Zelený (mladý) jačmeň a jeho účinky na zdravie. Pomáha pri chudnutí?
Zelený jačmeň, nazývaný aj ako mladý jačmeň, je pomerne populárnou zelenou super-potravinou. Vďaka svojim vysokým nutričným hodnotám má priaznivé účinky na zdravie. Aké látky zelený Jačmeň obsahuje? Naozaj pomáha pri redukcii hmotnosti?
Obsah článku
Jačmeň má pozitívny vplyv na imunitný systém, trávenie, kardio-vaskulárny systém, detoxikáciu organizmu a mnohé iné.
Zloženie, účinky, domáce pestovanie, reálny vplyv na chudnutie a mnohé iné zaujímavé informácie sa dočítate pokračovaním v článku.
Čo je to zelený jačmeň?
Mladý jačmeň je rastlina a odroda Jačmeňa pochádzajúca z obilných polí. V súčasnej dobe sa pestuje skoro po celom svete v oblasti mierneho klimatického pásma.
Rastlina klíči, rastie a za pomoci vody, zeme a slnka získava množstvo antioxidantov, vitamínov, minerálov a iných prospešných látok.
Pre spracovanie jačmeňa na doplnok výživy je zbieraný zelený výhonok s výškou približne 20-25 cm. Ten práve obsahuje najvyššie množstvo aktívnych látok vo vegetatívnej fáze.
Rastlina je sušená špeciálnymi metódami tak, aby v nej bolo zachované maximálne množstvo organizmu prospešných látok.
Forma spracovania Jačmeňa zeleného je najmä prášok a tableta. Prášok slúži na zaliatie tekutinou alebo pridaním do nápoja/jedla. Doporučená je najmä ovocná šťava/smoothie. Tableta vo výživovom doplnku je konzumovaná perorálne.
Zelené potraviny vykazujú v mnohých štúdiách antioxidačné účinky a ochranný efekt pred intoxikáciou organizmu. Predstavujú tak prírodný doplnok prevencie a eliminácie mnohých civilizačných chorôb.
Čo obsahuje zelený jačmeň?
Mladý jačmeň je bohatý na silné antioxidanty, flavonoidy, esenciálne aminokyseliny, chlorofyl, vlákninu, vitamíny a minerály.
Vďaka vitamínom skupiny B pôsobí jačmeň priaznivo najmä na nervovú sústavu, metabolizmus či pokožku. Vitamín C zase posilňuje imunitu a celkovú obranyschopnosť organizmu. V zložení nájdeme i vitamíny skupiny A, E, H a K.
Z minerálov je vhodné spomenúť horčík, draslík, vápnik, fosfor, železo, selén či zinok.
Mnohé štúdie preukázali, že flavonoidy majú protizápalový, adaptogénny a najmä antioxidačný účinok. Chránia bunky pred toxickým pôsobením škodlivých látok.
Obnovujú prirodzený stav buniek, ochraňujú bunky pred oxidačným stresom a spomaľujú tak degeneratívne procesy v organizme.
Jačmenná tráva vďaka svojmu obsahu podporuje imunitný systém, reguluje krvný tlak, podporuje trávenie a má detoxikačné a protizápalové účinky.
Priaznivé účinky zeleného jačmeňu na zdravie
Zelené superpotraviny a ich blahodarné účinky na ľudský organizmus sú predmetom mnohých štúdií a výskumov.
Možné účinky mladého jačmeňa:
- Antioxidačný účinok
- Detoxikačný účinok
- Protizápalový účinok
- Adaptogénny vplyv
- Posilnenie imunitného systému
- Podpora energetického metabolizmu
- Podpora tráviacej sústavy
- Podpora zdravia pečene
- Zníženie cholesterolu
- Podpora krvotvorby
- Regulácia krvného tlaku
- Podpora srdcovo-cievneho systému
- Podpora zdravia pleti a pokožky
- Antidepresívny účinok
- Podpora kvalitného spánku
- Podpora hormonálnej rovnováhy
Antioxidačný účinok
Zelený jačmeň obsahuje silné antioxidanty. Pomáha neutralizovať účinky voľných radikálov, bráni rozvoju širokého spektra chorôb spôsobených oxidačným stresom. Oxidácia môže spôsobiť poškodenie a predčasné starnutie buniek i tkanív.
Antioxidanty sú teda látky, ktoré likvidujú voľné radikály – odpadové látky organizmu. Nachádzajú sa najmä v ovocí a zelenine, pričom práve v Jačmeni je ich dostatok.
Detoxikačný účinok
Čistiaca schopnosť zeleného jačmeňa bráni intoxikácii škodlivými ťažkými kovmi (olovo). Hlavnými predstaviteľmi detoxikačného vplyvu sú minerály zinok, selén a meď.
Chlorofyl obsiahnutý v rastline jačmeňa podporuje metabolické procesy pečene a stimuluje vylúčenie odpadových látok z tela.
Jačmeň pomáha vyrovnávať pH organizmu k nastoleniu acidobázickej rovnováhy. Výhonky jačmeňa sú zásadité a ich trávenie dopomáha k udržaní rovnováhy kyslosti vnútorného prostredia.
Posilnenie imunitného systému
Zelený jačmeň vďaka zloženiu plného vitamínov a minerálov podporuje posilnenie imunity a obranyschopnosti organizmu. Má tak prírodnú preventívnu a terapeutickú úlohu pri rôznych civilizačných ochoreniach.
Mnohé štúdie poukazujú na protizápalové, antioxidačné, hypo-lipidemické a anti-diabetické účinky. Je skúmaný protirakovinový potenciál.
Medzi vlastnosti Jačmeňa patrí adaptogénny účinok, ktorý harmonizuje fyzický i psychický stav tela. Prispieva k hormonálnej rovnováhe rôznych vnútorných systémov tela. A to i v rámci pohlavnej sústavy (fyziologický cyklus a menštruácia).
Podpora kardio-vaskulárneho systému
Zelený jačmeň (železo, draslík, kyselina listová) má priaznivý vplyv na podporu tvorby červených krviniek, a to predovšetkým vďaka vysokému obsahu železa, kyseliny listovej a draslíku. Pozitívne ovplyvňuje krvotvorbu, kostnú dreň a transport kyslíka po organizme.
Pomáha taktiež pri zrážanlivosti krvi. Užívanie jačmeňa znižuje riziko vzniku určitých srdcovo-cievnych ochorení. Pôsobí priaznivo proti ukladaniu nežiadúceho cholesterolu a zlepšuje tak krvný obraz.
Podpora zdravia pleti a pokožky
Vďaka podpore trávenia, krvotvorby a obnovujúcemu účinku pomáha Jačmeň predchádzať príznakom starnutia spomaľovaním starnúcich buniek. Užívanie jačmeňu podporuje tvorbu kolagénu, ktorý predchádza starnutiu pokožky.
V neposlednom rade pôsobí proti mnohým kožným problémom, ako je akné, ekzém či dermatitída.
Pokožke prospievajú zložky betakarotén, chlorofyl a vitamín E, ktoré disponujú protizápalovými účinkami. Chlorofyl zase chráni telo proti foto-starnutiu, v dôsledku vystavania sa častému slnečnému žiareniu.
Jačmeň a Diabetes mellitus
Jedným zo základných účinkov Jačmeňa je ovplyvňovanie zvýšenej hladiny cukru v krvi. Zlepšuje krvný obraz a reguluje resp. znižuje hladinu glukózy v krvi.
Podporuje endokrinnú činnosť orgánu pankreasu a tvorbu hormónu inzulínu. Prírodnou cestou tak podporuje zníženie inzulínovej rezistencie, a teda neschopnosť organizmu vstrebávať cukor.
Zelený jačmeň a chudnutie: naozaj pomáha?
Zelený jačmeň neutralizuje kyslé prostredie organizmu, čím podporuje činnosť štítnej žľazy. Podporuje energetický metabolizmus a spaľovanie tukov.
Vďaka obsahu chlorofylu, draslíku i vláknine, jačmeň podporuje fyziologické trávenie, rovnováhu črevnej mikroflóry a vyprázdňovanie.
V praxi to však neznamená, že pokiaľ budeme konzumovať mladý jačmeň a nezmeníme základy životosprávy, nadbytočné kilá pôjdu dolu.
Pre zdravú a efektívnu redukciu telesnej hmotnosti je potrebná úprava stravy, mierny kalorický deficit a pravidelná pohybová aktivita. Zelený jačmeň môže však k vysnenému cieľu dopomôcť.
Kto by mal byť pri konzumácii Jačmeňa ostražitý?
Zelené trio superpotravín je síce zdravé a svojim obsahom priaznivo vplývajú na ľudský organizmus, no niektorí jedinci by mali byť na kontraindikácie ostražití.
Silní alergici, a to obzvlášť na trávy, by mohli v zriedkavom prípade pocítiť alergickú reakciu vo forme tráviacich obtiaží, svrbenia kože a iných bežných prejavov potravinových i respiračných alergií.
Pokiaľ užívate lieky na riedenie krvi alebo ste čerstvo po zápaloch či operáciách, je vhodné poradiť sa o konzumácii Jačmeňa s lekárom. Jačmeň môže ovplyvniť zrážanlivosť krvi.
Čo sa týka tehotnej ženy, nie sú dostupné negatívne účinky užívania miernych dávok zeleného jačmeňa. Avšak vzhľadom na mnohé účinky Jačmeňa na kardio-vaskulárny systém, je potrebná individuálna konzultácia s gynekológom.
Zelený jačmeň - spôsob užívania a odporúčaná denná dávka
Odporúčaná denná dávka nie je oficiálne stanovená. U zdravých jedincov sa však odporúča približne 1 čajová lyžička (prášku) jeden až dvakrát denne. Vhodné je dodržiavať odporúčanú dávku na obale konkrétneho výrobcu.
Zelený jačmeň by sa kvôli zachovaniu prospešných látok a chuti nemal tepelne upravovať. Teplota pokrmu by mala mať teplotu do 40°C.
V prípade začiatku užívania zeleného jačmeňa je potrebné brať do úvahy, že sa môžu vyskytnúť prechodné ťažkosti spôsobené s novým druhom potravy.
K bežným prechodným prejavom patrí napríklad mierna hnačka. Preto je potrebné pristupovať k užívaniu postupne a pomaly.
V prípade negatívnych príznakov, zelený jačmeň neužívajte a poraďte sa s Vašim lekárom.
Zelený jačmeň sa môže konzumovať pridaním prášku do vody, smoothie či ovocnej šťavy. Je možné pridať ho i do jedla, avšak pokrm by nemal mať príliš vysokú teplotu.
Domáce pestovanie Zeleného jačmeňa
Pestovanie jačmeňa v domácom prostredí je jednoduché. Na pestovanie nepotrebujeme okrem samotných semien nič špeciálne. Jačmeň klíči pomerne rýchlo. Do nádoby (kvetináča) nalejte vodu a nasypte zakúpené semená Jačmeňa.
Po jednom dni vodu vylejte, namočený jačmeň vyberte a do nádoby nasypte potrebný substrát (zeminu). Na substrát nasypte rovnomerne namočené semená azasypte tenkou vrstvou substrátu – iba tak, aby sa semená zakryli.
Na kvetináč (nádobu) položte vrstvu alobalu, ktorý po jednom dni odstráňte.
Obilninu zavlažujte pravidelne rosením, napríklad rozprašovačom, avšak pozor na veľké vlhko a vznik plesní. Po pár dňoch by ste mali mať vyrastené zelené steblá pripomínajúce trávu, ktoré môžete následne konzumovať.
Zdroje
- solen.sk - Biologické účinky Chlorella pyrenoidosa a mladého jačmeňa s možným využitím v prevencii civilizačných ochorení. Solen. Doc. RNDr. Peter Kubatka, PhD.
- MALINOWSKÁ, Kristýna. Superpotraviny: sousto za soustem ke zdraví. Praha: Grada, 2022. ISBN 978-80-271-1201-2
- solen.cz - Zelené potraviny – mýty a fakta. Solen. Margit Slimáková
- healthline.com - What Is Barley Grass? Everything You Need to Know. Healthline. Rachael Link, MS, RD
Súvisiace
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →