Wasabi ako prírodný liek z Japonska? Aké účinky má pravý zelený koreň?

Wasabi ako prírodný liek z Japonska? Aké účinky má pravý zelený koreň?
Zdroj foto: Getty images

Wasabi nazývaný ako japonský chren je známy najmä v japonskej, či ázijskej kuchyni ako zelená štipľavá pochúťka pridávaná k jedlu. V Japonsku je považovaná za prírodné liečivo s priaznivým účinkom na zdravie. 

Charakteristika

Wasabi sa nazýva ostrý japonský chren. Je to korenie z podzemku rastliny Eutrema japonica (eutremy japonskej). 

Patrí do čeľade Brasicaceae – kapustovitých, tak ako chren dedinský. Pôvodom je z Japonska

Pestuje sa najmä pre svoje korene. 

Využíva sa ako prísada do jedál v japonskej kuchyni. Pridáva sa do rôznych pokrmov, ku sushi, sašimi, či rezancov. 

wasabi a sushi
V ázijskej kuchyni je wasabi podávané napríklad k sushi. Zdroj foto: Getty Images

Chuť je ostrá, ktorá je spôsobená izotiokyanátomChuťovo má wasabi silnú, ostrú, korenistú chuť ovplyvňujúcu čuch. 

Zaujímavosť: 
Aróma wasabi silno dráždi sliznicu a vďaka tomu dostali vedci nápad, že ho vypustia ako oblak wasabi do miestnosti v prípade požiaru u sluchovo znevýhodnených ľudí, ktorý im podráždi sliznicu a prebudia sa. 

Silná chuť po zjedení wasabi nepretrváva dlho, a preto u niektorých ľudí vyvoláva príjemný a povzbudzujúci pocit, oproti chuti čili papričkám, ktoré vyvolávajú pocit pálenia na jazyku. 

Prečítajte si:
Čili papričky: Aké majú účinky i negatívne? + Druhy a stupnica pálivosti

Silná aróma pochádza z chemického zloženia a vysokej hladiny alylizotiokyanátu a chuť z izotiokyanátových zlúčenín. Toto chemické zloženie rastliny je ochranným mechanizmom pred predátormi, ktoré by chceli rastlinu skonzumovať. 

Izotiokyanátové chemikálie majú tiež zdravotný prínos pre organizmus. 

Wasabi je bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a energie. Má vysoké hladiny antioxidantov a má nulový obsah cholesterolu. 

Rozpustná vláknina absorbuje vodu, čím dôjde k jej napúčaniu a v žalúdku dochádza ku fermentácii (kvaseniu), čo predstavuje zdroj energie. 

Napúčaním vlákniny v žalúdku dochádza k pocitu sýtosti, preto sa používa aj pri podpore chudnutia. Tento druh vlákniny je prebiotikom, na ktorom záleží zdravé trávenie. 

Nerozpustná vláknina v žalúdku nefermentuje, ale zväčšuje objem natrávenej potravy v čreve, tým skracuje pretrvávanie obsahu v čreve, ktorý rýchlejšie opúšťa tráviaci trakt. 

Prečítajte si:

Vitamín C je silným antioxidantom a podporuje normálnu funkciu imunitného systému. Prispieva k tvorbe kolagénu, zvyšuje vstrebávanie železa, znižuje pocit únavy a vyčerpania. 

Draslík je dôležitý na vytvorenie zásoby cukrov a jeho premenu na energiu. Spolu so sodíkom podporuje hydratáciu tela, vedenie nervových vzruchov, udržiava správny srdcový rytmus a kontrakciu svalov.

Vápnik je nevyhnutný pre rast a vývoj kostí u detí, a pre dospelých spolu s vitamínom D pre prevenciu osteoporózy. Vápnik prispieva ku správnej funkcii svalov, tráviacich enzýmov. Udržuje zdravé kosti a zuby. 

Horčík je potrebný pre správnu funkciu svalov a nervového systému. Zmierňuje nervozitu, podráždenosť. Podporuje správnu funkciu kardiovaskulárneho a imunitného systému. 

Prečítajte si:

Nutričné hodnoty

Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g koreňa Wasabi

Energia 109 kcal
Sacharidy 23,5 g
Vláknina 7,8 g
Tuky 0,63 g
Bielkoviny 4,8 g

Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g koreňa Wasabi

Vitamín A  35 IU Draslík  568 mg
Vitamín B1 0,131 mg Horčík 69 mg
Vitamín B2 0,114 mg Vápnik 128 mg
Vitamín B3 0,743 mg Železo 1,03 mg
Vitamín B5 0,203 mg Zinok 1,62 mg
Vitamín B6 0,274 mg Fosfor 80 mg
Vitamín B9 18 mcg Meď 0,155 mg
Vitamín C 41,9 mg Mangán 0,391 mg
Sodík 17 mg

Opis rastliny Wasabi

Wasabi dorastá do 20 - 30 centimetrov. 

Celá rastlina je jedlá.

Listy má výrazne zelenej farby, veľké, vyrastajúce z kmeňa. 

listy wasabi
Wasabi rastlina má listy výrazne zelenej farby. Zdroj foto: Getty Images

Koreň je silný a z neho sa získava zelená hmota, ktorá je známa ako wasabi. 

Kvitne bielymi drobnými a nenápadnými kvetmi. 

Darí sa jej v chladných oblastiach, kde teploty neklesnú pod 8 °C. 

Rastlina vyžaduje tieň kríkov, alebo stromov. Nachádza sa aj pri vodných tokoch a nevadí mu ani, keď mu chladná voda omýva korene. 

Koreň rastliny sa vždy spracováva čerstvý, lebo pri kontakte so vzduchom stráca na sile. 

Využívajú sa aj listy z tohto korenia, ktoré sú chuťovo podobné podzemku, tie sa pridávajú do šalátov, praženice, smoothies či polievok. 

Na trhu je možné wasabi zakúpiť v podobe podzemku, alebo pasty, či prášku. Dostupný v EÚ je často len bežný chren, ktorý je s príchuťou wasabi. 

Wasabi na Slovensku viete zakúpiť vo forme prášku, pasty v obchode s potravinami, lekárni, alebo si zakúpiť semienka na vypestovanie v záhradkárskom obchode. 

Pri kúpe prášku, či pasty treba byť opatrný, pretože podiel skutočného japonského chrenu môže byť len s minimálnym obsahom.

Do náhrad za pravé wasabi sa často ku obyčajnému chrenu pridáva horčičné semienko a farbivo. 

Odrody wasabi

Existuje niekoľko kultivárov wasabi. My si vymenujeme niektoré z nich. 

Daruma je tolerantnejšia odroda voči vysokým teplotám ako iné druhy. 

Fuji Daruma patrí k rýchlo rastúcej odrode, kde v jeden rok od výsadby je už pripravená na zber. 

Green Trumb má chutné jedlé listy, preto je vhodnou odrodou pri obľube listov wasabi. 

Sanpoo darí sa jej v chudobných pôdach, kde dobre rastie. 

Mazuma je odroda, ktorej dozretie koreňov od výsadby trvá až 3 roky. Patrí k pomalo rastúcej odrode. 

Vnútorné použitie

Konzumovanie wasabi má účinok na zdravie. 

Japonsku sa využíva ako prírodné antibiotikum, zabraňuje totiž rastu kvasiniek, plesní a baktérií. 

Okrem toho je silným antioxidantom a posilňuje imunitný systém

Prevencia rakoviny – môže zabrániť rôznym druhom rakoviny. 

  • Najprospešnejšie živiny sú izotiokyanáty, ktoré vznikajú po zbere, či reze rastliny. 
  • Izotiokyaniátové antioxidanty, a to jedna konkrétna forma, nazývaná 6-MITC, odstraňuje voľné radikály v tele, spomaľuje rozširovanie buniek leukémie, či rakoviny žalúdka. 
  • Podporuje bunkovú smrť do 24 hodín po skonzumovaní, čím môže rast nádoru zastaviť zabíjaním rakovinových buniek bez toho, aby sa zdravé okolité bunky poškodili. 
  • 6-MITC je účinný tiež proti rakovine prsníka i melanómu. 
  • Výskum stále študuje účinky na iné druhy rakoviny. 

Obsah izotiokykyanátu nájdete len v pravom wasabi. 

Spomaľuje, alebo priamo zastavuje toxické účinky spôsobené chemoterapiou

Prevencia kardiovaskulárnych ochorení

  • Pravidelné konzumovanie pravého wasabi môže ochrániť vaše srdce. 
  • Wasabi pôsobí proti vysokému cholesterolu, znižuje ho a tým znižuje aj riziko mŕtvice i srdcového infarktu, tak, že rozkladá a bráni tvorbe krvných zrazením. 

Prečítajte si tiež:

Bojuje s artritídou 

  • Wasabi znižuje opuch kĺbov, zápalu a potláča účinky artritídy. 

Prečítajte si:

Pomáha udržiavať celistvosť kostí a znižuje riziko osteoporózy

Bojuje proti baktériám 

  • Silné prírodné zložky bojujú proti ochoreniam spôsobené baktériami ako E.coli, zlatý Stafylokok. 

Niektoré spoločnosti pridávajú do svojich krémov, či gélov extrakt z wasabi, aby zvýšili účinok liečiva. 

Lieči dýchacie ťažkosti 

  • Silná reakcia wasabi v nosových dutinách je spôsobené uvoľnením alyzotiokyanátu, ktorý zabraňuje chorobnému rastu patogénov dýchacích ciest ako chrípka, zápal pľúc. 
  • Akonáhle sa plynná zložka z wasabi dostane do nosa, tak vyčistí dutiny a lepšie sa vám začne dýchať.
  • Pomáha tiež pri sezónnych alergiách, bežnej nádche tým, že zvyšuje prietok vzduchu. 

Zlepšuje zdravie čriev 

  • Konzumácia wasabi môže predchádzať riziku divertikulitídy, zápalu čriev. 
  • Obsahuje vlákninu pomáhajúcu ku zlepšeniu procesu trávenia a celkovému zdraviu čriev. 

Prečítajte si: 

Vplyv na kognitívne funkcie 

  • Wasabi obsahuje 6-metylsulfinylhexylizotiokyanát (6-MSITC) známu svojimi antioxidačnýmiprotizápalovými účinkami, ale má vplyv aj na kognitívne funkcie dospelých zdravých jedincov nad 60 rokov. 
  • Starnutím dochádza k poklesu kognitívnych funkcií, čo je prirodzenou súčasťou starnutia.  
  • U starších ľudí tieto funkcie ovplyvňuje výživa, diéta, či strava, ktorá môže zlepšiť pamäť a kondíciu. 
  • Tak ako niektoré byliny a korenia (zázvor, cesnak) zlepšujú pamäťkognitívne funkcie u starších ľudí a ľahko sa začleňujú do stravy. 
  • Zaradenie wasabi do stravy u zdravých ľudí nad 60 rokov majú nielen protizápalové a antioxidačné účinky, ale boli zlepšené aj pamäťové, a iné kognitívne funkcie. 

Vedľajšie účinky wasabi

Konzumácia wasabi môže spôsobiť aj niektoré vedľajšie účinky

Poškodenie pečene – pri konzumácii veľkého množstva wasabi si môžete poškodiť pečeň. 

Wasabi totiž obsahuje zložku nazývanú ako hepatotoxín, ktorá je bezpečná, keď sa konzumuje v malom množstve, ale pri veľkom množstve ho telo nedokáže spracovať a môže viesť ku vážnemu poškodeniu pečene. 

Alergia – môže sa objaviť alergia po skonzumovaní wasabi, preto ak idete prvýkrát konzumovať wasabi buďte opatrný a konzumujte ho len v malom množstve. 

Ďalšie vedľajšie účinky

  • Hnačka. 
  • Porucha funkcie žalúdka.  
  • Nevoľnosť. 
  • Porucha krvácania. 

Vonkajšie použitie

Wasabi má liečivé účinky nielen po skonzumovaní, ale aj pri vonkajšom použití. 

Wasabi a jej jedinečná zložka je známa nielen na prečistenie nosových dutín a nepridáva sa len do jedál, ale aj s pokožkou dokáže urobiť zázraky

Produkty s wasabi na pleť

  • Majú povzbudzujúci pocit brnenia pleti. 
  • Podporujú zdravie pokožky a jej odolnosť. 
  • Podporujú prekrvenie, zvyšujú cirkuláciu. 
  • Okysličujú pleť. 
  • Pomáhajú k rýchlejšiemu hojeniu rán. 
  • Liečia vyrážky, škvrny. 
  • Zlepšujú tón pleti. 
  • Zlepšujú textúru pokožky, zvyšujú jej energiu, čím si udržíte mladistvúzdravú pokožku. 
  • Lepšie odstraňujú nečistoty z pokožky. 
  • Upokojujú citlivú a podráždenú pokožku. 
  • Zabraňujú predčasnému starnutiu. 

Produkty na pleť s obsahom wasabi môžu vašu pleť ochrániť pred voľnými radikálmi a baktériami. 

Zber a skladovanie

Pestovanie Wasabi

Pestovanie wasabi je ťažké kvôli špecifickým potrebám. Vyžaduje tienisté miestorovnomernou vlahou.

Pestovanie wasabi doma

Pestovanie sa vyžaduje v prenosných nádobách

Zasaďte sadeničky do kvetináča s humusovitou výživou a uložte ich vonku na stredne slnečné stanovište, ktoré bude chránené pred silným dažďom, i vetrom. 

Rastlina obľubuje výdatnú zálievku, ale aj napriek tomu veľmi neporastie. 

Ideálna teplota na jej vývoj je okolo 8 až 18 °C. 

Ak ju umiestnite do zimnej záhrady, alebo na iné vhodné stanovište, vtedy začne vyháňať nové listy, ktoré neskôr zosilnia a prirastú aj nové korene. 

dobe vývoja je vhodné prihnojovať kombinovaným hnojivom raz za mesiac. 

Wasabi si môžete vypestovať zo semien, priesad alebo odnoží, ak máte takú možnosť.

Pestovanie v záhrade

Výsadba wasabi je vhodná do záhrady, kde nie je veľa slnka. 

Lepšia možnosť ako výsadba von do záhrady je jeho pestovanie v skleníku

Výsadba je začiatkom jari do črepníkových škôlok. 

Na zber bude pripravená až v druhom roku

Pri presadení do záhrady sa zamerajte na tienisté miesto s mierne kyslou a priepustnou pôdou. 

Pôdu vyžadujú mierne kyslú, s neutrálnym pH a trvalo vlhkú, no nie mokrú pôdu. 

Pri výsadbe do pôdy zasadzujte rastlinky vzpriamene s čiastočne odkrytým podzemkom. 

Pri výsadbe dobre zalejte, a potom len udržujte vlhkosť, ale neprelievajte ich. 

Teplotný rozsah wasabi toleruje od 7 do 24 °C. Nižšie teploty pod bod mrazu alebo nad 26 °C rastlinu môže zabiť. 

Zber

Zber koreňa wasabi pri väčšine odrôd je až druhý rok. 

Medzi 15. mesiacom až 2 rokov sú korene dostatočne zrelé

Listy začína rastlina produkovať približne v 8. týždni. Počas čakania na zrelosť koreňa si môžete odtrhávať listy z rastlinky a pochutnávať si na nich. 

Listy je dobré odtrhávať aj v prípade, ak ich nepotrebujete, aby ich mala rastlina vždy čisté a zdravé. 

Využitie v kuchyni

Nespotrebované odtrhnuté listy môžete dať zamraziť, pripraviť ich v podobe pesta alebo ich blanšírovať.

Zvädnuté listy z rastliny vždy odstráňte

Príprava koreňa a skladovanie

Vytiahnite koreň zo zeminy, dobre ho poumývajte a nastrúhajte.  

koreň wasabi
Koreň wasabi po vytiahnutí treba spotrebovať do 3 dní. Zdroj foto: Getty Images

Koreň nevydrží moc dlho, takže po vytiahnutí zo zeminy je vhodný na konzumovanie len 2 – 3 dni. 

Už po pár minútach na vzduchu wasabi stráca aromatické látky

Preto ho po nakrájaní hneď uložte do vzduchotesnej nádoby a do chladničky. 

Nenastrúhaný koreň, ktorý ste nespotrebovali, zabaľte do potravinovej fólii a uložte do chladničky

Môžete tiež spodnú časť koreňa ponoriť do vody. 

Listy môžete využiť na prípravu štipľavého šalátu alebo ich položiť pod mäso. Mladé listy s chuťou pripomínajú chuť žeruchyStaré, či tmavé listy majú ostrú chrenovú chuť

Vedeli ste, že: 

  • Aróma wasabi silno dráždi sliznicu a vďaka tomu dostali vedci nápad, že ho vypustia ako oblak wasabi do miestnosti v prípade požiaru u sluchovo znevýhodnených ľudí, ktorý im podráždi sliznicu a vďaka tomu sa prebudia? 
  • V Japonku je Wasabi považované za prírodné antibiotikum. 
  • Celá rastlina je jedlá, ale vo väčšine sa využíva koreň z rastliny, ktorý je známy v ázijskej kuchyni svojou zelenou, ostrou chuťou typickou po skonzumovaní s účinkom prečistenia nosových dutín. 
  • Pravé wasabi je príliš drahé a vo veľa reštauráciách je nahrádzané chrenom, horčičným semienkom a zeleným farbivom. 
  • Pravé wasabi sa u nás dá kúpiť v podobe prášku, či pasty, ale buďte opatrný pri kúpe, aby bolo vo výrobku obsiahnuté pravé wasabi. 
fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.