Prečo jesť uhorky? Aké majú účinky, a to vonkajšie i vnútorné?

Prečo jesť uhorky? Aké majú účinky, a to vonkajšie i vnútorné?
Zdroj foto: Getty images

Uhorky sa považujú za jednu z najzdravších potravín, ktoré sa pestujú najmä v letnom období. Obsahujú veľké množstvo vody, výživných látok prospešných pre organizmus a sú skoro úplne bez kalórií. 

Charakteristika

Uhorka má latinský názov Cucumis

Je to plazivá rastlina patriaca do čeľade tekvicových, tak ako tekvice, či melóny, čím technicky ide o ovocie, ale väčšina ich aj tak považuje za zeleninu. 

Prečo sa uhorka považuje za ovocie? 

V skutočnosti sa za ovocie považuje plodina pochádzajúca z rastliny, ktorá má semená i plody 

Pochádza z Indie a pestuje sa pre svoje plody. 

Uhorky sú najstaršou plodinou využívanou na rôzne medicínske účely. Podporujú hydratáciu, koži dodávajú pružnosť, hoja a potláčajú zápal na koži, pomáhajú po spálení slnkom a obsahujú vlákninu, čím zasýtia. 

Uhorka je letnička s drsnou stonkou. Listy má chlpaté s tromi, až piatimi špicatými lalokmi. Stonka má rozvetvené úponky. Kvitne žltými kvetmi s piatimi lupienkami, ktoré sú jednopohlavné. 

Ak je rastlina vystavená nerovnomernému zavlažovaniu, môžu plody uhorky zhorknúť

Pestujú sa pre svoju jemnú a osviežujúcu chuť. Veľkú obľubu majú v príprave šalátov a smoothie, ktorým dodáva osviežujúcu chuť. 

Ak vám uhorka po zjedení zaťažuje žalúdok, skúste ju ošúpať 

Pestovať sa môže vonku v pôde, na mriežkach, v skleníku ale i v črepníkoch. 

Existuje viac odrôd uhoriek, určených podľa toho, do akého prostredia je pestovanie určené. 

Príkladom sú vonkajšie odrody uhoriek, ktoré sú odkázané na opeľovanie hmyzom. 

Skleníkové uhorky, sa nepestujú mimo skleníka, teda vonku v záhrade. Skleníkové odrody nazývané partenokarpické odrody, na svoj rast nepotrebujú opeľovanie hmyzom. 

Existujú aj univerzálne odrody, ktoré sa dajú pestovať aj v skleníku, aj vonku. 

Kalorická hodnota uhoriek je nízka. 

Obsahuje zložky, ktoré znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a niektorých druhov rakoviny. 

Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g čerstvej uhorky

Energia 15 kcal
Sacharidy 3,63 g
Vláknina 0,5 g
Tuky 0,11 g
Bielkoviny 0,65 g

Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g čerstvej uhorky

Vitamín A 5 mcg Draslík  147 mg
Vitamín B1 0,027 mg Horčík 13 mg
Vitamín B2 0,033 mg Vápnik 16 mg
Vitamín B3 0,98 mg Železo 0,28 mg
Vitamín B6 0,04 mg Zinok 0,2 mg
Vitamín B9 7 mcg Fosfor 24 mg
Vitamín C 2,8 mg Meď 0,04 mg
Vitamín E 0,03 mg Sodík 2 mg
Vitamín K 16,4 mcg Selén 0,3 mcg

Zdravotné prínosy

Voda v uhorkách vás udrží hydratovaných

Obsahuje vlákninu, ktorá podporuje zdravie čriev a pomáha pri zápche. 

Vitamín K v uhorke pomáha udržiavať vaše kosti zdravé a pomáha pri zrážaní krvi. 

Vitamín A má pozitívny vplyv na zrak, imunitný systém i na reprodukciu. 

Pomáha vnútorným orgánom, aby správne fungovali. 

Lignany obsiahnuté v uhorke znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, predchádzajú osteoporóze a niektorým typom rakoviny

Vedeli ste, že bradavičnaté uhorky sú zdravšie?

Podľa najnovších výskumov sa zistilo, že bradavičnaté uhorky (s pichľavými hrbolčekmi), ktoré sa nachádzajú na ich šupke sú zdravšie ako iné hladké odrody.  

Práve v pichľavých hrbolčekoch sa nachádza veľa kremíku

Preto sa neodporúča ich ošúpanie pred konzumáciou. 

Ako očistiť uhorku pred konzumáciou?

Najlepšie umytie uhorky pred konzumáciou a zbavenie sa všetkých hnojív, pesticídov, a herbicídov je ich následne namočenie do slanej vody na krátku dobu. 

Stačí 20 g kuchynskej soli nasypať do 1 litra vody a do tohto roztoku namočiť uhorky na pár minút. 

Rozdelenie uhoriek podľa typu

Rozdelenie podľa typu určenia. 

