- ods.od.nih.gov - Biotin
- sciencedirect.com - Biotin
- healthline.com - The Top 10 Biotin-Rich Foods
- ncbi.nlm.nih.gov - Biotin Deficiency
- ncbi.nlm.nih.gov - A Review of the Use of Biotin for Hair Loss
- medicalnewstoday.com - Biotin for hair growth: Dosage and side effects
Čo je Biotín, vitamín B7/H a aké má účinky? + Príznaky nedostatku
Biotín sa u mnohých spája s krásou vlasov. Naozaj prispieva len ku krásnym vlasom? Má aj iné účinky?
Obsah článku
- Čo má spoločné biotín a surový vaječný bielok?
- Účinky biotínu
- Aké potravinové zdroje biotínu poznáme?
- Odporúčaná denná dávka biotínu
- Zníži sa obsah biotínu v potravinách pri ich varení?
- Ako sa prejavuje nedostatok biotínu?
- Čo spôsobuje nedostatok biotínu?
- Čo môže spôsobiť nedostatok biotínu?
- U koho sa môže objaviť nedostatok biotínu?
- Biotín v tabletách
- Má biotín nežiaduce účinky?
Do skupiny B vitamínov patria:
- tiamín – vitamín B1,
- riboflavín – vitamín B2,
- niacín – vitamín B3,
- kyselina pantoténová – vitamín B5,
- pyridoxín – vitamín B6,
- biotín – vitamín B7,
- kyselina listová – vitamín B9,
- kobalamíny – vitamín B12.
Každý z uvedených vitamínov má jedinečné vlastnosti a funkcie v ľudskom tele. V ľudskom organizme pracujú spoločne. Väčšina z nich sa nachádza v rovnakých potravinách.
Vitamíny skupiny B sú účinné súčasti enzýmov. Nazývame ich aj koenzýmy.
Vitamíny skupiny B priaznivo ovplyvňujú:
- nervovú sústavu,
- pečeň,
- tráviaci trakt,
- kožu,
- vlasy,
- oči,
- ústnu sliznicu,
- imunitný systém.
Biotín bol v minulosti označovaný ako vitamín H. Toto pomenovanie bolo odvodené z nemeckého slova haut, čiže koža. Neskôr dostal pomenovanie vitamín B8 alebo koenzým R.
Biotín je heterocyklická zlúčenina. Sumárny vzorec biotínu je C10H16N2O3S. Chemický názov biotínu je (+)-cis-2-(4-karboxybutyl)-3,4-(2-oxo-3,4-imidazolidino)tiofán. Poznáme 8 druhov biotínu.
Biologicky aktívny je len D-biotín.
Čo má spoločné biotín a surový vaječný bielok?
Účinky biotínu boli objasnené pri objavení toxického účinku vaječného bielka. V roku 1916 prebiehal pokus, pri ktorom boli pokusné zvieratá kŕmené špeciálnou diétou. V tejto diéte bol surový vaječný bielok hlavným zdrojom bielkovín.
Po čase boli u pokusných zvierat spozorované mokvavé kožné lézie a vypadávanie srsti.
V roku 1940 bolo objasnené prečo sa pri uvedenej diéte objavili u pokusných zvierat príznaky. Objavením avidínu sa objasnil toxický účinok surového vaječného bielka. Pri diéte, kde je hlavným zdrojom bielkovín surový vaječný bielok dochádza k vzniku avitaminózy biotínu.
Bielkovina avidín viaže biotín. Väzba avidínu a biotínu je veľmi pevná. Dokonca ani pri trávení bielkovín sa táto väzba neuvoľní. Takýmto mechanizmom dochádza k inaktivácii biotínu. A tým k avitaminóze biotínu.
Bolo dokázané, že tepelnou úpravou avidínu sa schopnosť viazať biotín stráca.
Účinky biotínu
Biotín je nevyhnutný pre náš život. Biotín je účinnou zložkou mnohých enzýmov:
- karboxyláz,
- dekarboxyláz,
- transkarboxyláz,
Uvedené enzýmy sa zúčastňujú na tvorbe mastných kyselín, v štiepení a okysličovaní niektorých aminokyselín. Biotín je veľmi dôležitý pre správnu replikáciu a transkripciu DNA. Z tohto dôvodu je biotín nevyhnutný pre správny vývoj a funkciu organizmu.
Biotín v ľudskom tele plní mnoho dôležitých funkcií:
- Zúčastňuje sa na metabolizme cukrov, tukov a bielkovín;
- Je nevyhnutný pre zdravý vývoj detského organizmu;
- Je dôležitý pre správne fungovanie nervového systému,
- Podieľa sa na zabudovaní oxidu uhličitého do niektorých organických kyselín.
Aké potravinové zdroje biotínu poznáme?
Biotín sa v prírode vyskytuje v 3 formách:
- Voľný – nachádza sa v rastlinných tkanivách. Potraviny rastlinného pôvodu obsahujú približne 23 až 80 % voľného biotínu.
- Viazaný – viazaný na bielkoviny a peptidy.
- Analógy – vitaméry.
Biotín sa nachádza tak v potravinách rastlinného, ako aj živočíšneho pôvodu. Z potravín živočíšneho pôvodu sú najlepším zdrojom:
- bravčová pečeň,
- teľacina,
- ryby,
- vaječný žĺtok.
Najlepším potravinovým zdrojom rastlinného pôvodu je:
- hrášok,
- karfiol,
- kukurica,
- huby,
- orechy.
Odporúčaná denná dávka biotínu
Odporúčaná denná dávka biotínu nie je oficiálne stanovená.
V nasledujúcej tabuľke sú uvedené odporúčané dávky biotínu pre jednotlivé pohlavia a vekové kategórie
Veková kategória | Žena μg/deň | Muž μg/deň |
0 – 6 mesiacov | 5 | 5 |
7 – 12 mesiacov | 6 | 6 |
1 – 3 roky | 8 | 8 |
4 – 8 rokov | 12 | 12 |
9 – 13 rokov | 20 | 20 |
14 – 18 rokov | 25 | 25 |
Viac ako 19 rokov | 30 | 30 |
Ženy v období tehotenstva by mali prijať 30 μg biotínu za deň. Odporúčaná denná dávka biotínu pre dojčiace ženy je 35 μg.
Zníži sa obsah biotínu v potravinách pri ich varení?
Odpoveď znie: NIE.
Biotín patrí k termostabilným vitamínom. To znamená, že pri tepelnom spracovaní potravín dochádza k minimálnemu úbytku biotínu. Napríklad, varením mäsa sa obsah biotínu v mäsa zníži o 20 %. Pri grilovaní sa obsah biotínu zníži o 10 až 15 %.
Ako sa prejavuje nedostatok biotínu?
Ľudský organizmus si dokáže prostredníctvom črevných baktérií vytvoriť biotín. Obsah biotínu sa zvyšuje aj niektorými potravinovými zdrojmi. Vzhľadom k uvedenému, sú príznaky nedostatku biotínu veľmi vzácne.
Medzi prvotné príznaky nedostatku biotínu patrí nechutenstvo, kožné prejavy, depresia a vypadávanie vlasov. V pokročilejšom štádiu sa môže prejaviť anémia a vysoké hladiny cholesterolu.
Čo spôsobuje nedostatok biotínu?
Biotín sa z potravy vstrebáva pomocou črevných buniek. Biotín sa môže vstrebávať iba vo voľnej forme. V prípade, ak je biotín naviazaný na bielkoviny, tak sa v procese trávenia najprv musí uvoľniť z bielkovín. Na toto uvoľňovanie je potrebný enzým biotinidáza.
Deficit biotinidázy
Deficit biotinidázy je ochorenie spôsobené zníženou aktivitou enzýmu biotinidázy. Deficit biotinidázy je dedičné ochorenie. Čiže, ak sa u dieťaťa potvrdí deficit biotinidázy, tak vlohu pre ochorenie zdedilo ako od matky, tak od otca.
Vo väčšine prípadov sú rodičia zdraví. Dôvodom je, že okrem vlohy pre ochorenie majú aj vlohu pre normálnu funkciu biotinidázy. Čiže deficitom biotinidázy netrpia.
Vo výnimočných prípadoch sa môže stať, že u niektorého z rodičov sa môže vyskytnúť neskorá mierna forma ochorenia. Takýto človek získal vlohu pre ochorenie od oboch rodičov.
Prvotné príznaky deficitu biotinidázy sa najčastejšie objavujú v novorodeneckom období.
Medzi prejavy deficitu biotinidázy patria:
- kŕče,
- porucha koordinácie pohybov,
- zníženie napätia svalov,
- psychomotorická retardácia,
- seboroická dermatitída,
- vypadávanie vlasov,
- poruchy zraku,
- zápal očnej rohovky,
- zúženie zorného poľa,
- poruchy dýchania,
- neprospievanie,
- zvracanie,
- hnačky.
Čo môže spôsobiť nedostatok biotínu?
Medzi ďalšie faktory, ktoré zvyšujú riziko nedostatku biotíni zaraďujeme:
- fajčenie,
- alkoholizmus,
- závislosť na drogách,
- odstránenie časti alebo celého žalúdka,
- užívanie niektorých liekov (izotretinoín, antibiotiká).
U koho sa môže objaviť nedostatok biotínu?
Zvýšené riziko nedostatku biotínu majú ľudia, ktorí:
- konzumujú veľké množstvo surových vajíčok,
- sú dlhodobo liečení antibiotikami,
- trpia nedostatočnou aktivitou biotinidázy.
Nedostatok biotínu sa prejavuje rôznymi príznakmi.
Najčastejšie prejavy nedostatku biotínu sú opísané v nasledujúcej tabuľke
Prejavy | Charakteristické príznaky |
kožné |
|
neurologické |
|
tráviace |
|
Biotín v tabletách
Mnohí z nás si užívanie prípravkov s biotínom spájajú najmä so zdravými vlasmi a nechtami. Avšak výsledky výskumov preukazujúcich účinnosť biotínu na toto použitie nie sú dostačujúce.
V niektorých prípadoch, ako je syndróm lámavých nechtov alebo neučesateľných vlasov, môže byť doplnkové užívanie biotínu užitočné.
Doplnkové užívanie syntetického biotínu sa odporúča najmä:
- v prípade nedostatku zisteného biotínu u novorodencov
- u pacientov, ktorí dlhodobo užívaní antibiotík,
- u ľudí, ktorí konzumujú veľké množstvo surových vajec.
Má biotín nežiaduce účinky?
Doposiaľ neboli zistené žiadne riziká z predávkovania ani toxicita biotínu.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →