Cvikla a jej výhody. Ako môže pomôcť vášmu zdraviu a na čo si dať pozor?

Cvikla a jej výhody. Ako môže pomôcť vášmu zdraviu a na čo si dať pozor?
Zdroj foto: Canva

Cvikla je koreňová zelenina, ktorá patrí medzi vysoko výživnú potravinu. 

Charakteristika

Cvikla sa nazýva aj ako repa cviklová, červená repa a latinský názov má Beta vulgaris rubra

Červená repa je koreňová zelenina, patriaca do čeľade láskavcovitých - Amaranthaceae.  

Repa má viac odrôd, medzi ktoré najznámejšie patria, biela repa, cukrová repa, kŕmna repa žltá, červená repa. 

Aký je rozdiel medzi cviklou a repou?

Aj napriek tomu, že cvikla a repa (cukrová) patria do jednej odrody je medzi nimi značný rozdiel. 

V tabuľke sa dočítate aký je rozdiel medzi cviklou (červenou repou) a repou (cukrovou)

Cvikla Repa
  • je sýtočervenej farby, 
  • je bielej alebo žltej farby, 
  • má sladkú, zemitú chuť, 
  • pestuje sa pre vysoký obsah cukru, 
  • jedlý je koreň aj listy, 
  • spracováva sa na cukor (cukrová repa), 
  • je krmivom pre dobytok (kŕmna repa), 
  • Obsahuje veľa vitamínov a minerálov. 
  • je bohatým zdrojom sacharidov. 

Cvikla je podľa odrody guľatá alebo valcovitá.

Dužina môže byť červená, jednoliato sfarbená bez kruhov, ale sú aj odrody s dužinou žltej farby, alebo s kruhmi v dužine svetlej, či tmavočervenej farby. 

Pochádza zo Stredomoria. V dávnej dobe používali Rimania koreň cvikly a na severe Európy zas listy. 

Koreň obsahuje betakyanín, rozpustnú farbu vo vode, ktorá po skonzumovaní prenikne celým telom. 

Svojimi účinkami chráni telo pred rakovinou, ale tiež chráni vaše cievy a srdce. 

Obsahuje veľa antioxidantov, vlákninu, kyselinu listovú, horčík a vitamín C.  

Listy obsahujú tiež veľa antioxidantov, takže ich môžete pripraviť dusením ako špenát, alebo len tak pridať do šalátu. 

Odrody cvikly

Cylindra 

  • Táto odroda pochádza z Dánska.
  • Má podlhovastý tvar a sladkú dužinu. 
  • Chutná je surová, ale môže sa i zavárať. 

Albina Vereduna 

  • Je cvikla bielej farby. 
  • Surová má príjemnú sladkú chuť. 
  • Je to odroda ktorá sa môže konzumovať aj s listami.  
  • Tie sa pridávajú do šalátov, alebo sa dajú uvariť namiesto špenátu.

Burpees Golden 

  • Má oranžovo žltú dužinu. 
  • Je vhodná na varenie, pečenie ale môže sa konzumovať aj v surovom stave. 
  • Veľkú obľubu má v gastronómii, podávaná v rôznych šalátoch, ktorým dodá špecifickú chuť a zaujímavú farbu. 

Chioggia 

  • Táto odroda má koreň z vonka červenej farby. 
  • Po rozkrojení sa v dužine nachádzajú biele prstence. 
  • Patrí ku šťavnatým odrodám so sladkou a zemitou chuťou. 
  • Pre svoju výraznú zemitú chuť nie je vhodná na prípravu smoothie. 
Cvikla odrody Chioggia s červenou dužinou s bielymi prstencami
Cvikla odrody Chioggia s červenou dužinou a s bielymi prstencami. Zdroj foto: Canva

Cvikla, červená repa

Zaraďuje sa medzi dvojročnú rastlinu, kedy až v druhom roku kvitne a tvorí semená. Cvikla však dokáže prežiť viac ako dva roky. 

Listy sú dlhostopkaté vyrastajúce z buľvy. Stopky sú pevné a sfarbené do červena, tak ako aj žilky na listovej čepeli. 

Mladá buľva cvikly s priemerom pod 10 cm je najlepšia na konzumáciu. V tom čase má najjemnejšiu chuť a je šťavnatá

Staršia cvikla, alebo cvikla, ktorá rástla bez dostatočnej závlahy je tuhá, vláknitá a menej chutná. Chuť má zemitú a sladkú. 

Rozmnožovanie a výsev

Cvikla sa rozmnožuje semenami. Ideálne obdobie na výsadbu je od konca apríla až do júna

Pôda pred vysadením semien by mala byť prevzdušnená. Semená saďte do vlhkej pôdy, do riadkov od seba vzdialených 25 až 30 cm a do hĺbky 2 až 3 cm. 

Po zasadení zeminu jemne zatlačte z vrchu. 

Po 10 až 14 dňoch od zasadenia sa objavia klíčiace rastlinky

Ak sú už vytvorené 2 lístky, rastlinky popresádzajte od seba na vzdialenosť 8 až 10 cm, aby mali dostatok priestoru na rast bulvy. 

O pôdu sa treba starať a odstraňovať burinu. 

Pestovanie cvikly

Stanovište má cvikla v obľube polotienisté alebo mierne tienisté.  

Nie je náročná na pôdu a vhodná je aj hlinitá zemina. Nedarí sa jej v suchej, kyslej, kamenistej pôde ani v pôde čerstvo pohnojenej maštaľným hnojom. 

Ideálne je ju zasadiť na miesto, kde predtým boli zasadené bôbovité rastliny. Pri chudobnej pôde je vhodné pôdu obohatiť vyzretým kompostom

V suchom letnom období vyžaduje závlahu, a to najmä v období klíčenia, a v období tvarovania koreňa. 

Počas rastu je vhodné pôdu kypriť, okopávať, odburiňovať a hlavne starať sa o dostatok vlahy.  

Nie je vhodné prihnojovanie dusíkom. 

Kvitnutie

Kvitne zväčša v druhom roku, alebo pri skorom výseve môže kvitnúť už v prvom roku. 

Vegetačné obdobie je 90 až 140 dní

Čo všetko obsahuje červená repa

  • Vitamín A, C, 
  • Biotin, 
  • Betain - červené farbivo s protirakovinovým a antioxidačným účinkom, 
  • Cholín, 
  • Minerály – draslík, železo, kremík, zinok, sodík, horčík, vápnik, selén, 

Poďme sa pozrieť, čo obsahuje surová alebo varená repa, a na čo pôsobí po skonzumovaní v organizme. 

Folát (vitamín B9) - dôležitý pre rast tkanív a pre správnu funkciu buniek. 

Mangán - je esenciálny stopový prvok. 

Draslík - znižuje tlak krvi a má pozitívny účinok na srdce. 

Železo – esenciálny minerál s dôležitou funkciou. Je nevyhnutný pre transport kyslíka. 

Vitamín C  - antioxidant dôležitý pre imunitu. 

Betamín je červený pigment v cvikli. 

Čerstvé listy, naklíčené semienka, výhonky obsahujú značne viac železa, vápnika, vitamínu A a C oproti koreňu, preto sú vhodné na prípravu šalátu. 

Cvikla surová obsahuje v hmotnosti 100 g obsahuje 43 kalórií a cvikla varená v 100 g - 44 kalórií

Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g varenej repy

Energia 44 kcal
Sacharidy 9,96 g
Vláknina 2 g
Tuky 0,18 g
Bielkoviny 1,68 g

Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g varenej repy

Vitamín A 35 IU Draslík 305 mg
Vitamín B1 0,027 mg Horčík 23 mg
Vitamín B2 0,04 mg Vápnik 16 mg
Vitamín B3 0,331 mg Sodík 77 mg
Vitamín B5 0,145 mg Železo 0,76 mg
Vitamín B6 0,067 mg Zinok 0,35 mg
Vitamín B9 80 mcg Mangán 0,326 mg
Vitamín C 3,6 mg Selén 0,7 mcg
Vitamín E 0,04 mg Fosfor 38 mg
Vitamín K 0,2 mcg Meď 0,074 mg

Presné údaje závisia na konkrétnej odrode a spôsobe úpravy jedla.

Prečítajte si: 

Cviklová šťava

Cviklová šťava alebo extrakt z nej podporuje silový výkon, dodáva výkonnosť, regeneruje počas aj po fyzickej aktivite. 

Veľmi vhodná je pri športe, keď po vypití 3 až 4 dcl šťavy povzbudí váš výkon. Tento účinok nastáva do hodiny a trvá 4 a viac hodín. 

Cviklová šťava je vhodná pri ischemickej chorobe srdca, kedy sa jej účinok pripisuje podobnému účinku ako lieku nitroglycerín. 

Čerstvá cviklová šťava má mnoho zdravotných benefitov
Čerstvá cviklová šťava má mnoho zdravotných benefitov. Zdroj foto: Canva

Obsah histamínu v červenej repe

Cvikla obsahuje histamín v nízkom množstve, ale reakcie môžu byť individuálne, preto je dôležité sledovať osobné reakcie. 

Niektorí ľudia trpiaci histamínovou intoleranciou tolerujú cviklu v malom množstve. 

Na zníženie histamínu je dôležité jej správne skladovanie. Cviklu hneď po zbere treba schladiť a držať ju zvlášť od iných potravín, ktoré môžu obsahovať vyššie množstvo histamínu.  

Prečítajte si tiež: 

Aké zdravotné výhody má konzumácia cvikly?

  • Cvikla spevňuje tkanivá: Posilňuje pokožku, cievy, kosti a väzivové tkanivá.
  • Detoxikácia mozgu: Zlepšuje prietok krvi do mozgu, čo môže podporovať neuroplasticitu a kognitívne funkcie.
  • Podpora zdraviu buniek: Napomáha bunkovej regenerácii a produkcii červených krviniek.
  • Okysličovanie buniek: Nitrát v cvikle zlepšuje prietok krvi, a tým zlepšuje okysličenie tkanív.
  • Má omladzujúce účinky: Najmä v surovom stave, podporuje obnovu starých buniek pre svoj obsah antioxidantov a vitamínu C.
  • Zlepšenie nálady: Cvikla obsahuje látky, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť náladu.
  • Rekonvalescencia a imunita: Šťava z cvikly má určité zdravotné benefity, môže podporovať činnosť imunitného systému a zlepšovať regeneráciu vďaka vysokému obsahu vitamínov a antioxidantov, preto je vhodná v chrípkovom období na posilnenie organizmu.

Červené farbivo obsiahnuté v cvikle sa využíva ako farbivo do potravín.

Farbivo môže sfarbiť moč do ružova alebo červena, čo sa často zamieňa s krvou, tak ako aj pri sfarbení stolice. Ide však o neškodné sfarbenie.  

Vnútorné použitie

Na liečivé účinky sa používa čerstvá šťava, koreň repy a vňať. 

Cvikla sa môže konzumovať surová, nastrúhaná, ošúpaná, varená, dusená, pečená. 

Účinky cvikly sa spájajú s lepším prietokom krvi, znížením tlaku krvi, a vyšším výkonom pri cvičení, či znížením zápalu. 

Cvikla a šťava z nej pomáha pľúcam a srdcu lepšie pracovať počas cvičenia, čím zvýšia svoj výkon. 

Folát v cvikle pomáha bunkám znížiť riziko srdcových chorôb, mŕtvici a udržiava zdravé vaše cievy. 

Vláknina podporuje v čreve rast dobrých baktérií, ktoré pomáhajú bojovať proti rôznym chorobám a podporuje imunitný systém. Vláknina pomáha aj v boji so zápchou. 

Prečítajte si: 

Výhody červenej repy

Môže znížiť vysoký tlak krvi. 

Obsahuje nitrát, ktorý znižuje tlak krvi a zlepšuje prietok krvi, čo podporuje zdravie srdca. 

Už 1 šálka šťavy z cvikly môže znížiť o 4 - 5 mmHg systolický tlak. 

Pomáha pri srdcovom zlyhávaníochoreniach srdca. Obsah dusičnanov sa spája so silou vo svaloch, čo sa týka aj srdcového svalu. 

Pomáha vám dlhšie cvičiť - nitrát v cvikle zvyšuje výkonnosť pri cvičení a regeneráciu svalov tým, že zlepšuje okysličenie tkanív. Zvýši sa cirkulácia kyslíka do svalov, a tým podáte dlhší výkon. 

Pomáha v boji proti rakovinovým bunkám – niektoré štúdie poukázali, že červené farbivo nachádzajúce sa v cvikle zmenšuje rakovinové bunky. 

Pomáha pri ochoreniach

  • Vďaka dusičnanom pomáha pri cukrovke – cvikla znižuje príznaky poškodenia nervov pri diabete.
  • Demencia – dusičnany zlepšujú prúdenie kyslíka do mozgu, čo znižuje riziko vzniku demencie u starších ľudí. 

Podporuje trávenie - vysoký obsah vlákniny podporuje zdravé trávenie a prevenciu zápchy. 

Udržuje váhu pod kontrolou - je s nízkym obsahom kalórií, obsahuje vysoký podiel vlákniny, čo vás po skonzumovaní zasýti. Cvikla potláča chuť do jedla, spaľuje tuky, podporuje normalizáciu hmotnosti. 

Udržuje zdravú hladinu draslíka, aby ste sa necítili unavený, slabý a nemali tráviace problémy. 

Bojuje so zápalom v tele – obsahuje betalaín, ktorý má protizápalové vlastnosti. 

Posilní kosti – spolu s magnéziom, meďou a folátom, ktoré cvikla obsahuje posilňuje kosti a pomáha pri osteoporóze. 

Na zdravú pečeň – pravidelné pitie šťavy z cvikly alebo jej konzumácia, pomáha chrániť pečeň a pomáha k jej lepšej funkcii. Betalíny v cvikle podporujú detoxikáciu pečene a pomáhajú pri odstraňovaní toxínov. 

Vhodná je pre ženy v menštruačnom období. Podporuje tvorbu červených krviniek a pomáha vyrovnať sa so stratou krvi, a s príznakmi chudokrvnosti ako je slabosť, zvýšená podráždenosť, závraty. 

omladzujúce účinky - cvikla je bohatá na antioxidanty a vitamín C, ktoré podporujú obnovu buniek a majú omladzujúce účinky. 

Podporuje imunitný systém - vitamín C a ďalšie antioxidanty v cvikle posilňujú imunitný systém

Zdravé tehotenstvo – v tehotenstve sa žiada zvýšenie príjmu vitamínov a minerálov. Folát v cvikle užívaný v tehotenstve môže znížiť riziko vývojových vrodených chýb u detí. 

Podľa štúdie sa zisťoval účinok extraktu červenej repy s podávaním s chemoterapeutickým liekom doxorubicínom pri ochorení rakoviny pankreasu s pozitívnym účinkom. 

Zistil sa aj možný účinok v boji proti rakovinovým bunkám, aj pri rakovine prsníka a prostaty, čo je v ďalšom skúmaní. 

Prečítajte si naše magazínové články: 

Konzumácia cvikly počas chemoterapie

Pacienti s rakovinou počas chemoterapie sú náchylní na únavu, nespavosť, kognitívne poruchy a depresiu. 

Cvikla podporuje zdravie a je potenciálne prospešná. Zložky obsiahnuté v cvikly majú antioxidačné a protizápalové účinky. 

Obľubu má u pacientov trpiacich rakovinou prsníka, prostaty, hrubého čreva a pacienti ju konzumujú aj za účelom liečby, i zmiernenia vedľajších účinkov chemoterapie. 

Cvikla patrí v niektorých štátoch ako alternatívna dietetická potravina u pacientov s rakovinou. 

Na čo si dávať pozor ? 

Keďže repa obsahuje veľa oxalátov, to môže viesť k tvorbe obličkových kameňov

Preto sa neodporúča u ľudí, ktorí v minulosti mali obličkové kamene a odporúča sa konzumovanie cvikly len vo výnimočných prípadoch. 

Oxaláty sa pripisujú aj k prispievaniu artritídy, tak ak ste ohrozený týmto ochorením, tak cviklu konzumujte len s mierou. 

Prečítajte si: 

Vedľajšie účinky cvikly

Aj napriek tomu, že cvikla sa považuje za najzdravšiu potravinu s liečivým účinkom, nie je vhodná pre každého. 

Aké vedľajšie účinky môže cvikla vyvolať? 

  • Prílišné zníženie tlaku najmä u ľudí, ktorí majú nízky tlak krvi alebo užívajú lieky na krvný tlak.
  • Červené sfarbenie moču – moč po jej skonzumovaní môže byť rúžovo až červeno sfarbený. Čo je úplne neškodné. 
  • Cvikla sfarbuje stolicu do červena, čo je tiež neškodné. Vaša stolica môže vyzerať ako s prímesou krvi, a pritom to je len farbivo z cvikly, čo vás nemusí znepokojovať. 
  • Alergická reakcia, ktorá je vo väčšine len miera a vyskytuje sa veľmi zriedkavo. Môže sa objaviť po skonzumovaní vo forme svrbenia, kožného výsevu a vyrážky. 
  • Pokazený žalúdok po cvikle, aj napriek tomu, že cvikla pomáha tráviacemu traktu, ľudia s citlivým žalúdkom môžu pociťovať problémy s trávením ako nadúvanie, plynatosť. Mierne podráždený žalúdok sa môže objaviť z vlákniny, ktorú cvikla obsahuje. 
  • Závratyúnava v tehotenstve môžu súvisieť so znížením krvného tlaku u tehotnej ženy, 

Príprava cvikly

Cviklu si môžete pripraviť na rôzne spôsoby. Existuje veľa receptov z cviklou, z ktorých si môžete pripraviť chutný pokrm. 

Varenie cvikly 

Cviklu varíme približne 20 až 40 minút, čo závisí od jej veľkosti, až kým nezmäkne. 

Menšej cvikle stačí 20 minút, stredne veľkej 30 minút a veľkej 40 minút, aby bola dostatočne mäkká. 

Cviklu sa neodporúča pridlho variť 

Uvarenú cviklu môžete skladovať v uzavretej nádobe 3 - 5 dní v chladničke. 

Cviklu nájdete v rôznych receptoch na prípravu chutnej kuchyne. Je napríklad základom na prípravu polievky boršč. 

Recepty z cvikly 

Varená cvikla 

  • Pred použitím cviklu dôkladne očistite, ale neošúpte. Ak sa na šupke nachádzajú veľmi znečistené, alebo poškodené časti tak tie vyrežte. 
  • Dajte variť. Najlepšie je v parnom hrnci, kde sa čas varenia skráti. 
  • Keď je cvikla uvarená, hladko do nej viete vpichnúť vidličku, následne ju vyberte a odstráňte z nej šupku. 
  • Odporúčam použiť rukavice, aby ste sa vyhli zafarbeniu kože rúk. 

Ochutiť ju môžete olivovým olejom, citrónovou šťavou, pretlačeným strúčikom cesnaku, soľou a korením. 

Cviklové carpaccio

  • Cviklu nakrájajte na veľmi tenké plátky. 
  • Rozložte ju na tanier a jemne polejte olivovým olejom, dochuťte čiernym korením, soľou, a pokvapkajte citrónovou šťavou. 
  • Vrch môžete dozdobiť feta syrom a podávať s pečivom. 
Cviklové Carpaccio
Chutné a zdravé cviklové Carpaccio. Zdroj foto: Canva

Smoothie z cvikle 

  • Rozmixujte ½ šálky uvarenej cvikly (alebo kúpenej vákuovo balenej). 
  • 2 šálky černíc (mrazené, alebo čerstvé). 
  • Pridajte 1 šálku vody. 
  • Med podľa potreby. 

Takéto smoothie podporí váš nervový systém, pečeň a cievy. 

Tip: 

Sušená cvikla

Ako si vyrobiť sušenú cviklu: 

  • Cviklu dôkladne umyte a zbavte ju listov a stopiek. 
  • Ak je veľmi znečistená, alebo poškodená a nedá sa riadne zmyť tak ju ošúpte. 
  • Narežte tenké plátky pomocou strúhadla, alebo škrabkou, nožom, aby ste mali čo najtenšie pláty a vložte ich do sušičky na ovocie, tak aby sa navzájom neprekrývali lupienky. 
  • Sušte ju pri 52 °C  8 až 12 hodín, čo závisí od hrúbky plátov. 

Ak ju chcete sušiť v rúre: 

  • Poukladajte pláty cvikly na plech s papierom na pečenie. 
  • Zvoľte teplotu 50 - 60 °C a nechajte sušiť približne 8 hodín. 
  • Ak zvolíte vyššiu teplotu nechajte dvierka rúry pootvorené a sušte 4 - 6 hodín. 
Zdravá alternatíva čipsov z cvikly
Zdravá alternatíva čipsov z cvikly. Zdroj foto: Canva

Cvikla zaváraná 

Cviklu je možné zavárať samostatne, alebo s pridaním chrenu, či inej zeleniny.   

Môžete ju nakladať, zaliať soľným roztok s cukrom a spraviť si kvasenú cviklu, ktorú budete mať za 7 - 10 dní hotovú. 

Môžete ju nastrúhať na tenké rezance, plátky, nakrájať na kocky, a tak naložiť do pohára na zaváranie. 

Veľmi obľúbená je zaváraná cvikla s chrenom, ktorá má ostrú chuť s vôňou chrenu. 

Sladkokyslí nálev na cviklu: 

  • 2l vody, 
  • 500 ml octu, 
  • 500 g kryštálového cukru, 
  • 100 g Zeko, pri sterilizácii použite Zelko. 

Vodu priveďte k varu a pridajte všetky ingrediencie. Zamiešajte a znovu prevarte 5 minút. Odstavte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť. 

Pripravenú cviklu naloženú v pohároch zalejte po vrch a zakryte pohár viečkom, ktoré dobre pritlačíte. Sterilizujte pri teplote 85 °C - 15 minút. 

Nálev s feniklom a anízom 

Potrebujete: 

  • 2 L vody, 
  • 500 ml octu, 
  • 80 g soli, 
  • 1 PL rasce, 
  • 1 Pl feniklu, 
  • 1 Pl anízu.  

Od akého veku pridať cviklu do jedálnička u detí?

Cvikla obsahuje životne dôležité živiny potrebné pre vývoj dieťaťa. Je vhodná aj proti anémii u detí. 

Od akého veku pridávať cviklu do jedálnička? 

Niektoré zdroje udávajú od 6. mesiaca a iné od 9. až 10. mesiaca dieťaťa. 

Samozrejme to závisí aj od toho, či bolo dieťa do 6. mesiaca plne dojčené, kedy sa odporúča pridávať ju o niečo neskôr okolo 9. až 10. mesiaca. 

Ak bolo dieťa prikrmované po 3. mesiaci, pokojne môžete začať s pridávaním cvikly vo veku 7. mesiacov. 

Cviklu zaraďte do jedálnička, až po zaradení niektorých druhov ovocia, zeleniny, ryže a inej potravy. 

Na začiatok začnite s cviklovým pyré a vyskúšajte len 1 - 2 čajové lyžičky a uvidíte, či nebude mať dieťatko problémy s bruškom alebo alergie. 

Ak bude dieťatko cviklu tolerovať môžete ju postupne pridávať vo väčšom množstve. 

Po skonzumovaní cvikly sa môže u dieťaťa objaviť stolica sfarbená dočervena. Neľakajte sa, to je po zjedení cvikly bežné a je za tým cviklové farbivo. 

Cviklu môžete postupne kombinovať s iným druhom zeleniny ako mrkvou, zemiakmi, ryžou, šošovicou, hráškom. 

Výhody konzumácie cvikle pre dojčatá a batoľatá

  • Obsah vitamínu C v cvikle pomáha budovať imunitný systém. 
  • Železo zabraňuje chudokrvnosti. 
  • Vláknina pomáha tráviacemu traktu dieťatka a lieči zápchu. 
  • Karotenoidy pomáhajú k rastu a výžive vlasov. 
  • Cvikla pomáha krvnému obehu v mozgu a tele, tým podporuje správnu, i zdravú funkciu mozgu. 

Cviklové pyré od 7mesiaca.

Pyré môžete skombinovať s mrkvou, alebo zemiakmi. 

Príprava: 

  • ½ cvikly dôkladne umyte, ošúpte šupku a nakrájate na kocky. 
  • Varte v tlakovom hrnci s ¼ šálkou vody, alebo ju uvarte v pare do mäkka. 
  • Uvarenú cviklu rozmixujte na hladkú pastu. 
  • Podľa potreby pridajte vodu z varenia. 

Zemiakové pyrécvikloumrkvou od 8. mesiaca 

Potrebujete: 

  • 1 stredne veľkú mrkvu, 
  • ½ malej cvikly, 
  • 1 stredne veľký zemiak. 

Príprava: 

  • Zeleninu dôkladne umyte. 
  • Ošúpte od šupky pomocou škrabky. 
  • Nakrájajte na kocky a dajte podusiť v parnom hrnci 15 minút, alebo uvarte vo vode do mäkka. 
  • Rozmixujte na hladkú kašu. 

Môžete pripraviť aj polievku z červenej repy a mrkvy, alebo urobiť džem z cvikly, ktorý je vhodný až od 1. roku dieťaťa. 

Prečítajte si: Správna výživa pre batoľatá - vieme ako na to

Vonkajšie použitie

Cvikla je plná živín a je prospešná nielen po skonzumovaní, ale aj priamo pre pokožku, či vlasy. 

Ak chcete rozjasniť svoju pleť vyskúšajte pleťovú masku z cvikly. Masku si môžete jednoducho zakúpiť alebo pripraviť sami doma bez chemických produktov. 

Cviklová maska vám dodá elasticitu a mladosť

Výhody cvikly pre pokožku

  • Podporuje produkciu kolagénu. 
  • Pokožku udržiava hydratovanú. 
  • Zjemňuje tmavé kruhy pod očami. 
  • Udržiava pleť pružnú a vyrovnáva tón pleti. 
  • Zjemňuje tmavé škvrny. 
  • Lieči akné. 
  • Zjemňuje jemné linky a vrásky. 
  • Dodá lesk a silu vlasom. 
  • Perám dodá jemný ružový nádych. 

Ako si vyrobiť masku z cvikly?

  • Šťavu z cvikly a mrkvy v rovnakom pomere zamiešajte.  
  • Dajte zmraziť na malé kocky.
  • Každé ráno si vyberte jednu kocku a potierajte ňou pleť. 
  • Nechajte 10 - 15 minút pôsobiť. 
  • Zmyte vlažnou vodou a naneste hydratačný krém na pleť. 

Cviklovo tvarohová pleťová maska

  • Na hydratáciu pleti a hladký pocit. 
  • 1 malú surovú cviklu nastrúhajte.
  • Pridajte 2 polievkové lyžice tvarohu. 
  • Pridajte pár kvapiek mandľového oleja. 
  • Zmiešajte a naneste na tvár a krk.
  • Masku vmasírujte.
  • Nechajte 15 - 20 minút pôsobiť a následne dôkladne zmyte vodou.

Zábal na pleť na odstránenie opálenia

  • 1 polievkovú lyžicu zo šťavy z cvikly zmiešajte s 1 polievkovou lyžicou kyslej smotany. 
  • Naneste na pokožku opálenú slnkom a 20 minút nechajte pôsobiť. 
  • Opláchnite vlažnou vodou. 
  • Používajte dvakrát do týždňa.

Maska na hladkú pokožku

  • 4 polievkové lyžice zo šťavy z cvikly zmiešajte s 3 polievkovými lyžicami bieleho jogurtu.
  • Naneste na pleť (tvár a krk) a 15 minút nechajte pôsobiť.
  • Dôkladne zmyte vlažnou vodou.

Účinky cvikly na vlasy

  • Znižuje lámavosť vlasov.
  • Dodáva výživu vlasovým folikulom. 
  • Prekrvuje pokožku hlavy.
  • Lieči lupiny.
  • Spomaľuje rast predčasne šedivých vlasov.
  • Prírodná alternatíva farbenia vlasov.
  • Chráni hlavovú pokožku pred UV žiarením.
  • Dodá vlasom hodvábny lesk.

Ako použiť cviklu na vlasy?

Použite olej z cvikly.  

  • Pravidelné masírovanie pokožky hlavy s cviklovým olejom podporí krvný obeh pokožky, dodá viac živín a podporí rast vlasov. 
  • Znižuje suchosť i šupinatosť pokožky hlavy. Vaše vlasy budú hydratované a jemné. 

Šťava z cvikly na vlasy. 

  • K bežnému šampónu pridajte cviklovú šťavu. 
  • Je to vynikajúci spôsob ako dôkladne odstránite nečistoty, prebytočný maz.
  • Zanechá vaše vlasy svieže, lesklé a čisté. 

Maska na vlasy z cvikly. 

  • Prírodným a prirodzeným spôsobom si môžete vyrobiť domácu masku na vlasy z cvikly. 
  • Stačí vám zmiešať s nastrúhanou surovou cviklou alebo šťavou z cvikly prísady ako med, jogurt, kokosový olej, alebo olivový olej a vmasírovať do pokožky hlavy.
  • Masku nanášajte po celej dĺžke vlasov (od korienkov po končeky).
  • Nechajte pár minút účinkovať a dôkladne zmyte.
  • Vlasom dodá lesk, krásny červenkastý odtieň a živosť. 

 Prečítajte si:

Zber a skladovanie

Koncom leta je vhodné zbierať cviklu na priamu spotrebu. 

Pri neskoršom výseve v októbri, keď bulvy dosiahnu 5 - 7 cm. 

Skladovanie

Po zbere odstráňte z koreňa veľké listy s ponechaním niekoľkých malých v srdiečku. 

Ideálne je ju uchovávať v pivnici počas celej zimy na tmavom mieste s teplotou približne 4 °C. 

Skladovanie v chladničke:

  • čerstvá cvikla - v chladničke pri teplote okolo 4 °C, môže vydržať až 2 až 3 týždne,
  • uvarená cvikla - v chladničke ju skladujte v uzavretej nádobe a spotrebujte do 3 až 5 dní.

Mrazenie - cviklu môžete zmraziť po predchádzajúcom uvarení a olúpaní. V mrazničke vydrží až 8 až 12 mesiacov.

Zaujímavosti 

  • Cvikla je zeleninou, ktorá má mnoho zdravotných výhod a môže pomáhať pri podpore zdravia, a liečbe rôznych ochorení. 
  • Je vysoko výživná s nízky obsahom kalórií.
  • Konzumuje sa nielen koreň, ale aj listy.
  • Upravuje vysoký tlak krvi, podporuje tvorbu červených krviniek, zlepšuje zdravie srdca, pečene, obsahuje látky s potenciálnymi protirakovinovými účinkami, posilňuje imunitu, podporuje správnu hmotnosť a mnoho ďalších prospešných účinkov na telo.
  • Červené farbivo obsiahnuté v cvikle sa využíva v potravinárstve ako farbivo do potravín.
  • Je prospešná nie len po skonzumovaní, ale si z nej môžete pripraviť výživnú masku na pleť, či vlasy. 

Najčastejšie otázky a odpovede o cvikle

Pýtate sa...

Aké sú hlavné zdravotné výhody cvikly?

  • Cvikla znižuje krvný tlak, podporuje krvotvorbu, zlepšuje zdravie srdca a pečene, posilňuje imunitu a má protizápalové účinky.

Môžem konzumovať listy cvikly? 

  • Áno, listy cvikly sú jedlé a výživné, bohaté na vitamíny A, C a K, železo a vápnik.

Ako cvikla ovplyvňuje krvný tlak? 

  • Cvikla obsahuje nitrát, ktorý zlepšuje prietok krvi a znižuje krvný tlak.

Aké sú možnosti skladovania cvikly?

  • Čerstvú cviklu môžete skladovať v chladničke až 2 či 3 týždne, uvarenú cviklu spotrebujte do 3 až 5 dní, mrazená vydrží 8 až 12 mesiacov.

Má cvikla nejaké vedľajšie účinky? 

  • U citlivých osôb môže cvikla spôsobiť obličkové kamene kvôli vysokému obsahu oxalátov. Konzumácia môže tiež spôsobiť ružové alebo červené sfarbenie moču a stolice.

Je cvikla vhodná pre ľudí s histamínovou intoleranciou? 

  • Cvikla obsahuj nízke množstvo histamínu, ale reakcie môžu byť individuálne, preto je dôležité sledovať osobné reakcie.

Ako môže cvikla prispieť k zdraviu pečene?

  • Betalíny a pektín v cvikle podporujú detoxikáciu pečene a jej zdravie.
fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • Literatúra
    • Bylinky pro děti a maminky 2: Staňková-Kröhnová Magdaléna 
  • encyklopedia.akv.sk - Cvikla 
  • mojerastliny.sk - Cvikla, repa cviklová 
  • zahrada.sk - 4 netradičné odrody cvikly, ktoré možno nepoznáte: Dana Račko 

V anglickom jazyku

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.