Čo to je Graviola: Aké sú jej účinky? Zázračné tropické ovocie?

Čo to je Graviola: Aké sú jej účinky? Zázračné tropické ovocie?
Zdroj foto: Getty images

Čo je to graviola a aké má účinky? Je ozaj tak výnimočná, alebo ide iba o nadbytočný ruch? Benefity i nežiadúce vlastnosti tohto tropického ovocia opisujeme v článku.

Charakteristika

Graviola je rastlina, ktorú domorodé obyvateľstvo využívalo v tradičnej medicíne už v dávnej minulosti, a ktorá dnes zažíva svoju „renesanciu - znovu objavenie“. V poslednom čase sa jej začala venovať veľká pozornosť, a to najmä z dôvodu, že sú jej pripisované mnohé liečivé účinky.

Ide najmä o jej pôsobenie:

  • antioxidačné,
  • antidiabetické,
  • protizápalové,
  • ale aj protirakovinové.

Ak vás zaujíma ako „lieči“ graviola, aké sú jej obsahové látky a má aké účinky na naše zdravie. A či vôbec dokáže liečiť a je naozaj taká zázračná, ako sa o nej hovorí, tak na tieto otázky skúsime odpovedať v tomto článku.

Graviola - ovocie z trópov..

Graviola – latinským označením Annona muricata, je rastlina tropických oblastí Malajzie, Indie a Nigérie. Je to vždyzelený strom, ktorého plody sú zelené, pichľavé, šťavnaté a dužinaté.

Toto ovocie má tvar srdca a môže vážiť od 0,4 až do 4 kg. Veľkosť a váha závisí najmä od oblasti, kde daná rastlina rastie. Okrem asi najznámejšieho označenia – graviola – sa niekedy označuje aj pojmami ako: soursop či guanabana.

Dužina plodu má bielu, v niektorých prípadoch až krémovú farbu s charakteristickou vôňou a chuťou. Plod obsahuje veľké množstvo čiernych semien. Semená by sa nemali konzumovať, nakoľko obsahujú neurotoxín – annonacín. Ten môže prispievať k rozvoju Parkinsonovej choroby.

Ovocie sa najčastejšie konzumuje v surovom stave, a často je svojou chuťou a sladkosťou prirovnávané k ananásu alebo jahodám. Graviola je veľmi bohatá na vodu, a preto sa často využíva do rôznych nápojov či kokteilov. Obsahuje však aj množstvo rôznych solí a vitamínov.

Ovocie je bohaté najmä na vitamín C, ale obsahuje aj veľké množstvá:

v menšej miere nájdeme zastúpenie:

  • niacínu,
  • riboflavínu,
  • kyseliny listovej,
  • železa, pričom 100g ovocia obsahuje len 66 kalórií.

Obsahové látky

Graviola obsahuje viac ako 100 účinných látok.

Medzi najvýznamnejšie však patria:

  • fenolové zlúčeniny,
    • rutín,
    • kempferol,
    • kvercetín,
  • éterické oleje,
  • alkaloidy

Okrem už spomínaných graviola obsahuje aj iné látky. Nájdeme v nej napríklad:

  • saponíny,
  • terpenoidy,
  • steroidy,
  • kumaríny,
  • fytosteroly a iné

Zároveň obsahuje aj rôzne minerály. Je skvelým zdrojom:  

  • sodíka,
  • draslíka,
  • horčíka,
  • vápnika,
  • zinku,
  • mangánu,
  • železa,
  • medi,
  • chrómu,
  • kadmia.

Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g čerstvej gravioly

Energia 66 kcal
Sacharidy 16,8 g
Vláknina 3,3 g
Tuky 0,3 g
Bielkoviny 1 g

Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g čerstvej gravioly

Vitamín A 2 IU Draslík 278 mg
Vitamín B1 0,07 mg Horčík 2 mg
Vitamín B2 0,05 mg Vápnik 14 mg
Vitamín B3 0,9 mg Sodík 14 mg
Vitamín B5 0,253 mg Železo 0,6 mg
Vitamín B6 0,059 mg Zinok 0,1 mg
Vitamín B9 14 mcg Selén 0,6 mcg
Vitamín C 20,6 mg Fosfor 2 mg
Vitamín E 0,09 mcg Meď 0,086 mg
Vitamín K 0,4 mcg

Vnútorné použitie

Účinky gravioly a ich využitie v prírodnom liečiteľstve

V prípade gravioly sa v tradičnom prírodnom liečiteľstve využíva celá rastlina. Používajú sa:

  • listy,
  • plody,
  • oplodie,
  • semená,
  • kôra,
  • ale aj korene.

Listy sa predovšetkým využívajú pri:

  • nespavosti,
  • cukrovke,
  • cystitídach – zápaloch močového mechúra,
  • bolestiach hlavy,
  • bolesti kĺbov,
  • rakovine – na zvieracích modeloch bol preukázaný vplyv na zmiernenie rakoviny prsníka a to najmä vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam,
  • vysokom krvnom tlaku,
  • problémoch s pečeňou,
  • dyzentérii – vysoko infekčné bakteriálne ochorenie vyvolané baktériami z rodu Shigella,

zároveň sú im pripisované účinky:

  • hepatoprotektívne – ochraňujúce pečeň,
  • gastroprotektívne – ochraňujúce časť tráviaceho traktu,
  • antioxidačné,
  • protizápalové,
  • antimikrobiálne.

Prášok z vysušených listov ale aj stoniek sa užíva vo forme kapsúl. Listy sa užívajú aj vo forme výluhov – čaju.

Graviola - listy
Zdroj foto: Getty Images

Podrvené semená sa používajú predovšetkým pre svoje:

  • anthelmintické vlastnosti – pôsobia proti vnútorným parazitom – červom,
  • a antiparazitárne pôsobenie.

Semená majú tiež antioxidačné pôsobenie, ale ako sme už spomínali, semená by sa nemali konzumovať, pretože obsahujú neurotoxíny.

Plody gravioly majú pre svoj sladkú chuť svoje uplatnenie najmä v potravinárstve. Využívajú sa napríklad pri výrobe zmrzlín, cukríkov, sirupov, džemov, želé, kokteilov, cukroviniek a iných...

Ovocná šťava a nálev z listov sa využíva predovšetkým na liečbu

  • horúčky,
  • ochorení horných dýchacích ciest – napr. kašeľ,
  • malárie,
  • gastrointestinálnych problémoch,
  • obličkových a srdcových ochorení,

ale pripisujú sa im aj sedatívne účinky.

Využíva sa však aj kôra. Tá má najmä účinky:

  • antidiabetické,
  • antioxidačné,
  • hypolipidemické.

Domorodé obyvateľstvo ju uplatňuje aj pri liečbe:

  • malárie a úplavice,
  • kašľa,
  • hnačky.

Korene sa využívajú predovšetkým na liečbu:

  • rakoviny.

Antioxidačné pôsobenie

Antioxidanty sú látky, ktoré zabraňujú poškodeniu bunkových štruktúr voľnými radikálmi, ktoré sa tvoria v tele.

Voľné radikály spôsobujú narušenie štruktúr buniek vrátane DNA, čím zapríčiňujú nefunkčnosť takýchto buniek. Zároveň voľné radikály prispievajú k rozvoju ďalších ochorení, ako je napríklad:

  • diabetes mellitus 2. typ,
  • srdcovo-cievne ochorenia,
  • rakovina,
  • neurodegeneratívne poruchy,
  • zápalové procesy,
  • ulcerózna kolitída – na zvieracích modeloch bolo potvrdené, že listy gravioly výrazne znížili oxidačný stres, ktorý je jedným z faktorom rozvoja ulceróznej kolitídy.

Zelenina a ovocie sú veľmi dobrým zdrojom antioxidantov. Ich dostatočný príjem môže znižovať poruchy a ochorenia vyvolané voľnými radikálmi. Medzi antioxidanty patria napríklad:

Antioxidačné pôsobiace látky dokážu ochraňovať:

  • lipidy,
  • proteíny,
  • nukleové kyseliny – ktoré sú stavebnými jednotkami bunkovej RNA a DNA.

Antioxidačné pôsobenie bolo však zatiaľ potvrdené len na zvieracích modeloch. Na definitívne potvrdenie účinkov na ľudské telo, musia prebehnúť ešte rozsiahle klinické štúdie.

Bohužiaľ, v momentálnej chvíli teda nie sú žiadne dôkazy o antioxidačných účinkoch gravioly u ľudí. Rovnako ako nie sú zatiaľ objasnené a potvrdené ani ochranné účinky pri ochoreniach vyvolaných oxidačným stresom.

Graviola - dužina
Zdroj foto: Getty Images

Antidiabetické pôsobenie

Na zvieracích modeloch bolo preukázané, že účinné látky z listov gravioly majú aj antidiabetické pôsobenie. To je pravdepodobne zabezpečené ich vplyvom na metabolizmus tukov a glukózy v pečeni.

Graviola zároveň napomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi.

Protirakovinové účinky

V poslednej dobe si najväčšiu pozornosť graviola vyslúžila najmä pre svoje pripisované protirakovinové účinky.

Tento fakt nie je vôbec prekvapivý.

Rakovina je druhou najčastejšou príčinou úmrtia v celosvetových štatistikách. Ročne pribudne viac ako 10 miliónov nových pacientov s diagnostikovanou rakovinou, pričom viac ako 6 miliónov ľudí ročne na túto diagnózu umiera.

Pacienti sa preto obracajú na rôzne druhy prírodnej podpornej liečby. Prípadne vyhľadávajú iné možnosti terapie ako je tradičná chemoterapia, rádioterapia či chirurgický zákrok.

Graviola a jej účinné látky sa javia ako sľubné v boji s rakovinou, pričom pôsobia viacerými mechanizmami vrátane:

  • cytotoxicity – zničenie rakovinových buniek,
  • indukcie apoptózy – „naprogramovanie“ smrti buniek ktoré sú nepotrebné alebo sú hrozbou pre vnútorné prostredie a procesy organizmu,
  • zastavenia proliferácie – bujnenia, chorobného rastu tkaniva.

Ich účinky boli pozorované na bunkách rakoviny

  • prsníka – extrakty z listov a plodov,
  • prostaty – extrakty z listov,
  • kolorekta – extrakty z listov,
  • pľúc – extrakty z listov,
  • kostnej drene (leukémie) – extrakty z listov, oplodí, semien a stoniek,
  • obličiek,
  • pankreasu – extrakty z listov a semien,
  • žalúdka – extrakty z listov,
  • pečene – extrakty zo semien a listov,
  • kože (melanómu) – extrakty z listov,
  • krčka maternice – extrakty z listov,
  • vaječníkov.

Všetky štúdie však prebehli a prebiehajú zatiaľ len na zvieracích modeloch, preto nie je potvrdená účinnosť ani bezpečnosť prípravkov pri akomkoľvek druhu rakoviny u ľudí.

Protizápalové účinky a účinky potláčajúce bolesť

Výskumy uskutočnené na potkanoch naznačujú, že graviola má protizápalové účinky. Zároveň dokáže zmierňovať opuch a pôsobí aj proti bolesti. Negatívom tohto výskumu bola relatívne vysoká toxicita extraktov ktoré boli použité. Preto sú potrebné ďalšie štúdie na stanovenie účinných a bezpečných dávok.

Pri zvieracích pokusoch boli zároveň pozorované účinky aj na hladiny zápalových látok tvoriacich sa pri artritíde. Extrakt z gravioly dokázal znížiť koncentrácie týchto látok a zmierniť tak priebeh zápalu.

Antibakteriálne pôsobenie

Štúdie prevádzané in vitro („v skúmavke“ – pokusy prebiehajúce zatiaľ len v laboratórnych podmienkach bez využitia zvierat alebo ľudí) preukázali, že extrakty z gravioly dokážu zabíjať niektoré druhy kmeňov baktérií.

V tomto prípade sa graviola ukázala ako účinná v boji s baktériami ktoré spôsobujú:

  • zápal ďasien,
  • zubný kaz,
  • kvasinkové infekcie – zdá sa, že graviola je účinná aj v boji s kvasinkami.

Iné pokusy zase odhalili priaznivý účinok pri cholere a stafylokokových infekciách.

Treba si však uvedomiť, že v takýchto pokusoch sa využívajú vysoko koncentrované extrakty gravioly, ktoré nie je možné dosiahnuť bežnou konzumáciou.

Vonkajšie použitie

Odvar pripravený z koreňa, kôry, semien alebo listov patrí medzi základné druhy prípravy liečivých prípravkov používané v tradičnej medicíne.

Odvary z listov z gravioly sa využívajú:

  • vo forme kúpeľov pri kožných problémoch,
  • odvary, ktoré sa aplikujú na rôzne druhy vyrážok,
  • pripravujú sa z nich kúpele určené pre ženy,
  • ako lokálne obklady pri bolesti,
  • pri liečbe vonkajších kožných parazitov.

Zber a skladovanie

Graviola sa využíva ako celá rastlina - zbierajú sa:

  • plody -
    • ktoré sa konzumujú v surovom stave aj s dužinou,
    • konzumuje sa len šťava,
  • listy, kôra, korene -
    • z ktorých sa zvyčajne pripravujú odvary kedy sa používajú
      • v surovom stave,
      • v sušenom stave,
    • drvená forma či prášok, ktorý sa zamieša do kokosového oleja a aplikuje sa lokálne na kožu.

Nežiaduce účinky a dávkovanie

Ako sme už uvádzali vyššie všetky štúdie a pokusy ktoré sa doposiaľ uskutočnili – prebehli len v laboratórnych podmienkach za využitia zvieracích modelov.

Nakoľko momentálne chýbajú klinické štúdie u ľudí – presné dávkovanie gravioly nie je stanovené. Rovnako nie sú do hĺbky preskúmané nežiaduce účinky a chýbajú aj údaje pre ich výskyt či závažnosť.

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • ncbi.nlm.nih.gov - The Antioxidant Potential of Graviola and Its Potential Medicinal Application; Beata Olas
  • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Anticancer Properties of Graviola (Annona muricata): A Comprehensive Mechanistic Review; Islam Rady, Melissa B Bloch, Roxane-Cherille N Chamcheu, Sergette Banang Mbeumi, Md Rafi Anwar, Hadir Mohamed, Abiola S Babatunde, Jules-Roger Kuiate, Felicite K Noubissi, Khalid A El Sayed, G Kerr Whitfield, Jean Christopher Chamcheu
  • researchgate.net - Annona muricata (Graviola) (Annonaceae): Phytochemistry, Pharmacology and Future
  • healthline.com - Soursop (Graviola): Health Benefits and Uses; Rachael Ajmera, MS, RD
  • sciencedirect.com - Annona muricata: A comprehensive review on its traditional medicinal uses, phytochemicals, pharmacological activities, mechanisms of action and toxicity
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.