späť na zoznam bylín

Hurmikaki a jeho účinky na zdravie. Ako ho jesť či pestovať?

Autor: Mgr. Simona Morvayová
Hurmikaki a jeho účinky na zdravie. Ako ho jesť či pestovať?
Zdroj foto: Getty images

Plod hurkmikaki rastie na stromoch a pochádza z Číny. Veľkej obľube sa hurmikaki teší v Japonsku, pochutiť si na ňom môžeme aj my. Sú plné vitamínov a minerálov prospešných pre náš organizmus.

Charakteristika

Hurmikaki má pôvod vo východnej Ázií, v oblastiach položených v nadmorských výškach nad 1 200 metrov.

Rastie na stromoch menšej veľkosti, menšie druhy možno považovať skôr za kríky. Tie väčšie môžu dorásť aj do 15 metrovej výšky.

Je plodom dosahujúcim 100 až 500 g oranžovej až červenkastej čarby s veľmi tenkou šupkou, ktorá je konzumovateľná.

Vzhľadom pripomína oranžové paradajky, avšak po prekrojení zistíme, že vnútro už s paradajkou až tak podobné nie je. 

Jeho dužina je jemná až hodvábna, mierne rôsolovitá ako lekvár. Chuťou ide o sladké ovocie, podobná je banánu, melónu a marhuli, s dochuťou mrkvičky.

Môžeme naraziť na tvrdší plod s horkastou až trpkou chuťou. V takomto prípade ide o nezdozretý plod.

Aj takto nedozreté ovocie nám však môže poslúžiť a to napríklad pri hnačkách. Nápomocné v toto prípade sú triesloviny, ktoré takéto nedozreté plody obsahujú.

Plod obsahuje zrniečka podobné tým v tekvici, tu ich však býva 4 až 8 a dajú sa poľahky vybrať alebo ich možno aj bezpečne zjesť.

Najsladší a najchutnejší je, keď je poriadne dozretý.

Vnútorné použitie

Hurmikaki je ovocie, ktoré je môžné konzumovať na mnoho spôsobov. Jednoducho ho môžeme podávať spolu s iným ovocím vo forme šalátov.

Čerstvé hurmikaki tiež možno využiť do zdravých koláčov, šťavnatých zákuskov aj ovocných tôrt.

Taktiež si na ňom pochutnáme, keď ho nakrájame na bábovku alebo čerstvé pečivo namiesto džemu. Spracovať sa tiež dá na marmeládu alebo je možné ho nasušiť a jesť v tejto forme.

Konzumáciou hurmikaki si môžete len polepšiť. Aj keď má niekoľko obmedzení, asi ako všetko. Aj tu platí - všetkého veľa škodí. Netreba to preháňať ani s konzumáciou tohto ovocia, hoci je skutočne prospešené pre náš organizmus.

Taktiež sa neodporúča konzumovať ho samostatne ráno a na lačno, môže mať totiž poriadne laxatívne účinky. Najvhodnejšie je konzumovať ho ako doplnok k bežnej strave.

Je ideálne počas diéty, keďže zaženie hlad a zasýti. Rovnako tiež dobije energiou a všetkými potrebnými vitamínmi a minerálmi.

Hurmikaki je bohaté na vitamíny ako A, B, C, hlavne niacín a riboflavín. Z minerálov obsahuje draslík, horčík, magnézium, mangán, meď, sodík, vápnik a železo.

Medzi veľmi prospešné látky, ktoré vďaka tomuto ovociu získavame je beta-karotén, či antioxidanty, flavonoidy, kyseliny a vláknina.

Veľkým pomocníkom je hurmikaki v prípade boja proti rakovine a rakovinotvorným bunkám.

Vďaka vápniku budú naše kosti silnejšie a vláknine bude naše trávenie lepšie. Pravidelná konzumácia hurmikaki môže poslúžiť k pravidelnému a bezproblémovému vyprázdňovaniu.

Tieto látky tiež poslúžia pri znižovaní hladiny cholesterolu, aj pri chudnutí a pomôžu telu zbaviť sa škodlivín.

V obľube hlavne v čase jesene, keďže dozrieva okolo septembra a októbra. V tomto období nám pomôže v boji proti chrípke a posilní náš organizmus a imunitu.

Tehotné ženy si na hurmikaki taktiež môžu pochutiť a vďaka nemu dokonca získajú potrebný horčík. 

Horčík potrebuje ako matka, tak i plod, pričom pomáha v predchádzaní kŕčov a dokonca predchádzať riziku potratu.

Tak isto je horčík potrebný pre pokoj a psychickú pohodu. Hurmikaki nám tak pomôže predchádzať neurózam, srdcovým ochoreniam či Alzheimerovej chorobe.

Vďaka železu nám môže zabezpečiť ochranu pred anémiou

Vonkajšie použitie

Hurmikaki je možné použiť aj na pleť zvonka. Je to síce netradičné použitie tohto ovocia, ale tak isto obohatí pleť o vitamíny a potrebné látky.

Stačí poriadne dozreté ovocie zmixovať s trochou olivového oleja a jedným či dvoma žĺtkami, a maska na pleť je na svete.

Takáto ovocná maska pomôže spomaliť starnutie, pleť osvieži a na problematických miestach vzpruží.

Taktiež si s poriadne dozretým hurmikaki pomôžete aj pri spálenej pokožke. Ak ste zaspali na slnku, či ste podcenili opaľovací krém, vyskúšajte masku s týmto ovocím.

Zmixujete poriadne zrelé a mäkké hurmikaki s bielym jogurtom alebo kyslou smotanou a natriete zmesou podráždenú pokožku.

Zber a skladovanie

Zväčša plod kúpené v bežných obchodoch nie sú ešte úplne dozreté, preto ich doma nechávame dozrieť.

Zrenie urýchlime, ak k hurmikaki pridáme jablká alebo banány. Tie urýchľujú zrenie uvoľňovaním plynu.

Skladujeme ich v suchu a izbovej teplote.

Najlepšie je teda nechať ich aspoň týždeň postáť, pričom odporúčam ich raz za deň až dva otočiť, aby na jednom mieste nezmäkli až príliš.

To isté platí, ak sme ich získali priamo zo stromu. Plody nechávame dozrieť, potom poriadne umyjeme a zjeme.

Možno u nás hurmikaki dopestovať?

Stromčeky hurmikaki sa dajú zohnať aj u nás, hoci je ich pestovanie pomerne náročné

Strom ebenovník, z ktorého plod hurmikaki pochádza je citlivý na mráz a zimu.

Ak teda tento strom zoženieme a zasadíme si ho v záhradke, urobíme tak na jar a v zime ho zakryjeme a zabezpečíme pred mrazom. Takéto zabezpečenie je potrebné minimálne tri roky po jeho zasadení.

Taktiež je potrebné postarať sa o pôdu pod stromčekom. Tá musí mať dostatok živín a humusu, či vlhkosti.

V zime ju tiež prikrývame napríklad slamou, aby chránila korene.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Autor článku

Mgr. Simona Morvayová

Mgr. Simona Morvayová

Moje štúdium na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre som ukončila magisterským titulom. Päť rokov som študovala odbor učiteľstvo slovenského jazyka v kombinácii s etickou výchovou. Momentálne pracujem v oblasti médií, kde okrem iného spravujem dva portály súvisiace so zdravím a zdravou stravou. Moja vášeň k jedlu a zdravým pokrmom pochádza už zo strednej školy. Keďže som študovala päť rokov na hotelovej strednej, mám k strave a novým receptom dlhodobý vzťah. Rada varím a vymýšľam nové recepty, ktoré zväčša musia byť zdravé a plné vitamínov. V prípade varenia ide skutočne o moju vášeň. Súčasná doba prináša množstvo možností a tém, ktorým sa dá práve prostredníctvom jedla venovať. Zaujímam sa aj o bezlepkové a bezlaktózové recepty. K týmto receptom ma priviedli vlastné zdravotné problémy, ale aj celiatik v rodine. Moje ďalšie záľuby okrem práce a varenia sú oddych pri jóge a behaní.

Zatiaľ nebola pridaná žiadna skúsenosť

Ďalšie názvy: Kaki, Churma, Tomel

Použitie byliny Hurmikaki

Hurmikaki a jeho účinky na zdravie. Ako ho jesť či pestovať? rastie od Septembra do Októbra


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.