- thespruce.com - How to Grow Wasabi: Peg Aloi
- onsensecret.com - Wasabi For Your Skin? Be Wowed By This Hot Skincare Ingredient!
- news-medical.net - Spicing up memory: Wasabi found to boost brainpower in seniors: Dr. Chinta Sidharthan
- organicfacts.net - 6 Wonderful Benefits Of Wasabi: Meenakshi Nagdeve
- nutritionvalue.org - wasabi, raw, root
Wasabi ako prírodný liek z Japonska? Aké účinky má pravý zelený koreň?
Wasabi nazývaný ako japonský chren je známy najmä v japonskej, či ázijskej kuchyni ako zelená štipľavá pochúťka pridávaná k jedlu. V Japonsku je považovaná za prírodné liečivo s priaznivým účinkom na zdravie.
Charakteristika
Patrí do čeľade Brasicaceae – kapustovitých, tak ako chren dedinský. Pôvodom je z Japonska.
Pestuje sa najmä pre svoje korene.
Využíva sa ako prísada do jedál v japonskej kuchyni. Pridáva sa do rôznych pokrmov, ku sushi, sašimi, či rezancov.
Chuť je ostrá, ktorá je spôsobená izotiokyanátom. Chuťovo má wasabi silnú, ostrú, korenistú chuť ovplyvňujúcu čuch.
Zaujímavosť:
Aróma wasabi silno dráždi sliznicu a vďaka tomu dostali vedci nápad, že ho vypustia ako oblak wasabi do miestnosti v prípade požiaru u sluchovo znevýhodnených ľudí, ktorý im podráždi sliznicu a prebudia sa.
Silná chuť po zjedení wasabi nepretrváva dlho, a preto u niektorých ľudí vyvoláva príjemný a povzbudzujúci pocit, oproti chuti čili papričkám, ktoré vyvolávajú pocit pálenia na jazyku.
Prečítajte si:
Čili papričky: Aké majú účinky i negatívne? + Druhy a stupnica pálivosti
Silná aróma pochádza z chemického zloženia a vysokej hladiny alylizotiokyanátu a chuť z izotiokyanátových zlúčenín. Toto chemické zloženie rastliny je ochranným mechanizmom pred predátormi, ktoré by chceli rastlinu skonzumovať.
Izotiokyanátové chemikálie majú tiež zdravotný prínos pre organizmus.
Wasabi je bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a energie. Má vysoké hladiny antioxidantov a má nulový obsah cholesterolu.
Rozpustná vláknina absorbuje vodu, čím dôjde k jej napúčaniu a v žalúdku dochádza ku fermentácii (kvaseniu), čo predstavuje zdroj energie.
Napúčaním vlákniny v žalúdku dochádza k pocitu sýtosti, preto sa používa aj pri podpore chudnutia. Tento druh vlákniny je prebiotikom, na ktorom záleží zdravé trávenie.
Nerozpustná vláknina v žalúdku nefermentuje, ale zväčšuje objem natrávenej potravy v čreve, tým skracuje pretrvávanie obsahu v čreve, ktorý rýchlejšie opúšťa tráviaci trakt.
Prečítajte si:
- Vláknina a jej najlepšie zdroje v strave. Prečo je dôležitá pre zdravie?
- Čo je vláknina: Aké účinky má na chudnutie + kde sa nachádza
- Čo je vláknina? Nerozpustné zložky potravy a účinky. Prevencia i liek?
Vitamín C je silným antioxidantom a podporuje normálnu funkciu imunitného systému. Prispieva k tvorbe kolagénu, zvyšuje vstrebávanie železa, znižuje pocit únavy a vyčerpania.
Draslík je dôležitý na vytvorenie zásoby cukrov a jeho premenu na energiu. Spolu so sodíkom podporuje hydratáciu tela, vedenie nervových vzruchov, udržiava správny srdcový rytmus a kontrakciu svalov.
Vápnik je nevyhnutný pre rast a vývoj kostí u detí, a pre dospelých spolu s vitamínom D pre prevenciu osteoporózy. Vápnik prispieva ku správnej funkcii svalov, tráviacich enzýmov. Udržuje zdravé kosti a zuby.
Horčík je potrebný pre správnu funkciu svalov a nervového systému. Zmierňuje nervozitu, podráždenosť. Podporuje správnu funkciu kardiovaskulárneho a imunitného systému.
Prečítajte si:
- Vitamín C: Aké má účinky? Nedostatok, nadbytok, formy, dávkovanie
- Čo potrebujete vedieť o účinkoch DRASLÍKA? Sú zmeny hladín nebezpečné?
- Aké účinky má VÁPNIK? Príznaky nedostatku, nadbytku + potravinové zdroje
- Aké účinky a vlastnosti má MAGNÉZIUM/horčík? Nedostatok a nadbytok
Nutričné hodnoty
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g koreňa Wasabi
Energia | 109 kcal |
Sacharidy | 23,5 g |
Vláknina | 7,8 g |
Tuky | 0,63 g |
Bielkoviny | 4,8 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g koreňa Wasabi
Vitamín A | 35 IU | Draslík | 568 mg |
Vitamín B1 | 0,131 mg | Horčík | 69 mg |
Vitamín B2 | 0,114 mg | Vápnik | 128 mg |
Vitamín B3 | 0,743 mg | Železo | 1,03 mg |
Vitamín B5 | 0,203 mg | Zinok | 1,62 mg |
Vitamín B6 | 0,274 mg | Fosfor | 80 mg |
Vitamín B9 | 18 mcg | Meď | 0,155 mg |
Vitamín C | 41,9 mg | Mangán | 0,391 mg |
Sodík | 17 mg |
Opis rastliny Wasabi
Wasabi dorastá do 20 - 30 centimetrov.
Celá rastlina je jedlá.
Listy má výrazne zelenej farby, veľké, vyrastajúce z kmeňa.
Koreň je silný a z neho sa získava zelená hmota, ktorá je známa ako wasabi.
Kvitne bielymi drobnými a nenápadnými kvetmi.
Darí sa jej v chladných oblastiach, kde teploty neklesnú pod 8 °C.
Rastlina vyžaduje tieň kríkov, alebo stromov. Nachádza sa aj pri vodných tokoch a nevadí mu ani, keď mu chladná voda omýva korene.
Koreň rastliny sa vždy spracováva čerstvý, lebo pri kontakte so vzduchom stráca na sile.
Využívajú sa aj listy z tohto korenia, ktoré sú chuťovo podobné podzemku, tie sa pridávajú do šalátov, praženice, smoothies či polievok.
Na trhu je možné wasabi zakúpiť v podobe podzemku, alebo pasty, či prášku. Dostupný v EÚ je často len bežný chren, ktorý je s príchuťou wasabi.
Wasabi na Slovensku viete zakúpiť vo forme prášku, pasty v obchode s potravinami, lekárni, alebo si zakúpiť semienka na vypestovanie v záhradkárskom obchode.
Pri kúpe prášku, či pasty treba byť opatrný, pretože podiel skutočného japonského chrenu môže byť len s minimálnym obsahom.
Do náhrad za pravé wasabi sa často ku obyčajnému chrenu pridáva horčičné semienko a farbivo.
Odrody wasabi
Existuje niekoľko kultivárov wasabi. My si vymenujeme niektoré z nich.
Daruma je tolerantnejšia odroda voči vysokým teplotám ako iné druhy.
Fuji Daruma patrí k rýchlo rastúcej odrode, kde v jeden rok od výsadby je už pripravená na zber.
Green Trumb má chutné jedlé listy, preto je vhodnou odrodou pri obľube listov wasabi.
Sanpoo darí sa jej v chudobných pôdach, kde dobre rastie.
Mazuma je odroda, ktorej dozretie koreňov od výsadby trvá až 3 roky. Patrí k pomalo rastúcej odrode.
Vnútorné použitie
V Japonsku sa využíva ako prírodné antibiotikum, zabraňuje totiž rastu kvasiniek, plesní a baktérií.
Okrem toho je silným antioxidantom a posilňuje imunitný systém.
Prevencia rakoviny – môže zabrániť rôznym druhom rakoviny.
- Najprospešnejšie živiny sú izotiokyanáty, ktoré vznikajú po zbere, či reze rastliny.
- Izotiokyaniátové antioxidanty, a to jedna konkrétna forma, nazývaná 6-MITC, odstraňuje voľné radikály v tele, spomaľuje rozširovanie buniek leukémie, či rakoviny žalúdka.
- Podporuje bunkovú smrť do 24 hodín po skonzumovaní, čím môže rast nádoru zastaviť zabíjaním rakovinových buniek bez toho, aby sa zdravé okolité bunky poškodili.
- 6-MITC je účinný tiež proti rakovine prsníka i melanómu.
- Výskum stále študuje účinky na iné druhy rakoviny.
Obsah izotiokykyanátu nájdete len v pravom wasabi.
Spomaľuje, alebo priamo zastavuje toxické účinky spôsobené chemoterapiou.
Prevencia kardiovaskulárnych ochorení
- Pravidelné konzumovanie pravého wasabi môže ochrániť vaše srdce.
- Wasabi pôsobí proti vysokému cholesterolu, znižuje ho a tým znižuje aj riziko mŕtvice i srdcového infarktu, tak, že rozkladá a bráni tvorbe krvných zrazením.
Prečítajte si tiež:
- Ako na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení?
- Ako včas rozpoznať srdcový infarkt a cievnu mozgovú príhodu? Boj o život + Infografiky
Bojuje s artritídou
- Wasabi znižuje opuch kĺbov, zápalu a potláča účinky artritídy.
Prečítajte si:
- Artritída: ako si pomôcť proti chronickej bolesti kĺbov či chrbta? Možnosti liečby
- Hustota kosti: Aké sú zdravé hodnoty pri vyšetrení (denzitometria) a ako ich zvýšiť?
Pomáha udržiavať celistvosť kostí a znižuje riziko osteoporózy.
Bojuje proti baktériám
- Silné prírodné zložky bojujú proti ochoreniam spôsobené baktériami ako E.coli, zlatý Stafylokok.
Niektoré spoločnosti pridávajú do svojich krémov, či gélov extrakt z wasabi, aby zvýšili účinok liečiva.
Lieči dýchacie ťažkosti
- Silná reakcia wasabi v nosových dutinách je spôsobené uvoľnením alyzotiokyanátu, ktorý zabraňuje chorobnému rastu patogénov dýchacích ciest ako chrípka, zápal pľúc.
- Akonáhle sa plynná zložka z wasabi dostane do nosa, tak vyčistí dutiny a lepšie sa vám začne dýchať.
- Pomáha tiež pri sezónnych alergiách, bežnej nádche tým, že zvyšuje prietok vzduchu.
Zlepšuje zdravie čriev
- Konzumácia wasabi môže predchádzať riziku divertikulitídy, zápalu čriev.
- Obsahuje vlákninu pomáhajúcu ku zlepšeniu procesu trávenia a celkovému zdraviu čriev.
Prečítajte si:
- Najčastejšie zápalové ochorenia čriev. Poznáme ich príznaky?
- 10 najčastejších dôvodov bolesti v podbrušku: Poznáte príčiny?
Vplyv na kognitívne funkcie
- Wasabi obsahuje 6-metylsulfinylhexylizotiokyanát (6-MSITC) známu svojimi antioxidačnými a protizápalovými účinkami, ale má vplyv aj na kognitívne funkcie dospelých zdravých jedincov nad 60 rokov.
- Starnutím dochádza k poklesu kognitívnych funkcií, čo je prirodzenou súčasťou starnutia.
- U starších ľudí tieto funkcie ovplyvňuje výživa, diéta, či strava, ktorá môže zlepšiť pamäť a kondíciu.
- Tak ako niektoré byliny a korenia (zázvor, cesnak) zlepšujú pamäť a kognitívne funkcie u starších ľudí a ľahko sa začleňujú do stravy.
- Zaradenie wasabi do stravy u zdravých ľudí nad 60 rokov majú nielen protizápalové a antioxidačné účinky, ale boli zlepšené aj pamäťové, a iné kognitívne funkcie.
Vedľajšie účinky wasabi
Konzumácia wasabi môže spôsobiť aj niektoré vedľajšie účinky.
Poškodenie pečene – pri konzumácii veľkého množstva wasabi si môžete poškodiť pečeň.
Wasabi totiž obsahuje zložku nazývanú ako hepatotoxín, ktorá je bezpečná, keď sa konzumuje v malom množstve, ale pri veľkom množstve ho telo nedokáže spracovať a môže viesť ku vážnemu poškodeniu pečene.
Alergia – môže sa objaviť alergia po skonzumovaní wasabi, preto ak idete prvýkrát konzumovať wasabi buďte opatrný a konzumujte ho len v malom množstve.
Ďalšie vedľajšie účinky :
- Hnačka.
- Porucha funkcie žalúdka.
- Nevoľnosť.
- Porucha krvácania.
Vonkajšie použitie
Wasabi a jej jedinečná zložka je známa nielen na prečistenie nosových dutín a nepridáva sa len do jedál, ale aj s pokožkou dokáže urobiť zázraky.
Produkty s wasabi na pleť:
- Majú povzbudzujúci pocit brnenia pleti.
- Podporujú zdravie pokožky a jej odolnosť.
- Podporujú prekrvenie, zvyšujú cirkuláciu.
- Okysličujú pleť.
- Pomáhajú k rýchlejšiemu hojeniu rán.
- Liečia vyrážky, škvrny.
- Zlepšujú tón pleti.
- Zlepšujú textúru pokožky, zvyšujú jej energiu, čím si udržíte mladistvú a zdravú pokožku.
- Lepšie odstraňujú nečistoty z pokožky.
- Upokojujú citlivú a podráždenú pokožku.
- Zabraňujú predčasnému starnutiu.
Produkty na pleť s obsahom wasabi môžu vašu pleť ochrániť pred voľnými radikálmi a baktériami.
Zber a skladovanie
Pestovanie Wasabi
Pestovanie wasabi je ťažké kvôli špecifickým potrebám. Vyžaduje tienisté miesto s rovnomernou vlahou.
Pestovanie wasabi doma
Pestovanie sa vyžaduje v prenosných nádobách.
Zasaďte sadeničky do kvetináča s humusovitou výživou a uložte ich vonku na stredne slnečné stanovište, ktoré bude chránené pred silným dažďom, i vetrom.
Rastlina obľubuje výdatnú zálievku, ale aj napriek tomu veľmi neporastie.
Ideálna teplota na jej vývoj je okolo 8 až 18 °C.
Ak ju umiestnite do zimnej záhrady, alebo na iné vhodné stanovište, vtedy začne vyháňať nové listy, ktoré neskôr zosilnia a prirastú aj nové korene.
V dobe vývoja je vhodné prihnojovať kombinovaným hnojivom raz za mesiac.
Wasabi si môžete vypestovať zo semien, priesad alebo odnoží, ak máte takú možnosť.
Pestovanie v záhrade
Výsadba wasabi je vhodná do záhrady, kde nie je veľa slnka.
Lepšia možnosť ako výsadba von do záhrady je jeho pestovanie v skleníku.
Výsadba je začiatkom jari do črepníkových škôlok.
Na zber bude pripravená až v druhom roku.
Pri presadení do záhrady sa zamerajte na tienisté miesto s mierne kyslou a priepustnou pôdou.
Pôdu vyžadujú mierne kyslú, s neutrálnym pH a trvalo vlhkú, no nie mokrú pôdu.
Pri výsadbe do pôdy zasadzujte rastlinky vzpriamene s čiastočne odkrytým podzemkom.
Pri výsadbe dobre zalejte, a potom len udržujte vlhkosť, ale neprelievajte ich.
Teplotný rozsah wasabi toleruje od 7 do 24 °C. Nižšie teploty pod bod mrazu alebo nad 26 °C rastlinu môže zabiť.
Zber
Zber koreňa wasabi pri väčšine odrôd je až druhý rok.
Medzi 15. mesiacom až 2 rokov sú korene dostatočne zrelé.
Listy začína rastlina produkovať približne v 8. týždni. Počas čakania na zrelosť koreňa si môžete odtrhávať listy z rastlinky a pochutnávať si na nich.
Listy je dobré odtrhávať aj v prípade, ak ich nepotrebujete, aby ich mala rastlina vždy čisté a zdravé.
Využitie v kuchyni
Nespotrebované odtrhnuté listy môžete dať zamraziť, pripraviť ich v podobe pesta alebo ich blanšírovať.
Zvädnuté listy z rastliny vždy odstráňte.
Príprava koreňa a skladovanie
Vytiahnite koreň zo zeminy, dobre ho poumývajte a nastrúhajte.
Koreň nevydrží moc dlho, takže po vytiahnutí zo zeminy je vhodný na konzumovanie len 2 – 3 dni.
Už po pár minútach na vzduchu wasabi stráca aromatické látky.
Preto ho po nakrájaní hneď uložte do vzduchotesnej nádoby a do chladničky.
Nenastrúhaný koreň, ktorý ste nespotrebovali, zabaľte do potravinovej fólii a uložte do chladničky.
Môžete tiež spodnú časť koreňa ponoriť do vody.
Listy môžete využiť na prípravu štipľavého šalátu alebo ich položiť pod mäso. Mladé listy s chuťou pripomínajú chuť žeruchy. Staré, či tmavé listy majú ostrú chrenovú chuť.
Vedeli ste, že:
- Aróma wasabi silno dráždi sliznicu a vďaka tomu dostali vedci nápad, že ho vypustia ako oblak wasabi do miestnosti v prípade požiaru u sluchovo znevýhodnených ľudí, ktorý im podráždi sliznicu a vďaka tomu sa prebudia?
- V Japonku je Wasabi považované za prírodné antibiotikum.
- Celá rastlina je jedlá, ale vo väčšine sa využíva koreň z rastliny, ktorý je známy v ázijskej kuchyni svojou zelenou, ostrou chuťou typickou po skonzumovaní s účinkom prečistenia nosových dutín.
- Pravé wasabi je príliš drahé a vo veľa reštauráciách je nahrádzané chrenom, horčičným semienkom a zeleným farbivom.
- Pravé wasabi sa u nás dá kúpiť v podobe prášku, či pasty, ale buďte opatrný pri kúpe, aby bolo vo výrobku obsiahnuté pravé wasabi.
Zaujímavé zdroje informácií
Súvisiace
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →