- verywellfit.com - Jerusalem Artichoke Nutrition Facts and Health Benefits. Very Well Fit. Kristy Del Coro, MS, RDN, LDN
- solen.sk - Fytofarmaka a imunita. MUDr. Petra Čamborová, Ph.D.
- gardenersworld.com - How to grow Jerusalem artichoke
- ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, [2019]. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8.
- healwithfood.org - Jerusalem Artichokes: Health Benefits & Nutritional Properties. Heal with food
- ncbi.nlm.nih.gov - National Library of Medicine: The Influence of Topinambur
Topinambur: aké sú zdravotné benefity sladkého "zemiaku"? + Využitie v kuchyni
Topinambur je jeden z mnohých názvov pre plodinu pochádzajúcu z Ameriky. Pripomína zemiak, disponuje silným zložením a príjemnou sladkastou chuťou. Aké sú zdravotné výhody konzumácie topinamburu?
Charakteristika
Topinambur pod zemou ukrýva bohatstvo v podobe koreňov - drahocenných hľúz. Tie možno konzumovať surové, pečené i varené.
Príznačná je mierne zemitá, oriešková a sladkastá chuť príchuť, ktorá môže pripomínať artičoky, kaleráb alebo gaštany.
V rôznych krajinách je prezývaný aj ako jeruzalemský artičok.
Tip: Artičok a účinky: Prírodná pokladnica pre zdravie?
Topinambur sa pôvodne pestoval ako okrasná rastlina a neskôr ako úžitková plodina. Pochádza zo strednej a severnej Ameriky. Oblasťou najväčšieho rozšírenia zemiaku bola najmä oblasť Mexika. V súčasnosti je rozšírená i v Európe.
Hľuzy topinamburu výzorom pripomínajú zemiak alebo korene zázvoru so svetlohnedou šupkou.
Stonky tejto rastliny môžu dorastať do výšky 1 až 5 metrov. Na stonke sa v období jesene môžu zjaviť žlté kvety, ktoré sa výzorom podobajú na slnečnicu. Plod tejto rastliny, nazývaný topinambur, je ukrytý pod pôdou.
Každá odroda topinamburu má špecifickú farbu šupky od svetlohnedej cez oranžovú až po fialovú. Dužina je svetlá.
Topinambur je v obchodoch dostupný po celý rok, no hlavná sezóna plodiny je od októbra do apríla.
Topinambur je považovaný za ekologickú plodinu, nakoľko je veľmi odolný k chorobám i škodcom a pestuje sa bez veľkej chemickej ochrany.
Zloženie a obsah živín
Topinambury sú nielen veľmi výživné, ale aj chutné. Ich chuť je prirovnávaná najmä k chuti sladších kalerábov. Hľuzy neabsorbujú ťažké kovy ani iné škodliviny z pôdy. Sú tak plné výživných a organizmu prospešných látok.
Obsahujú vitamíny skupiny A, B, C, E, K. Ďalej tiamín, riboflavín, niacín či kyselinu pantoténovú a listovú.
Ďalej minerály železo, fosfor, horčík, vápnik, draslík, zinok a iné.
Na rozdiel od klasických zemiakov neobsahuje škrob. Topinambur naopak obsahuje zložku inulín, ktorá je vhodná pre diabetikov, nakoľko nezvyšuje hladinu cukru v krvi ale súčastne dodá telu potrebnú energiu.
Keďže inulín je pre človeka nestráviteľný, stáva sa tak plnohodnotnou vlákninou. Sú tak vhodnou náhradou za zemiaky.
Topinambury majú malé množstvo bielkovín, skoro žiaden tuk, sacharidy a dôležitú vlákninu.
Ich výhodou je nízka kalorická hodnota. Pravidelná konzumácia topinamburov tak prospieva celkovému zdraviu.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g surového topinamburu
Energia | 73 kcal |
Sacharidy | 17,4 g |
Vláknina | 1,6 g |
Tuky | 0,01 g |
Bielkoviny | 2 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g surového Topinamburu
Vitamín A | 20 IU | Draslík | 429 mg |
Vitamín B1 | 0,2 mg | Horčík | 17 mg |
Vitamín B2 | 0,06 mg | Vápnik | 14 mg |
Vitamín B3 | 1,3 mg | Železo | 3,4 mg |
Vitamín B5 | 0,397 mg | Zinok | 0,12 mg |
Vitamín B6 | 0,077 mg | Fosfor | 78 mg |
Vitamín B9 | 13 mcg | Meď | 0,14 mg |
Vitamín C | 4 mg | Mangán | 0,06 mg |
Vitamín E | 0,19 mg | Sodík | 4 mg |
Vitamín K | 0,1 mcg | Selén | 0,7 mcg |
Vnútorné použitie
Aké sú zdravotné benefity topinamburu?
Podľa viacerých zdrojov je topinambur považovaný za vitamínovú a minerálovú bombu. Jeho konzumácia je vhodná celoročne.
Podpora trávenia a gastrointestinálnej sústavy
Hľuzy rastliny sú zdrojom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Hlavným benefitom je zložka inulín, a teda nestráviteľná vláknina, ktorá je rozpustná vo vode.
Inulín slúži ako prírodné probiotikum. Probiotiká stimulujú aktivitu prospešných baktérií, ktoré blahodarne pôsobia na mikrobióm črevného traktu. Topinambur tak prospieva tráveniu, bakteriálnej črevnej rovnováhe a je prevenciou zápchy.
Vďaka vysokému obsahu vlákniny a inulínu môže tak topinambur pomôcť regulovať zdravé trávenie.
Regulácia a zníženie krvného tlaku
Za reguláciu krvného tlaku je zodpovedný najmä vysoký obsah minerálu draslíka, ktorý má dôležitú úlohu pri znižovaní vysokého krvného tlaku. Súčasne má nízky obsah sodíka a disponuje tak anti-hypertenzívnym účinkom.
Regulácia hladiny cukru v krvi
Kolísavé a vysoké hladiny glukózy v krvi sú často spojené s konzumáciou potravín s vysokým glykemickým indexom. Topinambur obsahuje nízku glykemickú hodnotu a poskytuje tak konzumentovi pomalý stabilný vzostup i pokles hladiny cukru v krvi.
Nízky glykemický index znamená, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak rýchlo ako iné škrobové potraviny. Bez obáv ich tak môžu konzumovať aj diabetici. So znižovaním hladiny cukru v krvi samozrejme pomáha aj jedincom, ktorí cukrovkou netrpia.
Prevencia chudokrvnosti (anémie)
Jednou z hlavných a častých príčin chudokrvnosti je práve deficit minerálu železa. Nakoľko topinabmur obsahuje veľmi veľké množstvo železa, je tak prírodnou prevenciou anémie.
100 g čerstvého topinamburu obsahuje približne 3,7mg železa. V niektorých prípadoch môže silný nedostatok železa viesť k anémii, ktorá sa vyznačuje nadmernou únavou a slabosťou spôsobenou nedostatkom červených krviniek prenášajúcich kyslík v organizme.
Podpora zdravia kostí
Konzumácia topinamburov bohatých na draslík zlepšuje zdravie kostía pomáha znižovať riziko vzniku osteoporózy. Kombinácia viacerých minerálov vo vyšších množstvách v tejto plodine má blahodarné účinky na stav kostných tkanív.
Podpora celkového zdravia organizmu
Topinambur obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré zohrávajú významnú úlohu pri podpore celkovej obranyschopnosti organizmu.
Topinambur taktiež podporuje správnu činnosť nervovej sústavy. Je blahodarný pre stimuláciu mozog, nakoľko zlepšuje koncentráciu a sústredenosť.
Obsahuje rôzne vitamíny a minerály, ako napríklad vitamín C, draslík a železo, ktoré sú dôležité pre celkové zdravie a fungovanie organizmu.
Súhrn benefitov konzumácie topinamburov:
- Podpora trávenia a činnosti črevného traktu.
- Podpora črevnej bakteriálnej rovnováhy.
- Podpora látkovej premeny.
- Podpora energetického metabolizmu.
- Regulácia hladiny cukru v krvi.
- Regulácia vysokého krvného tlaku.
- Podpora zdravia kostí.
- Podpora kvality vlasov.
- Stabilný pomalý zdroje energie.
- Podpora koncentrácie a sústredenia.
Vonkajšie použitie
Nájda sa tiež vonkajšie využitie? Jeho konzumácia môže byť prospešná tiež i pre vonkajší vzhľad.
Podpora zdravia vlasov, nechtov a pleti
Topinambur obsahuje výživné látky, ako je železo, vitamín B a vitamín C.
Železo prenáša kyslík aj do vlasov a udržiava tak vyživené vlasové folikuly.
Vitamín C je potrebný na syntézu bielkoviny kolagénu. Kolagén následne prispieva ku zdravým a kvalitným vlasom.
Vitamín B má celkové pozitívne účinky na pleť, pokožku i vlasy. V menších množstvách obsahuje aj zinok, meď, bór, ktoré sú potrebné pre zdravý rast vlasov a nechtov.
Čítajte tiež:
Zber a skladovanie
Pestovanie
Rastlina nemá žiadne výrazné a vysoké nároky na starostlivosť či samotnú pôdu. Podmienky sú podobné ako pri klasických zemiakoch. Slnečnica hľuznatá je nenáročná na pestovanie a dokáže vyrásť takmer všade.
Hojné hľuzy rastlina produkuje ideálne v priepustnej, prevzdušnenej a mierne zásaditej pôde. Pestujeme rastlinu z hľúz určených na sadenie, ktoré do zeme vložíme ideálne počas obdobia jari. Možné je však i jesenné vysádzanie.
Rastlinu je vhodné na jar vysadiť a na konci leta a jesene daného roka si už môžeme pochutnať na úrode hľúz.
Zber úrody prebieha od konca leta a počas jesene, pričom v tomto období začne nadzemná časť rastliny hnednúť. Hľuzy sú pomerne mrazuvzdorné, preto je možné pri zbere ponechať nejaké hľuzy v pôde pre hojnú úrodu v ďalšom roku.
Pestovanie tejto rastliny bolo v istom čase na Slovensku zakázané. Topinambur bol totižto v minulosti zaradený medzi invázne rastliny, ktoré sa rýchlo množia. Od roku 2014, kedy bola táto plodina zo zoznamu inváznych rastlín vyradená, sa môže opäť pestovať aj na území Slovenska.
Surové topinambury ideálne skladujeme na chladnom, suchom a dobre vetranom mieste mimo dosahu slnečného svetla. Hľuzy zbierame veľmi opatrne, aby nedošlo k ich poškodeniu.
Hľuzy po zbere dôkladne umyjeme, aby sme odstránili hlinu.
V závislosti od podmienok skladovania vydržia jeden až tri týždne. Hľuzy vydržia čerstvé najmä v chladničke (priehradka na zeleninu) alebo v pivnici.
Varené topinamury však treba skonzumovať do dvoch – troch dní.
Kto by mal byť pri konzumácií topinamburu ostražitý?
Topinambur nemá známe kontraindikácie a jeho konzumácia je tak možná i v tehotenstve ženy aj u detí. Avšak je potrebné jesť primerané množstvo vzhľadom na možný vznik tráviacich problémov.
Topinambury môžu spôsobiť nadúvaniea plynatosť či miernu hnačku. Môže za to schopnosť topinamburov uskladňovať energiu v podobe inulínu, ktorý sa v organizme správa ako rozpustná vláknina.
Je potrebné poznamenať, že tráviace ťažkosti po konzumácii topinamburu sa týkajú najmä čerstvých hľúz rastliny. Po tepelnej úprave obsahuje potravina oveľa menej vlákniny.
Rizikovým faktorom je nadmerná konzumácia topinamburov pri výraznej hypotenzii, a teda nízkom krvnom tlaku. Rastlina má práve schopnosť krvný tlak znižovať.
Mierne ostražití by mali byť i diabetici, nakoľko väčšie množstvo tejto potraviny môže ovplyvniť, resp. znížiť hladinu cukru v krvi (glykémiu).
Využitie topinamburu v kuchyni
Konzumuje sa podzemná časť plodiny, rovnako ako aj u zemiakov. Zber alebo kúpa je možná počas celého roka.
Pre priamu ľudskú spotrebu sú tak zaujímavé podzemné hľuzy veľmi podobné zemiakom s jemnou chuťou a miernou sladkosťou. Sú skvelým zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny a dokonca aj menšieho množstva proteínov.
V surovom stave má topinambur mierne orieškovú kalerábovú chuť. Po uvarení chutia sladkasto a niekedy môžu pripomínať slnečnicové semienka.
Surová hľuza sa môže jesť so šupkou aj bez šupky. So šupkou je horkejšia, a tak sa vo väčšine prípadov zvykne konzumovať olúpaná. Surový olúpaný topinambur chutí podobne ako sladší kaleráb.
Hľuzy bývajú členitejšie. Nie je preto potrebné prácne šúpanie. Postačí ich umyť vodou a kefkou zbaviť zbytkov hliny.
Topinambury môžeme použiť do všetkých jedál, kde idú zemiaky či kaleráb.
Je bežnou súčasťou šalátov a nátierok.
Avšak topinambur ponúka rôzne možnosti spracovania a tepelnej úpravy. V modernej gastronómii vo Francúzsku, Nemecku či Anglicku, je topinambur bežnou a vyhľadávanou ingredienciou.
Podobne ako aj bežné zemiaky sa tobinambur pridáva do polievok alebo slúži ako hodnotná príloha k mäsu/rybe.
Varený alebo pečený je súčasťou polievok alebo ako sacharidová príloha k jedlu. Z topinamburu a jeho múky možno upiecť koláč či vytvoriť palacinku.
Pri príprave prílohy je postup podobný ako pri bežných zemiakoch. Topinambury ošúpeme, nakrájame na menšie časti, dochutíme a dáme variť alebo upiecť.
Pýtate sa o Topinambure
Čo je to topinambur?
- Topinambur, tiež známy ako sladký zemiak alebo jeruzalemský artičok, je druh rastliny patriacej do čeľade Asteraceae. Jeho podzemné hľuzy sú jedlé a majú sladkú chuť.
Je topinambur to isté ako zemiak?
- Nie, topinambur a zemiaky sú dva odlišné druhy rastlín. Zemiaky rastú nad zemou a sú známe svojou škrobovou chuťou, zatiaľ čo topinambur je podzemná rastlina so sladkými hľuzami.
Ako sa topinambur používa v kuchyni?
- Topinambur sa môže použiť na rôzne spôsoby v kuchyni - rovnako ako zemiak či kaleráb. Môže sa konzumovať surový, pečený, dusený, pražený alebo ako prísada do polievok, šalátov, omáčok a iných jedál.
Môže topinambur spôsobiť plynatosť?
- Niektorí jednotlivci môžu pociťovať nadúvanie alebo plynatosť po konzumácii topinamburu, pretože obsahuje inulín, ktorý niektorým ľuďom môže spôsobiť tráviace ťažkosti.
Je topinambur vhodný pre diabetikov?
- Áno, topinambur má nízky glykemický index a obsahuje inulín, čo môže byť výhodné pre ľudí s cukrovkou alebo tých, ktorí sledujú hladinu cukru v krvi.
Aké sú výživové hodnoty topinamburu?
- Topinambur je bohatý na vlákninu, inulín, vitamíny (najmä vitamín C) a minerály ako draslík, železo a mangán. Obsahuje tiež len málo kalórií a má nízky glykemický index. Má približne 73 kcal na 100 g.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →