Čo je Biotín, vitamín B7/H a aké má účinky? + Príznaky nedostatku

Čo je Biotín, vitamín B7/H a aké má účinky? + Príznaky nedostatku
Zdroj foto: Getty images

Biotín sa u mnohých spája s krásou vlasov. Naozaj prispieva len ku krásnym vlasom? Má aj iné účinky?

Biotín zaraďujeme do vitamínov skupiny B. Vitamíny skupiny B sa inak nazývajú vitamíny B-komplexu. Vitamíny skupiny B sú rozpustné vo vode (hydrofilné).

Do skupiny B vitamínov patria:

  • tiamín – vitamín B1,
  • riboflavín – vitamín B2,
  • niacín – vitamín B3,
  • kyselina pantoténová – vitamín B5,
  • pyridoxín – vitamín B6,
  • biotín – vitamín B7,
  • kyselina listová – vitamín B9,
  • kobalamíny – vitamín B12.

Každý z uvedených vitamínov má jedinečné vlastnosti a funkcie v ľudskom tele. V ľudskom organizme pracujú spoločne. Väčšina z nich sa nachádza v rovnakých potravinách.

Vitamíny skupiny B sú účinné súčasti enzýmov. Nazývame ich aj koenzýmy.

Vitamíny skupiny B priaznivo ovplyvňujú:

  • nervovú sústavu,
  • pečeň,
  • tráviaci trakt,
  • kožu,
  • vlasy,
  • oči,
  • ústnu sliznicu,
  • imunitný systém.

Biotín bol v minulosti označovaný ako vitamín H. Toto pomenovanie bolo odvodené z nemeckého slova haut, čiže koža. Neskôr dostal pomenovanie vitamín B8 alebo koenzým R.

Biotín je heterocyklická zlúčenina. Sumárny vzorec biotínu je C10H16N2O3S. Chemický názov biotínu je (+)-cis-2-(4-karboxybutyl)-3,4-(2-oxo-3,4-imidazolidino)tiofán. Poznáme 8 druhov biotínu.

Biologicky aktívny je len D-biotín.

Surové vajce
Vedeli ste, že surový vaječný bielok môže spôsobiť avitainózu biotínu? Zdroj foto: Getty Images

Čo má spoločné biotín a surový vaječný bielok?

Účinky biotínu boli objasnené pri objavení toxického účinku vaječného bielka. V roku 1916 prebiehal pokus, pri ktorom boli pokusné zvieratá kŕmené špeciálnou diétou. V tejto diéte bol surový vaječný bielok hlavným zdrojom bielkovín.

Po čase boli u pokusných zvierat spozorované mokvavé kožné lézie a vypadávanie srsti.

V roku 1940 bolo objasnené prečo sa pri uvedenej diéte objavili u pokusných zvierat príznaky. Objavením avidínu sa objasnil toxický účinok surového vaječného bielka. Pri diéte, kde je hlavným zdrojom bielkovín surový vaječný bielok dochádza k vzniku avitaminózy biotínu.

Bielkovina avidín viaže biotín. Väzba avidínu a biotínu je veľmi pevná. Dokonca ani pri trávení bielkovín sa táto väzba neuvoľní. Takýmto mechanizmom dochádza k inaktivácii biotínu. A tým k avitaminóze biotínu.

Bolo dokázané, že tepelnou úpravou avidínu sa schopnosť viazať biotín stráca.

Účinky biotínu

Biotín je nevyhnutný pre náš život. Biotín je účinnou zložkou mnohých enzýmov:

  • karboxyláz,
  • dekarboxyláz,
  • transkarboxyláz,

Uvedené enzýmy sa zúčastňujú na tvorbe mastných kyselín, v štiepení a okysličovaní niektorých aminokyselín. Biotín je veľmi dôležitý pre správnu replikáciu a transkripciu DNA. Z tohto dôvodu je biotín nevyhnutný pre správny vývoj a funkciu organizmu.

Biotín v ľudskom tele plní mnoho dôležitých funkcií:

  • Zúčastňuje sa na metabolizme cukrov, tukov a bielkovín;
  • Je nevyhnutný pre zdravý vývoj detského organizmu;
  • Je dôležitý pre správne fungovanie nervového systému,
  • Podieľa sa na zabudovaní oxidu uhličitého do niektorých organických kyselín.

Aké potravinové zdroje biotínu poznáme?

Biotín sa v prírode vyskytuje v 3 formách:

  • Voľný – nachádza sa v rastlinných tkanivách. Potraviny rastlinného pôvodu obsahujú približne 23 až 80 % voľného biotínu.
  • Viazaný – viazaný na bielkoviny a peptidy.
  • Analógy – vitaméry.
Biotín - potravinové zdroje
Medzi najlepšie zdroje biotínu patria huby a droždie. Zdroj foto: Getty Images

Biotín sa nachádza tak v potravinách rastlinného, ako aj živočíšneho pôvodu. Z potravín živočíšneho pôvodu sú najlepším zdrojom:

  • bravčová pečeň,
  • teľacina,
  • ryby,
  • vaječný žĺtok.

Najlepším potravinovým zdrojom rastlinného pôvodu je:

  • hrášok,
  • karfiol,
  • kukurica,
  • huby,
  • orechy.

Odporúčaná denná dávka biotínu

Odporúčaná denná dávka biotínu nie je oficiálne stanovená.

V nasledujúcej tabuľke sú uvedené odporúčané dávky biotínu pre jednotlivé pohlavia a vekové kategórie

Veková kategória Žena μg/deň Muž μg/deň
0 – 6 mesiacov 5 5
7 – 12 mesiacov 6 6
1 – 3 roky 8 8
4 – 8 rokov 12 12
9 – 13 rokov 20 20
14 – 18 rokov 25 25
Viac ako 19 rokov 30 30

Ženy v období tehotenstva by mali prijať 30 μg biotínu za deň. Odporúčaná denná dávka biotínu pre dojčiace ženy je 35 μg.

Zníži sa obsah biotínu v potravinách pri ich varení?

Odpoveď znie: NIE.

Biotín patrí k termostabilným vitamínom. To znamená, že pri tepelnom spracovaní potravín dochádza k minimálnemu úbytku biotínu. Napríklad, varením mäsa sa obsah biotínu v mäsa zníži o 20 %. Pri grilovaní sa obsah biotínu zníži o 10 až 15 %.

Ako sa prejavuje nedostatok biotínu?

Ľudský organizmus si dokáže prostredníctvom črevných baktérií vytvoriť biotín. Obsah biotínu sa zvyšuje aj niektorými potravinovými zdrojmi. Vzhľadom k uvedenému, sú príznaky nedostatku biotínu veľmi vzácne.

Medzi prvotné príznaky nedostatku biotínu patrí nechutenstvo, kožné prejavy, depresia a vypadávanie vlasov. V pokročilejšom štádiu sa môže prejaviť anémiavysoké hladiny cholesterolu.

Čo spôsobuje nedostatok biotínu?

Biotín sa z potravy vstrebáva pomocou črevných buniek. Biotín sa môže vstrebávať iba vo voľnej forme. V prípade, ak je biotín naviazaný na bielkoviny, tak sa v procese trávenia najprv musí uvoľniť z bielkovín. Na toto uvoľňovanie je potrebný enzým biotinidáza.

Stanovenie deficitu biotinikázy je súčasťou novorodeneckého skríningu
Stanovenie deficitu biotinikázy je súčasťou novorodeneckého skríningu. Zdroj foto: Getty Images

Deficit biotinidázy

Deficit biotinidázy je ochorenie spôsobené zníženou aktivitou enzýmu biotinidázy. Deficit biotinidázy je dedičné ochorenie. Čiže, ak sa u dieťaťa potvrdí deficit biotinidázy, tak vlohu pre ochorenie zdedilo ako od matky, tak od otca.

Vo väčšine prípadov sú rodičia zdraví. Dôvodom je, že okrem vlohy pre ochorenie majú aj vlohu pre normálnu funkciu biotinidázy. Čiže deficitom biotinidázy netrpia.

Vo výnimočných prípadoch sa môže stať, že u niektorého z rodičov sa môže vyskytnúť neskorá mierna forma ochorenia. Takýto človek získal vlohu pre ochorenie od oboch rodičov.

Prvotné príznaky deficitu biotinidázy sa najčastejšie objavujú v novorodeneckom období.

Medzi prejavy deficitu biotinidázy patria:

  • kŕče,
  • porucha koordinácie pohybov,
  • zníženie napätia svalov,
  • psychomotorická retardácia,
  • seboroická dermatitída,
  • vypadávanie vlasov,
  • poruchy zraku,
  • zápal očnej rohovky,
  • zúženie zorného poľa,
  • poruchy dýchania,
  • neprospievanie,
  • zvracanie,
  • hnačky.

Čo môže spôsobiť nedostatok biotínu?

Medzi ďalšie faktory, ktoré zvyšujú riziko nedostatku biotíni zaraďujeme:

  • fajčenie,
  • alkoholizmus,
  • závislosť na drogách,
  • odstránenie časti alebo celého žalúdka,
  • užívanie niektorých liekov (izotretinoín, antibiotiká).

U koho sa môže objaviť nedostatok biotínu?

Zvýšené riziko nedostatku biotínu majú ľudia, ktorí:

  • konzumujú veľké množstvo surových vajíčok,
  • sú dlhodobo liečení antibiotikami,
  • trpia nedostatočnou aktivitou biotinidázy.

Nedostatok biotínu sa prejavuje rôznymi príznakmi.

Najčastejšie prejavy nedostatku biotínu sú opísané v nasledujúcej tabuľke

Prejavy Charakteristické príznaky
kožné
  • vypadávanie vlasov,
  • suchá koža,
  • červené, šupinaté vyrážky.
neurologické
  • kŕče,
  • zníženie svalového tonusu (hypotónia),
  • porucha koordinácie pohybov (ataxia),
  • brnenie končatín,
  • vývojové oneskorenie u detí.
tráviace
Molekula biotínu
Biotín nájdeme v rôznych prípravkoch. Zdroj foto: Getty Images

Biotín v tabletách

Mnohí z nás si užívanie prípravkov s biotínom spájajú najmä so zdravými vlasmi a nechtami. Avšak výsledky výskumov preukazujúcich účinnosť biotínu na toto použitie nie sú dostačujúce.

V niektorých prípadoch, ako je syndróm lámavých nechtov alebo neučesateľných vlasov, môže byť doplnkové užívanie biotínu užitočné.

Doplnkové užívanie syntetického biotínu sa odporúča najmä:

  • v prípade nedostatku zisteného biotínu u novorodencov
  • u pacientov, ktorí dlhodobo užívaní antibiotík,
  • u ľudí, ktorí konzumujú veľké množstvo surových vajec.

Má biotín nežiaduce účinky?

Doposiaľ neboli zistené žiadne riziká z predávkovania ani toxicita biotínu.

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané