zabraňuje aj hnačke). Má i antimikróbne a antidepresívne vlastnosti.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 3 g (lyžička) čierneho korenia
Energia | 7,5 kcal |
Sacharidy | 1,86 g |
Vláknina | 0,73 g |
Tuky | 0,09 g |
Bielkoviny | 0,30 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 3 g (lyžička) čierneho korenia
Vitamín A | 15,9 IU | Draslík | 38,6 mg |
Vitamín B1 | 0,003 mg | Horčík | 4,96 mg |
Vitamín B2 | 0,005 mg | Vápnik | 12,8 mg |
Vitamín B3 | 0,033 mg | Sodík | 0,58 mg |
Vitamín B5 | 0,041 mg | Železo | 0,28 mg |
Vitamín B6 | 0,008 mg | Zinok | 0,03 mg |
Vitamín B9 | 0,493 mcg | Mangán | 0,37 mg |
Vitamín E | 0,03 mg | Selén | 0,14 mcg |
Vitamín K | 4,76 mcg | Fosfor | 4,58 mg |
Meď | 0,03 mg |
Účinky (zhrnutie)
- Antioxidans – chráni bunky pred účinkami voľných radikálov a oxidačným stresom. Tak zlepšuje obranyschopnosť organizmu, chráni srdcový sval a bráni vzniku nádorovým mutáciám
- Digestívum – stimuluje vylučovanie tráviacich štiav a tým zlepšuje vstrebávanie látok v tráviacom trakte. Má tiež účinok proti hnačke a stimuluje odchod vetrov.
- Antiinflamatoricum – protizápalové vlastnosti. Zmierňuje priebeh zápalu v organizme, čo priaznivo pôsobí pri niektorých chronických (dlhotrvajúcich) ochoreniach
- Kognitívum – zlepšuje rozumové schopnosti a má tiež antidepresívne účinky. Nie je však dostatok relevantných štúdií k tejto téme.
- Imunomodulans – zvyšuje aktivitu bielych krviniek imunitného systému a tým prispieva k zlepšeniu imunitnej odpovede organizmu v boji proti mikróbom
Vnútorné použitie
Používa sa pri príprave mäsa, rýb, zeleniny, šalátových dresingov, polievok, cestovín a iných jedál.
Na trhu sa vyskytuje aj doplnok výživy - tinktúra z čierneho korenia a kurkumy – podporuje trávenie, pečeň a účastní sa na zlepšenej imunitnej odpovedi organizmu.
Vonkajšie použitie
Je možné použiť ho do aromalampy, pri masáži alebo do kúpeľa. Tiež je možné si s ním pošúchať bolestivé miesta.
Zber a skladovanie
Množenie sa väčšinou robí za pomoci odrezkov, ktoré sa sadia v blízkosti stromov, alebo inej vysokej opory.
Čierne korenie býva často roztrúsené na čajových a kávových plantážach. Začína rodiť v 2 - 5 rokoch od výsadby a rastlina produkuje plody aj 40 rokov.
Plody bývajú odoberané, keď rastom dosiahnu červenej farby. Následne sa prevaria na desať minút a nadobudnú tmavo čiernu farbu. Je potom potrebné ich sušiť na slnku po dobu 3 - 5 dní.
Je vhodné skladovať ho na suchom mieste bez prístupu slnečného žiarenia.
Ako sa spracuje? Biele či červené?
Celé zrnká korenia sa melú, no môžu ostať aj v celku.
Biele korenie sa získava tak, že sa odstráni tmavá vonkajšia časť oplodia. Chuť je však menej výrazná ako pri čiernom korení.
Čierne korenie je teda možné olúpať. Robí sa to tak, že sa necháva 7 - 15 dní pod tečúcou vodou, v závislosti od regiónu. Môže sa trieť alebo pošliapať, následne musí schnúť na slnku. Vzniknuté biele korenie sa tiež používa v kulinárstve.
Červené korenie je klasickým kôstkovicovým korením, ktoré sa po zbere neprevarí. Tým si zachová svoju červenú farbu.
Niektoré rastliny sa prezývajú „korenie“ no nie sú používané ako korenie. Sú to okrasné rastliny. Patrí sem pieprovník peruánsky (Shinus molle), korenistá réva (Ampelopsis arborea) a sladký korenistý krík jochovec jelšolistý (Clethra alnifolia).
Bolo vykonaných len veľmi málo štúdií na ľuďoch, ktoré by bližšie zhodnotili účinky čierneho korenia. Aj preto nie je odporúčané užívanie čierneho korenia alebo piperínu rutinne.
Kombinácia piperínu a kurkumínu
Na trhu sa objavila kombinácia piperínu a kurkumínu (extraktu z kurkumy) pre zlepšenie trávenia. Môže zohrávať rolu pri zlepšení tukového profilu v organizme a tak chrániť srdce.
Z jednej analýzy vysvitlo, že táto kombinácia signifikantne redukuje LDL cholesterol (známy ako „zlý“) u ľudí s metabolickým syndrómom. V inej štúdií zistili, že po dlhšom užívaní týchto dvoch látok dochádza k zvýšeniu HDL cholesterolu („dobrého“) a redukcii zvýšených pečeňových enzýmov.
Tiež sa skúmal vplyv týchto látok pri cukrovke. Zistilo sa, že môžu spolu znižovať hladinu glukózy v krvi.
Zlepšenie pečeňových parametrov je tiež po pravidelnom užívaní piperínu a kurkumínu možné. Ukázali sa účinné pri metabolickej dysfunkcii spojenej s pečeňovou steatózou (stukovatením).
Vedľajšie účinky čierneho korenia
Neboli zistené časté vedľajšie účinky.
Pri vysokej dávke môže dôjsť k podráždeniu žalúdka a páleniu záhy. Tiež býva pociťované pálenie v oblasti úst a hrdla.
Celkovo je toto korenie dobre tolerované i ako prísada do jedla.
Vysoké množstvá v tehotnosti či pri laktácií neboli skúmané žiadnou štúdiou. Neodporúča sa preto užívať počas tehotnosti a kojenia čierne korenie vo vysokých množstvách.
Užívanie piperínu býva spájané s vyšším rizikom krvácania, spomalením krvného zrážania. Nie je preto vhodné užívať vysoké dávky čierneho korenia, alebo tejto látky pred plánovaným chirurgickým zákrokom, aspoň po dobu dvoch týždňov.
Ľudia so zápalovými ťažkosťami ako Crohnova choroba či ulcerózna kolitída často horšie tolerujú korenené jedlá. Toto však varíruje od pacienta k pacientovi.
Môže sa vyskytnúť alergia na piperín, resp. čierne korenie. Je však raritná. Prejavuje sa kožným začervenaním, prípadne zhoršeným dýchaním až celkovou schvátenosťou. V takom prípade je dôležité ihneď odobrať prístup k tejto látke a vyhľadať lekára.
Dávkovanie čierneho korenia
Nie sú odporúčané dávky čierneho korenia. V štúdiách sa používa 5 miligramová dávka piperínu denne, obvykle je dávka upravovaná od 5 do 20 miligramov tejto látky denne.
Jedna čajová lyžička čierneho korenia obsahuje 6 kalórií, 1 gram vlákniny, 1 gram karbohydrátov.
Interakcie
Teoreticky je možné, že by užívanie liekov na zníženie glukózy v krvi v kombinácií s piperínom mohlo viesť k hypoglykémií.
Užívanie tohto výťažku s antikoagulanciami (lieky proti zrážaniu krvi) môže viesť ku krvácavým stavom (zhoršenie zrážania krvi).
Zistilo sa, že piperín môže spomaľovať odbúranie niektorých látok v pečeni. Patria sem statíny a nesteroidné protizápalové lieky. Tiež môže zvýšiť účinnosť fenytoínu, propranololu, teofylínu, amoxicilínu a karbamazepínu.
Piperín s niektorými liekmi zo skupiny antihistaminík (proti alergiám) interaguje tak, že znižuje ich účinok. To môže byť potencionálne nebezpečné.
Zaujímavosť: Čierne korenie pochádza z Indie, kde bolo považované za „čierne zlato“. Obsahuje piperín, ktorý mu dáva charakteristickú vôňu a chuť. Blahodarne účinkuje na trávenie.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →