Zdravé olivy. Prečo ich jesť? A aké majú účinky na zdravie?

Zdravé olivy. Prečo ich jesť? A aké majú účinky na zdravie?
Zdroj foto: Getty images

Olivy a olivový olej sú obľúbenou pochúťkou v rôznych krajinách, používaných v kulinárstve. Majú špecifickú chuť s veľkým množstvom živín, minerálov, vitamínov a zdravých tukov prospešných pre zdravie človeka. 

Charakteristika

Olivy sú plodom olivovníka, pestovaným najmä v Stredomorí. Patria do čeľade olivovníkovitýchOleaceae, kde patrí nie len olivovník európsky, ale aj ďalších 30 rodov a 600 druhov. 

Olivy sa zaraďujú medzi ovocie

Olivovník sa pestoval už pred 5000-6000 rokmi 

Priemerná výška olivovníka je od 6 do 9 metrov. Svoju maximálnu výšku dosiahne približne po 15 rokoch, závisí to od podmienok, kde rastie. 

Farba olív je prevažne zelená, či čierna, ale môže byť aj v iných odtieňoch.  Ich farba prezrádza štádium dozretia

Zelené olivy visiace na konáre olivovníka
Zelené olivy visiace na konáre olivovníka. Zdroj foto: Getty Images

Zdravie v olivách

Olivy sú s obsahom vitamínov, antioxidantov a minerálnych látok, ktoré môžu znížiť riziko vzniku rôznych zdravotných stavov, ako je napríklad rakovina, ochorenie srdca, mŕtvica a cukrovka. 

Nutričné hodnoty olív

Aké vitamíny a živiny sa nachádzajú v olivách?  

Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g zelených olív

Energia 145 kcal
Sacharidy 3,84 g
Vláknina 3,3 g
Tuky 15,3 g
Bielkoviny 1,03 g

Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g zelených olív

Vitamín A 393 IU Draslík  42 mg
Vitamín B1 0,021 mg Horčík 11 mg
Vitamín B2 0,007 mg Vápnik 52 mg
Vitamín B3 0,237 mg Železo 0,49 mg
Vitamín B5 0,023 mg Zinok 0,04 mg
Vitamín B6 0,031 mg Fosfor 4 mg
Vitamín B9 3 mcg Meď 0,12 mg
Vitamín E 3,81 mg Sodík 1560 mg
Vitamín K 1,4 mcg Selén 0,9 mcg

Konkrétne hodnoty sa líšia v závislosti od druhu a odrod olív.

Prečítajte si tiež: 

Olivovník – olea Europaea (L.)

Olivovník európsky sa v niektorých krajinách nazýva ako Zayith. Pôvodom je z Iránu, odkiaľ sa rozšíril do celého Stredomoria. 

Olivovník je bohatý na mononenasýtené mastné kyseliny a ďalšie zložky ako tokoferoly, steroly, skvalér. 

Olea europaea je pestovaný pre olejnaté plody. Je to subtropický strom, ktorý je vždy zelený. Dorastá do výšky 7 metrov. Darí sa mu na slnku, v suchom, horúcom prostredí. Kmeň a konáre má pokrútené. 

Dožíva sa niekoľko stoviek rokov, pričom prináša úrodu počas celej životnosti. 

Listy sú kopijovitého tvaru, zužujúce sa na vrchu a na konci. Sú dlhé približne 8 cm, rastúce proti sebe. Z hornej strany sú tmavozelenej farby, na spodnej strane striebristej farby. 

V chladnejšom období a v zime sa farba listu mení zo spodnej strany na bielo. V teplom období majú listy z hornej strany jasne zelenú farbu. 

koreňov je olivovník schopný vyrážať nové výhony, vďaka ktorým sa dožívajú niektoré jedince aj viac ako tisíc rokov

Kvitne voňavými kvetmi, ktoré sú drobné, bielej alebo žltkastej farby, zoskupené v strapcoch v počte až do 30 kvietkov. Kvety sú obojpohlavné cudzoopelivé, niektoré odrody aj samoopelivé. Opelenie sa vo väčšine zabezpečuje vetrom. Kvety kvitnú zvyčajne v mesiaci máj

Kvitnúci olivovník
Kvitnúci olivovník malými bielymi kvietkami. Zdroj foto: Getty Images

Po opelení kvetu sa vytvára plod nazývaný ako kôstkovica. Kvety, ktoré neboli opelené vytrvajú malé plody. Kôstkovica má vajcovitý tvar zelenej farby, ktorý sa pri dozrievaní mení na tmavšiu hnedú, čiernu alebo fialovú. 

Olivy majú vajcovitý tvar

V olive sa nachádza kôstka veľkosti od 1,5 do 3 centimetrov. 

Podľa zrelosti sa olivy delia

Stupne zrelosti olív: 

  • Zelené olivy – ich farba je zelená až žlta, ich zber prebieha ešte pred dozretím.
  • Polozrelé olivy – povrch olív sa začína vyfarbovať do červenkasta až hneda, kým dužina ešte nie je vyfarbená. 
  • Zrelé olivy – sú plne vyfarbené a dužina je tiež vyfarbená. Farba môže byť fialová, hnedá až čierna. 
Farebné olivy
Farba olív určuje ich zrelosť. Zdroj foto: Getty Images

Chuť surových olív je horká. Až fermentáciou sa stávajú olivy chutné. Fermentáciou sa odstraňuje Oleuropein, čo je horká fenolová zlúčenina. Najviac týchto zlúčenín sa nachádza v nezrelých plodoch, až zrením sa znižujú. 

Len niektoré vyšľachtené odrody sú vhodné konzumovať po dozretí 

Sušené olivy sa chuťovo líšia od čerstvých, či nakladaných. 

Zelené olivy majú ostrejšiu chuť a sú najkyprejšie a najpevnejšie. 

Čierne dozreté olivy sú s vyšším obsahom oleja, majú jemnejšiu štruktúru a chuť. 

Atramentové čierne olivy konzervované v slanom náleve sú zvyčajne mladé zelené olivy, ktoré sú len zafarbené. 

Niektoré odrody olív

Chutné zelené a šťavnaté olivy sú odroda Queen, veľkosťou sú menšie. 

Manzanilla je chutná a šťavnatá odroda. 

Čierne, obzvlášť chutné olivy sú odroda Gaeta.  

Kalamata sú veľké olivy s fialovým nádychom. Majú ovocnú chuť a v Grécku ich považujú za najlepšie.  

Leccino je odroda s veľkým množstvom olivového oleja, používaných na výrobu oleja a aj stolové olivy. 

Nocellara del Belice sa pestuje v regiónoch Sicílie. Používajú sa na výrobu miestneho syra z ovčieho mlieka. Táto odroda sa používa ako stolová, aj na výrobu oleja. Sú vhodné k syrom, údeninám.  

Bella di Cerignola sa pestujú ako stolové olivy. Majú mäsitú dužinu s bohatou chuťou. Zelené sa často podávajú do koktailov, čierne na prípravu miestnych jedál.  

Moraiolo odroda sa pestuje najmä v Toskánsku, Umbrii na výrobu olivového oleja, ktorý je veľmi kvalitný a má svoju špecifickú príchuť.  

Taggiasca sa využívajú na výrobu oleja a aj ako stolové olivy, ktoré sú známe v šaláte Nicoise. Majú ovocnú chuť. 

Casaliva sa využívajú na výrobu extra panenského olivového oleja. Majú príjemnú vôňu a jemnú chuť. 

Coratina sa využívajú na olivový olej a majú najvyššiu koncentráciu polyfenolov, pôsobiacich ako antoxidant.  

Leucocarpa je odroda, ktorá je zaujímavá tým, že plody sú od začiatku vykvitnutia kvetu až po zrelosť bielej farby.  

Corolea sa pestuje pre vysoký výnos olivového oleja a aj na konzumáciu ako stolové olivy. 

Moresca sa pestuje v Sicílii, zbierajú sa skôr, ešte kým sú mladšie pre svoju živšiu chuť.  

Využitie olív 

Výroba oleja je hlavným využitím olív. Olej sa vyrába podrvením olív na pastu, z čoho sa vyrába olej, a to buď lisovaním, alebo centrifugovaním. 

Čierne olivy, ktoré sú už dozreté, sú s vyšším obsahom oleja 

Olej sa podľa kvality delí na: 

  • Panenský, získaní mechanickým lisovaním. 
  • Extra panenský s najmenším podielom kyselín, ktorý je s najlepšími vlastnosťami. 
  • Rafinovaný olej je získaní z panenského oleja rafinovaním. 
  • Olejvýliskov získaný za vyšších teplôt, či pomocou rozpúšťadiel.

Drevo z olivovníka je cenné pre veľkú tvrdosť, farbu, trvanlivosť, vysokú teplotu spaľovania a textúru. 

Nakladané olivy 

Olivy sa nakladajú rôznymi spôsobmi, a to do soli, korenených nálevov, octu a podobne.  

Olivy sa po odkôstkovaní môžu plniť paprikou, mandľami, kaparami, sardinkami, korením.  

Nakladané olivy môžete pridávať do šalátov, cestovín, pridať k mäsu, na pizzu alebo ich podávať s nápojmi.  

Pestovanie olivovníka

Pestovanie nie je náročné. Čiastočne znáša mráz, ale nie je vhodný na pestovanie vonku v našich podmienkach

V našich podmienkach je vhodné a jednoduché pestovanie v nádobách ako bonsajové pestovanie, ktoré vďaka pokrútenému kmeňu a konárom dáva atraktívny vzhľad. 

Neobľubuje pestovanie v interiéri.  

Olivovník európsky je najobľúbenejším druhom pestovania u nás. Má úzke striebristé listy a zelené plody. 

Pestujú sa nie len kvôli plodom, ale aj ako okrasný strom

Najvhodnejší substrát na pestovanie je ľahký a priepustný s obsahom vápnika, prípadne zasolený substrát. Na dobrý rast potrebuje primeranú závlahu, ale nie prelievanie. 

Pri pestovaní v črepníku vyžaduje oproti zasedenému olivovníku vonku zvýšenú závlahu v teplom počasí. Užitočné je striekanie vody na stromy najmä vo vykurovaných, suchých domoch.  

Na jar pri nasádzaní plodov vyžaduje zvýšené zalievanie. 

Počas vegetácie je potrebné ho pravidelne prihnojovať, ale treba byť opatrní a neprehnojiť ho dusíkom. Darí sa mu na priamom slnku. V zime vyžaduje chladnejšiu miestnosť do 10 °C, čím mu doprajete odpočinok. 

Teplota by nemala presiahnuť -10 °C. Pri krátkodobom poškodení mrazom nadzemnej časti sa vo väčšine regeneruje novými výhonkami z koreňov. 

Rozmnožovanie

Rozmnožovanie zo semien vyžaduje dlhší čas, pretože dlho klíčia, čo môže trvať aj pol roka. Ak chcete urýchliť klíčenie, je potrebné narušenie škrupinky. 

Zasadené semienko začne rodiť po 8. - 10. rokoch. 

Najjednoduchšie množenie je výhonkami, ktoré vyrastajú z koreňov. 

Množenie odrezkami a potápaním odrezku je zdĺhavejšie. Doba zakorenenia trvá približne 1 - 2 roky. 

Veľký pozor pri pestovaní treba dávať na hubové choroby, škodce, ktorými môže byť olivovník napadnutý. 

Vnútorné použitie

Konzumácia olív má blahodarný účinok na zdravie človeka. Obsahujú živiny, vitamíny a udržia vás sýtym. 

Výhody olív pre zdravie

Pravidelná konzumácia olív má nielen výhody, ale aj nevýhody. Ale výhod je omnoho viac ako nevýhod. 

Olivy obsahujú prevažne tuk, priamo mononenasýtený tuk, ktorý je známy zdravotnými výhodami najmä na srdce, a tak pomáhajú ku zdraviu srdca. 

Obsahujú živiny ako vitamín E a antioxidanty chrániace bunky pred poškodením. 

Pravidelná konzumácia olív pomáha

Zabezpečuje prísun zdravých tukov - stredomorská strava je plná zdravých tukov, tak aj olív a oleja z nich. Aj napriek vyššiemu obsahu kalórii sa odporúča najmä pre zdravie srdca. 

  • Zlepšuje zdravie srdca – v zdravom stravovaní sa odporúča aj varenie s olivovým olejom.
  • Olivový olej je s obsahom kyseliny olejovej, ktorá potencionálne znižuje vysoký tlak krvizvyšuje dobrý cholesterol. 

Zvyšuje obsah vlákniny - veľa ľudí trpí nedostatkom vlákniny v strave a práve olivy sú jej dobrým zdrojom. 

  • Vláknina udržuje zdravé trávenie, znižuje riziko srdcových chorôb, a zostanete dlhšie sýty 

Podporujú zdravie kosti - chránia pred vznikom osteoporózy -niektoré štúdie poukazujú na vplyv olív pred vznikom osteoporózy. 

Dodáva vitamín E, ktorý je silným antioxidantom chrániacim bunky pred poškodením. Znižuje riziko chorôb ako napríklad rakovina, ale i Parkinsonová choroba. 

  • Vitamín E je silným antioxidantom, ktorý zlepšuje zdravie pokožky a podporí imunitný systém 

Dlhodobé užívanie vitamínu E nie je zdraviu prospešné, môže spôsobiť vedľajšie účinky 

Oleocanthal obsiahnutý v olivách i olivovom oleji sa spája z nižším rizikom vzniku kognitívnych chorôb, ako Alzheimerovou chorobou, a inými ochoreniami súvisiacich s mozgom. 

  • Oleocanthal zvyšuje aktivitu donepezinu, lieku na liečbu demencie 

Podporujú zdravie mozgu – konzumácia nenasýtených tukov môže pomôcť znížiť zápal v mozgu a tým chrániť kognitívne funkcie, čím sa podporuje aj duševné zdravie. 

Prevencia vzniku cukrovky 2. typu – olivový olej pomáha k regulácii glukózy, ktorá by mohla viesť ku vzniku cukrovky. 

Zdravie očí – vitamíny v olivách podporujú zrak.  

Znižuje chronický zápal v tele, je účinný pri prevencii aterosklerózy. 

Dobre vás zasýtia – obsahujú tuk, ktorý vás zasýti a budete sa dlhšie cítiť sýty, pretože tuk sa dlhšie trávy. 

Sú vhodnou voľbou pri nízkosacharidovej diéte, ako aj pri rastlinnej strave. 

Môže pomôcť k zníženiu riziku rakoviny – obsahujú antioxidanty znižujúce zápal, ktorý by mohol poškodiť bunky čo môže viesť ku vzniku rakovine. 

  • Olivy sú z obsahom zlúčeniny oleocanthal, ktorá vo výskume poukázala na to, že môže zabiť rakovinové bunky. 
  • Niektoré štúdie preukázali súvislosť medzi znížením rizika rakoviny a konzumáciou olivového oleja. 

Olivami pripravovanými fermentáciou dodávate do vášho tela prospešné baktérie a enzýmy pre črevnú flóru, čím zlepšíte svoje trávenie a posilníte imunitný systém

Prečítajte si: 

Riziká pri konzumácii olív

Aj napriek tomu, že konzumácia olív je pre človeka veľmi prospešná a poskytuje zdravotné výhody, si treba uvedomiť aj niektoré riziká spojené s ich pravidelnou konzumáciou.  

Olivy sú s vysokým obsahom tukov

Konzervované olivy v slanom náleve sú s vysokým obsahom sodíka, čo by mohlo zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení pre vysoký obsah sodíka. 

Denná odporúčaná dávka sodíka u dospelého človeka by nemala prevýšiť 2 300 mg. 

Tak pri výbere konzervovaných olív dbajte na to, aby boli olivy bez obsahu sodíka. 

Olivy a olivový olej
Olivy a olivový olej. Zdroj foto: Getty Images

Sú lepšie olivy alebo olivový olej pre zdravie?

Oba druhy majú veľa zdravých vlastností, sú s obsahom tuku podporujúci zdravé srdce, plné živín, vitamínov, aj minerálov. Oba typy znižujú zlý cholesterol LDL, a zvyšujú ten dobrý HDL.  

Výhodu má priama konzumácia olivy pre obsah vlákniny.  

Aké olivy sú zdravšie?

Na farbe, či odrode olív nezáleží, ich nutričné hodnoty sú dosť podobné.  

Farba olív určuje len ich zrelosť

Odporúčaná denná dávka olív je hrsť olív, čo predstavuje štvrtinu šálky. Olivy môžete pridať do čohokoľvek - ako prílohu k jedlu, mäsu, do šalátu, na pizzu, či si ich dať na raňajky.  

Tehotenstvo, dojčenie a konzumácia olív

Konzumácia extra panenského olivového oleja v tehotenstve a počas dojčenia pomáha zdraviu

Zvyšuje obsah antioxidantov prechádzajúcich do materského mlieka, čo môže posilniť imunitu dieťaťa.  

Je známe, že strava, ktorú konzumuje matka počas tehotenstva prechádza k plodu. 

Strava s vysokým obsahom extra panenského olivového oleja, ktorú obsahuje stredomorská kuchyňa u tehotných žien znižuje riziko gestačnej cukrovky a pri snažení o bábätko zvyšuje úspešnosť IVF.  

Dojčiace matky konzumujúce extra panenský olivový olej produkujú zdravšie materské mlieko s mastnými kyselinami. 

Mlieko obsahujú vyšší obsah mononenasytených mastných kyselín a vyšší obsah kyseliny dokosahexaenová – DHA. 

Práve DHA a omega 3-mastné kyseliny pomáhajú k vývoju mozgu u detí, podporujú učenie, ostrosť zraku

Polyfenoly obsiahnuté v extra panenskom olivovom oleji prechádzajú aj do materského mlieka, čo má zdravotné výhody aj pre dieťa. 

Výhodu majú nielen deti, ale aj dojčiace matky pre zdravie prsníkov. 

Pri popraskanýchbolestivých bradavkách počas dojčenia môže pomôcť práve olivový olej, ktorým si po dojčení natriete bradavky.  

Vonkajšie použitie

Olivový olej nie je známy len svojimi zdravotnými prínosmi v strave, ale je prospešný aj pre pokožku

Olivový olej sa používa pri výrobe krémovmastí. Pomáha k obnove vlhkosti pokožky

Je plný vitamínov a antioxidantov, ktoré sa spájajú s lepšou hydratáciou pokožky, má účinok proti starnutiu a dodáva úľavu od spálenia slnkom

Môžete ho použiť samostatne na pokožku, alebo v produktoch určených na pleť.  

Výhody olivového oleja na pleť

Pomáha ku zvýšenej hydratácii pleti, pretože uzamyká vlhkosť, preto je veľmi vhodný na suchu pokožku. 

Bojuje proti známkam starnutia. Je s obsahom antioxidantov bojujúcim proti oxidačnému stresu, ktorý sa spája so starnutím pleti. 

Pomáha k vyčisteniu pleti. Olivový olej rozpúšťa mastné zvyšky na pokožke, a preto je vhodný najmä na vode odolné typy produktov make-upu. 

Pomáha pri hojení rán. Má protizápalový a antimikrobiálny účinok. 

Pomocou olivového oleja si doma môžete pripraviť rôzne bylinné oleje na pokožku s blahodarným účinkom, ako je napríklad levanduľový olej, ktorý vyživí pokožku a pritom krásne vonia. 

Prečítajte si: 

Vedľajšie účinky na pleť

Aj napriek blahodarným účinkom nie je vhodný pre každého. 

U niekoho môže dôjsť po jeho používaní k upchatiu pórov a vzniku akné. U niekoho môže dokonca poškodiť kožnú bariéru, čím sa pleť stane citlivejšia, alebo ku vzniku atopickej dermatitídy

Najmä preto je dôležité ho používať opatrne, hlavne ak trpíte citlivou pokožkou. 

Vyhýbajte sa aj natieraniu pokožky u dojčiat, aby sa u neho neporušila kožná bariéra.  

Olivový olej na vlasy

  • Môže pomáhať k zachovaniu vlhkosti vo vlasoch.  
  • Vlasom dodáva jemnosť, odolnosťlesk.  

Zložky nachádzajúce sa v olivovom oleji pôsobia ako zmäkčovadlo 

  • Olivový olej upokojuje pokožku hlavy. 
  • Posilňuje vlasové folikuly. 
  • Môže podporiť rast vlasov. 
  • Podporuje zdravie pokožky hlavy pre svoje antibakteriálne účinky. 
  • Pomáha znížiť, až zabrániť štiepeniu končekov vlasov.
  • výživné účinky, vďaka ktorým vaše vlasy budú vyzerať zdravšie. 

Prečítajte si: 

Môžete si pripraviť masku na vlasy 

  • Pripravte si ¼ šálky olivového oleja, keď máte husté a dlhé vlasy, tak si pripravte viac oleja. 
  • Trošku oleja nalejte do ruky a pretierajte si ich, aby sa olej zahrial. 
  • Pomaly ho vmasírujte do pokožky hlavy a zapracujte až ku korienkom. 
  • Potom pridajte olej aj na končeky vlasov, ktorý vám pomôže zaceliť rozštiepené končeky. 
  • Na vlasy nasaďte sprchovaciu čiapku, alebo vlasy zabaľte do uteráka a nechajte olej vsiaknuť. 
  • Nechajte účinkovať aspoň 15 minút. 
  • Potom si vlasy dôkladne umyte vlažnou vodou a šampónom, vlasy vždy umyte dvakrát, aby sa olej zmyl z vlasov.  

Masku aplikujte raz týždenne

Maska na vlasy so žĺtkom 

K olivovému oleju pridajte jeden žĺtok a aplikujte masku na pokožku hlavy. Táto maska podporuje rýchlejší rast vlasov

Zber a skladovanie

Zber plodov podľa oblasti pestovania a zrelosti prebieha v mesiacoch septemberjanuár

Zelené olivy sú ešte mladé a zbierajú sa v mesiacoch októbernovember

Čierne olivydozreté a ich zber je v mesiaci december

Zber prebieha striasaním na plachtu. 

Odrody, ktoré sú pestované pre plody sa často zberajú ručne, keďže zber musí byť veľmi opatrní, aby nedošlo k poškodeniu plodov.  

90% vypestovaných olív sa využíva na výrobu olivového oleja10% ako stolové ovocie

Zber olív

Pri zbere sa berú do úvahy rôzne faktory

  • Na čo sa olivy zbierajú, či na výrobu oleja alebo na konzumovanie. 
  • Aký kultivar, pretože niektoré sú vhodné na výrobu oleja a iné pre svoju chuť na konzumovanie. 
  • Aký bude zber, či mechanický alebo ručný. 
  • Čaká sa na určitú zrelosť olív, alebo je daný termín zberu. 
  • Ak je zber na výrobu oleja, to závisí aj na aké účely, či domácu výrobu oleja alebo komerčnú. 

Zozbierané olivy sa na výrobu oleja melú, alebo na konzumáciu konzervujú. Priama konzumácia zo stromu nie je možná pre ich horkosť, sú plné oleuropeínu, ktorý sa pred konzumáciou musí odstrániť. 

Kultivary s pomerne malou kôstkou a vysokým podielom oleja sa výlučne pestujú na olej

Pred konzumáciou olivy prechádzajú fermentáciou

Zozbierané olivy v mesiaci október sa procesom fermentácie môžu konzumovať až v mesiacoch máj a jún, pričom je čas použiteľnosti krátky, maximálne jeden rok. 

Techniky zberu

Ručný zber vyžaduje čas, patrí k najbežnejšiemu a najtradičnejšiemu zberu. 

Zo stromu sa olivy oberajú ručne pomocou rebríku a následne hrabľami pretriasaním ovocia, prečesávaním ovocia z konárom hrabľami, narážaním palíc o konáre do sieti, ktoré sú zavesené nad zemou alebo do plachty položenej na zemi. 

Zber musí byť opatrný, aby nedošlo k poškodeniu stromu alebo olív. 

Na jednom strome sa môže nachádzať až 1000 olív, čo vyžaduje časovú náročnosť 

Mechanický zber pomocou stroja je rýchlejší

Stroj uchopí kmeň stromu a vibráciou ním trasie. Olivy vplyvom vibrácii padajú do sieti. 

Pri strojovom zbere vibrácie otrasú približne 80 % olív zo stromu a zvyšné sa zrážajú ručne pomocou dlhých palíc udierajúcich o konár stromu, čo prináša približne ďalších 10 % úrody. 

Zber na výrobu

Na výrobu oleja sa olivy zbierajúsprávnom čase a drvia sa na pastu, oddeľujú sa tuhé časti od tekutín. Tekutiny sa ďalej delia od vody a oleja. 

Spôsob oddeľovania tuhej časti od tekutej má významný vplyv na konečnú kvalitu a chuť olivového oleja. 

Zber na konzumovanie olív a vytvrdzovania olív zahŕňa rôzne spôsoby, ako vytvrdzovanie olejom, vodou, soľankou, sušením soľou. Olivy sa po vytvrdnutí ochucujú, môžu byť plnené, konzervované.  

Skladovanie

Olivy v slanom náleve sa môžu skladovať až 12 mesiacov na chladnom a tmavom mieste, ktoré po otvorení skonzumujte do 3 - 4 dní. 

Otvorené a nepoužité olivy v slanom náleve je potrebné prikryť plastovým obalom, aby k nim neprenikal vzduch. 

Konzervované olivy majú trvanlivosť 3 - 4 roky. 

Odkôstkovanie olív

Správna technika odkôstkovania závisí aj od druhu olív, pretože niektoré odrody majú dužinu lepiacu sa na kôstku. 

Najlepšie na odkôstkovanie je použiť odkôstkovač na olivy, do ktorého vložíte olivu a uchopením, stlačením rúčky, na druhom konci jamky odkôstkovača vybehne kôstka. 

Niektoré druhy čiernych mäkkých olív sa ľahko odkôstkujú, a to zovretím oboch koncov olivy ukazovákom a palcom, kedy kôstka sama vykĺzne von. 

Zelené olivy vyžadujú väčšiu silu, pretože sú mäsitejšie a pevnejšie. 

Ďalšou možnosťou je použiť veľký kuchársky nôž, alebo panvicu, či hrnček, ktorý položíte na olivu a pevne, jemne zatlačíte určitou silou, až kým nebudete cítiť, ako kôstka olivy nezačína vyskakovať. 

Následným jemným tlakom a ťahom k sebe sa kôstka vytlačí von z olivy. 

Odkôstkované olivy môžete plniť. 

Niekoľko zaujímavostí o olivách

Vedeli ste, že: 

  • oliva sa zaraďuje medzi ovocie?
  • zelené a čierne olivy pochádzajú z jedného stromu. Ich farebný rozdiel určuje len zrelosť olív? 
  • olivovník je vždy zelený strom? 
  • olivy a olivový olej sú plné antioxidantov, obsahuje zdravé tuky i minerály? 
  • olivy majú blahodarný účinok pre telo, podporujú zdravie srdca, znižujú riziko vzniku rakoviny, cukrovky a ochorenia mozgu? 
  • z vypestovaných olív sa približne 90% spracováva na výrobu olivového oleja a približne 10% ako stolové olivy? 
  • patria k súčasti stredomorskej stravy, preto sa táto strava zaraďuje medzi najzdravšiu?
fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.