Rozdeľujeme

  • šalátové uhorky 
  • hadovky 
  • nakladačky určené na zaváranie 

Rozdeľujú sa aj podľa druhu pestovania 

  • vonku, v záhrade - potrebujú opelenie hmyzom 
  • v skleníku - nepotrebujú opelenie hmyzom 
  • univerzálne 

Horkénehorké odrody uhoriek 

Veľa odrôd v dnešnej dobe je nehorkých pomocou šľachtenia. 

  • Niektoré poľné šalátovky, či staršie odrody nakladačiek majú sklon horknúť, čo ovplyvňuje suché a horúce počasie 
  • Horké uhorky stačí nastrúhať a ponoriť do slanej vody. Po odstáti ich vyžmýkajte 

Hrubojemne bradavičnaté nakladačky 

Nakladačky sa delia aj podľa typu bradavičnatých výrastkov. 

  • Typom s jemnou bradavičnatosťou sa darí v teplých polohách
  • Typy s hrubou bradavičnatosťou sa dobre pestujú aj v okrajovýchhorších oblastiach 

Na zapamätanie: hrubá bradavičnatosť uhoriek, je hrubá ochrana pred prostredím 

Odolnosť proti chorobám 

  • Ak sa rozhodnete pre pestovanie uhoriek v oblasti so zvýšeným rizikom chorôb, vyberajte odolné odrody voči chorobám. Hybrid F1 je odolná voči múčnatke, žltej mozaike. 

Odrody uhoriek

Pri nákupe semien uhoriek sa môžete stretnúť so značením H, čo znamená hybrid alebo F1 - prvá generácia hybridného kríženca. 

Rastlina uhorky je veľmi náchylná na ochorenia

Rastúca odroda uhoriek nakladačiek
Rastúca odroda uhoriek nakladačiek. Zdroj foto: Getty Images

Poľná šalátová uhorkaJogger F1 - patrí ku skorej hybridnej odrode. Tmavozelená uhorka dorastá do dĺžky približne 22 cm, je riedko bradavičnatá a môže sa pestovať v parenisku, v záhone aj vonku. 

Univerzálna nakladačka Bohdana F1 - je jemne bradavičnatá, patriaca do teplých oblastí. Má dobrú odolnosť proti ochoreniam ako uhorková pleseň, vírusová mozaika a tiež voči bakterióze. Je to nehorká odroda.  

Univerzálna nakladačka Amélia F1 - je partenokarpický, skorý hybrid s jemnou bradavičnosťou a nahorkou chuťou. Toleruje ochorenia ako vírusová mozaika a pleseň uhorková. 

Univerzálna nakladačkaRegina F1 - je hrubo bradavičnatá, s hrubými bielymi ostňami. Toleranciu má k plesni uhorkovej a odolný je voči vírusu mozaiky a černi uhorkovej. 

Univerzálna nakladačka Alhambra F1 - odroda hrubo bradavičnatá, skorá, so stredným vzrastom. Plody sú tmavozelené valcovitého tvaru. Majú nehorkú chuť. Vyznačuje sa vysokou odolnosťou voči plesni uhorkovej. 

Skleníková hadovkaSantos F1 - je partenokarpická dlhá hadovka. Šupku má hladkú a jemnú. Patrí k hybridom vhodným na jarné a jesenné pestovanie. Dosahujú dĺžku 30 – 35 cm.  

Skleníková uhorka – Pony F1 -je partenokarpický hybrid s jemnou a hladkou šupkou. Plody sú tmavozelené s dĺžkou 12 - 14 cm. Počas kvitnutia znáša mierne výkyvy teplôt. 

Šalátová uhorka do kvetináčaBush Champion F1 - vhodná na výsadbu do malých záhradiek a do nádob. Je riedko bradavičnatá, štíhla uhorka dorastajúca do 20 cm, s veľmi dobrou chuťou

Typy uhoriek nakladačiek: Karen, Regina, Calypso, Mohykan, Mirabelle ... 

Typy šalátových uhoriek: La Diva, Viktoria, Fanfare, Marketmore 76 ... 

Typy netradičných šalátových uhoriek: Poona Kheera, Sikkim (veľká hnedá uhorka), Satsuki Madori ... 

Typy uhoriek

Názov uhorka sa spája aj s rôznymi exotickými zeleninami, ktoré môžu byť dosť vzdialené našim klasickým uhorkám, alebo sú im len podobné. 

My si vymenujeme niektoré typy, ktoré sa blížia k našej klasickej uhorke. 

Anglická uhorka 

Je dlhá štíhla uhorka s tmavozelenou, hladkou a lesklou šupkou. 

Patrí k sladkým odrodám. 

Šupku má tenkú a dužina obsahuje drobné semienka. 

Ich dĺžka dosahuje od 30 do 60cm. 

Skvele chutí surová v šalátoch, do sendvičov alebo ako pripravená voda z uhoriek. 

Anglická uhorka
Anglická uholka s hladkou a lesklou šupkou. Zdroj foto: Getty Images

Arménska uhorka – Cucumis melo L.

Sú známe pod názvom hadia uhorka, hadí melón s chuťou uhorky. 

V skutočnosti je to pižmový melón. Je podobná melónu s chuťou nezrelého melónuuhoriek

Je to jednoročná plazivá rastlina. 

Stonky má štíhle, oblé až hranaté s chĺpkami. Listy sú takmer oblé s piatimi lalokmi. Kvety sú malé, svetložlté. 

Je to štíhle ovocie, ohnutéskrútené

Na konci kvetu je hrubšia. Je tmavozelenej farbybledšími ryhami. Po dozretí mení farbu na žltú s melónovou vôňou. 

Využívajú sa do šalátov, sendvičov, sushi, ale môžu sa nakladať alebo grilovať s rybami, či uvariť ako tradičná arménska polievka. 

Arménska uhorka
Arménska uhorka je zahnutá a úzka. Zdroj foto: Getty Images

Čínska uhorka

Patrí do rodu tekvice, s uhorkovou chuťou

Plody je možné konzumovať surové, pridávajú sa do šalátov alebo sa nakladajú, ale využitie rastliny je najmä na liečivé účely

Rastlina je plazivá. Patrí medzi trvalky, ktoré vyžaduje dostatok slnečného svetla. 

Kvety má biele, strapaté, produkujúce od polovice leta až do jesene. 

Plody sú dĺžky približne 10 cm a používajú sa čerstvo natrhané. 

Celá rastlina čínskej uhorky sa používa na liečebné účely

Korene na použitie sa vykopávajú na jeseň, následne sa narežú, vysušia a rozdrvia, kedy sa používajú na koláče. 

Koreň sa využíval na rôzne procedúry. V minulosti na vyvolanie potratu v 2. trimestri tehotenstva, na liečbu cukrovky a na uľahčenie pôrodu. 

Talianske uhorky Barattiere

Sú opisované ako kríženec uhorkymelónu

Štruktúrou sa podobá melónu a chuť má ako čerstvá uhorka

Plody sú okrúhleho tvaru. 

Šupka je zelená až žltá. Dužina je zelená, ktorá dozrievaním mení farbu na rúžovú. 

Najchutnejšia je pred dozretím. Je osviežujúca, vodnatá a jej chuť je jemne sladká. 

Uhorka talianska Barattiere
Talianska uhorka Barattiere je podobná melónu a s chuťou uhorky. Zdroj foto: Getty Images

Biela uhorka

Z bielych uhoriek existuje niekoľko odrôd

Plody majú slonovinovo bielu šupku. Najlepšie chutia surové.  

Citrónová uhorka

Plody uhorky sú okrúhleho tvaru, žltej farby. Pripomínajú citrón. 

Chuť majú sladkú, osviežujúcu a s chrumkavou textúrou. Vhodné sú na nakladanie a do šalátov.  

Citrónová uhorka
Citrónová uhorka má sladkú, osviežujúcu chuť. Zdroj foto: Getty Images

Indická uhorka – Kalabasa (Lagenaria siceraria L.)

Je jednoročná zelenina s popínavou, hranatou, chlpatou byľou. 

Listy má v tvare srdca, alebo oválne so svetlo zelenou farbou.  

Koreň je krátky, bohato rozkonárený. 

Kvety sú biele na dlhej stopke. 

Plody môžu byť rôznych tvarov a veľkosti, ale najčastejšie je tvar hruškový dosahujúci 30 cm. 

Obľúbené sú aj varianty vytvárajúce rúrkové plody dlhé až dva metre, ktoré majú výhodu, že odrežete len toľko, koľko potrebujete a zostávajúci zvyšok naďalej rastie. 

Plody sú zo začiatku mäkké. Časom stvrdnú a ich dužina vyschne.  

Konzumujú sa ešte nezrelé mäkké plody s mäkkou dužinou. 

Zloženie je podobné tekvice. Používajú sa do šalátov, octových nálevov, alebo ako pokrm pripravovaný z cukety. 

Suché plody sa po vyčistení používajú na dekoráciu a ako prírodné nádoby. 

Mexická kyslá uhorka, myší melón, melothria scabra 

Je trvalka. Kvety má malé, žltej farby za ktorými sa vytvárajú svetlozelené podlhovasté plody s ryhovaním tmavšej farby, ktoré majú veľkosť veľkého hrozna v podobe miniatúrneho melónu s pruhovaním

Dužina je biela, chrumkavá s kyslastou uhorkovou chuťou. 

Konzumujú sa surové jemné mladé plody, alebo sa dajú aj nakladať. 

Uhorka mexicka kyslá
Mexická kyslá uhorka nazývaná myší melón má podobu miniatúrneho melónu s kyslou uhorkovou chuťou. Zdroj foto: Getty Images

Morská uhorka

Priehľadná morská uhorka je živočích, nazývaný ako Holotúria

Ide o vzácny druh hlboko žijúcej morskej ryby. 

Môžu byť rôznej farby a ich koža môže byť tenšia, i hrubšia. Druhy s tenšou kožou sú priehľadné. 

Žijú v hĺbke približne 9 kilometrov, kde tvoria 90 % všetkých živočíchov. Väčšinou žijú v kolóniách. Živia sa usadeninami na dne mora, čím more čistia. Kŕmia sa ústami pomocou tridsiatich chápadiel. 

V Japonsku, Malajzii, či v Číne sa morské uhorky pripravujú ako pokrm varením. 

V tradičnej čínskej medicíne sa konzumujú s ryžou pri únave, impotencii a bolestiach kĺbov. 

Majú vysokú výživovú hodnotu a sacharidy. 

Môžu sa konzumovať čerstvé aj sušené. Ich príprava je náročnejšia, pretože sú skoro bez chuti.  

Výťažky z morských uhoriek sa využívajú pri obnove chrupaviek, pri liečbe artritídy a na zníženie krvného tlaku. 

Výťažky nájdete v niektorých výživových doplnkoch, krémoch a mastiach. 

Priehľadná morská uhorka obsahuje chondroitín sulfát, ktorá sa pri strate spája s artritídou. Obsahuje tiež protizápalové účinky. 

Morská uhorka je živočích žijúci na dne mora
Morská uhorka je živočích žijúci na dne mora. Zdroj foto: Getty images

Riziko konzumácie uhorky

Jedným rizikom je nedostatočne umytá uhorka, ktorá je postriekaná pesticídmi. Uhorky na šupke majú prírodný vosk. Umytím vosk zmyjete. 

Uhorky predávané v obchodoch sú výrobcami postriekané syntetickým voskom, ktorý udržuje uhorku dlhšie čerstvú. 

Preto je dôležité dôkladné umytie, aby ste sa zbavili vosku a choroboplodných zárodkov. 

Šupka uhorky obsahuje najviac živín

Aké výhody má jedenie uhorky?

Ak vás prepadne hlad pred spaním, alebo počas noci, siahnite po uhorke. 

Je nielen s nízkym obsahom kalórií ale má aj výhody pre zdravie. 

Podporí a zlepší spánok - obsahuje flavonoidy, ktoré znižujú stres a podporujú relaxáciu. Vitamín B6 a horčík upokojujú nervový systém.  

Prečítajte si: Čo sú FLAVONOIDY, ich rozdelenie a výskyt v potrave? Aké majú účinky?

Podporuje hmotnosť - obsahuje veľa vody, málo kalórií a vlákninu, ktorá znižuje pocit hladu. 

Hydratuje organizmus – nielen vás zasýti, ale vďaka vysokému obsahu vody zostanete počas noci hydratovaný. 

Podporuje zdravie koži – obsahujú antioxidanty, beta karotén, flavonoidy, ktoré chránia pokožku pred poškodením. Sú s obsahom oxidu kremičitého, ktorý podporuje produkciu kolagénu prospievajúce pokožke. Podporuje zdravšiu a žiarivejšiu pokožku. 

Reguluje hladiny glukózy v krvi - vhodná pri cukrovke. 

Obsahuje živiny potrebné pre organizmus – je dobrým zdrojom minerálov, vitamínov, čím dodáte telu dostatočnú dávku živín. 

Podporuje zdravie srdca – draslík pomáha regulovať tlak krvi, má protizápalové účinky, znižuje riziko ochorení srdca a podporuje jeho zdravie. 

Podporuje trávenie – vďaka vláknine pomáha pri trávení a znižuje riziko zápchy, čím udržuje zdravie čriev. 

Vnútorné použitie

Konzumácia uhoriek prináša mnohé zdravotné výhody. 

Uhorky pomáhajú pri prevencii chorôb, sú vhodné na reguláciu hmotnosti a podporujú trávenie

Patria k súčasti zdravej výživy. Sú nízko kalorické plné vody, živín, vlákniny, vitamínov A, C, draslíka a vápnika. 

Či sa rozhodnete pre surové alebo nakladané uhorky, obe sú prospešné zdraviu

Vďaka antioxidantom chránia bunky a znižujú riziko chronických ochorení. 

Pomáhajú tiež pri trávení, na funkciu obličiek, pamäť a poznanie, reguláciu hmotnosti i bolesť kĺbov. 

Hydratujú - obsahujú veľké množstvo vody, a to až 96 %. Ak zabúdate dodržiavať pitný režim, uhorky sú chutnou chrumkavou náhradou, ktorou zvýšite hydratáciu. 

Posilňujú kosti – obsahujú vitamín K, ktorý spolu s vápnikom pomáha zdraviu kostí. Tým sa znižuje riziko vzniku zlomenín a podporuje aj zdravú kostnú hmotu, čim znižuje riziko vzniku osteoporózy.  

Podporuje zdravie čriev - voda a vláknina v uhorkách podporuje prirodzené trávenie a reguluje pohyb čriev, čo napomáha pri zápche. 

Reguluje hladinu cukru v krvi a hmotnosť - sú s nízkym obsahom cukru sacharidov a kalórii. Voda a vláknina vás udržiava dlhšie sýtym. 

Chráni pred rakovinou - obsahujú Cucurbitacín B (CuB) vo vysokom množstve, ktorý má účinok na rakovinové bunky. Podľa nových výskumov potvrdzujú účinok v boji proti rakovine pľúc, prsníka, pečene a prostaty.

Uhorkové šupky obsahujú najviac živín pomáhajúce pri prevencie pred rakovinou. Spolu s vlákninou znižujú zápchu a znižujú riziko rakoviny hrubého čreva. 

Zlepšujú zdravie srdca - pravé vysoké množstvom sodíka tlak krvi zvyšujú. V uhorkách sa nachádza vysoký obsah draslíka, ktorý pomáha znižovať tlak krvi, znižovaním účinku sodíka.  

CuB nachádzajúci sa v uhorkách bojuje proti ateroskleróze. Vláknina napomáha k znižovaniu cholesterolu.  

Prečítajte si:  

Fermentované a nakladané uhorky

Len niekoľko ingrediencií potrebujete na prípravu nakladaných, či kvasených (fermentovaných) uhoriek. 

Nakladané uhorky sa pripravujú zalievaním nálevu a kvasené (fermentované) vyžadujú kvasenie trvajúce niekoľko dní, kedy sa vytvárajú baktérie s obsahom probiotík. 

Fermentované uhorky sú výsledkom kvasenia a vznikajú pomocou zalievanie uhoriek nakladačiek slaným nálevom, ktorý vytvára vhodné prostredie pre vznik dobrých baktérií, nazývaných ako probiotiká, ktoré sa konzumáciou dostavajú do vášho tráviaceho traktu. 

Majú kyslú, kvasenú príchuť a sú chrumkavé. 

Fermentovanie vzniká po naložení uhoriek do nálevu, ktoré sa odkladajú na tmavé miesto s teplotou od 20 °C do 25 °C, čím vznikne kvasenie. 

Klasické zavárané uhorky s pridaným octombez živých baktérií, ale sú s obsahov výživných látok podporujúcich trávenie, vyprázdňovanie a zmierňujú úzkosť. 

Kvasené uhorky, alebo nakladané uhorky môžu byť nevhodné pre ľudí s histamínovou intoleranciou, pretože kvasením sa zvyšuje množstvo histamínu. 

Prečítajte si: 

Rozdiel medzi fermentáciou a zaváraním

Fermentácia a zaváranie nie je to isté. 

Príprava nakladaných uhoriek
Príprava fermentovaných nakladaných uhoriek. Zdroj foto: Getty Images

Fermentácia vzniká vplyvom kvasenia, čím sa vytvárajú vhodné podmienky pre rast zdravých baktérií

Zaváranie je proces pri ktorom sa uhorky v náleve ohrievajú na vysokú teplotu nazývané pasterizácia, ktorá síce ničí všetky choroboplodné organizmy, ale zabije aj prospešné baktérie.  

Aké výhody pre organizmus majú kvasené uhorky?

Kvasené uhorky pomáhajú pri rôznych ochoreniach a aj ako prevencia. 

Pomáhajú tráveniu pre obsah dobrých živých baktérií, ktoré sú známe ako probiotiká. Zdravé baktérie udržujú tráviaci trakt zdravý a silný. 

Pomáhajú pri chudnutí – vďaka prospešnému probiotickému účinku môžu pomôcť pri chudnutí. 

Podporujú centrálny nervový systém – prijímanie dobrých baktérií prispieva k funkcii nervového systému a tým si udržíte duševné zdravie.  

Majú priaznivý vplyv na pokožku – na peknú a zdravú pleť je potrebná aj dostatočná starostlivosť. Časť zdravia pokožky docielite aj probiotikami. 

Probiotiká prospievajú aj kožnej imunite, čo má výhodu pri atopickom ochorení.  

Znižujú riziko vzniku Parkinsonovej choroby – podľa vedeckých výskumov bola zistená spojitosť medzi Parkinsonovou chorobou a zdravým črevom. 

Pomáhajú ako prevencia kolorektálneho karcinómu – strava s dostatočným množstvo probiotík pomáha predchádzať ochoreniam ako je rakovina konečníka a hrubého čreva. 

Liečia príznaky kvasiniek Candidy – probiotiká v kvasených uhorkách môžu znížiť príznaky ochorenia vaginálnej kvasinkovej infekcie. 

Znižujú úzkosťdepresiu – zdravé probiotiká z kvasených uhoriek vám môžu pomôcť pri úzkosti a depresii. 

Prečítajte si tiež:  

Servírovanie uhoriek na osviežujúci pokrm

Pred konzumáciou uhorky umyte, alebo ošúpte, aby ste sa vyhli konzumácii pesticídov. 

Z uhoriek si môžete pripraviť uhorkový šalát, nastrúhanú uhorku na plátky v sladkokyslom náleve ako príloha k jedlu a plno iných jedál. 

Uhorkový šalát s dresingom

  • Nakrájajte červenú cibuľku na tenké plátky, pridajte roztlačený cesnak 
  • Spolu nechajte postáť približne 10 minút, čím sa uvoľní najviac účinných látok 
  • Uhorku medzitým nakrájajte na kocky a môžete pridať aj paradajku, ktoré následne primiešate s odstátou cibuľou 
  • Pripravte si dresing: 2 Pl olivového oleja, roztlačený strúčik cesnaku, citrónovú šťavu, ochuťte to morskou soľou a korením 
  • Dresing nalejte do misky so šalátom a môžete posypať kôprom 
  • Skvelé v letných dňoch 

Uhorkový drink

Uhorková voda na horúce letné dni. 

  • Do nádoby s vodou pridajte jednu uhorku nastrúhanú na plátky, pridajte tenké pláty Bio citrónu a hrsť mätových lístkov 
  • Následne pripravený drink vložte ešte na hodinu do chladničky 

Uhorky sú skvele aj na prípravu smoothie

Prečítajte si:  

Vonkajšie použitie

Uhorka na vonkajšie použitiezdravotné výhody

Uhorka má na pleť pozitívnyliečebný účinok. 

Svojim chladivým a osviežujúcim účinkom pomáha pri kožných problémoch ako je: 

  • hydratácia 
  • zápal 
  • opuch 
  • podráždenie 
  • začervenanie 
  • pomáha proti starnutiu pokožky 

Položením nakrájaných plátov z uhorky na pokožku pomáha zmierniť bolesť, opuch najmä v okolí očí a má pozitívny vplyv na pokožku. 

Jedným z najstarších kozmetických procedúr je ukladanie plátkov uhoriek na oči a pleť

Ošetrenie uhorkou patrí k prirodzeným jemným spôsobom ako zlepšiť vzhľad pleti. Takýto účinok má uhorka vďaka hydratačným a protizápalovým vlastnostiam. 

Účinky uhorky na pokožku

Hydratuje pokožku - hydratácia pokožky zabezpečuje zdravú a šťastnú pleť. Zvyšuje pravdepodobnosť vyhladenia jemných liniek a vrások. 

Priložením na oči zníži opuch

Znižuje zápal kože – svojim protizápalovým účinkom znižuje zápal kože. Chladivý účinok upokojuje pokožku a zabezpečí úľavu od podráždenia. Uhorkový gél alebo toner odstráni ranné opuchy a dodá osviežujúci pocit. 

Uhorkový toner pomáha na mastnú pleť, sťahuje póry a znižuje sekréciu mazu. 

Lieči spálenie kože od slnka - upokojí pokožku spálenú slnkom. 

Zabraňuje akné vďaka obsahu antioxidantov. Má účinok pred oxidačným poškodením pokožky spôsobenú voľnými radikálmi. 

Dodáva pleti jas - obsah vitamínu C v uhorkách rozjasní tón pleti a pomáha pri zosvetlení pigmentácie pokožky. 

Zabraňuje predčasnému starnutiu – zvyšuje produkciu kolagénu, ktorý udržuje pokožku s mladistvým vzhľadom. Zmierňuje jemné linky, vrásky a starecké škvrny. 

Uhorka na pokožku

Zopár návodov na prípravu procedúry z uhoriek.  

Ako vyrobiť uhorkový toner

  • Čerstvú uhorku dôkladne umyte, ošúpte a nakrájajte na malé kúsky, ktoré vložíte do misky 
  • Kúsky v miske zahrievajte 5 - 7 minút 
  • Takto uvarenú uhorku dôkladne rozmixujte 
  • Zmes vložte do gázy alebo jemnej handričky a odfiltrujte tekutinu od dužiny 
  • Odfiltrovanú tekutinu nalejte do čistej nádoby a použite ako toner 
  • Toner vložte do chladničky, ale neskladujte ho dlhšie ako 4 dni 

Maska na pleť z čerstvej uhorky

  • Čerstvú, dôkladne umytú uhorku so šupkou rozmixujte 
  • Preceďte sitkom 
  • Na vyčistenú a osušenú pleť naneste uhorkovú pastu na tvár 
  • Necháte 10 minút pôsobiť a opláchnite vodou 

Maska z uhoriek, medu a ovsených vločiek

  • Čerstvú umytú a neošúpanú uhorku rozmixujte a preceďte pomocou hustejšieho sitka, aby ste odstránili tuhé kúsky 
  • Zmes vložte do misky a pridajte jednu polievkovú lyžicu medu a jednu polievkovú lyžičku ovsených vločiek 
  • Dôkladne premiešajte 
  • Naneste na pleť a nechajte minimálne 15 minút pôsobiť 
  • Následne masku dôkladne zmyte  

Maska z uhorky s aloe vera

  • Pripravte si uhorkové pyré 
  • Pyré vložte do misky a vmiešajte 2 polievkové lyžice gélu z aloe vera 
  • Pripravenú zmes vmasírujte do pleti a nechajte 10 – 15 minút pôsobiť 
  • Potom zmes dôkladne zmyte 

Zber a skladovanie

Pestovanie uhoriek

Ak sa rozhodnete pestovať uhorky pripájame vám návod ako na to. 

Výsadba uhoriek

Pri výseve uhoriek myslite na to, že rastlinky sú veľmi náchylne na chladné počasie a mrazy. Preto sa vysádzajú až po odznení prízemných mrazov. 

Pletivá uhoriek sa poškodia už pri teplote pod + 8 °C a strácajú vitalitu. 

Vzhľadom na meniace sa klimatické podmienky oproti predchádzajúcich rokov, kedy sa uhorky vysádzali na Mareka 25. apríla prináša riziko. Preto sa odporúča výsev až v polovici mája. 

Pestovanie uhoriek v záhrade

Nesmiete zabúdať, že uhorky sú teplomilné rastliny, ktoré sú popínavé. V obľube majú vlhkú pôduslnko

Vysádzanie zo semien sa odporúča až pri teplote pôdy nad 20 °C, kedy nehrozia prízemné mrazy. 

interiéri si môžete predpestovať sadenice, ktoré následne zasadíte do záhrady. Pred plánovaným vysadením sadeníc do záhrady si zasaďte semená uhorky tri týždne predtým do črepníkov. 

Uhorke od zasadenia po vyprodukovanie prvých plodov trvá 4580 dní, čo samozrejme závisí od odrody

V pôde, ktorá je vlhká, zohriata, s dostatkom slnka sa im darí dobre a rastú rýchlo. 

skleníkoch môžete vegetačnú sezónu uhoriek predĺžiť, čo je výhoda najmä pre šalátové uhorky, ktoré vyžadujú dlhší čas na zrenie, pretože ich plody sú väčšie. 

Pôda na pestovanie uhoriek

Uhorkám sa darí v akejkoľvek pôde, ale najlepšie sa im darí v neutrálnej pôde s pH 6 až 7. 

Pre svoju náročnosť počas rastu uhoriek na živiny sa odporúča hnojenie vyzretým hnojom, alebo kompostom. 

Ideálne je položenie kompostu v 5 cm vrstve na pôdu a vysádzanie priamo do kompostu. 

Sadenie uhoriek

Či sa rozhodnete pre výsadbu zo semien, či sadeníc v záhrade, nezabúdajte, že pôda musí byť dostatočne zohriata nad 20 °C. 

Urýchlenie zahriatia pôdy môžete docieliť položením čiernej fólie na zem. Fólia akumuluje zo slnka teplo v pôde. 

Stanovisko by malo byť slnečné, kde minimálne 6 hodín počas dňa svieti priame slnko. 

Semienka vysádzajte do hĺbky 3 cm

Pri vysádzaní sadeníc do pôdy by mala byť hĺbka rovnaká, aká bola počas predpestovania sadeníc. 

Rozostup medzi semenami či sadenicami v záhrade v prípade opory po ktorej konštrukcii sa budú popínať, by mal byť 45 cm

V prípade sadenia do pôdy bez opory by mal byť rozostup 90 cm

Pred výsadbou sadeníc je potrebné sadenice postupne aklimatizovať

  • Počas jedného týždňa premiestňujte postupne sadenice na pár hodín denne von do záhrady 
  • Prvý deň ich položte na tienisté miesto na 2 - 3 hodinky 
  • Každý ďalší deň o niečo dlhšie s postupným presúvaním na polo tienisté miesto 
  • Na 6. deň ich nechajte vonku aj cez noc 
  • Pri presádzaní do záhrady si vyberte oblačný deň, aby ste sa vyhli spáleniu sadeníc priamym slnkom 

Pri zohriati pôdy a raste uhorky, ktorá má už minimálne 30 cm je ideálne pôdu pokryť slamou, drevnou kôrou, štiepkou, aby ste chránili pôdu pred vysúšaním, burinou a plody pred priamym kontaktom s pôdou. 

Pestovaním na pôde sa uhorky plazia

Ich zber je náročnejší na chrbticu a častejšie sa u nich vyskytnú hubové ochorenia. Rastom na pôde sa nie vždy rovnomerne zafarbí uhorka a časť otočená k pôde býva svetlejšia. 

Pri vertikálnom pestovaní sa uhorky ťahajú po špagáte, sieti alebo tyčiach. 

Takéto pestovanie je časovo náročnejšie  ale pri zbere je výhoda, že sa nemusíte až toľko ohýbať k zemi. Takto rastúce uhorky sú menej náchylné na hubové choroby a bývajú rovnomerne sfarbené. 

Vírusy spôsobujú poškodenie a deformáciu listov rastliny. Plody sú melírované so svetlým alebo tmavým sfarbením. Niektoré ochorenia spôsobujú aj zakrpatenie plodov uhoriek a následne odumretie. 

Starostlivosť o uhorky počas rastu

Uhorky nevyžadujú takmer žiadnu starostlivosť okrem pravidelnej zálievky

Na zvýšenie úrodnosti zachovajte len jednu hlavnú stonku a bočné výhonky smerujúce z hlavnej stonky odlomte, čím prinútite uhorku nasmerovať energiu na rast plodov. 

Zber uhoriek nakladačiek

Dozrievanie uhoriek prebieha postupne

Uhorky nakladačky sa zbierajú ešte nezrelé

Zbierajte len pevné uhorky, ktoré majú ešte jemné, mäkké jadierka. 

V tomto čase nie sú ešte horké a majú najvyššiu kvalitu

Priebežným oberaním plodov podporujete rastlinu uhorky k ďalšej produkcii plodov. 

Na nakladanie sa triedia uhorky a poškodené, zlomené, či zdeformované sa nenakladajú, aby sa predišlo kazeniu. 

Skladovanie uhoriek

Uhorky nenechávajte dlho pri izbovej teplote, inak ochabnú a zmäknú. 

Vložte ich neočistené od šupky do chladničky, do priehradky na zeleninu. 

Uhorky bez vosku použite do pár dní a uhorky s voskom do týždňa. 

Pri kúpe uhorky sa vyhnite uhorkám, ktoré sú nafúknuté, majú vypukliny, vráskavé konce, alebo sú žlté. Takéto prezreté uhorky nemajú dobrú chuť. 

Vždy sa zamerajte na svetlé, stredne až tmavozelené uhorky, ktoré sú pevné a štíhle. 

Vedeli ste že?

  • Uhorka sa zaraďuje medzi ovocie? A to preto, že plodina pochádza z rastliny, ktorá bola vysadená zo semien a má plody 
  • Uhorka sa využíva na medicínske účely, a jej rôzne odrody môžete nájsť vo výživových doplnkoch, ale aj v krémoch, či pleťových toneroch 
  • Obsahuje veľa výživných látok, ktoré sa nachádzajú najmä v šupke pomáhajúcich aj ako prevencia pred rôznymi ochoreniami 
  • Je skoro bez kalórii, čo je prospešné pri znížení hmotnosti 
  • Uhorky, ktoré sú viac bradavičnaté (s pichliačikmi) sú zdravšie ako iné hladké odrody 
  • Horkosť uhoriek, pokiaľ ide o nehorkú odrodu spôsobuje nerovnomerné zavlažovanie 
  • Je vynikajúca hlavne v teplých letných mesiacoch, kedy vás jej chuť osvieži 
fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • chovatelahospodar.sk -  Produktívne pestovanie uhoriek od sadenia až po zber: Katka Ondeková 
  • dromedar.zoznam.sk - Čudo na dne mora: 10 prekvapivých faktov o morských uhorkách 
  • agroporadenstvo.sk - Čo je Lagenaria alebo Indická uhorka?: Prof. Ing. Magdaléna Valšíková, PhD. 
  • zahrada.sk - Uhorky vysievame práve teraz. Ktoré odrody vybrať?: Ing. Monika Králová 
  • encyklopedia.akv.sk - Prečo sú pichľavé uhorky lepšie 
  • goodandgreenguides.com - Priehľadná morská uhorka: charakteristika, fotografie a vedecký názov: Miguel Moore 

V anglickom jazyku 

  • britannica.com - cucumber 
  • webmd.com - Cucumber: Mary Jo DiLonardo 
  • finedininglovers.com - The Most Common Cucumber Varieties and How to Eat Them: Holly Garrad-Cole 
  • sciencedirect.com - Cucumber 
  • clevelandclinic.org - 6 Health Benefits of Cucumbers 
  • fdc.nal.usda.gov - Cucumber, with peel, raw 
  • linkedin.com - Benefits of Eating Cucumber at Night: Muhammad Javed 
  • draxe.com - Fermented Pickles Benefit the Gut, Skin, Brain & More: Dr. Josh axe, DC, DNM, CN 
  • edis.ifas.ufl.edu - Cucumber, Armenian - Cucumis Melo L. (Flexuosus Group): James M. Stephens 
  • delightedcooking.com - What Is Chinese Cucumber?: Anna Harrison 
  • ncbi.nlm.nih.gov - Barattiere: An Italian local Variety of Cucumis melo L. with Quality Traits between Melon and Cucumber: Massimiliano Renna, Massimiliano D´Imperio, Maria Gonnella, Angelo Parente, Pietro Santamaria, Francesco Serio 
  • skinkraft.com - Cucumber Benefits For Skin & Best Ways To &Use It: Prajkta Sapre 
  • hort.extension.wisc.edu - Mouse Melon or Mexican Sour Cucumber, Melothria scabra 
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.